achtergrond

Geenstijl

Songfestival dreigt te sneuvelen. Eindelijk!

Buigt u even?De roze gemeente is zich kapot geschrokken. Geen jaarlijkse gezongen Gay-Parade meer als het aan de hoge bonzen van de NOS ligt, die de kosten van het Eurovisie Songfestival volledig uit de handen vinden lopen. Ene Glennis Grace won de Nederlandse voorrondes onlangs en het is nog maar de vraag of er volgend jaar weer een kwelende landgenoot "on stage" mag bij het meest overbodige evenement van Europa. Het Parool meldde deze week dat de kans aanzienlijk is dat het songfestival sneuvelt onder het bezuinigingsmes. Terecht zo vindt onze columnist Starf*cker die niets moet hebben van alle opwinding over het Europese zangfeestje voor nichten en bloemetjesjurken.Afschaffen maar dat songfestival...

Talentenjachten zijn leuk in de kroeg. Een lekkere dame of een geblondeerde heer tussen de schuifdeuren en kwelen maar. Onschuldig vermaak waarbij het aangenaam dronken worden is. Zo moet het ook maar blijven. In de NOS-bunkers aan het randje van Hilversum komen ze er nu ook achter dat het Eurovisie Songfestival absolute flauwekul is. Een leuk uitje voor bloemetjesjurken en nichten of nichten met bloemetjesjurken, maar geen evenement waar per jaar miljoenen Euri’s ingepompt dienen te worden. Waanzin.

Ik gun iedereen zijn feestje, maar betaal gewoon entree of wat dan ook maar programmeer dit soort onzin niet op een nationale zender. Ik geef toe dat het altijd weer buitengewoon amusant is om Paul de Leeuw met erectie het zoveelste vals zingende jongensbandje te laten aankondigen, of commentator Willem van Beusekom de song-flauwekul te laten aankondigen waarbij hij de dictie heeft alsof de goeie man rechtstreeks het zinken van de Titanic gaat verslaan. Meer kult is er niet op tv dan het Eurovisie Songfestival dat de Europese cultuur heeft verrijkt met klassiekers als "Dinge Dong" en "Save your kisses for me!"

Ik begrijp dat de laatste jaren het zangcircus exclusief rondtoert in gebieden die ik eigenlijk nog geen Europa zou willen noemen, zoals dit jaar Kiev, waar nog steeds de geest van Stalin rondwaart. Maar goed, ieder zijn feestje nogmaals. Maar doe er niet zo hysterisch over. Vroeger stond zo’n Glennis Grace gewoon bij Tante Mien tussen de schuifdeuren en won een dagtocht naar Hellendoorn, tegenwoordig mag het arme meisje in het verre Kiev tussen krijsende nichten Nederland vertegenwoordigen op het grootste Cultfeest van Europa. Het is de wereld op z’n kop. Zeker in de tijd dat de omroep nauwelijks geld heeft om fatsoenlijke actualiteitenprogramma’s te maken of documentaires. Of de voetbalrechten verkwanselt aan John de Mol met Jack van Gelder.

Voor de prijs van dat liedjesfestival kun je per jaar minimaal tien goede programmamakers aannemen en hoeven programma’s als Netwerk niet te drijven op veel te laagingeschaalde jongens en meisjes die in de journalistiek nog een hoop moeten leren. Of zal de KRO het wel uit het hoofd laten om het Ontbijtnieuws met Daphne Bunskoek voor drie kwartjes te laten maken.

Tijd voor actie. Laat de publieke omroep stoppen met die flauwekul. Geef SBS6 desnoods gratis die Europese talentenjacht en ga weer goede programma’s maken. Zo niet, hef de publieke omroep maar op en laat de televisie echt over aan de commerciële stations. Wedden dat dan dat zangfeestje ook sneuvelt?

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.