achtergrond

Geenstijl

Timmerfrans naar Brussel, Koenders naar Den Haag

Vanmiddag lazen we nog dat Timmerfrans dinsdag - met een fles cognac onder de arm - naar Brussel moest voor een sollicitatiegesprek bij Juncker. Maar het is al beklonken. Frans 'Nee hoor ik word niet genoemd nee hoor echt niet nee nee zeker weten' Timmermans wordt Eurocommissaris, en mogelijk ook vice-voorzitter van de Europese Commissie. In dat geval wordt hij dus de tolk van nieuwe voorzitter Donald Tusk, die geen woord over de Poolse grens spreekt. En Timmerfrans spreekt, zoals hij ons talloze malen heeft laten weten, merken en medegedeeld, iets van zevenhonderd talen - waaronder Russisch. Hier te lande moeten we niet te vroeg juichen over het feestelijke nieuws dat we in Nederland van de regenteske hork Timmerfrans bevrijd zijn. Zoals het een goeie PvdA Catch-22 betaamt, krijgen we oud-minister en oer-PvdA'er Bertje 'Verdrag van Schokland' Koenders voor hem in de plaats. Houdt het dan nooit op? Nee, blijkbaar niet. Maar de PvdA baantjesmolen draait wél stroever dan weleer, als de partij het hoofd van een VN vredesmacht uit zijn topfunctie moet trekken om de nieuwe topfunctie van een andere partij-prominent mogelijk te maken. Laten we dat dan maar het goede nieuws noemen. Hoewel dat op zijn beurt weer wegvalt tegen het beroerde bericht dat we linkse kutminister Ploumen dus níet in Brussel kwijt kunnen.
Update: Ach natuurlijk. We voorspelden het zelf vorig jaar al, dat Bertje na zijn grootse VN-werk in Mali "zou terugkeren naar Nederland om schouderklopjes, onderscheidingen en bijzondere baantjes als beloning in ontvangst te nemen."
Sans Gêne: Wilt u iets volkomen schaamteloos horen? In 2010 liet Wouter Bos het kabinet Balkenende-IV vallen over de verlenging van de missie in Afghanistan: de PvdA wilde niet meer. Koenders was minister van OWS, Timmerfrans was StasBuZa in dat kabinet. HIER staan ze op de foto pal achter hun leider Bos in de nacht van de kabinetsval, 19 op 20 februari 2010. Uitgerekend VANDAAG besloot MinBuZa Timmerfrans tot een nieuwe militaire missie naar Afghanistan om zo zijn eigen Brusselse baantje veilig te stellen. Een missie waar zijn opvolger Koenders dus verantwoordelijk voor wordt. En dat, lieve lezer, noemen we schaamteloos politiek cynisme, zoals alleen de PvdA het kan bedrijven.
Timmerfrans: "Nee. Ik ambieer geen mooie post na de Europese verkiezingen in mei. Daar mag je me later nog op aanspreken." Bij dezen.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.