achtergrond

Geenstijl

Minister De Graaf weg, wie volgt?

Buigt u even?Zojuist heeft premier Balkenende de Tweede Kamer meegedeeld dat minister Thom de Graaf opstapt als minister van bestuurlijke vernieuwing. Balkenende betreurde uiteraard het opstappen van de D'66-er. In Den Haag gonsde het de hele avond van de geruchten dat ook andere prominente D'66-ers als minister Brinkhorst en staatssecretaris Van der Laan zouden willen opstappen. Voorlopig zijn deze verhalen gesmoord in de alcoholwalmen van het Haagse perscentrum Nieuwspoort, maar het Kabinet Balkenende verkeert in zwaar weer. StarF*cker analyseert.Minister de Graaf weg, wie volgt?

Thom de Graaf is het slachtoffer geworden van een macaber politiek spel. D'66 moest perse in het kabinet om Balkenende 2 aan een politieke meerderheid te helpen. CDA en VVD wilden eigenlijk niets weten van het pakket staatsrechterlijke vernieuwingen, maar konden er niet onderuit. Anders kwam er geen kabinet.

Op een persconferentie zei De Graaf zojuist dat zijn politieke geloofwaardigheid op het spel stond na de het wegstemmen van de gekozen burgemeester en constateerde daarbij dat ook CDA en VVD niet mee wilden werken aan een herziening van het kiesstelsel. Daarbij wordt onder meer gesproken over een districtenstelsel waarover de grote partijen nog geen eensgezind standpunt kunnen formuleren. De Graaf voelde zich alleen staan en nu pas blijkt hoe D'66 genaaid is tijdens de formatie van het Kabinet Balkenende. De vice-premier restte slechts de bescheiden post Koninkrijkszaken.

De gekozen burgemeester en een nieuw kiesstelsel zijn al sinds 1966 het speeltje van de Democraten en de andere partijen wisten hoe zwaar met name De Graaf daar aan tilde. Balkenende heeft vervolgens D'66 laten bungelen, omdat hij wist dat er getalsmatig ook nog een meerderheid kon worden gehaald met de LPF. De krokodillentranen van Balkenende vanavond in de Kamer waren gespeeld. De hele dag al waren er op radio en televisie CDA-ers en VVD-ers, Braks, Deetman, Wiegel, te horen die Ed van Thijn de hemel in prezen en Thom de Graaf belachelijk maakten.

Wat moet D'66 nog in dit kabinet? Niets meer lijkt me, maar opstappen, zullen ze ook niet, omdat bijvoorbeeld Laurens Jan Brinkhorst iedere dag dat hij zich minister mag noemen als een kroon op zijn werk ziet. De ijdele kwast. Voor De Graaf heb ik meer respect. Die zag dat D'66 in het kabinet met lege handen stond en diende zijn ontslag in. Ik denk dat we D'66 na vandaag kunnen begraven. Nederland kan zich opmaken voor de komst van Hans Wiegel die door de VVD de komende maanden steeds vaker als kanon zal worden ingezet om afvallige D'66-ers binnen te halen en Geert Wilders politiek kaal te plukken. Het pesterige televisie-interviewtje van gisteravond voor het Torentje kon wel eens een eerste signaal zijn. Ik vermoed zomaar dat in Huize Wiegel te Diever vanavond de kurk van de fles gaat en de fik in een goede Hajenius. De PvdA kan tevreden zijn. Door het aftreden van Thom de Graaf en zijn kritiek op CDA en VVD ligt de Zwarte Piet weer bij de zwakste premier ooit. Hoe zou hij dit oplossen?

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.