Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Zembla: 'GeenStijl SVB Leaks kloppen allemaal; corruptie SVB kost belastingbetaler miljoenen'

svbalarm.jpg In de afgelopen maanden publiceerde GeenStijl maar liefst 10 mails van boze en gefrustreerde medewerkers van de Sociale Verzekeringsbank. Stuk voor stuk gaven ze inkijk in de puinhoop die het bij de PGB-verstrekker is. Al die ontluisterende verhalen over taxpoetverspilling, grotesk ICT-falen, corruptie, belangenverstrengeling, snoepreisjes, aanbestedingsfraude, vriendjespolitiek en de angstcultuur onder het personeel zijn terug te lezen in Dossier SVB Leaks. NPO onderzoeksshow Zembla heeft interne documenten ingezien en twee van die gefrustreerde SVB-medewerkers onder ede hun verhaal laten vertellen. Daaruit blijkt dat een SVB-manager ook bij CapGemini op de payroll stond en dat er op die manier 43 miljoen euro is verbrand aan niet-werkende ICT. De manager liet zich als SVB'er ook betalen door CapGemini, en die facturen werden "gecontroleerd" door een SVB-collega met wie hij samen een eigen bedrijfje runde. Corruptie ten top dus. Personeel dat kritiek had op Cap, werd tot zwijgen gedreigd door het duo. Zembla noemt geen namen, maar die weten wij dan weer wel: Joop Groen en Ron Roozeboom. Want dit Zembla-verhaal had GS al in de allereerste SVB Leak staan, maar die bronverwijzing is helaas even "vergeten" door de VARA. Dit stond op 15 juni al op GS over Roozeboom en Groen: "Tijdens de aanbesteding waren zij al duidelijk voorstander van de uiteindelijk gekozen leverancier (Oracle/CAP). Tijdens het punten geven aan de verschillende offertes hebben zij in 'hidden' columns in excel deze leverancier extra punten gegeven. Naast deze fraude bij de aanbesteding hebben zij het project lang laten voortduren (en daarmee ook hun inkomsten). Terwijl iedereen zag dat dit nooit ging werken hebben zij in rapportages aangegeven dat tests voor bijna 90% goed gingen terwijl in werkelijkheid er nog niet 1 testscenario (van de vele honderden) door het systeem kwam. Kritiek hierop was zoals al gezegd uitdrukkelijk verboden." Zembla bevestigt dus vanavond ons verhaal: het was Groen die zich door Cap liet betalen, en Roozeboom die de facturen "controleerde". Samen runnen zij ook nog het ICT-bedrijfje Tranzzition, waarvan de website plotseling genoeg "in onderhoud" is. Lol. Zembla begint om 20u35 op Nederland 2. Het CDA heeft al een debat aangevraagd, maar beter stapt het SVB-bestuur onderhand eens uit zichzelf op. Hoewel. Dit is de Nederlandse overheid. Die faalt al decennia op alle fronten, zonder ooit enige verantwoordelijkheid te nemen. UPDATE: Rene Jan Veldwijk op Computable over SVB en Capgemini: "Marktleider in de ICT faalindustrie" Inclusief deze zin voor Ton Elias: "De politiek vindt overwegend dat ze wel klaar zijn met een parlementair onderzoek en met wat gebaren voor de bühne. Ex-voorzitter Elias speelt daarbij een onprettige rol door elke suggestie dat er structureel zaken mis zijn met kracht te bestrijden, waarbij op de man spelen niet wordt geschuwd."

Reaguursels

Inloggen

Ach, dit alles is voor mij niet nieuw. Het probleem is dat er bij de overheid (zeker in de ICT) alleen nog sukkels werken die er nooit in geslaagd zijn om in het bedrijfsleven aan de bak te komen, of zo suf en ambitieloos zijn dat het niet eens bij ze opkomt om het stomvervelende ambtenarenbestaan de rug toe te keren.
.
En gehaaide gladjakker-bedrijven als CapG., Ordina en Centric kunnen deze sukkels vervolgens alles verkopen tegen schandalig hoge prijzen! It's like taking candy from a baby, zoals de Britten zeggen.

Digital Refugee | 03-09-15 | 17:19

Het ziekste van heel de documentaire: Klijnsma: geen reactie, SVB: geen reactie, UWV, geen reactie, met zen allen: geen reactie.
Fuck you allemaal, houdoe, bedankt en de ballen! Enne Proost! Kotsmisselijk word je van die schijnheilige incompetente en uitvretende ivoren-toren elite.

john4056 | 03-09-15 | 16:31

Ton Elias is de vleesgeworden incompetentie ten top, die zich eigenlijk geen raad weet met de huidige situatie rondom overheids-ICT. Uiteraard weigert hij dat toe te geven; ik vraag mij af of hij dat jegens zichzelf wel erkent. En inderdaad, als het allemaal te moeilijk of heikel wordt, bedient hij zich van achterbakse persoonlijke aanvallen. Wat een stuk afval is dat. Om kotsmisselijk van te worden.

smoelwerk | 03-09-15 | 10:05

Roverheden veranderen niet, er komt alleen steeds meer "naar buiten" en dat zint ze niet (nog meer toezicht op de burgers). Alle roverheden (niet alleen Nederland)zijn er om tegen de burger te werken en voor de multinationals/ elite. Middels lobbyisten worden de roverheden zwaar onder druk gezet en krijgen zij mooie banen aangeboden na hun politieke carrière (??). Ze hebben dan inmiddels veel geld opgebracht voor de betreffende bedrijven. Zo zie je bijv. dat in de VS, beider verkiezingskampen gesponsord worden door 1 en hetzelfde bedrijf (soms via ondoorzichtige constructies)wat dan uiteindelijk altijd wint.

De macht heeft altijd bij de elite gezeten echter hebben zij jaren geleden, ons doen geloven dat wij het voor het zeggen hadden middels een zgn. democratie. Zij bepalen echter waar wij uit kunnen kiezen! Waarom zou de "oude elite" welke al honderden jaren aan de macht zijn, zomaar deze macht uit handen geven??! Heb je daar weleens over nagedacht?

Slaap zacht medelanders.

rowe | 03-09-15 | 09:21

Ik kijk even op wikipedia en vindt daar inzake Jetta Klijnsma dan ook precies het verkeerde CV om minister van sociale zaken te worden:
.
Klijnsma studied history at the University of Groningen, with a specialization in social history and economic history. After graduating she began to work for the Labour Party's parliamentary group. She was assistant to MPs André van der Louw, Marcel van Dam and Thijs Wöltgens.

Beroep = Boerenlul | 03-09-15 | 07:00

Ik vertel mijn kinderen al jaren dat Nederland een dictatuur is, nu vertel ik dat het een corrupte dictatuur is.

Mo het varken | 03-09-15 | 06:50

Misschien is niet staatssecretaris van Rijn het probleem, maar wel de door en door rotte organisatie waar hij boven staat. Een rationalist zou niet zijn hoofd eisen maar dat van de verantwoordelijken in die organisatie.
-
Ook een lekker verschijnsel langzaam gaat het vuur richting Jetta Kleinsma maar die weigert gewoon met iedereen en alles om een verzoek tot commentaar.

Beroep = Boerenlul | 03-09-15 | 06:39

@NicknamePvA

Ah dus wij zijn een soort Putinlovers die alleen maar haten... Laat Geenpeil nu het tegenovergestelde bewijzen.
@KayakFun
Had ik dit verhaal 10 jaar geleden van je vernomen dan had ik nog wat voor je kunnen betekenen.

Leyolm | 03-09-15 | 05:29

De mythe van de grote IT bedrijven is nu wel doorgeprikt. Hun business model bestaat er uit om met 1 goede lobbyer en 1 goede architect de opdracht binnen te halen, daar dan 10 project managers op te zetten die alleen op de financien geschoold zijn, en vervolgens de zaak volledig over de muur gooien bij indiase schoolverlaters.

Cap Gemini heeft rond 1999 met ~100 man bij ASML het Intranet aangelegd, met toen al achterhaalde techniek die er binnen 2 jaar al deels uitgesloopt moest worden omdat die niet vooruit te branden was (de Java applet voor de navigatie) en die nog 2 jaar later vervangen is door een systeem dat gebouwd is door 2 IT medewerkers van ASML zelf, en met hulp van de afdelingswebmasters binnen 1 jaar volledig ingevoerd was. Ik was 1 van de 2 IT medewerkers. Als dank kregen we allebei een USB stick van 2MB met het ASML logo erop.

KayakFun | 03-09-15 | 03:42

Het feit dat ze Ton Elias tot voorzitter van de Onderzoekscommissie ICT-projecten benoemd hebben kan alleen maar als doel hebben om deze commissie NIET te laten slagen in hun opdracht om zo nog wat belangen veilig te stellen. Politiek heeft deze man nog nooit gescoord. Behalve dan tijdens de jaarlijkse BBQ.

namensmijnhond | 03-09-15 | 01:25

NicknamePvA | 03-09-15 | 00:54
Ach jee, is dat u gij verongelijkte Capgemini prutser? Ga bij een echt IT bedrijf werken!

Optelsommetje | 03-09-15 | 01:01

-weggejorist en opgerot-

NicknamePvA | 03-09-15 | 00:54

Zat Tjibbe Joustra ook niet bij het UWV? Het staat een ieder vrij om aangifte tegen corruptie te doen trouwens, op basis van SVB-leaks. Maar let wel op dat er grspindokterd wordt tegen GeenPeil publieke aandacht...

F. von Zeikhoven | 03-09-15 | 00:45

Die lui zijn super blij als wij ons weer zorgen maken over Achmed die een opa heeft bestolen (wat natuurlijk ook kut is), maarrrrrr deze ratten verzieken het voor ons allemaal.

Wordt het niet eens tijd dat we de kleine incidenten even laten voor wat het is en ons richten op de grote jongens in drie delig pak?

Anders zijn die lage straffen niet meer dan logisch in ons land. Hoe eerder Achmed weer wat kan uitvreten, hoe minder wij weer letten op de top.

Durereaguurder | 02-09-15 | 23:53

Heel herkenbaar en het verhaal kan 1-op-1 doorgetrokken worden naar ICT-projecten bij (middel)grote ondernemingen. De meeste grote jongens (die het in eigen beheer ontwikkelen en in stand houden van software niet als hun 'core business' zien) halen hun software inderdaad via de "India-route" en worden vaak met halfbakken oplossingen opgescheept.

De leverancier maakt het traject om de problemen 'onder garantie' op te lossen dusdanig ingewikkeld dat de meeste managers eieren voor hun geld kiezen (hun reputatie binnen de onderneming en naar de aandeelhouders toe staat namelijk op het spel) en gewoon betalen voor het repareren van de software. Die kosten worden dan in eerste instantie weggemoffeld als stelpost of opgevoerd als 'onderhoudskosten', maar als dat bedrag te groot wordt, dan wordt het een kwestie van creatief boekhouden (andere budgetten worden aangesproken of het project wordt dusdanig versnipperd dat niemand eigenlijk meer snapt wat er gekocht is, wat er geleverd is en hoeveel geld er uiteindelijk uitgegeven wordt.

Aan het einde van de rit staat er dan (min of meer) een systeem zoals dat bedoeld was, maar minstens 40% van de code is geschreven om de bijwerkingen van de andere 60% in bedwang te kunnen houden. Omdat de code dermate complex is geworden, betaal je als opdrachtgever daarna steeds de hoofdprijs voor elke change die je door wilt voeren (bijvoorbeeld een ton voor het toevoegen van een product aan het assortiment, omdat de leverancier zo leep is geweest om dat hardcoded door het hele systeem te programmeren).

En na 5 tot 7 jaar wordt er afscheid genomen van het systeem dat dan officieel 'end of life' is, maar in werkelijkheid al die jaren als een molensteen om de nek van de onderneming heeft gehangen. En dan begint het circus weer opnieuw.

Ik heb een aantal jaren geleden het genoegen gehad om in Azië op bezoek te gaan bij een bedrijf dat administratief werk deed voor een niet al te groot telecombedrijf uit Noord Amerika. Er zaten daar 80 medewerkers data te verwerken, voornamelijk in Excel en Access. Op de vraag of zij ook werkten met de systemen van de opdrachtgever zelf werd een beetje schaapachtig gelachen: "u kijkt nu naar het systeem van onze opdrachtgever". Blijkbaar was het goedkoper om in Azië 80 man data in te laten typen dan met een reus als Cap, Accenture of Atos in zee te gaan om een 'gelikt' systeem te laten bouwen...

Exilium | 02-09-15 | 23:42

in het klein en in het groot.
eerste uitgifte tarief apotheken,aardig stukje bijverdienste.
goedkoopste medicijnen
zie eerste uitgifte tarief de bittere pillen van de farma maffia
u hebt op voorschrift van de huisarts een bepaald medicijn.
plotseling heeft de apotheek het medicijn niet meer
schuld leverancier,dan moet u het doen met een goedkoper surrogaat medicijn die de verzekering voorschrijft.
de hele maatschappij barst van de corruptie.
het wordt al gewoon elke week een nieuwe graaier.
de nieuwste hobby is de zieligheid industrie
het paard van trojo wordt ook binnen gehaald
al die jongeren zitten grote aantallen isis gekken bij
het ontbreekt ze echt niet aan geld,de isis roofmoordenaars zijn schatrijk.
alles moet straks bewaakt worden het begin is er al.
hoe simpel is het,koffer in de bagage ontsteking
kan een handy zijn.
je mag de pasagiers lijst wel door kijken

soledad | 02-09-15 | 23:30

Wie niet steelt of erft, moet werken tot hij sterft.

Eerlijkheid duurt het langst... om rijk te worden.

Cirkelred | 02-09-15 | 23:13

Waarom blijft de overheid falen met ICT projecten?
Waarom blijft de SVB falen in het algemeen?
Waarom wordt het bedrijf "Cap Gemini" in het bijzonder zo vaak genoemd in falende overheidsprojecten?

ZoltarTheMagnificent | 02-09-15 | 23:04

P.redgleuf | 02-09-15 | 22:41
"Een beetje linkse voetbalclub in Utrecht"
Nououou... als ze dat niet hadden gekregen destijds waren er best wat rellerige reacties geweest vanwege de linkse elitaire gemeente en waarom die kak-hockey dan wel (ook al heb je daar minder hooligans en politie-kosten voor nodig) etc.

kloopindeslootjijook | 02-09-15 | 23:01

Ton Elias, kiloknaller van beroep, eet nog een bak kipkluifjes.

Jan Dribbel | 02-09-15 | 23:00

Joh. Een beetje linkse voetbalclub in Utrecht krijgt van H. Spekman ook tig miljoen euro subsidie. Dus waar hebben wij het eigenlijk over. Iedereen die een paar miljoen wil cashen moet gewoon lid worden van de PvdA. Dat is immers het patroon.

P.redgleuf | 02-09-15 | 22:41

Voordat onze lockheed prins het voorbeeld gaf hoe fraude het meest opleverde voor jezelf,hoorde je nog niet zo vaak van zakkenvullende Fraudeurs als ik het goed heb.

deraderendraaien | 02-09-15 | 22:35

Tsja, een klein groepje 'hackers' kan 10x meer in 10x minder tijd met 10x minder mensen (juist met 10x minder mensen) dan 'professionele' automatiseerders...

Poekieman | 02-09-15 | 21:44

Je hebt geen kans als kleine club. Ze pakken bij dit soort aanbestedingen altijd grote clubs waar ze een claim kunnen neerleggen als het misgaat. Het moet juridisch en verzekeringstechnisch in orde zijn zeg maar. Jammer inderdaad.

Chow | 02-09-15 | 22:31

@Tini | 02-09-15 | 21:35
Dat is de schuld van Europese aanbestedingsregels, die je dwingen om het goedkoopste bod te kiezen. Dus het is voor iedereen een race naar de papieren bodem (in de praktijk komt het uiteindelijk altijd duurder uit). Daar valt natuurlijk ook iets voor te zeggen (want de enigste betrouwbare beoordeling van een project die in cijfers uit te drukken is is de prijs - voor een accountant dan, en niet aanbesteden zou leiden tot vriendjespolitiek en corruptie, maar wat het probeert te voorkomen hebben we nu gekregen)

Beter kiezen we voor de Franse oplossing, namelijk het project opdelen in diverse projectjes die net niet groot genoeg zijn om een aanbestedingsprocedure in werking te stellen - waardoor voor het beste bod gekozen kan worden (namelijk het Made in Holland-bod)

Min-of-meer | 02-09-15 | 22:28

Heel vroeger was er bij de staatsomroep een programma dat heette 'Gouden Bergen' (VPRO), die lekker in dit soort dingen zat te peuren. Begreep dat er dan uiteindelijk altijd wel een paar mensen op een verkeerde manier geld bleken te verdienen. Doe maar weer opnieuw tot leven wekken, dat is tenminste zinvoller dan de rijdende rakker.

kloopindeslootjijook | 02-09-15 | 22:25

@marcoplarco | 02-09-15 | 21:53
En het zijn nog prutsers ook. www.tranzzition.nl/index.php/component...
--
Ik heb al een accountje aangemaakt. Ben super benieuwd naar de volgende nieuwsbrief.

Mark_D_NL | 02-09-15 | 22:24

Gaat het nog over de belangen van de bevolking of om de belangen van de dames en heren re-organiserende (evt vreselijke dure en voor-de-peop-de-fan-raakt-wegwees-interim) managers zodat die lekker wat te managen hebben?

kloopindeslootjijook | 02-09-15 | 22:18

Dat Zembla verhaal stond anderhalf jaar eerder op Geenstijl www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/02/... en vier jaar eerder op computable www.computable.nl/artikel/nieuws/overh...

“De overheid had een noodsituatie omdat zes miljoen mensen geen toeslagen konden ontvangen. Er was al 270 miljoen euro geïnvesteerd, maar toen het moest gaan draaien, was er helemaal geen systeem. ... Wij hebben toen voor een paar ton in drie maanden tijd de boel opgelapt en uiteindelijk voor één miljoen euro het systeem gerealiseerd.”

De tweet gaat over het UWV, maar het is het SVB. Het UWV heeft echter een vergelijkbaar verhaal in dezelfde periode.

Feynman | 02-09-15 | 22:12

The state is the only terrorist... rest my case!

Oetiohnegentechnik | 02-09-15 | 22:11

Wat een smerige rat is die Elias toch. De vette volgevreten zelfgenoegzaamheid in eigen persoon.

mindless | 02-09-15 | 22:10

Oppakken en vastzetten deze oplichters, dit is ook maatschappelijke afbraak.

Antitheïst | 02-09-15 | 22:04

@Feynman | 02-09-15 | 21:57
Ook dan niet, een ZBO valt niet onder Ministeriële verantwoordelijkheid, dus die 46 mio die aan CG zijn overgemaakt kan geen staatssteun zijn.

Ongeblustekalk | 02-09-15 | 22:00

De overheid. Kost de helft van je salaris, maar je krijgt er wel veel ergerniswekkend gepruts voor terug.

Muggenmepper | 02-09-15 | 21:58

Het is heel simpel: er moet zoveel mogelijk geld verbrand worden door (semi)overheidsinstellingen. Als je iets voor 240 miljoen ook voor 4 miljoen kunt doen, zou je als ICT-manager bij de overheid wel gek zijn als je voor 4 miljoen kiest. Dan krijg je een jaar later nog maar 4 miljoen op je begroting en kun je je afdeling gaan inkrimpen. Dus liever 250 miljoen verbranden om je volgende begroting op peil te houden. resultaat is niet belangrijk. Je kunt altijd je project voor (extra) 4 miljoen laten maken.

lulleficatie | 02-09-15 | 21:57

Ongeblustekalk | 02-09-15 | 21:49
Niet aan de SVB, maar aan Cap Gemini. Die laatste is zover ik begrijp geen ZBO.

Feynman | 02-09-15 | 21:57

die ict projekten mogen helemaal niet lukken er moet een waas van mysterie omheen blijven hangen want als niemand het écht begrijpt kan je blanco checks invullen en cashen

flipper277 | 02-09-15 | 21:55

neukfoutje | 02-09-15 | 21:50
Wat er in ieder geval gebeurt is dit:
- als je een kundige Cap medewerker bent ga je heel snel op zoek naar een nieuwe job waar je je niet kapodt voor hoeft te schamen. Bijvoorbeeld bij één van de vele leuke en wel hippe en eerlijke, kleinere, ICT clubs
- net als bij Ordina eerder dit jaar zal de omzet van Capgemini de komende maanden flink te lijden hebben onder deze negatieve publiciteit. En terecht !

Optelsommetje | 02-09-15 | 21:55

die ict projekten mogen helemaal niet lukken,snappie vous

flipper277 | 02-09-15 | 21:53

Een beetje ICT'er laat zich niet tegenhouden door een website die 'in onderhoud' is. Met dank aan de wayback machine van archive.org: web.archive.org/web/20150902191503/ht...

marcoplarco | 02-09-15 | 21:53

En er zal helemaal niets mee gebeuren met deze informatie. De hoge pieten, managers lachen hun lul uit de broek en strijken lekker een paar centen op.

neukfoutje | 02-09-15 | 21:50

@Feynman | 02-09-15 | 21:43
Nee, want een ZBO is geen onderneming.

Ongeblustekalk | 02-09-15 | 21:49

Nog Cappers hier in de burelen :)?

Optelsommetje | 02-09-15 | 21:49

ik schaam mezelf inmiddels kapot dat ik nederlander ben ook omdat die hypocrieten in den haag nog steeds hun dominees vingertje naar het buitenland richten,al deze ellende is (ben ik bang)via politiek(verkiezingen)niet meer op te lossen,maar helaas de nederlanders en europeanen zijn in een soort van IQ loze toestand terecht gekomen of het interesseert ze gewoon geen ene reet meer, we kunnen wel stellen dat HAPPY DAYS!! voorbij zijn voor nl en europa

flipper277 | 02-09-15 | 21:48

Mevrouw Klijnsma wil al niet tegen de bevriende VARA reageren. Elke kritiek wordt genegeerd.

Rest In Privacy | 02-09-15 | 21:47

@Snap je!? | 02-09-15 | 21:07
Inderdaad...
ik heb jaren lang voor een IT dienstverlener gewerkt, en nooit kwamen wij door de ballotage bij vele overheidsinstanties. SVB was er één van, toen we eindelijk binnen waren met een klein hardware-service contract kwamen de verhalen al snel los. Ze wilden geen pottenkijkers, deden liever alles zelf, en in onbewaakte momenten dat we de service-resultaten doornamen kwam de aap uit de mouw. Vreemde eend in de bijt, jullie kennen we niet etc. etc. Echt een conservatieve cultuur waar men actief niet gewenste nieuwe impulsen van buitenaf alleen via bepaalde kanalen liet lopen, en die kanalen zijn al genoemd in het artikel. Corruptie was het, schermen met 'Europese-aanbestedingen'maar ondertussen...

De Treinende Rechter | 02-09-15 | 21:46

blanke pool | 02-09-15 | 21:42
Er loopt gelukkig een rechtszaak tegen Cap om het geld terug te krijgen. Net als bij de zaak van Kenneth Berkleef tegen Cap:
www.computable.nl/artikel/achtergrond/...
De 43 miljoen euro schade is trouwens niet compleet, zoals bij Zembla gemeld gaat het om 100 miljoen plus euro...

Optelsommetje | 02-09-15 | 21:45

Er is maar 1 goede oplossing: 1 universeel goed werkend systeem dat oor alle (semi)overheidsinstanties gebruikt wordt. Allemaal koppen bij elkaar, specificaties opstellen en zelf ontwikkelen of zeer grootschalig aanbesteden. ICT moet toe naar uniforme uitwisseling en processen. Moet je eens zien hoeveel besparing dat op gaat leveren, hoeveel efficiencywinst en hoezeer de dienstverlening zul verbeteren. Of vanwege het zogenaamde eerlijke concurrentie principe zo door blijven gaan en dan blijf je dit soort toestanden houden en steeds weer opnieuw creëren.

Thunderbird | 02-09-15 | 21:44

Tsja, een klein groepje 'hackers' kan 10x meer in 10x minder tijd met 10x minder mensen (juist met 10x minder mensen) dan 'professionele' automatiseerders...

Poekieman | 02-09-15 | 21:44

Is door deze bizarre houding van de staat niet inmiddels materieel sprake van illegale staatssteun?

Feynman | 02-09-15 | 21:43

Ik heb niet kunnen kijken. Ik heb *linkse* *propaganda* *blocker* aan staan.

VanBukkem | 02-09-15 | 21:43

Baanbrekende onderzoeksjournalistiek door de VARA.

Rest In Privacy | 02-09-15 | 21:42

Die 43 miljoen voor een nietwerkend systeem + het extra Geld van de 2 heren kann toch gewoon bij Cap Gemini terug worden gehaald? En rap een beetje.

blanke pool | 02-09-15 | 21:42

@Sliptong | 02-09-15 | 21:36
BNR is ook niet meer wat het geweest is...

-=PyP=- | 02-09-15 | 21:41

Schokkend en de moeite waard om het verslag van René Veldwijk te lezen:
"De uitzending van Zembla zal deze houding vermoedelijk niet veranderen. Er staat prestige op het spel, maar ook speelt het bijzondere gegeven dat de bij Capgemini verantwoordelijke manager voormalig VVD Kamerlid Zsolt Szabo is. Het lijkt niet gewaagd om te veronderstellen dat de lijnen tussen Capgemini en de Kamer kort zijn. Ik ben ook niet de eerste die de korte lijnen opvalt. De NRC was mij voor."
Dapper René!

Optelsommetje | 02-09-15 | 21:41

Welkom bij bestuurlijk Nederland. Zo regering, zo bestuur, zo ondermanagers.

appeltjesgroeneweide | 02-09-15 | 21:40

Ik roep hier al jaren als in een woestijn dat er een ministerie van ICT moet komen. ICT zit inmiddels zó verweven in onze samenleving dat het vreemd is dat er nog geen apart ministerie is. Dan maak je het goedkoper en sluit alles beter op elkaar aan. En niks geen inhuur natuurlijk, maar een bedrijfsmodel a la Google waar echte Nerds zich kunnen ontplooien. Koppel je dat ministerie aan goede ICT opleidingen, en hopla. Moet je eens zien wat voor stappen er gemaakt kunnen worden!

Dhr. de Wit | 02-09-15 | 21:39

@Vageling | 02-09-15 | 21:20
Voor jouw doen best een begrijpelijk verhaal..
Voor de rest maak jij jouw nick weer waar ;-)

Wijze uit het Oosten | 02-09-15 | 21:38

Misschien zie ik iets over het hoofd. Maar is het neoliberale beleid wat we de afgelopen twintig jaar kennen, niet bij uitstek erop gericht om publiek vermogen over te hevelen naar de happy few?
Van al die flops van de overheid worden een aantal, toch al grootverdieners, heeeeeel erg rijk. De politici die dit mogelijk maken zijn daardoor verzekerd van een buitengewoon lucratief baantje bij ABN AMRO, ING, EU of waar dan ook. De bevolking mag tot zijn zeventigste voor een minimum loontje doorwerken om een en ander voor ze mogelijk te maken.

Arnold9638 | 02-09-15 | 21:38

BnR vanochtend: door Zembla naar buiten gebracht... Mailtje gestuurd: lees wat vaker geenstijl, afdeling faal, subafdeling SVB, onderdeel SVB leaks. Dan had je maanden geleden al een primeur. Zal me niets verbazen als n.a.v. SVB leaks het nodige aan "wegpoetsen" is gedaan.

Sliptong | 02-09-15 | 21:36

Oftewel... rode draad van het hele verhaal en de problemen: India

Zorg dat je je contract zo goedkoop mogelijk kan aanbieden, zet er een team net "geschoolde" junior programmeurs erop (zonder goede gedegen scholing in software engineering zoals bv software patterns), implementeer vooral geen QA en zet er een paar programma/project managers op die enkel (financial) milestone gericht werken.

Neem daarna op de korrel toe dat het team in India met de week veranderd, want de buurman (bv Google) betaald net iets meer per uur en je ziet zo heel de opgedane projectkennis zo de deur uit wandelen. Als je daarna eindelijk een goede/ijverige medewerker hebt gevonden die wel out of the box kan denken en fatsoenlijk Engels kan, dan mag je daar niet direct (meer) mee communiceren, want tsjaa klassenmaatschappij he....

Wat ik zelf jammer vind te zien is dat veel IT bedrijven (maar ook klanten!!) enkel kijken naar de prijs, en dat daardoor er wel uitgeweken moet worden naar lage lonen landen om concurrerend te kunnen blijven, dat de kwaliteit vaak niet ten goede komt, terwijl we in NL (maar ook europa) zat goede mensen hebben. En daarna wel janken dat de kwaliteit kut is en programma een fiasco is geworden.

Tini | 02-09-15 | 21:35

Ik zou Ton Elias om advies vragen.
Proest!

Piet Karbiet | 02-09-15 | 21:30

Het stinkt en meurt overal bij de overheid, zeker in den Haag. Vlgs. Kobus vooral op de ministeries. Zo hoeven bijv. hogere ambtenaren een jaar voor hun pensionering niet meer te komen (gratis vakantie) en dan de mop; hierna komen ze als ZZP-adviseur weer terug om hun wijde zakken nog extra aan te vullen.
Droevig gestemd is weer......

mevr.Kribo | 02-09-15 | 21:28

Houdt Bas Eenhoorn ook in de gaten (VVD, vicepresident "Cap Gemini Ernst & Young Consultants", Nationaal Commissaris Digitale Overheid) -> Corrupt.

tipo | 02-09-15 | 21:26

@OR-Lid.

Over het algemeen is het niet eens schaamteloos, of immoreel gedrag van de ambtenaren of overheid hoor. Het zijn dit soort grote softwarebouwers en system integrators die altijd erg graag zaken doen met overheden. Dat heeft o.a. ook te maken met de volledig losgeslagen regels omtrent het aanbestedingsrecht. Nu valt daarin ook echt wel wat te sturen als opdrachtgever, maar vaak zijn de juristen die het best betaald worden niet in dienst bij de overheid. Zal ik je eens een voorbeeld geven. Het complete beheer van de NS (infra, servers, calamiteiten etc) werd jarenlang gedaan door bedrijf A. Zo'n opdracht wordt uitgeschreven voor een bepaalde periode. Alle kennis en knowhow is in die snel veranderende periode opgebouwd binnen bedrijf A. Na een bepaalde periode, als het contract ten einde is moet de aanbesteding opnieuw gedaan worden voor een nieuwe periode. Bedrijf A verliest de aanbestedingen, omdat er andere bedrijven het goedkoper kunnen doen. De complete knowhow en techniek moet nu overgenomen worden door een nieuw bedrijf, dat het "goedkoper" gaat doen, dat helemaal geen inzage heeft en alles opnieuw moet opstarten, hoeveel geld denk je dat dat allemaal kost? Het outsourcen, van softwareontwikkeling, maar ook het inhuren van gedetacheerd personeel is bij banken al een langer aan de gang, en daar zijn ze er ook helemaal klaar mee. Het trucje wat grote detacheerders uithaalde was in eerste instantie goedkoop hun dienstverlening aanbieden. Hier hadden banken natuurlijk weer oor naar. De grote detacheerders claimde goed opgeleid personeel te leveren om de huidige systemen verder uit te breiden, en verder te ontwikkelen. Wat ze er niet helemaal bij vertelde was dat er scheepsladingen "programmeurs" uit het Oosten werden gehaald en goedkoop naar binnen werden geschoven. Wat ze er hier bij vertelde is dat een indier bij zijn geboorte een master titel in de ICT krijgt. Complete troep leverde ze. De grote detacheerders, werden hier na jaren broddelwerk te hebben geleverd op aangesproken en beloofde verbetering. Wat ze toen probeerde is een kleinschalig Nederlands team aanleveren, waarna ze de programmeurs uit den vreemde via de achterdeur naar binnen trapte. Werkelijk schandalig. Zolang overheden en banken niet hun eigen geld uitgeven en niet vakkundige mensen inhuren voor dit soort projecten; zijn zij een gewild doel van grote dienstverleners. Makkelijk geld verdienen. Dit gedoe bij de SVB en de Belastingdienst is werkelijk het topje van de ijsberg. Je zou eens moeten weten wat bedrijven als Atos, Cap, etc allemaal flikken en hoe ze aan hun geld komen.

blendedperfection | 02-09-15 | 21:25

Ik ben steeds meer geneigd om te stoppen met werken ,officieel dan .

If you can't beat them ,join them .

iopeth | 02-09-15 | 21:24

Exact hetzelfde patroon gezien met Crap Gemini bij een voormalig staatsbedrijf. De hele management boedel werd gecorrumpeerd met snoepreisjes en kadootjes (golfbaan lidmaatschapjes en dergelijke). Het eigen personeel werd er met zachte en soms harde dwang uit gewerkt. Kritiek op de dweilen van Snap Ge Me Nie hebben had buitengewoon nare consequenties.

faz | 02-09-15 | 21:23

Ben even bij het vorig topic.
Zo terug.

Piet Karbiet | 02-09-15 | 21:22

De SVB is een ZBO en dus semi-overheid. De criteria die de Rijksrecherche in actie doet komen zijn er. Succes ermee jongens!

Ongeblustekalk | 02-09-15 | 21:21

Grappig. Ik ben niet eens verrast. Waar ik wel verrast om ben is dat de staatspropaganda "kwek, kwek" doen en nu opeens het populisme muppet show weer op het menu gezet wordt. Weer allemaal het toneelstukje voeren voor het alziende oog genoemt camera's. En och, och, och... Ondertussen komt er geen verbetering. Geen onafhankelijk onderzoek met vervolging tot stand. Men stond erbij en keek ernaar. Ja shit, even handje boven het hoofd want dit straalt slecht af op stemslijmers. Circus is weer open over de PGB en oplossingen laten weer op zich wachten. Terwijl die al voor handen zijn. Tjah flow-charts... Moet een volksvertegenwoordiger gaan werken. Dingen snappen. Ho! Hinderburger! Lobby spelletjes en lekker belangrijk dineren op belastinggeld. Oplossingen? Ja burgers verzin die zelf even. Oh wacht moet even aanschuiven bij TTIP. Moet wel na mijn (mislukte) politieke carriere geld binnen harken. Leer mij deze muppets kennen. Gaat jaren duren en bakken met geld verder.

Vageling | 02-09-15 | 21:20

Die 43 miljoen is, vanwege creatief boekhouden, een te lage inschatting van de schade volgens twee ge-interviewden. Het kabinet heeft het parlement dus verkeerd ingelicht. Daarop doorpakken!

tipo | 02-09-15 | 21:18

Heel goedkoop dat India. Vooral doorgaan met uitbesteden....

ed1144 | 02-09-15 | 21:18

Vergeet Centric niet in deze.....

beware_reageert | 02-09-15 | 21:14


En nu gaan er koppen rollen! Let maar op.

vanvandaag | 02-09-15 | 21:14

Waarschijnlijk was de opdracht dat het PGB afgeschaft moest worden en dat ze daar 43 miljoen voor mochten verbranden. Het maakt niet uit hoe jullie het doen, falende computer systemen of te laat uit betalen, maar jullie hebben heel 2015 om het PGB kapot te frustreren.

Osdorpertje | 02-09-15 | 21:13

@Leyolm | 02-09-15 | 21:09
Ha, laat me niet lachen. Nederlanders zullen braaf hun taksen blijven aftikken en niet protesteren.

Min-of-meer | 02-09-15 | 21:12

Heftig!

ET007 | 02-09-15 | 21:09

Nou Cap medewerkers ik zou ergens anders gaan soliciteren. Die eerste aanslag met bommen van Jihadisten komt niet voor jullie hoofdkantoor de lucht in gaat door een lynchmob als ik deze aflevering zo met open mond bekijk.
Het lijken wel politici die het land moedwillig in armoede storten uit eigenbelang en zelfverrijking.

Leyolm | 02-09-15 | 21:09

Schaamteloos en immoreel gedrag wordt binnen de top van de overheid beloond. Feit op feit, keer op keer. Maar jij als hinderlijke kutburger mag het gelag betalen en bestraft voor nietzeggende overtredinkjes.

OR-lid | 02-09-15 | 21:08

minsider | 02-09-15 | 21:06
En de groetjes van ATOS Origin

Snap je!? | 02-09-15 | 21:07

Nl is een bananenrepubliek. Toen ik dat vroeger eens zei kreeg ik gelijk van een voormalige fiod-medewerker, die veel meer wist maar daar nooit over mag praten. Op de hogere niveaus hangt ook in dit land alles van corruptie aan elkaar. Als je eens knipsels uit kranten daarover gaat verzamelen heb je er in een paar weken een heel pak van.

Ruud5 | 02-09-15 | 21:07

Goede combinatie: GS brengt het probleem onder het voetlicht, de Publieke omroepen maken er een goed programma over.

Skunk57 | 02-09-15 | 21:07

Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door... Ordina!

minsider | 02-09-15 | 21:06

Tja , ik heb ook nog wel een scoop voor de pers. iets met kerkelijke ANBI handel. geen belasting betalen maar wel hoeren en sloeren van die centen en het naar belastingparadijzen overboeken zodat niemand weet wat er mee gebeurt. iemand interesse? of gaat dat niemand wat aan wat er in kerkelijke pijnhopen gebeurt?

memyzelfandai | 02-09-15 | 21:05

Het is niet officieel een schandaal totdat dode bomen of omroepen erover berichten.

SamKoeman | 02-09-15 | 21:05

En? Is Lodewijk Asscher al opgestapt? Nee?
-
Is dan tenminste Jetta Klijnsma de deur uit gerold? Ook niet?
-
Nicoly Vermeulen (vz. RvB) dan op z'n minst?
-
Niet?
-
Kijk: dát is dus de grootste corruptie - in de letterlijke zin 'gecorrumpeerd'. Verantwoordelijk zijn voor het bederf - en lekker blijven zitten waar je zit.

bisbisbis | 02-09-15 | 21:03

Ik ken nog mensen die het altijd over 'Kep Djêminnie' hadden. In die betonnen paleizen. En overleden.

Piet Karbiet | 02-09-15 | 21:02

Bij een normaal functionerende overheid vallen er nu ontslagen, belanden er minimaal twee mensen in de gevangenis en treedt er een minister af.
Maar dit is Nederland: er vindt wat ongemakkelijk overleg plaats, er worden wat tonnetjes afkoopgeld uitgedeeld en geen van de verantwoordelijken wordt er een haar slechter van. En daarom wordt dit nooit beter, en alleen maar erger en erger en erger.

très cool | 02-09-15 | 20:58

zelfs de boel ongemerkt besodemieteren lukt ze niet

Berthe | 02-09-15 | 20:55

@sennholz | 02-09-15 | 20:48
Ik behoor tot de pechvogels die alles mogen betalen.

necrosis | 02-09-15 | 20:54

Ahhhhh
Van Rossem is terug van vakantie.
Heerlijk heerlijk.
En hij is productief vandaag>

verdammtnogmall | 02-09-15 | 20:54

@DerUnterMensch | 02-09-15 | 20:51
Of uitbesteed naar India.

necrosis | 02-09-15 | 20:53

Corruptie? Dat is gewoon hoe we rollen in nederland... dat is de samenleving die we met zn allen hebben gekocht.

baard van troje | 02-09-15 | 20:53

De overheid staat bekent als falend op het gebied van ICT, echter zoals ik hier al vaker heb aangegeven wordt de meeste van die software omwikkeld door grote software-bedrijven in de randstad.

DerUnterMensch | 02-09-15 | 20:51

vandaag pgb, morgen thuiszorg, overmorgen uwv. zolang mensen de overheid als geluksmachine blijven zien zal het systeem nooit veranderen.

sennholz | 02-09-15 | 20:48

@Driewerf Hoezee | 02-09-15 | 20:46
Vergeet de ontslagregeling niet met riante afkoopsom....

necrosis | 02-09-15 | 20:48

Zit te kijken. Wat een zootje zeg, die hele een-pot-nat-kliek zou z'n biezen moeten pakken. Maar ja, meerendeel js vogelvrij want commercieel privaat bedrijf. En die paar bedrijfscriminelen bij de SVB hebben zich vast en zeker lastvrij ingekapseld in de goede bedoelingen want zorg.

Driewerf Hoezee | 02-09-15 | 20:46

"Die faalt al decennia op alle fronten, zonder ooit enige verantwoordelijkheid te nemen."

Met name op het gebied van de democratie.
Daarom zul je dit soort toestanden in Zwitserland niet meemaken. Daar beslist het volk mee.

ProAsfalt | 02-09-15 | 20:45

Deze faal was voorzien.
Het leek teveel op de huursubsidie die te snel bij de belastingdienst werd toegevoegd:
(Eerste post)
daskapital.nl/2014/02/gemeenten_straks...

Einde van de Domheid | 02-09-15 | 20:43

Roozeboom en Groen en het voltallige SVB Management en Bestuur moet opgepakt worden. En zo snel als mogelijk berecht. Ook diegene die inmiddels betrokken zijn maar wel betrokken waren. Lange straffen AUB.

Mark_D_NL | 02-09-15 | 20:42

Pek (check)
Veren (check)
Hooivork (check)
Strontkar (check)
*yep, ik heb alles klaar staan*

necrosis | 02-09-15 | 20:41

Overheid: nieuwe adel, of adel 2.0
Ze kleden ons helemaal uit.

Dutch_Holland | 02-09-15 | 20:41

En nu? Gaan we die mensen dan aansprakelijk stellen? Of nog beter behandelen als wat ze zijn? Criminelen en zelfverrijkers? In de gevangenis met die lutsers!

Leyolm | 02-09-15 | 20:41

Nederland, de Bananenmonarchie is kapot.

Piet Karbiet | 02-09-15 | 20:39

Doorgaan !
Kom op, die corrupte bende aan de kaak blijven stellen..
Dit kost ons als belasting betalende werkenden een godsvermogen, en ze pissen het weg aan wanbestuur en vriendjespolitiek alsof het Monopoly geld is....

Wijze uit het Oosten | 02-09-15 | 20:36

Van Nederland zei men toch altijd dat we een van de minst corrupte landen ter wereld waren?

Ik begin daar nu sterk aan te twijfelen.

Min-of-meer | 02-09-15 | 20:35

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland