achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Bassiehof - Verhofstadt deel II

basbasbassie.jpgHet over het Onafhankelijkheidsplein in Kiev galmende “We have won, we have won” van de kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie is niet geheel onverwacht voorbarig gebleken. Tsaar Poetin heeft de Madurodam-Bismarck een ferme trap onder het achterwerk gegeven. De woorden van Guy Verhofstadt bleken holle frasen, de machtige Russische laars staat voorlopig stevig op de Krim. Daarbij vergadert de EU niet in het weekeinde, de ministers van Buitenlandse Zaken komen maandag pas bijeen, als u dit leest is het zondag. “De slagkracht van het Europees project is inderdaad indrukwekkend te noemen”, potverdoriet iemand hier op de gracht. Het is hoopvol dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) – moet uw commentator tandenknarsend toegeven – het hoofd wel koel houdt. Op donderdag 20 februari – de dag van Verhofstadt’s toespraak – schreef hij aan de Tweede Kamer: “Het kabinet keert zich tegen de beeldvorming dat in Oekraïne sprake zou zijn van een concurrentieslag tussen de EU en Rusland. De Unie en Rusland hebben allebei het meeste belang bij een stabiele en welvarende buur. De politieke keuzes die daarvoor gemaakt moeten worden liggen in Kiev, niet in Moskou of Brussel.”
betaallink) kracht bij. Op de opmerking dat de Oekraïners nu het lidmaatschap van de Europese Unie willen, reageerde hij: “Dat zou best kunnen. Maar dat is voorlopig niet aan de orde. De komende dertig jaar zeker niet.” De vrienden van Verhofstadt zijn ondertussen lekker bezig. Hieronder beelden van Olexander Muzychko. Afgelopen week intimideerde hij met zijn grove Karpatenkop een medewerker van het Openbaar Ministerie in de Oekraïense stad Rivne.
Muzychko is van de beweging Rechtse Sector. De aanhangers van deze club sympathiseren behalve met Hitler ook met separatistische moslim-rebellen in de noordelijke Kaukasus. Muzychko schept graag op over het aantal Russen dat hij doodde tijdens de Tsjetsjeense oorlogen, toen hij als ‘commandant Sasjko Bily’ meevocht aan de kant van de opstandelingen tegen het Kremlin. Muzychko heeft gezworen tot z’n dood ‘te blijven jagen op Russen en joden’. Zijn chef is Dmitry Jarosh, de aanvoerder van Rechtse Sector, die na de gebeurtenissen op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev promoveerde tot vice-voorzitter van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad. Het westen moet Poetins zorg over de ‘neo-nazi coup’ in Kiev serieus nemen, schreef historicus en journalist Wierd Duk dit weekeinde niet onterecht. Het “We have to thank you because you are defending European values and European principles and democracy” van Verhofstadt klinkt nu niet alleen nog holler maar ook nog eens gevaarlijk. Zou het kunnen dat deze kampioen-pleitbezorger van de Europese Unie de situatie heeft verergerd door de Oekraïense oorlogshonden een bot voor te houden? Vorige week besloten we deze kolom met: Het is maar goed dat WIJ binnenkort naar de Europese stembus kunnen. Om een oordeel te vellen over HEM en zijn vrienden. Het valt echter niet uit te sluiten dat we voor donderdag 22 mei al weten wie er nou écht heeft gewonnen.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.