achtergrond

Geenstijl

Het is niet al goud wat er blinkt

De jury twijfelt nog welke Volkskrant-journalist de prijs moet krijgenVolkskrant-journalist Raoul du Pré heeft vrijdag de Gouden Pen gewonnen, een aanmoedigingsprijs voor jong journalistiek talent die het Genootschap van Hoofdredacteuren jaarlijks uitreikt. Een artikel dat Du Pré schreef over het ministerie van Sociale Zaken leverde hem niet alleen een gouden vulpen op, maar ook nog eens 3500 euri. Alert en kritisch als we zijn, bezochten we spontaan de website van de club van hoofdredacteuren om eens te kijken of de redactie van GeenStijl volgend jaar wellicht wat werk in moet zenden. Uit de reglementen: "De jury van de Gouden Pene (sic) bestaat uit drie personen, niet werkzaam bij één van de dagbladen, opiniebladen, het ANP of een van de dagblad combinaties." Bij het zien van de namen van de juryleden (voorzitter Ben Rogmans, Jantien Andriesen en Bert Vuijsje) ging al snel de alarmbel rinkelen. Leest u even mee?
Juryvoorzitter Ben Rogmans was in het verleden hoofdredacteur van Intermediair en BN/De Stem, maar koos na zijn vertrek bij VNU voor een carière als 'onafhankelijk media-adviseur'. De oud-journalist is echter niet te beroerd om af en toe een stukkie op papier te zetten voor... de Volkskrant. Rogmans werd ongetwijfeld gevraagd de jury van het Gouden Pennetje voor te zitten naar aanleiding van het in journalistieke kringen zeer gewaarde artikel dat hij vier jaar geleden over 'Big Brother Ruud' schreef, maar waarvoor hij geheel ten onrechte nooit een prijs kreeg. "Ruud zit een paar daagjes ondergedoken, naar verluidt in de Ardennen. Lekker knuffelen, bijkomen van de ellende dat hij de Prijs niet heeft gewonnen en voorbereiden op de zaken die gaan komen. (...) Wat ons betreft was Ruud zonder meer de sympathiekste deelnemer. Ook al laat hij scheten en praat hij in de camera met zijn ogen dicht. (...) Ruud, zorg hoe dan ook dat ook jij het onderste uit de kan haalt. Het is je van harte gegund. Maar eh... laat je niet gek maken!"

Bert Vuijsje was halverwege de jaren 80 maar liefst een jaar lang adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant. Na enkele jaren de leiding gehad te hebben bij HP/De Tijd is hij sinds drie jaar freelance journalist, voor onder meer... alweer de Volkskrant.

Van jurylid Jantien Anderiessen hadden we eerlijk gezegd nog nooit gehoord. We zijn gelukkig niet de enige, want zelfs het Genootschap van Hoofredacteuren weet niet precies wie ze is en hoe ze heet. Eenvoudig onderzoek - dat kennelijk te ingewikkeld is voor de organisatie van de prijs - wijst uit dat haar achternaam Anderiesen is en dat ze in het dagelijks leven de scepter zwaait bij het journalistieke meesterwerkje J/M, vakblad voor ouders. Jantien is uiteraard gezegend met een vlotte pen en dat blijkt ook uit een van haar columns: "Daarom ook hebben jongens een goed ruimtelijk inzicht (handig voor later bij het inparkeren), hebben ze veel speelruimte nodig en zijn ze niet zo spraakzaam (moeders en partner van: maak uw geen zorgen)."

Dat zijn ze dus, de juryleden die bepalen wie het grootste journalistieke talent van Nederland is. Uiteraard feliciteren we Raoul van harte met het winnen van deze prestigieuze prijs en wensen we tegelijkertijd het Genootschap van Hoofdredacteuren volgend jaar veel succes, geluk en wijsheid toe met samenstellen van wederom zo'n objectieve en evenwichtige topjury!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.