achtergrond

Geenstijl

SlamDunk! is terug en dat zal het OM weten...

Tot aan het gaatje...We hebben er lang op moeten wachten, maar ook onze sportcolumnist SlamDunk! is weer terug van vakantie. Al hoewel vakantie. Na het coveren van drie mega-events, te weten het EK-voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen is van overzomeren eigen geen sprake geweest. Vandaag pakt onze deepthroat van de sportwereld de draad weer op met het hoger beroep dat morgen op het programma staat van het Openbaar Ministerie tegen Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik. Een lachertje, aldus SlamDunk! Ofwel, ga eens echte boeven vangen!Feyenoord-OM 1-1

Dat de scoringsdrang van het OM groter en groter wordt is algemeen bekend. Intern vechten de nijvere officiertjes om zaken die een garantie zijn voor veel publiciteit. Koos Spee en zijn flitspalen en trajectgeneuzel zijn het bekendste voorbeeld. Maar omdat sport scoort duikt het OM ook daar steeds vaker op.

Zo mag Spee’s wat onbekendere vriendje Gerard Sta morgen verder gaan met zijn spelletje voetbalclub treiteren. Niet zo maar een club, nee Feyenoord!En niet zo maar een voorzitter, nee Jorien van den Herik. Publiciteit verzekert dus! Feyenoord stond na de rechtszaak aanvankelijk met 1-0 voor, maar Sta ging met succes in hoger beroep. Het is nu 1-1 bij rust dus en morgen spelen ze verder.

Het gaat om een saaie belastingzaak uit de jaren negentig. De FIOD – ook niet vies van camera’s – viel met machtsvertoon binnen bij Feyenoord om de boeken in beslag te nemen. Het sierde natuurlijk alle voorpagina’s. Na vier jaar onderzoek werd eind 2002 een begin gemaakt met de daadwerkelijke zaak. De pedante Sta bleek van drie transfers wat onduidelijkheden bijeen geraaptte hebben. Voornaamste bewijs een verschil van interpretatie van 2 miljoen euro die de Rotterdamse club aan het Belgische Standard Luik had betaald. Betrof het hier verkapt loon aan de bewuste speler (de achteraf armoedige voetballer Australier Vidmar) of een transfersom. Sta vond het eerste en dus had Feyenoord moeten dokken. Eis een jaar cel voor Van den Herik en 1 miljoen euri boete voor Feyenoord.

De Jorien de Zonnekoning was geschokt, de club ontreddert. De harde kern op de publieke tribune woest. Maar allemaal wonnen ze glansrijk. Ook Sta was tevreden met de publiciteit (hij vermelde zelfs trots dat hij onheus was bejegend door fans) en ging ondanks de uitzichtloosheid van de zaak in hoger beroep. Omdat ze bij OM en rechtbank tijd zat hebben dient dat morgen bij het Haagse Hof. Tja, ze moeten wat natuurlijk. Stel dat ze eens echte boeven moeten vangen. Ik ben absoluut geen fan van de arrogante Zonnekoning van Rotterdam-Zuid, maar hij is de moeite van een rechtszaak die al zes jaar duurt écht niet waard. Althans niet deze zaak. En als hij deze verlenging mocht verliezen gaat hij in cassatie. Penalty’s dus. Dan zijn we weer twee jaar en vijf meter papierwerk verder.

Natuurlijk moeten ook voetbalclubs zich aan de wet houden (en natuurlijk doen ze dit niet allemaal) maar deze zaak is een lachertje. Toch staat er druk op intern bij het OM want er zijn soortgelijke slepende zaken bij andere voetbalclubs, waaronder Ajax. Ook de komende jaren publiciteit verzekert dus. Ben benieuwd of de harde kern van Feyenoord zich morgen bij de zitting laat zien. In tegenstelling tot twee jaar geleden vindt het duel nu namelijk in het altijd vriendelijke Den Haag plaats. Zouden de spreekkoren al verzonnen zijn?

SlamDunk!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.