achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Paralympics is geen sport

Tot aan het gaatje...Een dag voor de sluitingsceremonie buigt onze eigen SlamDunk! zich over het fenomeen Paralympics. Onze deepthroat uit de sportwereld heeft er als liefhebber weinig mee op. Dat gestrompel, gefladder en gehark mag dan misschien vermakelijk zijn om naar te kijken, topsport is het in ieder geval niet. Meer een Middeleeuwse kermis. UPDATE: Binnenkort weer een hele nieuwe bus Paralympiërs...Paralympics geen topsport maar middeleeuwse kermis

Het kost me moeite om het toe te geven, maar ik heb watervrees. Het is niet leuk en ik beschouw het zelfs als een handicap. Op die zeldzame dagen dat ik op het strand lig en wil afkoelen moet ik in mijn hoofd een enorme drempel over. De zee lonkt niet, maar duwt me weg. Als ik dan uiteindelijk toch een duik neem (want zwemmen kan ik wel) vind ik dat een enorme prestatie, zo groot dat ik er Olympisch goud voor zou moeten krijgen. Maar dat krijg ik niet!

Want watervrees heeft geen geheimzinnige IPC-code. Het hoort niet bij de handicaps die aangeduid worden als bijvoorbeeld BC2 of S6. Zwemmen is deze dagen een Olympische sport als je: één been, een half been of geen benen hebt. Of als je: één arm, een halve arm, twee halve armen of geen armen hebt, of natuurlijk een combinatie hiervan. Op alle onderdelen van de Paralympics is een dergelijke code van toepassing om de zwaarte van de geestelijke of lichamelijke handicap aan te geven. Een code voor watervrees is er helaas niet en ook de S5 van de keuring voor militaire dienst jaren geleden is niets meer waard.

De Paralympics: teveel klasses, te weinig topsport. Het is als een middeleeuwse kermis: "komt dat zien, komt dat zien: De man zonder benen kan lopen!" Ik juich het toe dat mensen met een handicap sporten, maar er is helemaal niets Olympisch aan. Het gestrompel, gefladder en gehark zal best knap zijn, maar is geen topsport. Mensen met twee armen en benen zullen altijd sneller zwemmen. Dus is het is onzin om een alternatieve Olympische Spelen te organiseren. Dan zou iedereen zijn aparte Olympische Spelen verdienen: bejaarden, dieren, politici (links én rechts), DJ’s, FOK!-ers, kaalkopjes, premiers-met-onstoken-voet en zieke clowns.

En ook ik dus met mijn watervrees. Lijkt me leuk hoor: de Fobische Spelen. De 50 meter ladderklimmen mét hoogtevrees, straatvoetbal voor mensen met pleintjesvrees. De 100-meter omhoog in een lift voor claustrofoben, de estafette voor types met achtervolgingsangst, Spin-werpen en muizenvangen voor bange vrouwen ect ect.

Alle aandacht voor de Paralympics is overdreven. Gelukkig doet Studio Sport er in tegenstelling tot vier jaar geleden niets meer aan. Kunnen de kranten dat voorbeeld niet volgen? Zelfs berichtgeving met kritische noot over de kwaliteit van de geleverde prestatie is overbodig. Door politieke druk moet de publieke omroep er toch wat aan doen en daarom brengt BNN het programma ‘Met één been in de finale’. Een tien met een griffel voor de programmanaam, maar een schande dat de live-finale van de Vuelta dit weekeinde werd afgebroken omdat BNN met de gehandicapten klaar stond.

Trouwens nu ik erover denk, ook de heaumeaux hebben natuurlijk hun eigen Olympische Spelen. Misschien dat BNN ook rond de Gay Games weer met een onzinshowtje komt. Mag ik dan een suggestie doen: 'Met één poot in de finale'!

SlamDunk!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.