achtergrond

Geenstijl

Persconferentie 'driehoek' over moord Van Gogh

goggie1.jpgDe dader van de moord op Van Gogh is een 26-jarige marokkaan, in bezit van een dubbele nationaliteit, melden autoriteiten zojuist op een persconferentie. Burgemeester Job Cohen, de hoofdofficier van Justitie De Wit en hoofdcommissaris Bernhard Welte gaven zojuist een persverklaring. De politie heeft het lef nog niet om zeggen wat er op de brief staat die op Van Gogh gepind werd. Blijkbaar willen ze verdere onrust voorkomen, en peilen ze de stemming in de straten. Volgens de Hoofdofficier waren er geen concrete aanwijzingen die aanleiding gaf tot extra persoonsbeveiliging. Bij de politie van Amsterdam-Amstelland was de dader op een klein incident na, niet bekend. Maar waarschijnlijk werd de man al langer geschaduwd door de AIVD. UPDATE: Van Gogh zou vanavond in De Melkweg zijn voor een bijeenkomst, die bijeenkomst gaat gewoon door, er is om half acht eveneens een bijeenkomst op de dam 'met veel geluid en kabaal' aldus Cohen, maar de organisatie van De Melkweg lijkt zich te verslikken: ze willen toch een stille tocht houden.

Loop van de gebeurtenissen

Volgens de politie werd Van Gogh vanochtend even voor 08.45 uur aangesproken voor het stadsdeelraadkantoor. Hij werd al fietsende ingehaald door de dader die eveneens op de fiets was. Al fietsende werd er geschoten, waarop Van Gogh zijn fiets liet vallen en naar de overkant van de weg, naar het stadsdeelraadkantoor probeerde te komen. De dader stak Van Gogh daarop verschillende malen met een mes, maar vuurde nog een tweede maal een aantal kogels af, waarbij een omstander gewond raakte. Volgens het Parool werd Van Goghs keel opengesneden met een slagersmes. De dader bleef lang boven het lichaam staan om zich er van te vergewissen dat Van Gogh dood was.

Een ander slachtoffer dat 'per ongeluk' geraakt werd, kon ontkomen naar het nabijgelegen politiebureau. De politie was snel ter plekke. Er volgde een achtervolging waarbij de dader op de politie schoot. De dader rende naar het Oosterpark. Aan de noordkant van het park verzamelde zich een groep agenten. Hier gaf de dader 'een salvo die zijn weerga niet kende', waarbij hij op de groep verzamelde politieagenten schoot. Uiteindelijk werd de man in zijn been geschoten en kon hij worden ingerekend. De politie sluit niet uit dat de Marokkaan 'zich expres verkleed had als moslim' om onrust te stoken.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.