achtergrond

Geenstijl

Opgepast, telefoongids spam komt eraan

Ga eens terug naar waar je thuishoort, oplichtertHet zal de tijd van het jaar zijn, maar her en der bereikten ons berichten dat een bedrijf met de misleidende naam 'De Telefoongids Telemedia BV' facturen rondstuurt naar eerlijke (internet)ondernemers. En kijk eens aan, vanochtend waarschuwde het Steunpunt aquisitiefraude er ook al voor. Of u even 298,69 euri wilt dokken voor een 'vermelding' in een zuigende bedrijvengids, die geript is van de Goudengids en nergens in een enkele zoekmachine voorkomt. Dus nu even allemaal 100 maal deze link reloaden en dan zijn we ook weer van die site af! Verders, een telefoonnummer is hierrr te vinden, maar het bedrijf lijkt deel uit te maken van een internationale semi-oplichterskring die in Duitsland al door de rechter verboden werd, in Nederland mag dit soort spookrekeningen versturen echter wel. UPDATE:handig, alle mensen die wel zo dom waren om te betalen zijn via deze link te vinden. Da's dus 300 maal 298,69 = 89.607 euri! Misdaad loont.


De bedoeling van dit soort irl-spam is uiteraard dat u denkt met de echte 'De Telefoongids' te maken te hebben en ongezien de 'factuur' voldoet. Deze bijschrijving valt dan in de bus aan de Omval 399 te Amsterdam, getuige de KVK-inschrijving. Uit de whois blijkt dat deze gasten zeer waarschijnlijk ook iets te maken hebben met TelDeMedia aka TeleinfoMedien GmbH een eenzelfde bedrijf, die eveneens de GoudenGids en de telefoongids kopieerde. Echter, ze zijn Duitsland uitgetrapt en nu dus in Nederland bezig. In Duitsland stuurden ze rekeningen van rond de 1000 euri, hier in Nederland, het land van de onbeperkte mogelijkheden, zijn ze wat schappelijker in de prijs.

Programma's als Kassa en Radar, besteedden regelmatig aandacht aan dergelijke scams, zonder effect. Dankzij de Kamer van Koophandel, die de spamlijsten van ondernemers verkoopt, komen dergelijke bedrijven zeer eenvoudig aan hun adressen. Jezelf afmelden van deze KVK-spamlijstenverkoop is zo moeilijk mogelijk gemaakt en kan alleen schriftelijk. Standaard formuliertjes zijn er niet voor.

Dus hebt u te maken gehad met dergelijke spam, neem dan contact op met het steunpunt aquisitiefraude. Niet betalen natuurlijk. Deze organisatie roept hiertoe op, zodat dit soort types uiteindelijk op juridische wijze uitgeroeid kunnen worden. (Met dank aan Bwahaha en Photonic voor de scans/foto's en informatie)

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.