achtergrond

Geenstijl

GeenStijl weer mikpunt van oudlinks

gek Vandaag stonden we weer in Dagblad Trouw, dit maal weer dankzij het totaal onbekende PVDA-statenlidje voor Zuid-Holland, het heerschap Robbert Baruch. Baruch heeft zijn oog laten vallen op het echte Haagse pluche en dus doet hij er alles aan om op te vallen. Zo brengt hij Pvda-topman Klaas de Vries wat borrelhapjes, doet hij aan ja-knikkerij of rijdt hij De Vries naar huis. Maar dat is niet genoeg, de landelijke dagbladen moeten hem leren kennen. Aangezien GeenStijl toch gestopt was, leek het hem wel veilig om zich te profileren ten koste van ons. Dat was geen verstandige veronderstelling...
Deze communicatiestrateeg, is namelijk gespecialiseerd in spindokterij en manipulatie. Zoals hij het zelf omschrijft: "...Public affairs is het organiseren van de beinvloeding van belangengroeperingen, politici en overheden. Juiste documentatie, zorgvuldig voorbereide en getimede gesprekken met de juiste politici en ambtenaren.." Dat lijkt nauwelijks een aanbeveling voor een oprecht en standvastig politicus. Maar het is nog veel erger.

Afgelopen week schreef dit moreel superieure wezen een brief naar chipsbakker Smiths omdat GeenStijl een name your chipsflavourwedstrijd gewonnen had. Natuurlijk is dat spijkers op laag water zoeken. Maar Baruch belde, terwijl de inkt nog nat was, direct naar zijn enige 'bevriende' journalist, namelijk eentje bij Trouw. (ja, met Trouw rekenden we al eens af). Jawel, Baruch schreeuwt graag van de daken dat 'GeenStijl de kogels in het geweer klaar legt' louter door onze korte stukjes tekst. Dat is gevaarlijke demagogie van een politicus die zegt zeer begaan te zijn met vrijheid van meningsuiting en zelf in zijn vrije tijd met een doorgeladen geweer door de polder stampt.

Baruch presenteert zich als een zuiver geweten in Trouw: GeenStijl is slecht en moet van internet af omdat ze spraken van 'nekschoten' én omdat de paus een spuitje zou moeten krijgen. Wij blijven erbij, met de jongste tragische Afrikaanse AIDS-cijfers in de rug: de paus is een 'massamoordenaar by proxy'. Natuurlijk kan het Baruch geen donder schelen mocht de paus morgen morsdood neervallen. Hij is een spindoctor en net als alle politici bezig met een ding: hoe krijg ik aandacht. GeenStijl is een manier om zijn politieke carrière enige vaart te geven. Dat was fout gedacht.

Maar wat heeft Baruch zelf in het verleden uitgevreten dat hem zo verdomd veel recht van spreken geeft? Robbert Baruch is immers werkzaam geweest voor de israelische wapenindustrie: (Israeli Aircraft Industries) een zeer discutabele sector waar dood en verderf te gelde wordt gemaakt en waar voormalig legergeneraals de scepter zwaaien en mossadmedewerkers de public relations doen. Wij vragen ons af waar zijn geweten was toen hij de opdracht aannam om lobbywerkzaamheden te verrichten voor deze sector.

Toch heeft deze derderangspoliticus het lef om een oordeel uit te spreken over het weblog GeenStijl. Voor de dommies: De tekstverwerker is ons zwaard, wij zullen fysiek nimmer iemand een haar krenken. In tegenstelling tot Baruch, verafschuwen we oorlogsgeweld en zult u ons nooit zien lobbyen namens welke wapenindustrie dan ook. Helaas doet dagblad Trouw niet aan hoor- en wederhoor en zijn de 'onderzoeksjournalisten' van deze krant te beroerd om Google te gebruiken. Zo was de krant weer te laf om ons op te bellen, hoewel e-mailadressen en telefoonnummers prominent op onze site staan.

Nee, ze laten een provinciaal politicus het woord voeren en boude beweringen maken, die toch wel in lijn van de particuliere mening van de journalist ligt. Zo werkt Trouw namelijk: dat is naar een conclusie toe schrijven. Trouw bewijst moreel al net zo bankroet te zijn als de politicus/spindoctor voor wiens karretje ze zich keer op keer laten spannen.

Robbert Baruch is een vreemd mannetje. Zo vergeleek hij allochtone jongeren met NSB-ers en SS-ers. Hierover ontstond een inhoudelijke discussie op zijn weblog met een redactielid van GeenStijl. Vreemd genoeg is deze discussie alleen nog in de Google Cache terug is te vinden, want Baruch, zo gesteld op eerlijke en open discussie heeft enkele voor hem onwelgevallige commentaren stilletjes verwijderd. Nu ziet de vermangelde discussie er zo uit.

Robbert Baruch is een eng mannetje. Zo vrat hij van de wapenindustrie, vergelijkt hij allochtone jongeren graag met Duitse kampbewakers om vervolgens tijdens een oorlogsherdenking kinderen voor te lichten over vrede en onderlinge verdraagzaamheid tussen verschillende culturen. Baruch is voorzitter van de Foundation for Human Prosperity een obscure stichting die als doel heeft om jongeren met verschillende etnische en culturele achtergronden dichter bij elkaar te brengen.

Natuurlijk hebben we verder geen donder te maken met Smiths. De gewonnen DVD-speler gaven we weg en ook met de breedbeeldtelevisie die ze ons nog schuldig zijn, zijn we iets leuks van plan. Daarnaast, van teveel chips en cola word je dik (kijk maar naar Baruch) en volgens Greenpeace zou er wel eens gemuteerde ubermais in die chips kunnen zitten. Dus we blijven zeggen: snoep verstandig, eet een appel.

Maar wie heeft er tot nu het meeste geld verdiend aan GeenStijl? Dat zijn de overbetaalde, uitgebrande journalisten van Trouw die hun brood weer even bijeen schraapten door over GeenStijl te schrijven. Wij danken ze voor de inspiratie. We zagen het echt niet meer zitten, en wilden er alsnog mee kappen. Maar nu krijgen we er namelijk verdomd veel zin an! De schoonmaak zal ergens eind augustus weer aanvangen. En anders net zo makkelijk, ongezien de tiefus!

Informatie voor newbies: Wie echt wil weten hoe wij denken over extreemrechts, bekijk deze link. En waarom, als Trouw zoveel op heeft met een gezonde samenleving, lieten ze onze primeur over de extreem-rechtse Michiel Smit, die ging voor het Europees Parlement gewoon liggen? Zie ook onze niet aflatende aandacht voor dit kaalkopje. En hierrr hebben we het bewuste stukje over allochtone medemens, een reactie op de uitlating van Oudkerk. We kijken uit naar een politiek verhoor. En lees dit stuk over hoe we denken over bedreigingen.

UPDATE: hierrr het bewuste artikeltje. UPDATE 2: Robbert Baruch, Robbert Baruch, Robbert Baruch, Robbert Baruch.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.