achtergrond

Geenstijl

StarF*cker schiet weer met scherp

Bukt u even?Draaikonterij: we hebben het er bij GeenStijl niet zo op. Ook weekend-columnist StarF*cker moet er niks van hebben en mede daarom schrijft hij doordeweeks inmiddels meer columns dan in het weekend. Ook vandaag doopt hij zijn scherpe pennetje weer diep bij zijn slachtoffer naar binnen. Bukt u even, premier Balkenende? "Natuurlijk wist hij al dat de spanningen onder de Nederlandse mariniers bijna tot het kookpunt waren opgelopen. De ontvangst was dan ook kil. Plichtmatig werden handjes geschud en onze held durfde zelfs een grote broek aan te trekken."Balkenende is een draaikont

Ineens stond hij daar in de blubber van Camp Smithy in As-Sawanah: onze buitengewoon heldhaftige Jan Peter Balkenende. Natuurlijk was het geen toeval dat hij daar in Zuid-Irak door de blubber ploegde, om vervolgens in de grote tent midden op het militaire kamp de manschappen toe te spreken. Natuurlijk wist hij al dat de spanningen onder de Nederlandse mariniers bijna tot het kookpunt waren opgelopen. De ontvangst was dan ook kil. Plichtmatig werden handjes geschud en onze held durfde zelfs een grote broek aan te trekken. Ik citeer vanwege de objectiviteit maar even het ANP:

"Ik ben me zeer bewust van de pijn die u hebt over de nasleep van het schietincident", zei Balkenende over het besluit om de 43-jarige sergeant-majoor Erik O. op verdenking van moord, doodslag dan wel dood door schuld aan te houden. "Dit was geen besluit van Defensie of van de politiek", zei Balkenende.

Dat moest er nog bijkomen ook! Dit was gemakkelijk scoren, een dag nadat de rechter-commissaris gehakt had gemaakt van het door de matennaaierbrigade KMar geproduceerde bewijsmateriaal. Zelfs de 'locals' in As-Samawah begrepen er helemaal niets meer van. Ooggetuigen daar wisten ook al te melden dat er niet gericht geschoten zou zijn. Welk macaber spel zich daarna in Arnhem heeft afgespeeld laat zich raden. Iedere journalist weet dat een persofficier van justitie normaal gesproken nog zou ontkennen dat ze bestaat en zelfs bij een autokraak geen informatie geeft.

De persjuf in Arnhem kwam het paleis van justitie op de bezemsteel binnenzweven, poederde haar wangetjes en verfde haar lippen met lipstick van de Hema. Vervolgens wist ze haarfijn dat er in Irak gemoord was. Overigens wordt het verhaal nog pikanter, nu NOVA gisteren onthulde dat Erik O. Op dat moment nog niet eens echt verhoord was. Balkenende kreeg het vanavond van de bevelvoerende Engelse brigadegeneraal Edwards haarfijn ingepeperd. Ik citeer maar weer het ANP:

"Wij Britten weten uit eigen ervaring, onder meer vanuit Noord-Ierland, dat je een onderzoek eerst goed moet afronden voor dat je een verdenking publiekelijk maakt. Dit was zeker niet de beste methode."

Wat Balkenende in Irak had moeten doen was duidelijk. Hij had bekend moeten maken zowel de blunderende persofficier van justitie, als voorzitter van het college van procureurs-generaal mr. De Wijkerslooth op non-actief te zetten vanwege het onnodig in diskrediet brengen van de krijgsmacht. Nu steeds duidelijker wordt hoe weinig bewijs er eigenlijk is, blijkt eens te meer hoe er door het OM met feiten is gegoocheld. Amateurisme? Ik weet het niet. Dit lijkt me meer een geval van zielige scoringsdrift na een lange lijst van blunders.

Tenslotte: eigenlijk verwachtten de manschappen van premier Balkende maar één ding: de rehabilitatie van Erik O. en weer een plaats tussen zijn kameraden in Zuid Irak. Van mij mag daar dan ook nog wel een lintje bij...

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.