Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Sybrand Buma (87) haat vrijheid van meningsuiting

deschreeuwvangogh.jpg"Ooit zullen mensen terugkijken naar deze tijd, en hoofdschuddend concluderen dat ze toen een beetje in de war waren. Hoe kun je anders uitleggen dat een groot deel van de Tweede Kamer vindt dat beledigen en haatzaaien uit het wetboek van strafrecht moet? Meer beledigen en meer haatzaaien als antwoord op onfatsoen en gebrek aan onderling respect. Ook de politici zijn in de war. De overheid hoort aan de kant te staan van degenen die worden uitgescholden omdat ze homo zijn, of gehandicapt, of jood, of moslim. Niet wie beledigt, maar wie beledigd wordt, verdient onze bescherming." Zomaar een citaatje uit een toespraak van een verwarde man ergens in een kippenschuur. Maar helaas wel een man die over een paar maanden zomaar eens in het kabinet zou kunnen zitten. Een man die zat te suffen toen OM en rechters zich de afgelopen maanden door de wetsartikelen tegen haatzaaien en beledigen heenworstelden en niet anders konden dan de vertegenwoordiger van twee miljoen mensen veroordelen. Twee miljoen mensen die achter een politicus staan, wiens manier van politiek bedrijven nu door onze wetten wordt afgekeurd. Twee miljoen mensen die u, mijnheer Buma, met uw fatsoen al bij voorbaat buitenspel wilt zetten. Niet omdat anderen direct last ondervinden van de PVV, maar omdat er mensen zijn die zich beledigd en gehaat voelen. Mensen die in het publieke debat in Nederland óók een plek verdienen en een plek krijgen. Volwassen mensen die hun afschuw van Wilders uit kunnen en mogen spreken, juist dankzij de vrijheid van meningsuiting. De vrijheid van meningsuiting, die nu een knauw heeft gekregen en nog veel meer knauwen krijgt als het aan u ligt. De uitspraak op 9 december was een kut-uitspraak mijnheer Buma, maar nog niet half zo kut als de uitspraak van u dat 'niet wie beledigt, maar wie beledigd wordt' onze bescherming verdient. Van een fatsoenlijk politicus zou je verwachten dat die zegt dat iedereen bescherming verdient. Mensen die beledigd worden zorgen er namelijk nogal eens voor dat juist mensen die beledigen bescherming nodig hebben. Voor sommigen kwam die bescherming te laat. Anderen, zoals Geert Wilders, ondervinden dagelijks de vrijheidsbeperkende gevolgen van die bescherming. Wij gaan er maar vanuit dat u met uw uitspraak niet bedoelt dat uw collega-parlementariër geen bescherming verdient. Het lijkt er namelijk verdomd veel op dat u dat wel zegt. Wij zullen uw recht dit soort gewauwel te verkondigen te allen tijde verdedigen. We hoeven het er alleen, gelukkig maar, niet mee eens te zijn.

Reaguursels

Inloggen

Buma: ten diepste onbetrouwbaar.

poepaanmijngaatsie | 15-01-17 | 21:43

@gm40 | 15-01-17 | 09:21
"De meerderheid wil gewoon dat we allemaal een beetje normaal tegen elkaar doen en niet dat Nederland veranderd in een stijlloos land."

Als u dat nu even uitlegt aan de islamitische kolonisten die van heel West Europa een Kalifaat willen maken zoals door Marcouch al is voorgesteld voor een deel van Amsterdam, is het probleem al opgelost.

Als de islam nog verder de kans krijgt om onze manier van leven te vernietigen en naar hun hand te zetten leven we in een stijlloos land waar veel landen in het MO en Afrika al aan den lijve hebben ondervonden. Dan regeert de sharia.

Pieter V | 15-01-17 | 18:51

Als een mening vervelend of kwetsend voor bepaalde mensen is kan deze mening collectief worden afgekeurd. Het verbieden van uitspraken zou tot een absoluut minimum beperkt moeten worden, ofwel alleen als deze uitspraak relatief direct tot geweldplegingen leidt. Anders wordt een totalitair precedent gecreëerd en kunnen bepaalde problemen niet meer worden besrpoken. Voorbeeld: uiteraard zijn niet alle asielzoekers tuig. Maar als je verbied om te spreken over de minderheid die WEL tuig is, verlies je de mogelijkheid om problemen te benoemen en op te lossen.

Daarbij verander je de mening van een ander niet door hem het zwijgen op te leggen.

Zosima | 15-01-17 | 16:55

Ik vind het net zo'n zeurend jongetje die de juf verteld dat ze hem aan het plagen zijn.
Anyhow, ben benieuwd hoeveel burgers nu al vergeten zijn dat ze Rutte en zijn roversbende tot het gaatje gesteund hebben.
Lekker land en volk de nek omdraaien onder de VVD vlag en nu de messias uithangen met de natte vulpen nog in de broekzak.
Ik heb de kots emmer in ieder geval naast de tv klaar staan, en de pot vasseline voor na de verkiezingen.

pannekoekgezicht | 15-01-17 | 15:14

Het CDA stoorde mij eigenlijk altijd het minst, totdat Buma z'n muil begin open te trekken over Wilders.
Nu hoop ik oprecht dat ze weer niet zullen regeren.
Het zou voor de CDA een stap voorwaarts zijn als ze deze man afdanken

Katvangert | 15-01-17 | 12:11

Zelden een grotere hypocriet gezien. Afijn, dat schijnt bij het CDA te horen.
Maar ook bij onze fijne regering en de meeste partijen. En vergeet de gelijkgerichte media niet! Wat moet er van dit gekke land terechtkomen? Het excelleert nu al in misdaad, morele verrotting, gedoogbeleid en wegkijken.

ALLESANDERSSHOW | 15-01-17 | 10:40

@Pierre Tombal | 15-01-17 | 09:53
-
Moet wél eerst even het salaris en de arbeidsvoorwaarden aangepast worden aan wat normaal en gemiddeld is voor de rest van werkend Nederland (en dan heb ik het over ECHT werk)

bisbisbis | 15-01-17 | 10:35

De enigen die Buma wil beschermen zijn die mafklappers die van mening zijn dat je hun godsdienst beledigt wanneer je ze vertelt dat ze geen joden in elkaar mogen slaan. En dat gezanik over kiesdrempels gaat ook al nergens over. We hebben in ons parlement 150 zetels voor 150 verschillende meningen van ondertussen ruimschoots het dubbele aantal Nederlanders als toen het parlement werd opgericht. Buma mag het dan misschien wel makkelijker vinden wanneer er maar tien meningen verkondigd mogen worden, zodat hij op tijd thuis kan zijn voor de spruitjes en gehaktbal, maar dan had de slappe lul maar een vak moeten kiezen. Wat mij betreft breiden ze het parlement uit: 300 zetels met bij voorkeur net zoveel partijen.

Pierre Tombal | 15-01-17 | 09:53

Wat een droevig stukje. Geert die verdedigt wordt omdat hij 'miljoenen mensen' achter zich heeft staan. Hij heeft er nog meer miljoenen NIET achter zich staan. De meerderheid wil gewoon dat we allemaal een beetje normaal tegen elkaar doen en niet dat Nederland veranderd in een stijlloos land.

gm40 | 15-01-17 | 09:21

Buma kletst , in de hitte van de verkiezingsstrijd - regelrechte stinkende poep.
Want WIE gaat straks, wanneer de man zijn zin krijgt, bepalen wat beledigend en haatzaaiend is?
Dan gaan persoonlijke meningen van willekeurige beoordelaars de dienst en de wet uitmaken.
En wanneer die beoordelaars niet willekeurig zijn gekozen of aangesteld gaan degenen die die mensen aanstellen de dienst uitmaken.
En dat beledigen en haatzaaien toch persoonlijke meningen en emoties zijn die voor elk mens verschillend zullen uitpakken.

Kortom, U snapt het al, de man kletst poep en ik ben dus tegen.

mallekater | 15-01-17 | 08:42

Nou wil de leider van het CDA ook nog een kiesdrempel van 3 zetels .Nou je kan dan net zo goed de democratie afschaffen ,wat een hypocrieten dat cda

pedro300 | 15-01-17 | 08:37

Als Buma slim is gaat ie de komende maanden, als enige, Wilders niet demoniseren. Balkenende, met Fortuyn, is er premier mee geworden.

kadoendra | 15-01-17 | 00:57

Buma Puma
Dubbel billekoek voor haatzaaiers?
Stoer hoor,maar deze man gaat niet over mijn radijsjes stampen met zijn provinciale onzin en master-morals aka moraal onanie.
Het hele CDA moet eigenlijk in de hoek staan, zich diep schamen en zich daarna op heffen.
En niet getreurd,er is nog voldoende plaats bij Sylvana voor dit hobby.

MistaRazista | 15-01-17 | 00:42

We willen leven in een vrij, rechtvaardig en veilig land.
Soms moeten we deze principes met hand en tand verdedigen en moet er ongezouten kritiek kunnen worden gegeven, aan wie dan ook.
Soms worden mensen of groepen mensen hierdoor beledigd.
Toch moeten ze dit verdragen omdat zij op een dag ook kritiek moeten kunnen geven dat verdragen moet worden.
Het antwoord op belediging is dus niet het oproepen tot straffen maar oproepen tot verdraagzaamheid en het eerlijk omgaan met kritiek. Het straffen van belediging is een ernstige beperking van de vrijheid van meningsuiting en zou uit de grondwet moeten worden gehaald.

Upharsin | 14-01-17 | 23:49

En jawel hoor daar zijn ze dan, de "Hoe kan het toch?" vragen.
Geschiedenisles voor elite ti-ten schrapen aub, leren er toch geen donder van.

pannekoekgezicht | 14-01-17 | 23:42


mr_666 | 14-01-17 | 20:20

Dat heb je als burgers onderling zelf op te lossen. Zonder overheid. Binnen de grenzen van de wet. Zoals: negeren, boycotten, uitsluiten.

En als er dan een kind zelfmoord pleegt MOET JE NIET bij de overheid huillie doen.

Iets met liberaal en zelfverantwoordelijkheid > fatsoen.

TheBurnerMan | 14-01-17 | 23:28

Het ergste onheil verwacht ik van de verliezende partijen ná de verkiezingen. PVV zal ongetwijfeld stevig winnen, maar geen absolute meerderheid. En in de oppositie worden gehouden.
Daarna gaan de gezamenlijk verliezende partijen (VVD, CDA, PvdA, en ....) een zakenkabinet samenstellen, 'om Nederland regeerbaar te houden'.
Maar wat gaan die verliezende partijen 'ineens' afspreken in hun regeerakkoord?
Nou, hoogst waarschijnlijk het afschaffen van de referendumwet.
De reden die ze geven: *niet te verenigen met representatieve democratie*.
En 'dat afschaffen' zullen ze er echt zo snel als mogelijk doorheen jassen, om antwoord te bieden aan al dat 'populisme'.
Waarom, oh waarom, denk je, dat bijna álle regeringspartijen daarover nu nog zwijgen?
Waarom, oh waarom, denk je, dat bijna alle journalisten daarover niet spreken vóór de verkiezingen?
Om verontwaardigde discussie daarover te vermijden.
En zo zal Nederland zonder echte weerstand weer beroofd worden van z'n magere referendumwet.
En ja, als tegenstanders er dan toch 'n keer op zouden kunnen worden tegengesproken, dat referendum én representatieve democratie 'echt' prima samen te combineren zijn, dan hoeft men gewoon dit te zeggen:
Laat 'n geldig referendum bepalend zijn voor 't percentage waarmee de representatieve besluitvorming in de tweede kamer 'contrair' kan gaan.
Is bijvoorbeeld 60% van Nederland vóór strafbaarstelling van illegaliteit, dan heeft het parlement 60% nodig 'anders' te besluiten.
In bijvoorbeeld 70% van Nederland vóór die strafbaarstelling, dan heeft het parlement 70% nodig om contrair 'anders' te besluiten.
Maar is 40% van Nederland vóór die strafbaarstelling, dan heeft 't parlement genoeg aan 40% om contrair 'anders' te besluiten.
Simpel, zoals het referendum in Nederland evenwicht zou kunnen brengen tussen directe besluitvorming en representatie.
Maar zo gaat 't niet gebeuren.
De oude politieke kliek-politiek gaat referenda afschaffen en er niets voor in de plaats geven.
Met 'n houding van; 'kop dicht burgers, en luisteren naar ons, want wij, jullie regenten, weten 't beter, en er moet wel leuk door ons wat te regeren overblijven'.
Daarna zullen nog vele rellen in 'n onveiliger Nederland plaatsvinden. Helaas.
Het gaat niet goed. De oude politiek gaat samenheulen zoals VVD en PvdA al hebben aangetoond, dat als 't om de macht gaat, ze bereid zijn 'alles' aan eerlijkheid te verloochenen. Eh, daar zijn hele lelijke namen voor; hoe je dat soort mensen terecht kunt noemen.

Der Paulie | 14-01-17 | 23:26

Buma heeft volkomen gelijk wat betreft de morele crisis in Nederland, maar die crisis kan hij niet enkel Rutte in de schoenen schuiven, want Rutte is VVD'er en de huidige generatie VVD'ers heeft geen enkel moreel kompas, behalve dan zoveel en zo snel mogelijk geld verdienen. Die morele crisis is ook ontstaan door en dank zij het CDA, want dat heeft van de laatste 50 jaar ca. 46 jaar geregeerd en bij een beginselenpartij als het CDA zou men wel enig moreel besef verwachten; in het bijzonder door de hand eens een keer in eigen boezem te steken, maar kennelijk is dat een brug te ver. Dus broeders en zusters: stem niet op het CDA want het zijn Farizeeërs.

oliebolletje123 | 14-01-17 | 23:07

Elk geslepen persoon weet: De grootste belediging is helemáál niet reageren...

Papa Jones | 14-01-17 | 23:03

Boehoe Bumaaaaa.

Dit volstaat na eerdere reactie dezer dagen op deze pratende bezemsteel.

Moneytron | 14-01-17 | 22:32

CDA staat voorlopig nog buitenspel, hopelijk, Balkenende staat mij nog te goed bij.

piratenpartij | 14-01-17 | 22:25

@Mr.Robot777 | 14-01-17 | 20:41

Tja, wat verwacht je? De logica van een corrupte debiel.

Corrupt betreft de kwestie Van Roest en belangenverstrengeling m.b.t. voetbalstadion.

Debiel volgt uit het feit dat dit heerschap werkelijk de meest waanzinnige logica hanteert die er maar te bedenken valt.

Pieter V | 14-01-17 | 22:09
-weggejorist-
Sinister-President | 14-01-17 | 22:03

Nederland vergeet te snel welke fratsen het CDA heeft geflikt.

Uw Psychiater | 14-01-17 | 22:01

Ik heb de laatste 90% stuk niet gelezen, noch heb ik iets gehoord/geluisterd. Er is niets mis met fatsoen. Maar de Eurofiele CDA kan nooit gelijk staan aan fatsoen. Nooit.

BlowingBubbles | 14-01-17 | 22:01

CDA'ers. Het blijven enge lui en fatsoensterroristen. Net zo dom en gevaarlijk als groenlinks.

Fijnstoffer | 14-01-17 | 21:49

Bandieten en oorlogsmisdadigers zoals Poroshenko uitnodigen, dat zijn pas goede gristelijke normen en waarden. Geef Buma maar een enkeltje Kiev.

D.A.A.R. | 14-01-17 | 21:47

@miknic | 14-01-17 | 19:40

Weten de inner circles al dat Wilders een Fortuyn behandeling te wachten staat?

Pieter V | 14-01-17 | 21:42

-weggejorist-

Schormiggel | 14-01-17 | 21:34

Jostifiel 2101
Ha ha en waarschijnlijk is Buma ook nog voor het zingen de kerk uit.

Nehemia | 14-01-17 | 21:30

Vooral de PVV uitsluiten, dat zal de kiezer leren om op die partij te stemmen.

Eppo | 14-01-17 | 21:20

@necrosis
Heb sowieso 30% procent gehoorverlies opgelopen nadat ik als kind in de PA-instalatie van Morbid Angel ben gekropen.

RickTheDick | 14-01-17 | 21:20

" Haatzaaien " en " Beledigen " : typisch voorbeelden van pseudo wetenschappelijk / sociologische / juridische prietpraat.
Niet te kwantificeren , niet te beoordelen
Lekker makkelijk om kritiek te vermijden en elke discussie te verstikken.
Ideaal om misstanden in stand te kunnen houden.
Perfect voor de zelfbenoemde " tere zieltjes " om zich af te kunnen schermen van " de boze buitenwereld "
.
-> z.s.m. Schrappen die KUL begrippen , ramen open , hoogste tijd voor frisse lucht

enorme sukkelzak | 14-01-17 | 21:10

@RickTheDick | 14-01-17 | 20:55
Ik weet niet wat onder 'superlaag' verstaat, het is duidelijk dat je 'rotting misery' van Paradise Lost nog nooit gehoord hebt.

necrosis | 14-01-17 | 21:04

@Nehemia | 14-01-17 | 20:53
De PVV past niet in zijn Kerkstraatje.

Jostifiel | 14-01-17 | 21:01

Spring op die geliefde racefiets van je Sybrand. Zet die koptelefoon op je gereformeerde spruitjesgexicht en beluister een selectie MP3's van Glorieklokken of uit de Johannes de Heer bundel maar val ons niet lastig met je misplaatste morele gezever.

Nehemia | 14-01-17 | 20:59

Goed stuk Ronaldo! Zodra rechters menen op moreel te kunnen veroordelen, zijn we als samenleving op een hellend vlak. Wilders is moraal veroordeeld, en dat mag niet ondanks dat ik het een kut uitspraak van hem vond. Het CDA meent ook moreel te kunnen (ver) oordelen over hoe onze samenleving is opgebouwd, dus haak ik volledig af gezien het beperkingen oplegt aan onze vrijheid. Vrijheid is een groot goed en het is niet aan het CDA om dat op enigerlei wijze te beperken, ondanks dat ik Siebrand Buma 1 van de beste partij leiders vind.

Toetsiemonster | 14-01-17 | 20:55

@miko
Heb zeker bewondering voor je stembereik. In 'small town boy' zing je vijf octaven, maar in 'don't talk just kiss' hou je het weer superlaag. Is gewoon knap.

RickTheDick | 14-01-17 | 20:55

Want het CDA staat voor verbinding en rentmeesterschap, behalve als het de PVV is natuurlijk.

Nehemia | 14-01-17 | 20:54

Wij mogen niet uitsluiten hé Buma, behalve als het de PVV is natuurlijk.

Nehemia | 14-01-17 | 20:53

Vrije meningsuiting is essentieel voor het voortbestaan van religies en tegelijk het grootste gevaar voor religies.

LuckyGirl | 14-01-17 | 20:52

Mr.Robot777 | 14-01-17 | 20:41
Wat Speklap doet is niet PVV buitenspel zetten maar alle stemmers van de PVV. Wat ze feitelijk zeggen is dat wij die mensen totaal niet serieus nemen. Dit is eigenlijk te vergelijken met Clinton en haar basket of deplorables uitspraak. Speklap vind ons maar basket of deplorables en zijn arrogantie moet afgestraft worden! En ik moet het CDA wel een compliment geven want ze hebben één van de mooiste vrouw van de TK in hun gelederen: Mona Keijzer. Ik kan uren naar haar kijken en genieten.

Dinand | 14-01-17 | 20:48

Vrijheid van meningsuiting zou absoluut moeten zijn en pas stoppen bij het oproepen tot geweld. Iedereen iets anders roept is totaal de weg kwijt. Maar dat ben je sowieso als je in sprookjes geloofd.

Rest In Privacy | 14-01-17 | 20:45

De vraag blijft: Als de "minder, minder" uitspraak zo ok was, waarom nuanceerde GW die de volgende dag met " ik bedoelde minder criminele marokkanen"? Dat was omdat hij doorhad dat hij te ver was gegaan?
Als een (snel beledigde) christen voor zijn belangen opkomt, en van zijn vrijheid van meningsuiting gebruik maakt, is dat een "kutuitspraak"?
Dat is een soort demagogie die je tot 1933 in Duitsland ook hoorde. Vooral als je die gaat combineren met gejammer als "2 miljoen mensen worden buitenspel gezet". En doet alsof de GW slachtoffer is, die geen bescherming krijgt.
Ronaldo, na het bezigen van deze tekst, en na eerder op de dag gebruikte termen als "Diets" en "Volksgerichthof", verlang jij soms naar "de tijd dat de treinen op tijd reden"?

NoblesseOblige | 14-01-17 | 20:44

@miko | 14-01-17 | 20:35

Zeker ook waar. De gemiddelde hakbar begint echter al over belediging, discriminatie en racisme te schreeuwen wanneer er algemene feiten worden benoemd. Dat is een groot verschil met het gericht beledigen van, en opzetten tegen, een specifiek persoon.

Verschil zit wat mij betreft ook in de consistentie; is het gericht, is het gefocused op het zo hard mogelijk aantasten van de waardigheid van een persoon, en bevat het een feitelijke boodschap? En dan heb je al heel snel een verschil tussen stellen dat het onmenselijk is om ritueel te slachten, en dat het verboden zou moeten zijn om niet noodzakelijke medische ingrepen uit te laten voeren op jongeren onder de 18 (waarmee je niet alleen fans van besnijdenis, maar ook ouders van 'transgender' sneeuwvlokjes 'beledigt'), en stellen dat iemand kut is, dat iemand lelijk is, en dat iemand het niet waard is om te leven.

mr_666 | 14-01-17 | 20:44

Buma gaat de homo's beschermen middels gebedsgenezing?

LuckyGirl | 14-01-17 | 20:41

Dinand | 14-01-17 | 20:22

Wat spektrui doet getuigt eigenlijk van een dubbele moraal: mensen uitsluiten om wat voor reden dan ook mag niet, maar een politieke partij die je niet welgevallig is? Geen enkel probleem.

Mr.Robot777 | 14-01-17 | 20:41

Hij zegt het niet helemaal zuiver. Wat hij bedoelt is dat iedereen waarvan híj vindt dat ze beledigd wordt beschermd moet worden. Oftewel iedereen die zich beledigd voélt.

His Lordship | 14-01-17 | 20:39

Barneveld? Is dat niet kippen en SGP "heartland?" Wat doet het CDA daar? Anyways. CDA. Ooit had die partij relevantie ten tijde van de verzuiling toen de wereld nog analoog was. CDA doet me altijd aan de sfeer uit het de boek de Avonden van Reve denken. Benepen en bekrompen. Een partij die zich in deze digitale wereld heeft overleefd. Net zoals de stoommachine. Ooit was hij heel nuttig maar nu een museumstuk, hetzelfde geldt voor het CDA.

Basil Fawlty | 14-01-17 | 20:39

Buma leeft nog in 1960, wellicht 19'66...

Poekieman | 14-01-17 | 20:38

Het CDA een samenraapsel van alle vroegere geloofs fanatieke partijtjes die van ellende samen moesten gaan met de K.V.P.
blauwe zander | 14-01-17 | 20:20
Niet allemaal, de mannenbroeders van de SGP hadden geen zin, net als RPF en GPV.

Het CDA heeft sinds zijn oprichting alle ideologische veren verloren en is gedegradeerd tot een regentenpartij en uitzendbureau voor politici en "top"bestuurders.

Helaas voor het CDA kwam begin jaren '90 een nieuwere, betere regentenpartij die het ook in de grote steden, als uitzendbureau voor politici en "top"bestuurders, het nog beter deed (door etnisch cliëntelisme): de PvdA.

Waarom het CDA nog stemmen krijgt? 50 plussers uit de provincie die hun leven lang op de KVP/CHU/ARP (opgedrongen vanaf de kansel) stemmen.
Het is simpelweg wachten tot deze generaties zijn uitgestorven. Dan degradeert het CDA naar het niveau van de mannenbroeders waarschijnlijk.

Graaf_van_Hogendorp | 14-01-17 | 20:37

@RickTheDick | 14-01-17 | 20:29
Je bewondert me, dat siert je.

miko | 14-01-17 | 20:37

@mr_666 | 14-01-17 | 19:58
Maar wat voor jou nog steeds respectvol is daar hebben haatbaarden en bidlippen een probleem mee en voelen zich beledigt.

miko | 14-01-17 | 20:35

Goede toespraak van Buma, als je het CDA ziet als de gezinspartij (alle singles kunnen dus niet op het CDA stemmen). Normen, waarden, respect zijn mooie kreten. Beledigen en haatzaaien is niet nodig, maar hoe bewijs je dat in het kader van de vrijheid van meningsuiting? Wil je dat wel handhaven in de wetgeving, dan moeten die wetten voor iedereen gelden, dus ook de "autochtone" Nederlander heeft het recht een aanklacht in te dienen tegen een "allochtone" Turkse Nederlander die vind dat wij (ik) moet oprotten. Helaas komen er dan geen voorgedrukte formulieren en zijn politiebureaus langer open. We zullen een zien wat de uitspraken van Buma waard zijn tijden de verkiezingscampagne.

Mannes | 14-01-17 | 20:32

Laatste x stemmen voor mij in Nederland, Pvv uiteraard.
(PS: jammer dat er geen voorjaars offensief komt zoals iedereen in gedachten had.)
Tuborg øl | 14-01-17 | 20:28

Terug naar Algerije??

langzullenweleven | 14-01-17 | 20:30

Laatste x stemmen voor mij in Nederland, Pvv uiteraard.
(PS: jammer dat er geen voorjaars offensief komt zoals iedereen in gedachten had.)
Tuborg øl | 14-01-17 | 20:28

Terug naar Algerije??

langzullenweleven | 14-01-17 | 20:30

Denk dat het misverstand van Buma is dat hij de islam als een 'religie' ziet, gelijkwaardig aan het christendom.

Hoe onnozel kun je zijn? Alsof een autochtone Nederlander van christenen denkt dat ze aanslagen gaan plegen. Schei toch uit, malle Eppie.

Ken geen hond die last heeft van christenen, afgezien van wat minor details.
Ik ga SGP stemmen. Ben geen garisten, maar hebben een prima standpunt rond islam, doodstraf, economie, EU en dat de winkels op zondag dicht moeten - couldn't care less.

Alternatief is PVV, maar die is nogal socialistisch. Hou ik niet van.

Ichneumonidae | 14-01-17 | 20:29

@miko
In zijn malle mannen opsomming van slachtoffers komt Buma eigenlijk twee maal voor je op: homo en gehandicapt.Maak het goed en geef hem vrijkaartjes voor je eerst volgende optreden met The Army of Lovers.

RickTheDick | 14-01-17 | 20:29

Laatste x stemmen voor mij in Nederland, Pvv uiteraard.

(PS: jammer dat er geen voorjaars offensief komt zoals iedereen in gedachten had.)

Tuborg øl | 14-01-17 | 20:28

Buma zegt in hun cda promotie filmpje, "we willen Nederland door geven", inderdaad ja, aan de islam.

Radijsje | 14-01-17 | 20:27

Ze maken nu elkaar af om stemmetjes te winnen maar straks als ze een kabinet moeten vormen dan willen ze allemaal hun principes overboord gooien om met de VVD te willen regeren. Wat kwalijker is is oproep van Hans Spekvet voor een cordon sanitaire richting PVV. Ze hebben wel erg veel praatjes voor een partij die zo laag staat.

Dinand | 14-01-17 | 20:22

@miko | 14-01-17 | 19:40
Hij ziet er inderdaad uit als een blobvis. Kan me best voorstellen dat hij om die reden alleen al tegen beledigen is. Gelukkig zijn gereformeerde vrouwen over het algemeen ook niet moeders mooiste, dus op ieder potje past een dekseltje.
.
Het valt mij op dat vooral links en religieus Nederland tegen de vrijheid van meningsuiting is. Als je het niet met ze eens bent is het al gauw belediging of haataaien.

Osdorpertje | 14-01-17 | 20:22

@necrosis | 14-01-17 | 20:19
Buma is een politicus, die draait drie maal 180 graden als het hem uitkomt.

Kaft | 14-01-17 | 20:21

@TheBurnerMan | 14-01-17 | 20:04

Ijzersterk argument, kerel.

Je hoeft echter niet persé religieus te zijn om te verwachten dat mensen normaal met elkaar omgaan. Met het afschaffen van deze wetsartikelen geeft de overheid impliciet aan dat er kennelijk een grens is verschoven tussen wat wel en niet meer acceptabel is. En aangezien er in dit land genoeg randdebielen rondlopen met een 'de enige reden om me fatsoenlijk te gedragen is dat iets anders verboden is'-mentaliteit, lijkt het mij onverstandig dat de overheid hiermee basically uitdraagt dat beledigen en haatzaaien geen ernstige gevolgen heeft, en degene die beledigt zich nu door de overheid beschermd mag achten tegen de gevolgen van zijn gedrag.

Hiermee zeg je als overheid dat beledigen geen gevolgen mag hebben voor degene die beledigd, en bagatelliseer je de gevolgen die het heeft op anderen. En dan kan het ineens gebeuren dat mensen heel erg schrikken als iemand na continu beledigd te zijn op z'n 15e zelfmoord pleegt. En dan maar huilen wat er gedaan had kunnen worden om dit te voorkomen.

mr_666 | 14-01-17 | 20:20

Het CDA een samenraapsel van alle vroegere geloofs fanatieke partijtjes die van ellende samen moesten gaan met de K.V.P.

blauwe zander | 14-01-17 | 20:20

Het CDA is net zo'n 'fijne' club als de VVD en de PvdA.
Kan Omtzigt nog zo veel relevante kwesties bevragen, zijn partij was onder leiding van Balkenende de eerste die Nederland in de uitverkoop heeft gedaan.
Dat ze maar snel mogen uitsterven, die CDA-stemmers.

Jackanders | 14-01-17 | 20:18

@Dinand | 14-01-17 | 20:09
Meestal is de grootste partij degene die samenwerking zal zoeken.
En gezien de peilingen zijn dat niet CDA of VVD.

necrosis | 14-01-17 | 20:15

"De overheid hoort aan de kant te staan van degenen die worden uitgescholden omdat ze homo zijn, of gehandicapt, of jood, of moslim."

Nee, degenen die schelden op homo's, gehandicapten (is er maar ingefietst) en joden zijn moslims.
Om er dan nog moslims bij te halen (als slachtoffer, maar natuurlijk), manmanman. Als je die er nog bijhaalt ben je behoorlijk van het slissende padje af. Ga dat maar eens vragen aan autochtone vrouwen. Elke vrouw zonder hoofddoek is in de ogen van zeker de jongere moslims niet meer dan een hoer die erom vraagt verkracht te worden.
Het zou nog grappig zijn als het niet zo beside the point zou zijn.

Ichneumonidae | 14-01-17 | 20:13

@mr_666 | 14-01-17 | 19:58
Een dialoog komt van twee kanten.
Dialogen in Nederland zijn meestal éénrichtingsverkeer.

necrosis | 14-01-17 | 20:12

TheBurnerMan | 14-01-17 | 19:38
'Want de kinderen' horen we de politiek al bléren sinds de jaren zeventig.
Het land is er sindsdien alleen maar op achter uit gegaan.
In de tijd dat ze het riepen was ik zelf nog een kind.
En de kinderen die na mij kwamen hebben het nu slechter dan mijn generatie destijds het had.

In die drogreden van 'want de kinderen' trapt niemand meer in.

gaffelbaard | 14-01-17 | 20:10

Buma is straks de eerste die samenwerking met Rutte zal zoeken.

Dinand | 14-01-17 | 20:09

De slogan ik zou het mijn kinderen niet uit kunnen leggen klopt helemaal.
Wie op deze sneuneus stemt heeft een probleem met z'n kinderen.
Ze roepen allemaal dat de PVV het land in twee kampen verdeeld
Conclusie of je stemt op de PVV of op de andere kliek en dan maakt het kennelijk niet uit wie je kiest.

Toontje-lager | 14-01-17 | 20:09

Mee eens morgen wordt een spannende dag.

Lilia2 | 14-01-17 | 20:08

Mensen die het CDA electoraal afschrijven hebben er niks van begrepen.

T.H. | 14-01-17 | 20:04

[sarcasm modus: on]

Tja, als de vele beledigende en haatzaaiende Nederlanders-hatende moslims, negers en andere niet-nederlanders dan tóch niet vervolgd worden.. of fopstrafjes krijgen.. haal dan die nep-wet over dat beledigen en haat zaaien er maar eruit.

[sarcasm modus: off]

gaffelbaard | 14-01-17 | 20:04

mr_666 | 14-01-17 | 19:58

En dat noemt zich mr 666 hahaha

TheBurnerMan | 14-01-17 | 20:04

Terug naar Abraham Kuyper...

Papenblok | 14-01-17 | 20:04

Het recht om te beledigen (en om beledigd te worden, en om er voor te kiezen je niet beledigd te voelen) is een essentieel en onmisbaar onderdeel van onze democratie. Wie dat niet begrijpt heeft in de politiek niets te zoeken. Nederland is een pluriforme samenleving zonder heilige huisjes. En wie er niet mee om kan gaan kan zich vervoegen bij de rechtbank.

euroka | 14-01-17 | 20:03

Het recht om te beledigen (en om beledigd te worden, en om er voor te kiezen je niet beledigd te voelen) is een essentieel en onmisbaar onderdeel van onze democratie. Wie dat niet begrijpt heeft in de politiek niets te zoeken. Nederland is een pluriforme samenleving zonder heilige huisjes. En wie er niet mee om kan gaan kan zich vervoegen bij de rechtbank.

euroka | 14-01-17 | 20:03

solcama | 14-01-17 | 19:52
Goh, je vat het korter samen dan ik deed;).
Eensch.

Ichneumonidae | 14-01-17 | 20:03

Laten we eerst maar eens kijken of morgen niet WWIII uitbreekt. Niet alleen zijn er spanningen bij de Poolse grens, morgen worden de Joden uitverkocht door de VN.
Als de pallies het in hun bol krijgen hebben we zo maar een nieuwe zesdaagse aan de broek.

General McAuliffe | 14-01-17 | 20:01

Mwah, hij heeft hier wel degelijk iets van een punt. Dat iets toegestaan is, betekent nog niet dat het wenselijk is. En door het expliciet uit de wet te halen, wek je toch de indruk dat het wel goed is, om maar gewoon te beledigen om het beledigen zelf. Dit is het soort zaak waar een gedoogbeleid prima op z'n plaats zou zijn; de overheid die gewoon zegt dat je niet aangepakt wordt voor beledigen, maar je wel manen tot enige vorm van respectvolle dialoog.

mr_666 | 14-01-17 | 19:58

Kijk en daarom stem ik dus niet op Omtzigt. Je krijgt het CDA erbij.

atheïstisch stemvee | 14-01-17 | 19:55

@solcama | 14-01-17 | 19:52
Ik voel me niet alleen kaalgeplukt maar ik ben kaalgeplukt.

ProAsfalt | 14-01-17 | 19:54

Ach, hier sterft het ook van de duffe moralisten die werkelijk de hele tijd uitspraken niet vinden kunnen en blah b;ah blah.
miko | 14-01-17 | 19:43

Die mensen laat ik links liggen. We hebben problemen. We hebben doelstellingen. We hebben te bespreken wat de (mogelijke) oplossingen zijn.
Praten over gevoelens van; gevoelens bij; en stigma's doen we maar bij de therapeut en faculteit asociale wetenschappen bij de UVA.

TheBurnerMan | 14-01-17 | 19:52

Je wordt niet beledigd, je voelt je beledigd.

solcama | 14-01-17 | 19:52

Eerst de bijbel en de koran uit de Tweede Kamer, dan praten we verder.

NeedIsaymore? | 14-01-17 | 19:51

Er is altijd iemand die toestaat beledigd te worden, namelijk de persoon in kwestie.

Wie zou mij in godsnaam kunnen beledigen en waarmee? Dat ik groen haar heb, een lelijke aap ben, een gore moslim, een vuile atheïst? Kinderspel, meer niet, glijdt van je schouders.

Smaad is iets anders. Als iemand je voor pedo uitmaakt en dat rondvertelt terwijl het een leugen is, tsja, daar ga je veel last mee hebben.

Maar zeggen dat Rutte een waardeloze premier is die alles verkwanselt - da's alleen maar een opinie.

Haat zaaien kan ook helemaal niet. Als je moslims liever niet in je land wilt, is dat haatzaaien? Misschien, als er geen reden toe zou zijn.
Bijna elk, althans nogal veel, topic op GS gaat over die kansenparels. De meeste aanslagen in het Westen kun je op het conto van moslims zetten. Is het dan haatzaaien als je liever ziet dat ze allemaal moeten opdonderen, in de wetenschap dat de 'goeien' het wel prima vinden als die moordenaars helpen hun kalifaatje te bouwen?

Ik ben voor het recht om te beledigen. Het betekent in feite niks. Als ik nu zeg dat die Buma een lul met vingers is beledig ik hem. Jawel, daar gaat hij wakker van liggen.

Hou het ff zuiver en neem het recht op beledigen op in de grondwet.

Ichneumonidae | 14-01-17 | 19:49

@LuckyGirl | 14-01-17 | 19:41
Als Geert 76 zetels weet te scoren, is die wet niet meer nodig.

necrosis | 14-01-17 | 19:49

Buma maakt met zijn trouwe achterban in een versplinterd landschap een enorme kans op het premierschap.
.
Rutte is kinderloos, had ooit een hypotheek van 40k gulden en kent geen hond in een multiculturele volkswijk; wat maakt dat je gewoonweg niet voelt, begrijpt of hoort wat het effect is van 4 jaar je eigen VVD/PvdA terreur. Als je door de wat heaumeaufiele piepstem en gepreek van Buma heenkijkt, vermoed ik een premier die een stuk meer bij het gewone volk staat dan Rutte. Iemand die wel humor heeft en veel pragmatischer te werk zal gaan.
.
Alleen die partij... het CDA is natuurlijk net zo vreselijk als PvdA-VVD-D66-WitLinks. Het had daarom zoooooo mooi kunnen zijn: een écht voorjaarsoffensief. Iets waar ook de Voorzittert meteen de knaken voor overgemaakt had. Het land vol hangen met posters van Dijkhoff en zijn kindbruidjes, van Wiebes/VVD en hun ondernemer sloopplannen, van PvdA en de COA maffia en ga zo maar door.
.
Niks van dit al. We hebben een bedroevende versplintering veroorzaakt en daar gaat hopelijk Buma van profiteren. Het alternatief Greet zal er door een cordon sanitaire van wegkijkend Nederland nooit komen. Nog 4 jaar Asscher en Rutte maakt voorgoed depressief.

de Voorzittert | 14-01-17 | 19:48

15 maart PVV 55 zetels!

Handsomeboy | 14-01-17 | 19:48

Ik denk dat men ooit heel verwonderd zal zijn dat we op moesten passen met wat je zegt omdat er anders mensen beledigd zijn vanwege geloof in goden.

Bytemaster | 14-01-17 | 19:48

Beledigen, prikkelen moet mogen. De gang naar de rechter is je recht. Niet het recht om niet beledigd te mogen worden. Dus maak die cartoons, dat cabaret en schrijf die boeken of wat dan ook. Dan wordt eindelijk zichtbaar hoeveel b.v. moslims nu echt goed geïntegreerd zijn.

Mariolo | 14-01-17 | 19:47

@TheBurnerMan | 14-01-17 | 19:38
Ach, hier sterft het ook van de duffe moralisten die werkelijk de hele tijd uitspraken niet vinden kunnen en blah b;ah blah.

miko | 14-01-17 | 19:43

Als ik die man hoor praten moet ik altijd op de een of andere manier denken aan Waterschapsheuvel maar dan wel met Flappie van Youp in de hoofdrol!

william7055 | 14-01-17 | 19:43

Rot op Buma!

roy3573 | 14-01-17 | 19:42

Het CDA stemvolk sterft langzaam uit, dus niet te druk maken om de laatste rochels van deze partij.

Harry Turtle | 14-01-17 | 19:42

telelezer | 14-01-17 | 19:26
Aangezien 'het volk' zich al duizenden jaren voor het karretje van heersers laat spannen en na elke revolutie tegen oude heersers in slaap heeft laten zingen door de nieuwe heersers, denk ik dat het volk ook na 15 maart 2017 gewoon met het bit in de bek, het juk om de nek en de teugels om de schouders, zal doorgaan met slapen.

Admiraal_de_Ruijter | 14-01-17 | 19:41

Het CDA is sowieso tegen democratie daar zij tegen referenda zijn.

Echter ik vrees met grote vreze dat het volk als alternatief op het gevoerde gure rechtse beleid door PvdA, in het bijzonder Jetta Klijnsma (PvdA), in samenwerking met de VVD al dan niet onder druk van de VVD, op het CDA gaat stemmen.

Het volk moet dan niet raar opkijken om van een koude kermis thuis te komen want Buma wel de maatschappelijke dienstplicht invoeren. De Maatschappelijke dienstplicht is niets anders dan alweer gratis arbeid in diverse instellingen. Zeg maar Jetta Klijnsma (PvdA) 2.0 .
Plus het feit dat het CDA natuurlijk ook voor het klimafaat is. 200 tot 500 miljard over de balk smijten.

ProAsfalt | 14-01-17 | 19:41

Geef mij een wet die Nederland beschermd tegen Buma.

LuckyGirl | 14-01-17 | 19:41

Zit nr het RTL nieuws te kijken over een item over de verkiezingen.. Pure Propaganda voor VVD, D66, PVDA en CDA.. Dat die waarschijnlijk moeten samenwerken om een kabinet te vormen. Wat opvalt is dat het woord PVV geen 1x gevallen is.

miknic | 14-01-17 | 19:40

Trouwens, je bepaalt zelf of je beledigt wordt. Alleen kneusjes worden beledigd.

Bvdb | 14-01-17 | 19:40

@Osdorpertje | 14-01-17 | 19:36
Buma is een belediging voor het Nederlandse volk,die hoort gewoon thuis op de bodem van de zee niet in het parlement.
featuredcreature.com/wp-content/uploa...

miko | 14-01-17 | 19:40

CDA wil maar liefst een miljard extra naar Defensie
nou zeg, poe hoor
Een fooi noemen we dat dan, na decennia van afbraak en afstoting van prima materieel
het kost wel wat meer dan een magere miljard om de Krijgsmacht weer enigszins op orde te krijgen
Met zulke (CDA) standpunten winnen we de oorlog dus nevernooit
Maar de achterban, die in sprookjes gelooft, gelooft ook deze lege belofte van de partei leiding wel,
weten ze op CDA OKW

Tobi | 14-01-17 | 19:39

wel goed voorstel van kiesdrempel van 3 zetels.

checkmate123 | 14-01-17 | 19:39

Er waait een antidemocratische wind in Den Haag. Als je ziet welk een standpunten de partijen innemen over de verschillende referenda en hoe men ook een kiesdrempel wil instellen, zegt alles over de angst die men inmiddels heeft voor de kiezers en haar onwelgevallige mening.

GroenLinks stemde tegen het bindend referendum, VVD is tegen referenda, D66 zegt "referenda niet door politici gebruikt mogen worden om te voorkomen dat zij moeten doen waarvoor zij gekozen zijn" oftewel we doen wat wij zelf willen en niet wat de burger wil. PvdA heeft zojuist het correctief referendum geschrapt. CDA was al geen voorstander, maar wil nu ook een kiesdrempel van drie zetels.

Alles ademt uit dat men nieuwe geluiden wil doen laten verstommen nog voordat zij opgepakt kunnen worden door de burger. Drempels, hindernissen en tegenwerpingen. De status quo moet behouden worden. Oude politiek aan de macht.

Statler en Waldorf | 14-01-17 | 19:38

Wat een ongelofelijk trieste club is het CDA zeg. Die kiesdrempel en dat uitspreken van wie bescherming verdienen. En eigenlijk ook wel dat gezeik over fatsoen terwijl we volgens mij heel reële problemen hebben die eindelijk eens benoemd worden doordat het allemaal wat minder policor wordt.

Een triest zooitje helemaal niets. Alleen die Omtzigt is wat, maar die retweette ook die achterlijke opmerking over bescherming.

Klaver en Buma presenteren zichzelf alsof ze een gooi naar het torentje kunnen doen, daar kun je alleen om lachen. Fatsoensrakkers zonder oplossingen.

Bvdb | 14-01-17 | 19:38

En let op de toon mensen! De toon! Want de kinderen mensen! De kinderen!
-/-
En laten we wel wezen, dit: De overheid hoort aan de kant te staan van degenen die worden uitgescholden omdat ze homo zijn, of gehandicapt, of jood, of moslim. Niet wie beledigt, maar wie beledigd wordt, verdient onze bescherming.
Dit. Dit moet kunnen. Ik moet mensen een klootzak mogen vinden. Ik moet dat mogen uiten. Op straffe van sociale uitsluiting door mensen die dat onacceptabel vinden.
-/-
Sinds wanneer moet ik verdomme iedereen aardig vinden en dat uiten? Ik heb het recht om iedere reaguurder hier een KLOOTZAK te vinden! (Vind ik natuurlijk niet *kusje*).
-/-
Maar ook ieder moslim (omdat geloof, dat is een idee, geen banaal iets als huidskleur maar een overtuiging zoals een pedofiel denkt dat alle kinderen zijn piemel verdienen.)
-/-
En laten we NOG eens wel wezen: het schrappen van die wet treft geen moslims. Die spugen, mishandelen en jagen homo's en joden de buurt uit.

TheBurnerMan | 14-01-17 | 19:38

Ik weet niet of veel moslims, joden en homo's zich beschermd zouden voelen door iemand als Buma.
Sommige verstandelijk gehandicapten misschien wel.

LuckyGirl | 14-01-17 | 19:37

Zo zie je maar, de achterlijk christenen zijn tot zover in Nederland de grootste bedreiging voor het vrije woord.

miko | 14-01-17 | 19:37

Ik denk dat Buma de volgende premier wordt.

kadoendra | 14-01-17 | 19:37

2.000.000? De PVV heeft 15 zetels. Dat is nog geen miljoen kiezers.

Die 2 miljoen haal je uit peilingen. Peilingen die zeiden dat de Brexit niet door zou gaan. Peilingen die zeiden dat Hillary president zou worden. Op 15 maart zie je hoeveel kiezers werkelijk achter de geblondeerde dictator aanlopen.

Ravissant | 14-01-17 | 19:37

Buma met zijn gladgestreken gereformeerde smoelwerk. Laten we eerst maar eens godslastering uit het wetboek van strafrecht halen.
Bij vrijheid van meningsuiting heb je altijd wel iemand die zich beledigd voelt. Je kunt geen meningen verbieden om te voorkomen dat mensen beledigd worden. Dat heet censuur.

Osdorpertje | 14-01-17 | 19:36

Het CDA heeft ons in 2005 al eens besodemieterd, die Buma moet gewoon zijn mond houden.

Kaft | 14-01-17 | 19:35

Buma? Buma.... Die naam komt me bekend voor.
Was dat niet die meneer die vorig jaar aan mijn deur kwam met een aktekoffertje en een hoop gezwets, en naderhand zijn voet tussen de deur stak toen ik zei dat ik niets te maken wil hebben met zijn volk??

..... Oh, wacht, toch de verkeerde

R0BB3RT | 14-01-17 | 19:34

Niemand durft met een PVV petje over straat.
Vanwege de haat.
Er zijn niet eens PVV petjes
Niemand zou ze op doen.
Van waar komt de haat precies Buma?
Ik gun u een PVV petje.

keestelpro | 14-01-17 | 19:34

Zo zie je maar weer. Vrijheid is niet iets waar iedereen mee om kan gaan.

TheBurnerMan | 14-01-17 | 19:31

De nieuwe premier heeft gesproken

Rest In Privacy | 14-01-17 | 19:30

Op 15 maart zullen we zien of het volk zich door de media als slippendragers van de verraderlijke bestuurskliek heeft laten indutten of dat het wakker is geworden

telelezer | 14-01-17 | 19:26

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen