achtergrond

Geenstijl

Hans Wiegel overweegt terugkeer politiek

Buigt u even?De Nederlandse politiek lijkt weer leuk te gaan worden. Juist nu Nederland te maken heeft met een doodsaaie Harry Potter als premier, kan bij de komende verkiezingen de vlam weer ouderwets in de pan gaan slaan. Hans Wiegel komt terug! In het programma van Rik Felderhof kondigde de kleurrijke oud-VVD-leider vanavond zijn comeback aan. StarF*cker verheugt zich nu al op de messcherpe debatten van Wiegel met Jan Marijnissen, Wouter Bos en Geert Wilders. De liberalen zetten hun geheime wapen in!Hans Wiegel premier?

In de jaren ’70 van de vorige eeuw was alleen al de aankondiging van een debat met Hans Wiegel al goed voor kijkcijferrecords. Zo presteerde hij het ooit om in het Rooie Bolwerk Groningen in Huize Maas een zaal vol linkse studenten aan zijn voeten te krijgen, vlak voor een debat met de inmiddels overleden socialistische leider Joop den Uyl. Wiegel stapte parmantig het podium op. Het linkse gajes loeide als een drachtige koe, er werd geroepen van "lul", waarop Wiegel de legendarische woorden sprak: "Aangenaam, ik ben Wiegel".

Als vice-premier onder Dries van Agt genoot Wiegel vooral van zijn baantje en alle status en in Friesland bleek hij een goed bestuurder, die regelmatig als "het Orakel van Leeuwarden" het volk confronteerde met zijn analyses over de Nederlandse politiek. Waar Wiegel was, was het in ieder geval nooit saai. Ik ga daarbij nu ook een geheim verklappen. Als professor Pim niet was doodgeschoten, dan was niet hij maar Hans Wiegel de eerste minister van het land geworden. Daar waren de heren het al over eens. Zelfs als de LPF de grootste partij zou zijn geworden. Maar wat Wiegel en de VVD nu doen, is ronduit een meesterzet. Bij de liberale partij dreigt een groot probleem op de rechterflank. Zeker nu Geert Wilders door dom-Nederland als een electorale magneet wordt gezien. Ook dreigt er een probleem met Ayaan HA die wel eens terug zou kunnen naar de PvdA, waar haar al of niet voormalige minnaar Paul Scheffer de ring in wil met Wouter Bos voor het partijleiderschap.

Met Wiegel in de presidentiele rol is de VVD weer terug aan het front. Geen twijfel dat hij het beter doet dan Jozias van Aartsen en Gerrit Zalm, die toch vooral een uitstekende minister van financiën blijft. Bij de grote verkiezingsdebatten vaagt hij Harry Potter weg en moeten debaters als Bos en Marijnissen echt gas gaan geven. Ik verheug me daar op. Respect voor Wiegel die na de dramatische dood van de twee vrouwen in zijn leven terug wil in de ring. Ik denk dat hij, mits in vorm, met Wouter Bos kan strijden voor het premierschap in 2007. Dan zal de politiek ook weer ergens overgaan en zal die JPB een vage voetnoot in de parlementaire geschiedenis blijken te zijn geweest. Ik kan niet wachten...

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.