achtergrond

Geenstijl

DEFEMBER. Grabbelton met de laatste privacyresten

GSDefember100.jpgHet waren drie fantastische weken, maar #DEFEMBER zit er zo ongeveer weer op. We kregen support van Bits of Freedom, de Piratenpartij en Flabber, en van talloze ICT'ers, privacywaakhonden en vrijheidsfundamentalisten die blogs, manuals en how-to's voor een veiliger en privacy-beschermd internet. BNN gaat naar aanleiding van Defember Panopticon op televee uitzenden in januari, internationale schrijvers begonnen een petitie en zelfs federale rechters in Amerika gaven ons gelijk door te oordelen dat ongericht tappen Orwelliaanse oppressie is. Niet dat het Het Belangrijkste Onderwerp van de Komende Tien Jaar daarmee ineens op de politieke radar en media-agenda's van Nederland is gekomen. Nederlanders geven in meerderheid nog steeds geen fuck om privacy. Dit land is nou eenmaal een schapensekte die louter draait om (en buigt voor) verzorging en bescherming door Vadertje Staat. Voor de paar mensen die zich wél bekommeren om simpele dingen als vrijheid, democratie en grondrechten, hebben we de grabbelton met linkrestanten omgekeerd boven dit topic. Video, keynotes, manuals, informatie, tips & tricks, trainingen in data-karate en overige digitale verdedigingstactieken: je vindt ze na de breek.
donttrack.us. Voorkomen dat je overal op internet gevolgd wordt, doe je met fixtracking.com. Niet veilig genoeg? Meld je aan voor de Nederlandse email client startup Startmail. Binnenkort in de lucht - gegarandeerd waterdicht voor je briefgeheim. Ook handig is mykolab.com. Dat is een hosted email, groupware en filehosting dienst in een secure datacentrum in een lentefrisse Zwitserse alpenwei. Alles op slot gegooid, en dan toch weer tapbaar online op je telefoon zodra je de deur uit gaat? Neem een loodgelijnd telefoonhoesje om AIVD en kornuiten uit het aura van je smartphone te houden. En voor je eigen persoon is de ID-kaart zonder vingerafdrukken sinds deze week ook weer mogelijk. Zelf de stand van je privacy-afbraak in de gaten houden kan in Nederland via onder andere privacynieuws.nl, privacybarometer.nl en privacy-panel.nl, en internationaal bijvoorbeeld via privacynotprism.org.uk of het videokanaal van 2600. Voor degenen die nog steeds van mening zijn dat ze wat te verbergen hebben, bieden we bindend leesvoer aan in de vorm van Daniel Solove's essay "I've got nothing to hide, and other misunderstandings about privacy". Van ons voor u hier in pdf formaat. TL;DR? Probeer het eens in documentaire-vorm: Terms and Conditions May Apply. Torrentlinkjes hierrr, trailer hieronder:
Voor de gevorderde interwebser is de Motherboard-docu 'Bying Guns and Drugs on the Deep Web wellicht nog een goeie toevoeging. Je weet maar nooit wanneer je ooit nog eens anoniem en onzichtbaar je bestellingen wiet, mdma of wapens moet gaan doen:
Nog diehards over die nog steeds niet genoeg gehad hebben? Hieronder nog een keiharde keynote van drie uur (!) uit 2010 met de illustere titel "Privacy is dead - Get over it." Omschrijving: "Emphasis will be placed on discussing the "digital footprints" that we all leave in our daily lives, and how it is now possible for an investigator (or government agent) to determine a person's likes and dislikes, religion, political beliefs, sexual orientation, habits, hobbies, friends, family, finances, health, and even the person's actual physical whereabouts, solely by the use of online data and related activity."

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.