achtergrond

Geenstijl

Geen bloemen voor Ritsma!

Als ik een bedrijf zou hebben dat in de markt gezet moet worden dan zou ik het wel weten. Ik zou sponsor worden van Rintje Ritsma. Over een jaar zijn de winterspelen in Turijn en Ritsma gaat nóg maar eens proberen aan dit evenement mee te doen. Niet met zijn huidige ploeg TVM maar met een nieuwe kleine ploeg. Ritsma wil weer belangrijk zijn in een ploeg en dus begint hij er maar weer zelf één. Voor de prijs van een paar reclameborden bij een modale eredivisieclub kun je ook Rintje Ritsma een jaar sponsoren. Dan zou ik het wel weten. Ritsma is een garantie voor maandenlange publiciteit.
Ook al is hij 34 en ook al komt hij er natuurlijk niet meer aan te pas. Zelfs als hij naar huis geschaatst wordt door een jongen van 18 jaar weigert Ritsma te capituleren. In Sportpaleis De Jong meldde hij twee weken geleden met droge ogen: "Er worden geen tijden gereden waar ik van schrik!" Terwijl de Fries sinds 1999 amper meer een persoonlijk record heeft verbroken. "Ik zie geen groot afscheid voor me", zei hij ook en dus gaat hij nóg een jaar door.

En de sportliefhebber moet het weer weten ook, want Ritsma was een kampioen. Het is net als met de saaie Henk Angenent. Angenent is een eenvoudige boer, net zo spannend als een vaas zonder bloemen. Maar hij is wél de laatste winnaar van de Elfstedentocht en dus staat hij in de publiciteit, omdat de media moeilijk afscheid kunnen nemen van grote kampioenen. Zelfs als ze uit een nietige sport als het schaatsen komen en hun beste prestaties uit de vorige eeuw stammen. Iedere scheet van Ritsma is nieuws en deze affaire zal ook weer breed uitgemeten worden. Pleur op! Is iedereen vergeten dat Ritsma op het NK slechts zevende werd?

Kijk Ritsma geef ik geen ongelijk. Hij is verslaaft aan het leven als broodschaatser. Prima toch, je reist de hele wereld af, je verdient een hoop geld, je komt op televisie en jaarlijks dienen zich weer nieuwe leuke schaatssters aan die nodig wegwijs gemaakt moeten worden! Bovendien wat kan Ritsma behalve schaatsen? Het is hetzelfde met Bart Veldkamp. Veldkamp reed het WK vorige week met vraagtekens op zijn pak omdat hij geen sponsor heeft.

Conclusie: hij betaalt zijn sport liever zelf dan dat hij thuis blijft. Ritsma zou dat ook doen. Ben je dan nog een topsporter? Is dat zielig? En waarom blijft de schaatsliefhebber dan onvoorwaardelijk geïnteresseerd in hen?

Natuurlijk zullen Veldkamp en Ritsma niks meer winnen, daarvoor zijn ze te oud en opgebrand. Maar toch lachen ze ons vierkant uit. Zij hebben meer van de wereld gezien, avonturen beleeft en hotelkamers en vrouwen gedeeld dan alle stijlloze GS-reaguurders bij elkaar. Misschien gaan ze wel samen verder op weg naar Turijn, dat zou het vinden van een sponsor alleen maar makkelijker maken. Marketingtechnisch moet je in een snel vergrijzende maatschappij toch iets kunnen met dit duo. Of zitten ze echt te slapen bij Old Spice, Depend, Kukident, Viagra of bij die pensioenfondsen. Ritsma en Veldkamp hebben nog wel een pensioengaatje te dichten. Ze gaan door tot ze erbij neervallen en over twintig jaar komen ze misschien wel met een klapvariant van deze uitvinding. Ik vind alles best als ik het maar niet allemaal hoef te horen, zien of lezen. Kan de media deze heren van een rustige oude dag laten genieten? Schaatsen in stilte.
Geen bloemen, geen bezoek.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.