achtergrond

Geenstijl

Je hoeft hier niet te wonen hoor...

Geen blad voor de mond...Onze Ebru Umar heeft weer eens ruzie gehad. Deze keer met opperknuffelaar Job Cohen. De burgervader die zijn stad zo graag bij elkaar wil houden. In het hol van de leeuw, lees de manifestatie ‘Ben jij bang voor mij?’ vroeg zij Cohen wat het toch zo leuk maakte om burgemeester te zijn van die klotestad. Daarna gingen alle remmen los...Verlosser Cohen

"Zeg jij gaat eerst ‘ns even rustig zitten, wat eten en drinken want als je zo op je fiets stapt, komt je onder een tram terecht en dan zijn we nog verder van huis."

"IK BEN MET DE AUTO!"

"Nou dat bedoel ik maar, die auto zet je in deze toestand tegen een boom aan. RUSTIG even zitten."

Een zondagmiddag in Paradiso te midden van een paar honderd Marokkanen, teveel hoofddoeken en een handjevol journalisten is altijd gezellig. Zeker als ook Job Cohen het feestje komt opluisteren. Wat zeg ik? Probeer Job Cohen maar ‘ns weg te krijgen bij Marokkanen!

Samira Abbos interviewt in het kader van de manifestatie ‘Ben jij bang voor mij?’ de burgemeester op wie bij verkiezingen slechts 46% van de amsterdamse bevolking zou stemmen. Zij noemt dat dan: ‘wow 46%! U mag blijven!’ maar ja in het geval van Job Cohen zou ik zeggen dat het glas halfvol is.

Cohen, helemaal in zijn element in dit gezelschap, babbelt er vrolijk op los. De fameuze woorden ‘de boel bijelkaar houden’ passeren de revu. Hij durft zelfs te zeggen dat Ali el B. een tasjesdief was wiens familie hij dringend heeft afgeraden een stille optocht te houden. En de moord op Theo was een, hoe noemde hij het, ‘bijzondere gebeurtenis’. Dat overkomt niet iedereen, dus laten we de situatie in Amsterdam niet overdrijven.

Vanuit het publiek vroeg ik hem, gezien de incidenten als de diamantbuurt, de bijzondere gebeurtenis zoals hij Theo’s moord noemde en de tasjesroof, wat het toch zo leuk maakte om burgemeester van deze klotestad te zijn? Het antwoord was helder:

"U hoeft hier niet te wonen hoor."

Luid gejoel steeg op uit de zaal. Inderdaad! Als het je niet bevalt in deze stad, rot je toch lekker op? Mijn microfoon aan de hand van een dame, was al weggelopen en vanaf het podium riep Samira mij dreigend toe dat ik niet te horen was omdat ik ‘geen geluid had’.

Right.

Ik heb me gedragen. Ik heb niet een antwoord terug geroepen naar Cohen. Hij is de burgemeester he, respect enzo. Bovendien heb ik een illegaal dakterras. Zoals 90% van alle dakterrassen in Amsterdam maar ja, je weet het maar nooit. Een illegaal dakterras of een illegale allochtoon, wat mij betreft is het meer dan duidelijk waar de stad van Job Cohen de voorkeur aan geeft. Een-nul voor Cohen.

In de catacomben van Paradiso kwam ik de PvdA coryfee tegen. Met drie zware mannen eromheen. Zonder publiek en camera, maar hey, zie ik eruit alsof ik publiek nodig heb om mijn gelijk te halen? Er gaat niets boven een burgemeester zijn plek te wijzen in het bijzijn van zijn bewaking:

"Ik hoop dat u ook ooit het lef zult hebben om tegen kutmarokkanen die dit land minachten, om tegen allochtonen die onze samenleving verfoeien, om tegen gasten die Nederland HATEN, OOK te zeggen dat ze niet in Amsterdam danwel Nederland HOEVEN te wonen."

Zoveel directheid en lef, en dat van een vrouw, had deze semi-sociale scarabee niet verwacht. Al zijn fatsoensnormen gingen overboord:

"Zeg heb jij wel goed geluisterd naar mij?" "Ik heb genoeg gehoord van u, ik luister niet meer naar u."

Zijn antwoord wachtte ik niet meer af, en witheet begaf ik mij onder door de wol geverfde prominente PvdA’ers. Die mij gelaten opvingen en sommeerden eerst ‘ns rustig wat te eten en drinken:

"Ebru, als ik een ding geleerd heb van Theo dan is het wel dat je je vijand moet verleiden door hem stroop om de mond te smeren."

Perplexte Ebru. Juist ja. Natuurlijk. Where have I been lately?! Ik moet me weer ‘ns wat vaker onder de mensen mengen, duidelijk!

"Cohen is een politieke opportunist en zal nooit en te nimmer een dergelijk antwoord aan een allochtoon durven geven."

De Marokkaan in het gezelschap grijnst: "Daar heeft hij Aboutaleb voor."

"Ebru luister, er is natuurlijk maar een reden waarom hij het tegen jou wel durft te zeggen en zie dat maar als compliment: hij durft allochtonen niet tegen te spreken en jou wel."

GODVERDEGODVERDEGODVER. Natuurlijk wist ik dit allemaal al. De PvdA’ers vertellen me niets nieuws. Niets. Nada. 46% van de Amsterdammers wil Cohen als burgemeester. Het glas is halfleeg.

Ebru Umar

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.