achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Is Dick Advocaat dement?

Tot aan het gaatje...Dick Advocaat, de man die in juni nog door zo’n beetje heel Nederland werd uitgekotst, heeft een nieuw baan. De kleine generaal is sinds deze week de nieuwe trainer van Borussia Mönchengladbach. Die voorzitter daar moet wel heel wanhopig zijn om een derderangs trainer uit notabene Nederland aan te trekken. Dat wordt overigens nog wat met de Duitse sportpers. Dick, die toch al moeilijk tegen kritiek kan, zal te maken krijgen met onder meer de Bild Zeitung. Onze sportcolumnist vraagt zich dan ook hardop af wat Dicky’s beweegreden is geweest.Dickie Dick

Dick Advocaat (wie kent hem nog) is terug aan het front! Wie net als ik had gehoopt dat Dikkie Dick achter de geraniums zou gaan zitten heeft dus pech. Maar geluk bij een ongeluk: Hij wordt niet de nieuwe technisch directeur van Ajax. Nee, Dick zwaait nu de scepter bij Borussia Mönchengladbach in de Bundesliga. En Duits voetbal is zó jaren tachtig dat interesseert geen hond meer.

Dikkie Dick mocht deze zomer nog van pak em beet 16 miljoen Nederlanders de tyfus krijgen. Logisch dat je dan naar Duitsland vlucht. Direct na zijn aanstelling pochte Dick dat hij talloze aanbiedingen van grote clubs en aansprekende nationale teams op zak had. Maar hij volgde zijn hart en koos bewust voor Borussia Mönchengladbach. "Ze hebben net een nieuw stadion". Mogen we dan vraagtekens zetten bij Dicks verstandelijke vermogens? Vroege dementie (Dick is 57) of lulde hij maar wat over die aanbiedingen? "Geld habe ich genug", pochte Dickie verder op de persconferentie. Vervolgens voegde de clubdirecteur eraan toe dat zijn nieuwe coach meer euri gaat opstrijken dan hij als falende bondscoach maandelijks uit Zeist kreeg overgemaakt.

Niet voor het miljoen euri dus maar waarom wel? Er zijn twee denkbare redenen: 1. Dick zat een paar weken thuis en was het scrabbelen zat. Hij hoorde maar niks tot opeens Gladbach aan de lijn hing en Dick op zijn knieën naar Duitsland kroop. 2. Dick wil revanche. Hij wil Nederland nog één keer laten zien dat hij best een goede trainer is.

Vermoedelijk is het laatste de grote drijfveer van Driftkop Dick. De deceptie en harde kritiek tijdens het EK hebben diepe en vooral blijvende sporen achter gelaten in het hoofd van de oud-bondscoach. Vernedert en onbegrepen voelt hij zich door alles en iedereen, maar vooral door de sportjournalisten. Altijd was er (terecht) veel kritiek op zijn speelstijl en krediet had hij niet. Hij bleef De KLEINE Generaal terwijl hij wel mooi een duel meer op de bank van Oranje zat dan De GROTE Rinus Michels. De kritiek van de media koste hem meer energie dan zijn hopeloze zoektocht naar een goed tactisch concept.

En daar maakt Dick nu een denkfout. Dat Borussia Mönchengladbach een armetierige klote club is zonder uitstraling is tot daar aan toe, maar in Duitsland is de sportpers bikkelhard en zijn de boulevardkranten meedogenloos. "Gladbach holt Käse-Trainer" kopte een krant deze week. Bildzeitung kwam een dag later al met een smakelijk verhaal over hoe Dickies schedel opnieuw was ingezaaid en beplant. Als Kaaskop is zijn krediet nul terwijl de kritiek bij het uitblijven van resultaten fors zal zijn. De eerste wedstrijd werd een verdienstelijke 1-1 tegen het veel hoger geplaatste Mainz en een krant meldt doodleuk "Dick, das war ja verdammt dünn". En dat ging niet over zijn haar.

Dick waar ben je aan begonnen? Als je niet snel een potje wint dan wordt je gefileerd! Je kop gaat eraf! Er daar kun je niet tegen want het is inmiddels november en de kritiek van Portugal zoemt nog door je kop. Of is het toch zo dat alles beter is dan de hele dag scrabbelen? Wel een mooie woordwaarde: "Borussia Mönchengladbach".

SlamDunk!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.