achtergrond

Geenstijl

Wegspoelen die George W

Buigt u even?Het interview met de welhaast radeloze burgemeester van New Orleans, Ray Nagin, is zo’n beetje de hele wereld over gegaan. De wanhoop van een door het volk gekozen burgemeester die president George W. vooral vanuit de perszaal van het Witte Huis gigantische woorden hoort fabriceren, maar nul resultaat ziet. President Bush stuurt troepen de hele wereld over. Predikt overal zijn gelijk, maar faalt nu zich in Amerika de grootste ramp uit de geschiedenis voltrekt. De hulp is te laat. De president is onzichtbaar geweest en walgend keert een groot deel van de Amerikanen zich van hem af. StarF*cker en George W, nog steeds geen goede combinatie...


George en de ramp...
De grootste ramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten voltrekt zich momenteel. En wat doet de president? Die doet niks. Of eigenlijk heel weinig. Met opgestroopte mouwen inspecteert hij kort het rampgebied, omarmt wat negers en vertrekt net zo snel weer als hij is gekomen. Inmiddels zijn de spindoctors al druk aan de gang om de burgemeester van New Orleans, Ray Nagin, neer te zetten als een overspannen dorpsgek. Heel toevallig hoorde ik twee verslaggevers, op Radio 1 en BBC World, gisteravond op dezelfde manier de burgemeester van New Orleans kleineren. Het botte wapen van de mannen rond Bush. Wie de grote baas dwars zit, zal gekild worden.
Waarom heeft Nagin wel recht van spreken? Omdat hij zegt wat de bewoners van Alabama en New Orleans denken. Waarom liet George W. even de Airforce One over het rampgebied vliegen en liet zich pas gisteren zien? Waarom is de Verenigde Staten er altijd als de kippen bij om de veldwachter van de wereld te spelen en maken ze er een puinhoop van nu New Orleans in alle opzichten een rampgebied is? Nagin zei letterlijk: "I told him we had an incredible crisis here and that his flying over in Air Force One does not do it justice. And that I have been all around this city, and I am very frustrated because we are not able to marshal resources and we're outmanned in just about every respect."
Hier spreekt een burgemeester waar het water over de schoenen loopt tegen een president die alleen bezig is met overleven en zelfs bij dit soort rampen geen enkele empathie heeft. Gelukkig is hij er inmiddels achter dat hij door de meeste Amerikanen uitgekotst dreigt te worden. “We doen wat we doen, maar het resultaat is niet acceptabel.” Beste meneer Bush, als u de bevolking van New Orleans al geen veiligheid en hulp kunt bieden wat moet je dan in godsnaam in Irak of later wellicht in Iran of Noord Korea?
Via CNN, dat met maar liefst 120 verslaggevers ter plaatse is, komen de meest dramatische beelden tot ons. In het grote convention-center zitten nog altijd duizenden mensen zonder voedsel en water. Een ooggetuige vertelt dat er wordt gemoord, verkracht en geplunderd. Er vallen schoten. Baby’s zonder luiers op de vloer. Het zijn getuigenissen van een situatie die met het uur wanhopiger wordt. Respect voor een burgemeester die in Jip-en-Janneke-taal gisteren dat gevoel heeft overgebracht aan een president die alleen kijkt of hij ook hier in dit rampgebied kiezers kan lokken. Nagin en Bush. Twee Amerikanen. De een met gevoel en diep betrokken en de ander gluiperig en berekenend. Geef mij die burgemeester maar...
StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.