achtergrond

Geenstijl

Wie zwijgt, stemt toe!

Buigt u even?Justitie zit in het nauw na de berichtgeving vanochtend in de Telegraaf. De krant stelt dat zowel minister Donner als super-pg De Wijkerslooth hebben ingestemd met het voornemen van het Amsterdamse parket om Germaine C. aan de hoogst mogelijke boom te hangen. Paniek en dus een persbericht. Zo hebben beide juristen niet ingestemd, maar waren zij slechts vooraf geïnformeerd. Komma-neuken noemen we dat. Want zij wisten dus vooraf dat doodslag ten laste zou worden gelegd, alleen hebben als hoogste bazen verzuimd het OM in Amsterdam terug te fluiten. En wie zwijgt stemt toe. Voor onze StarF*cker reden het OM en Donner in het bijzonder maar weer eens over de knie te leggen...



Piet Hein Donner: snel wegwezen!

Ben heel benieuwd wat de Professor Zonnebloem van de Nederlandse politiek doet als Marokkaanse jochies zijn ouderwetse schooltas van de overjarige Gazelle-fiets jatten. Gaat mr. Piet Hein Donner dan keurig aan de rechterkant van de weg wachten? Belt hij dan 112 en gaat hij dan ook keurig drie dagen later aangifte doen? Goed speurwerk vanochtend in de krant van wakker-Nederland waaruit bleek dat de volkomen wereldvreemde professor Donner zijn personeel bij het Openbaar Ministerie verordonneerde de dame die per ongeluk een beruchte draaideurcrimineel iets te hard tegen een boom liet stuiteren, hard aan te pakken. De letter van de wet moest zegevieren, de geest deed er wat minder toe.

Toen de meer streetwise minister Rita Verdonk begreep hoe zeer de politiek door heel Nederland op de vingers gekeken werd in deze affaire, besloot zij haar autistische collega Donner maar even te isoleren en zei wat het grootste deel van de Nederlandse bevolking op dat moment voelde: als Ali B geen tasje had gejat, dan hoefde hij vandaag ook niet horizontaal in een loden kist naar Marokko te worden vervoerd. Rita Verdonk botste keihard met Professor Zonnebloem, die vond dat de politiek zich niet met de rechtsgang te bemoeien heeft. Klopt absoluut, maar dan zal er eerst aan Nederland moeten worden duidelijk gemaakt dat het Openbaar Ministerie niet uit incompetente en wereldvreemde pennenlikkers bestaat wiens prioriteiten niet liggen bij het beschermen van de burger maar bij de dwangmatige behoefte tot komma neuken in zaken als bij Erik O. en de Amsterdamse moeder die per ongeluk een crimineeltje doodreed. De meeste Nederlanders merken alleen iets van het Openbaar Ministerie als er namens Koos Spee een acceptgiro in de bus valt wegens een kilometer of drie te hard rijden.

En verder zijn de vazallen van Donner geen haar beter dan Pinokkio Prins. Deze week meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat er steeds minder ingebroken wordt en uit auto’s gestolen. Een deskundige strafrechtjurist wist op de radio al snel te melden dat sowieso het aantal aangiftes daalt. Maar: wie gaat er nog naar het politiebureau om iets dergelijks te melden? De hoogleraar vermoedde een duidelijk verband tussen de twee dalende trends.

En waar was Harrie Potter? Koekhappen? Ezeltje Prik? You name it. Toen alle herrie een beetje geluwd was, dook hij weer op. Het was goed dat Rita Verdonk door haar opmerkingen de maatschappelijke onrust had gedempt! Beste meneer Balkenende: met exact hetzelfde argument maar dan omgekeerd kunt u professor Zonnebloem met fiets en al het Binnenhof afschoppen en vervangen door een politicus die van doorpakken weet. Die niet alleen de letter van de wet volgt maar ook een thermometer in de reet van Nederland durft te steken om na te denken over de gevoelstemperatuur. Die snapt dat de bewoners van bijvoorbeeld oude wijken in de grote steden zich in de steek gelaten voelen door een minister die niet de problemen aanpakt maar alleen bezig is om zijn juridisch gelijk te halen. Genoeg geblunderd lijkt me zo. Tijd voor een frisse wind.

Een man die in zijn hemdsmouwen de straat opgaat en justitie weer de rol van ordehandhaver en beschermer geeft en wat minder van incassobureau. Die de Nederlander weet te overtuigen van het feit dat hij geen eigen rechter HOEFT te spelen, omdat criminelen na gewapende roofovervallen niet meer binnen een halve dag na een rechtszitting weer plunderend over straat kunnen trekken.

Kan de law-en-order burgemeester van Maastricht Gerd Leers niet even het bed komen opschudden in Den Haag? En kan de VVD Johan Remkes uit zijn lijden verlossen als politieminister en vervangen door Rita Verdonk? Veel valt er dezer dagen niet te integreren namelijk. Met dank aan Ali...

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.