achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

De Lodewijk de Waal show

En we hebben een beller...Tijd voor een vrijdagavondbeschouwing... 'Nederland verdient beter', zo luidt het credo van het FNV. De vakbeweging, die gewoontegetrouw als één der sociale partners bij de regering om tafel mag, vindt blijkbaar dat de macht van de bonden na 10 jaar van marginale bezigheden maar eens getoond moet worden. En dus zijn jullie allemaal uitgenodigd om morgen naar Amsterdam te komen. Waarom eigenlijk? De coalitie heeft haar wensenlijstje tijdens de Algemene Beschouwingen kenbaar gemaakt en de werkelijke premier van Nederland, Gerrit Zalm, heeft ze allemaal gehonoreerd. Het gevolg? Van links tot rechts is iedereen blij en de begroting voor 2005 is door de kamer. Wat wil je nu dan nog als vakbond?
De echte reden is dat Lodewijk de Waal een verwend kind is dat zijn zin niet kreeg tijdens het Voorjaarsoverleg. Hij zat er aan tafel met een pruillipje om daarna géén gesprekspartner meer te willen zijn tijdens de verdere onderhandelingen. Dus achteraf niet lopen zeiken Lodewijk. Had je leden nou maar 'te vuur en te zwaard' verdedigd. Dat heeft meer zin dan je gesprekpartners 'oplichters' te noemen en andere onhandige kwalificaties toe te kennen.

Het gaat ook Lodewijk uiteindelijk gewoon om macht. Morgen mogen jullie, in opdracht van Koning de Waal, laten zien dat de vakbond ook nog een parate achterban heeft. Leuk maar dik te laat. Want door wie is de werkende man en vrouw nu genaaid? Door het kabinet dat geil is op bezuinigen, of door een vakbondsvoorzitter, die heter wordt van zijn eigen ego, dan van belangen van de werkende man en vrouw?

Trouwens, vraag eens aan een demonstrant in uw omgeving waarom hij/zij nu precies staat te demonstreren. Tien tegen een dat ze niet anders roepen roepen dan 'Nederland verdient beter'. Dat komt omdat de demonstratie eigenlijk nergens over gaat. Lodewijk maakt handig gebruik van dit ongerichte ontevredenheidsgevoel. Aan wie doet me dat ook alweer denken...

Daar komt nog bij dat Lodewijk zijn vazallen opdracht heeft gegeven, in de persoon van het Rode Mannetje, om de mensen die kapitaal hebben gemaakt publiekelijk aan de schandpaal te nagelen, door een overzicht van hun jaarsalarissen te publiceren. Alsof onze Lodewijk, voorzien van een auto met chauffeur, zo lekker modaal verdient. Trouwens, ik vraag me serieus af of er nog mensen van onder de 35 zijn, die lid zijn van een vakbond. Iemand?

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.