achtergrond

Geenstijl

Geert Mak en Goebbels

Geert Mak, een jaar of wat geleden groots doorgebroken met zijn boek 'hoe god verdween uit Jorwert' (subtitel: en Maradonna besloot te helpen met een doelpunt) ziet zichzelf ondertussen als een Nieuw Geweten van Nederland. Mak bloeit op en is zo langzamerhand voor geschiedenis wat The Stig is voor rondetijden: altijd winnaar, maar alleen als er een hele erge goede eindredacteur aanwezig is. Hij maakt televisie en is zelfs beschikbaar voor lezingen in het buitenland. Deze week ziet BrilKrul duidelijke verbanden tussen de anti-jodenpropaganda van Goebbels en de hedendaagse media-uitingen. Starf*cker zegt: Mak, toch even bukken...De fameuze schrijver Geert Mak lijkt helemaal de weg kwijt. Ondanks een fraai boek over de geschiedenis van Europa vorig jaar, is het nu knuffelen en heel hard piepen geblazen. In een eerder verschenen dun boekje onder de titel "Gedoemd tot kwetsbaarheid" zet hij de Nederlanders neer als racisten die na de slachting van Theo van Gogh de Marokkaanse gemeenschap de rug hebben toegekeerd.

Door collega-deskundigen werd de naïeve Mak afgemaakt. Dat heeft weinig geholpen. In de Groene Amsterdammer gaat het gemekker van Geert Mak deze week verder in weer in een pamflet. Daarin zegt hij een parallel te zien tussen de vormschema's van Hitler's favoriet Der ewige Jude, in 1940 in opdracht en naar idee van Joseph Goebbels gemaakt, en Submission, de film die Van Gogh het leven kostte. Je moet maar durven. Verder is er volgens meneer Mak in Nederland niet zoveel aan de hand en is het de regering die de angst voor buitenlanders aanwakkert. Beste Geert, droom lekker verder.

De bekende Arabist Hans Jansen noemde in HP/De Tijd dit het Stockholm-syndroom. U weet wel, "Gegijzelden en andere slachtoffers van terrorisme hebben de neiging de mensen waar zij door bedreigd worden naar de mond te gaan praten. Gegijzelden hebben in veel gevallen in een hoog tempo sympathie voor hun belagers ontwikkeld, en dan vervolgens vaak per boek of artikel kond van gedaan van hun nieuwe sympathieën".

Er zijn geen verbanden tussen Submission en Goebbels, er is hooguit een causaal verband tussen Mak en zijn syndroom. Jammer dat een grote schrijver als Geert Mak zichzelf zo voor lul zet! Starf*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.