achtergrond

Geenstijl

Bassiehof - "In dit dossier zit echt niets geks"

basbasbassie.jpg“Edwin de Roy van Zuydewijn, de ex-man van prinses Margarita, is vrijdag door de regionale recherche verhoord over een mogelijke aanslag op een lid van de koninklijke familie van Spanje. De aanslag zou zaterdag hebben moeten plaatsvinden in Brussel, bij het royaltyhuwelijk van Prins Carlos - zoon van prinses Irene en een broer van Margarita - en Annemarie Gualthérie van Weezel.” Dat schreef de Volkskrant op maandag 22 november 2010. De AIVD, noch de DKDB hebben onderzoek gedaan naar deze kwestie. Dat zou je wel verwachten: een woord als ‘aanslag’, de aanwezigheid van de gehele koninklijke familie én een bevriend koningshuis zou toch een alarmbel moeten doen afgaan. Toch hebben beide diensten geen onderzoek gedaan. Bizar, vindt u niet? Want het lijkt er toch ernstig op dat de veiligheid van de koninklijke familie in het geding was. Toch was het niemand minder dan minister-president Mark Rutte (VVD) die dit afgelopen woensdag tegenover de Tweede Kamer onthulde.
Voor wat betreft de relatie van de heer De Roy van Zuydewijn met het Oranjehuis kan ik de Kamer zeggen dat dit honderd procent niet het geval is. Sinds het Kamerdebat geldt er immers een nieuwe procedure waarin de directeur van het Kabinet van de Koning de SG van AZ informeert. Verder wordt de AIVD gevraagd om het onderzoek te doen. Vervolgens vindt er terugmelding plaats. Het gaat nu allemaal heel transparant. Ik kan echter nooit garanderen — dat geldt voor iedereen op de publieke tribune — dat er na 2003 geen onderzoek is gedaan door de AIVD tegen de heer De Roy van Zuydewijn om een andere reden. Die heeft in ieder geval niets te maken met deze kwestie. Ik heb daar geen enkele aanwijzing voor, nul komma nul. Ik kan geen honderd procent garantie geven dat er geen andere aanleiding is geweest om met het oog op de staatsveiligheid onderzoek te doen. Die 100 procent garantie kan ik dus niet geven. Ik zou het kunnen navragen, maar dan kan ik de informatie niet aan de Kamer geven. Is dit zo in relatie tot het Oranjehuis? Nee. Heb ik enige aanleiding om te vermoeden dat de AIVD nog ander onderzoek heeft gedaan? Het antwoord daarop is nul komma nul.” U begrijpt, het verhaal van Rutte afgelopen woensdag in de Nationale Vergaderzaal klopt van geen kant. Zowel DKDB als AIVD zouden geen knip voor de neus waard zijn als zij deze dreiging niet hadden onderzocht. En het kan niet anders dan dat zij dit hebben gedaan. Dat het naderhand een onzinverhaal van een AT5-cameraman/politie-informant bleek doet daar niets aan af. Wellicht is het inderdaad beter dat Rutte eens navraag doet bij de AIVD. De premier lijkt sowieso met een informatieachterstand te kampen. Bekijkt u dit filmpje, opgenomen na het debat: de eerste minister is zich niet bewust van een conflict tussen de koninklijke familie en Edwin de Roy van Zuydewijn:
Grappig, het waren toch echt twéé Oranjes die recent in het juridische stof beten nadat zij aangifte tegen De Roy van Zuydewijn hadden gedaan. De rechter oordeelde tweemaal dat De Roy ten onrechte verdacht was én recht had op schadevergoeding. "In dit dossier zit echt niets geks", besloot Rutte het debat.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.