achtergrond

Geenstijl

Albanezen de baas in Leeuwarden

Na het versnijden komt... het stekenNiet de politie is er de baas, maar een Albanese bende maakt de dienst uit in de binnenstad van Leeuwarden. De steekpartij waarbij de 32-jarige Manuel Fetter dit weekeinde door 14 messteken om het leven werd gebracht is slechts het zoveelste incident op rij waarbij een clan geweldadige Albanezen betrokken is. Autoriteiten zijn er van op de hoogte, maar burgemeester Geert Dales van Leeuwarden is blijkbaar zo bang dat hij in algemene termen spreekt over 'camerabeveiliging' en 'preventief fouilleren' in het NOS Journaal. Iedere plaatselijke autoriteit weet dat de 26-jarige verdachte een wandelende tijdbom was die deel uit maakt van een plaatselijke 'clan'. Niemand trekt zijn muil open en ondertussen zijn de Albanezen, die regelmatig bijeenkomen in hun stamcafé aan de Grote Hoogstraat heer en meester in het binnenstadgebied en de onderwereld. In dit café maken ze zich schuldig aan drugshandel. Volgens insiders laten deze extreem geweldadige Albanezen zich ook in met vrouwen- en wapenhandel.

Intimidatie ooggetuigen Al binnen een half etmaal nadat Fetter werd neergestoken liepen clanleden (familieleden en vrienden van de verdachte) al langs de deuren van horeca en omwonenden aan de Grote Hoogstraat om de mensen op een brute manier te intimideren, zo vernam GeenStijl uit betrouwbare bron. Horeca-ondernemers en omwonenden worden door clanleden 'gevraagd' om vooral niet te getuigen. Ook bij eerdere schietpartijen die Leeuwarden vorig jaar deden opschrikken deden deze lieden met succes belletjetrek in de directe omgeving. De politie had de grootste moeite om getuigen te vinden. Ja, we spreken hier bewust in algemene termen: daar iedereen die het gedrag van deze lieden aan de kaak stelt namelijk gevaar loopt. Ze dreigen niet alleen, ze voeren hun dreigementen net zo makkelijk uit.

Eerdere voorvallen De gearresteerde Albanees was geen bekende van de politie, nee de man was zo'n beetje huisvriend van de Friese bromsnorren. Een familielid van de dader die Fetter neerstak was vorig jaar nog betrokken bij een schietpartij in Leeuwarden. Dit heerschap schoot uit frustratie zijn 12-kogelige pistoolmagazijn leeg zonder te richten. Enkele kogels belandden in een deur, een paar op straat en twee kogels belandden in een been van een 18-jarig meisje. Ook toen was het bekend dat het ging om de Albanezen. Dit feit werd bewust buiten de publiciteit gehouden.

GeenStijl Security Advisory Zolang burgemeester Dales van Leeuwarden op het journaal lafhartig spreekt van cameratoezicht en preventief fouilleren, terwijl hij te beroerd is om het beestje bij de naam te noemen, geldt er wat ons betreft een negatief reisadvies voor de binnenstad van Leeuwarden na donker. De dood van Fetter was zinloos omdat politie wist van het gevaar van deze gasten. Maar van 'zinloos geweld': de term die gezagsdragers gebruiken om horecatijden aan te passen, camera's te plaatsen en meer 'gevoelsmaatregelen' te nemen was geen sprake.

De politie heeft twee mannen van 26 en 27 jaar aangehouden. Op 6 oktober beslist de raadkamer van de rechtbank in Leeuwarden over de verlenging van hun voorlopige hechtenis. Het mes waarmee Fetter werd neergestoken is spoorloos.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.