achtergrond

Geenstijl

Bert Koenders is nog steeds een totale flapdrol

pvdaschismamol1231en.gif Kwoot Rutte, zojuist in de Kamer: "Frans Timmermans is voorgedragen als Eurocommissaris. Dat past in de tactiek van Nederland om een belangrijke portefeuille te krijgen." Goed. Die is dus binnenkort opgerot naar Brussel. Dan nu een klein lesje politieke geschiedenis. Omdat we niet vaak genoeg kunnen benadrukken wat voor vreselijk cynische draaikontenclub de PvdA is, dat Frans Timmermans een schaamteloos baantjesjagende blufregent is, en dat Jan Marijnissen volkomen gelijk had toen hij Bert Koenders in mei 2009 'een flapdrol' noemde. We gaan terug naar februari 2010, de maand waarin het kabinet Balkenende IV sneuvelde. Die val werd veroorzaakt door Partijleider van de Arbeid Wouter Bos en minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (ook PvdA), die per se géén verlenging van de eind 2010 aflopende militaire missie in Uruzgan wilden. Zulks toeterden zij al maanden tegen iedereen die het maar horen wilde, zoals Koenders hier op video uit september 2009. Koenders was zó fel tegen verlenging, dat hij in het Kamerdebat dat op 18 februari aan de kabinetsval vooraf ging zelfs nog opstond om antwoord te geven op vragen die Femke Halsema eigenlijk aan Wouter Bos had gesteld, maar die weigerde om ze te beantwoorden. "Niet doen, Bert", probeerde Balkenende nog, duidelijk hoorbaar. Vergeefs: Bertje deed het toch (video). CDA-premier Balkenende en zijn MinBuZa Maxim Verhagen wilden namelijk - met een officieel NAVO-verzoek in de hand - wél een verlenging van de Nederlandse bijdrage aan het zinloze zandbakgeweld. Bos en Koenders waren onverzettelijk en trokken daarop dus de regering omver, in de nacht van 19 op 20 februari. "De optie [van verlenging] wilden wij dus uitsluiten", zei Koenders toen hij op de vroege ochtend van zaterdag 20 februari uit het mislukte kabinetsberaad kwam als demissionair minister (video). Doorspoelen naar 2014.
Interbellum 2010 - 2013 Ohnee: eerst kwam nog het interbellum. De verlenging van de Uruzganmissie ging niet door, dankzij de PvdA. Maar twee maanden later al, in april 2010, dienden GroenLinks, D66, CDA, VVD, ChristenUnie en SGP een voorstel in voor een politietrainingsmissie in Afghanistan. Dat werd uiteindelijk de Kunduzmissie zoals die werd besloten door kabinet Rutte 1. In de aanloop naar dat besluit ging de meeste aandacht naar Jolande Sap en GroenLinks, vanwege hun opvallende steun voor en absurd naïeve eisen aan de missie, en natuurlijk vanwege de dissidente tegenstem van Ineke 'derde rookpaal van links' van Gent, maar we brengen in deze les juist graag even in herinnering dat de PvdA zich met hand en tand verzette tegen de missie. Niet dankzij Bertje Koenders, die was al vertrokken - vloekend, vol rancune en met deuren slaand - en dook pas in augustus 2011 weer op, als VN-gezant in Ivoorkust - of all places. Voormalig StasBuZa Frans Timmermans, thans weer Kamerlid, nam het stokje van hem over in de strijd tegen deelname aan de Afghaanse strijd. "Als ik er heilig in zou geloven dat de voorgestelde missie Afghanistan gaat helpen, dan wil ik militairen wel risico's laten lopen. Maar ik geloof niet in deze strategie. Dan kan ik onze militairen en hun families ook niet recht in de ogen kijken. De PvdA zal altijd een grote internationale betrokkenheid blijven tonen, maar onder dit voorstel kunnen wij onze handtekening niet zetten. Ik ben ervan overtuigd dat dit voorstel niet alleen levensgevaarlijk, maar ook nog eens heilloos is", zo sprak hij ferm in januari 2011. In dezelfde maand zei hij ook nog dat een nieuwe missie "onverantwoord" zou zijn. De missie kwam er echter toch, maar dus zonder steun van de PvdA. Een jaar later, toen de PvdA zelf weer in de (huidige) regering terecht kwam, zei Samsom de missie voor 100% te steunen - maar sprak niet over verlenging. In de zomer van 2013 was de missie voorbij. 2014 - De Draai van Timmerfrans En dan nu alsnog de fastforward naar 2014. In juni van dit jaar schreef Afghanistanmissiehater Frans Timmermans ineens aan de Kamer dat er een nieuwe NAVO-missie naar Afghanistan komt, waaraan Nederland met 100 man zal bijdragen. We herinnerden Fransie toen ook al aan eerdere uitspraken die hij deed tégen zandbakmissies, maar de Poldertaliban van de Achterkamertjes deden tegenover de roze plopkap of hun neus bloedde:
De zomer kwam, een vliegtuig kwam naar beneden en alle aandacht ging naar Oekraïne, ISIS en de Schilderswijk. De beloofde Artikel 100-brief over deelname aan een militaire missie is geen enkel moment onderwerp van debat geweest, en maandag 1 september was de brief ineens daar. Als een voldongen feit, 1 dag voordat MinBuZa Timmerfrans op sollicitatiegesprek mocht bij Jean-Claude de Drincker, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie (let vooral op die gehaaid gebottelde borrelwodka - red.): Rutte, huichelaar Minpres Rutte van de VVD gaat hier ook niet vrijuit. Zijn eerste misprijzende reactie, op de dag na de val van Balkenende IV, terwijl hij aan het canvassen was voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart, was de volgende: "Bos wil de verkiezingen winnen en doet dat nu over de rug van [Afghanistan]" (video). Maar welke premier gebruikt anno 2014 datzelfde Afghanistan om Nederlandse politici hoog in de Brusselse baantjesmolen te krijgen? Juist: Mark Rutte, die naar verluidt behoorlijk heeft lopen drammen bij Juncker, Van Rompuy en de rest van het Europese kliekje. De Terugkeer van Koenders Het toppunt van deze aaneenrijging van principes verneukende machtspolitiek, is de aangekondigde terugkeer van Bert Koenders naar Nederland. Momenteel is hij nog actief voor de VN als dominee in Mali, maar GeenStijl voorspelde zijn terugkeer al een jaar geleden. Dat hij uitgerekend op de stoel van Timmerfrans komt zitten, is van een cynisme dat zelfs bij de PvdA een nieuw dieptepunt markeert. Timmermans vertrekt naar Brussel, met zijn MH17-tranen van de VN en de Artikel 100-brief voor de nieuwe NAVO-missie op zak, en Bert Koenders gaat zijn plaats in het kabinet innemen als minister van Buitenlandse Zaken. In die hoedanigheid wordt hij dus verantwoordelijk voor de nieuwe Nederlandse missie naar Afghanistan. Nu snapt u de ándere reden waarom Timmermans die Artikel 100-brief gisteren nog snel aan de Kamer zond: voor hem is het lokaal (in Nederland) een blamage, maar internationaal zijn het bonuspunten. Voor zijn opvolger Koenders was het onmogelijk geweest om die brief zelf te sturen, aangezien hij in 2010 een kabinet liet vallen over een vergelijkbare missie in een vergelijkbare situatie. En dan hebben we het nog niet eens over het gore nepotisme van Koenders, waardoor bakfietsclub BKB, de commerciële tak van de PvdA, zichzelf met tonnen taxpoet kon verrijken. Maar zij dronken een glas, zij deden een plas, en alles blijft gewoon weer zoals het altijd was. Om de krokodillentranen van een bekende regent te citeren: Wat zijn we toch een ongelofelijk goed land. Flapdrol

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.