achtergrond

Geenstijl

Spammer ontmaskerd!

Gotcha!Patrick de Bruin is hard op weg de meest gehate man van het Nederlandse internet te worden. Al maandenlang spamt hij alles en iedereen plat met voornamelijk aanbiedingen voor hypotheken, of nieuwsbrieven daarover. Patje doet dat natuurlijk vanuit het buitenland of via proxies, want in Nederland zou hij namelijk snel weer op zoek kunnen naar een andere provider. We houden hier nu eenmaal niet zo van spammers. In zijn ongewenste e-mails promoot De Bruin de hypotheken die hij via zijn sites emailreclame.com en patrickdebruin.nl verkoopt. Nadat de 24-jarige ondernemer spam verstuurde om een extreem rechtse website te promoten, was voor GeenStijl de maat vol en besloten we op onderzoek uit te gaan. Resultaat: de websites van De Bruin zijn een dekmantel voor zijn echte werkgever Zuiderster Hypotheken in Bennekom, die natuurlijk niet met spam geassocieerd wil worden.


Pieter Gerrit de Bruin uit Veenendaal is in het dagelijks leven werkzaam bij Zuiderster Financiële Dienstvergeldleningenng en Hypotheken B.V. in het nabij gelegen Bennekom, een bedrijf dat ook opereert onder de namen Zuiderster Hypotheken, Zuiderster Financiële Dienstverlening en Hypotheken B.V. en Zuiderster Finance.

Voor de volledigheid nog even de bedrijfsomschrijving van Zuiderster, zoals deze in dossier 09115125 van de Kamer van Koophandel te lezen is. "Het bemiddelen bij het tot stand komen van hypothecaire- en andere financieringen, het verlenen van financiële diensten en het verlenen van diensten aan derden in het algemeen." Patrick verkoopt dus hypotheken en doet dat samen met zijn baas Martinus Eize Loos (48), tevens eigenaar van de tent.

Maar goed, De Bruin verkoopt dus ook hypotheken via de websites emailreclame.com en het gisteren gehackte patrickdebruin.nl. Reclame maakt hij op de goedkoopste, maar tevens meest omstreden en gehate manier, spam. Los van de dubieuze manier die de jongeman gebruikt om klanten te werven, is het natuurlijk vreemd dat iemand die overdag bij Zuiderster hypotheken verkoopt, 's avonds als bijverdienste hetzelfde op internet doet. Daar stemt geen enkele baas mee in. Overigens staat De Bruin het KvK-dossier genoteerd als 'gevolmachtigde'. Hij is dus niet zomaar een werknemer.

Als we bij de Kamer van Koophandel op zoek gaan naar De Bruin en zijn websites, vangen we bot. Op zijn privé-adres staat geen enkele onderneming geregistreerd en ook de namen van zijn websites zijn niet te vinden in de database van de Kamer van Koophandel. Kortom: De Bruin heeft niet eens een btw-nummer, maar verkoopt wel hypotheken via internet.

Kortom, het heeft er alle schijn van dat de hypotheekaanvragen die De Bruin met zijn spam binnenhaalt direct naar Zuiderster gaan. Inderdaad, dat is een beetje een omweg, maar daar is natuurlijk een reden voor. De Bruin spamt op persoonlijke titel - al probeert hij zijn identiteit tevergeefs zoveel mogelijk te verbergen - maar is vermoedelijk gewoon een stroman van Zuiderster. Het bedrijf wil natuurlijk liever niet in verband gebracht worden met spam, maar er via een omweg wel graag de vruchten van plukken.

Zie ook dit eerdere artikel op GeenStijl.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.