achtergrond

Geenstijl

Slamdunk burgert in...

Tot aan het gaatje...Onze vaste sportcolumnist SlamDunk! heeft zich net als de rest van Nederland dood zitten ergeren aan de onbenullige vragen van de inburgeringscursus voor nieuwkomers. Hij wil daarom, vooruitlopend op het grote GeenStijl inburgeringsexamen dat morgen wordt gepresenteerd, een lans breken voor het opnemen van sportvragen in de vreemdelingen-test. Met drie simpele vragen zegt SlamDunk! in staat te zijn vast te stellen of iemand rijp is voor een Nederlands paspoort. Dat hij ondertussen zijn liefde voor Johan Cruijff niet onder stoelen of banken steekt, kunt u hem niet kwalijk nemen. Het blijft tenslotte een sportcolumnist... UPDATE: Eventuele suggesties voor het GS-inburgeringsexamen zijn natuurlijk van harte welkom in de comments...



Johan Cruijff is Nederland en andersom!

Sport is de eenvoudigste oplossing bij de inburgering van wannabee-Nederlanders! Dat praatgrage kamerleden als Rijpstra en Atsma er nog niet aan hebben gedacht is een raadsel. Misschien dat het kwartje valt bij Nawijn, die deze week terecht forse kritiek had op de infantiele vragen van de huidige inburgeringcursus waarvan GeenStijl morgen een juiste versie zal publiceren. Maar goed, sport dus. Met drie gemakkelijke vragen is simpel vast te stellen of iemand eraan toe is om Nederlander te worden. Een paar suggesties:

- Noem tenminste 3 steden waar de Elfstedentocht langs gaat? (Bij alle 11 goed volgt absolute voorrang bij alle volgende procedures)

- Hoe heet het stadion van voetbalclub Veendam? (tip: de naam ontkracht het stokpaardje van échte rechtse rakkers: "Nederland is vol")

- Wie is de beste Nederlandse voetballer aller tijden? Iedereen die op de laatste vraag een ander antwoord geeft dan Johan Cruijff mag gelijk de koffers pakken.

Cruijff is het absolute boegbeeld van de Nederlandse sport en eigenlijk óók van heel Nederland. Cruijff was Ajax én Feyenoord, maar vooral Oranje. Blijven buitenlandse wenkbrauwen gefronst bij de namen van Beatrix of Balkenende? Iedereen over de hele wereld heeft wel eens van Johan Cruijff gehoord. Dat is na zijn fantastische carrière nog steeds zo en daar heeft hij zelf actief aan bijgedragen. Zijn visie en commentaar op het voetbal zijn ongeëvenaard. Zijn eigen Cruijff University en Cruijff Foundation zijn tot over de grenzen beroemd en de (mede) door hem ontwikkelde kunstgrasvelden zijn dé oplossing voor voetbal in arme landen.

Cruijff is natuurlijk de grootste Nederlander aller tijden! In zijn schaduw misschien Van Gogh, Erasmus, Vadertje Drees, Willem van Oranje of Rembrandt van Rijn. Ja, sorry. Lang heb ik deze onzinnige wedstrijd Appels-met-peren-vergelijken van de KRO genegeerd, maar nu kan het niet langer. Dit is namelijk de tussenstand van deze verkiezing. Pim staat dus op één! Pim in de top 10, dat zuigt al mega, maar dat is een andere discussie. Weg met die schilders, wetenschappers en politic! Oké, een eervolle vermelding voor Anne Frank, maar plaats nummer 1 is natuurlijk voor Johan. Dit is de kans om Cruijff te geven waar hij al in de jaren zeventig recht op had: een hoofdprijs. Dat Pim een plaatsje opschuift moeten de Pim-adepten als Michiel Smit, Geert Wilders en de eeuwige Mat Herben maar voor lief nemen. Immers: "Ieder nadeel heb z’n voordeel!"

SlamDunk!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.