achtergrond

Geenstijl

NOVA naar Talpa?

Buigt u even?Paniek in Hilversum en Den Haag. Milf Medy van der Laan wil de NPS opheffen: de wat vage organisatie die samen met de VARA verantwoordelijk is voor trendsettende opinieprogramma’s als NOVA en Buitenhof. Nu het kabinet Balkenende voor driekwart van de Nederlandse bevolking heeft afgedaan lijkt de spanning toe te nemen. CDA,VVD en D66 voelen zich vooral door de publieke omroepen voortdurend verkeerd en negatief beoordeeld. Volgens NOVA-hoofdredacteur Carel Kuyl de reden om NOVA en Buitenhof via het opheffen van de NPS af te serveren. Kuyl noemt het kabinetsbeleid "een schande". Hij denkt dat het goed mogelijk is dat de regering wraak wil nemen op de media omdat die te links zouden berichten. JP Balkenende als de Berlusconi van de lage landen. StarfF*cker roept John de Mol en Fons van Westerloo op om per onmiddellijk NOVA over te nemen...



Einde publieke omroep

In Amerika kijkt niet minder dan dan 1% van de bevolking nog naar de publieke omroep. De Bush-regering heeft de greep op de berichtgeving versterkt door een intieme relatie met het conservatieve en nationalistische nieuwsstation Fox TV. De berichtgeving over Capitool en Witte Huis loopt via C-Span, een zender die dagelijk integraal het politieke handwerk uitzendt. De grote commerciële networks, ABC, NBC en CBS, verzorgen de nieuws en achtergrondprogramma’s.

Voor deze stations is nieuws big business en niet alleen de oppervlakkige statements die we hier via CNN voorbij zien komen. Het befaamde CBS-programma Sixty Minutes komt met indrukwekkende achtergronditems die met liefde en vakmanschap zijn gemaakt. Ook de lokale filialen van de grote networks brengen het lokale nieuws snel en degelijk brengen. Politici worden keihard ondervraagd. Niet op basis van "links of rechts", maar op basis van kwaliteit.

Terug naar Nederland. In de begintijd van wat toen nog RTL/Veronique heette, haalde de arrogante elite bij de publieke omroep de neus op. Toen de beste naoorlogse nieuwspresentator Jaap van Meekeren af en toe het RTL-Nieuws "deed" werd hij afgezeken door ongewassen twintigers en dertigers bij de "oude" media die de goede Jaap afschilderden als dorpsidioot.

Tegen de verdrukking in groeide RTL Nieuws uit tot een succesnummer dat minder kijkers heeft dan het NOS-Journaal, maar met meer inzet en kwaliteit in elkaar gezet wordt. Hoofdredacteur Harm Taselaar van het RTL Nieuws is een no-nonsense-journalist die gaat voor kwaliteit en zijn Nederlandse en Luxemburgse broodheren heeft duidelijk gemaakt dat een maaltijd niet ALLEEN kan bestaan uit pudding met slagroom.

Persoonlijk vind ik de politieke anchorman van RTL Frits Wester beter geïnformeerd en gezaghebbender dan die Bram Schilham van de NOS. Max Westerman en Conny Mus zijn betere correspondenten dan Wouter Kurpershoek en Eddo Rosenthal. Het is onzin dat nieuws niet past bij commerciële stations. Vandaar dat ik de discussie vandaag over de NPS met een glimlach heb gevolgd.

Het is waar wat Ferry Mingelen in NOVA tegen JPB zei, dat CDA toplieden walgen van de politieke berichtgeving op "de publieken". Ik twijfel er niet aan dat het geblunder rond het Europese Referendum en het geringe vertrouwen van de Nederlanders in hun “roergangers” op het Binnenhof rechtstreeks op het conto van NOVA c.s. geschreven worden.

Vandaar dus dat het kabinet vandaag de publieke omroep onder curatele heeft geplaatst. Tijd dus voor Talpa TV en RTL om per direct de redacties en presentatoren van Buitenhof en NOVA over te nemen. De programma’s hebben een enorm marktaandeel en, niet onbelangrijk, zijn interessanter voor adverteerders dan de zoveelste lullige quiz.

Met de redactie maak je via een redactiestatuut goede afspraken. Dat lukte overigens bij het NOS Journaal minder goed dan bij het RTL Nieuws. Laat Jeroen Pauw en Matthijs van Nieuwkerk presenteren en durf te investeren in stevige onderwerpen. Harm Taselaar (RTL) is een prima hoofdredacteur en politiek heel wat minder uitgesproken dan Hans Laroes. Kom met primeurs en investeer in goede onderwerpen. Nova kost bij de publieken 10 miljoen per jaar, dat bij de commercielen dus nog veel goedkoper. Dus Fons en John?

StarF*cker

PS: Laat Clairy Polak daar waar ze thuis hoort. Misschien kan ze dagelijks de verplichte interviews met Femke H. en Marcel van D . doen. Of de zendtijd voor politieke partijen van GroenLinks. Niemand wil die schooljuf met haar opgewonden toontje echt zien.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.