achtergrond

Geenstijl

Gekneveld in de Gulfstream

Buigt u even?Iedere joker mag dan in de Verenigde Staten president of minister kunnen worden, met de geschreven media daar is meestal weinig mis. Zeker niet met gerenommeerde kranten als de New York Times en de Washington Post die keihard doorpakken als de waarheid in het geding is. Dezer dagen is Amerika in de ban van een serie verhalen in de Washington Post over een geheimzinnige 'Gulfstream V' die politieke gevangenen geboeid en gemaskerd vervoerd naar derde wereldlanden waar ze even letterlijk de duimschroeven aangedraaid krijgen, een bekentenis uitspugen en weer teruggevlogen worden. Martelen met de zegen van president Bush. Starf*cker verbaast zich nergens meer over als het om Amerikaanse botheid en arrogantie gaat.De Gulfstream is het perfecte vliegtuig voor wie kaviaar en champagne tot zijn eerste levensbehoeften rekent. Het toestel is ruim en het is heerlijk wegzinken in de luxe leren stoelen. Wel iets anders dan stoel 12c in de Easyjet van 09.00 uur naar Londen. De Gulfstreams zijn relatief klein, maar kunnen grote afstanden overbruggen. Ze vallen niet op en kunnen tamelijk geruisloos vliegvelden 'all over the world' aandoen. Vandaar ook dat in Washington in het CIA-hoofdkwartier de keuze op dit vliegtuig is gevallen bij een aantal geheime operaties meteen na 11/9 en rond de oorlog in Irak.

Simpel gezegd komt het hier op neer dat de Amerikanen bijvoorbeeld in Pakistan wat gevangenen inladen. Ze vervolgens blinddoeken en voorzien van handboeien en afvoeren naar landen waar martelpraktijken tot de gewoonste zaken van de wereld behoren. Om de beschaafde anti-martel wetgeving te omzeilen, worden de gevangenen dan in pakweg Indonesië en Jordanië volgens plaatselijke gebruiken verhoord. Dat heeft de Washington Post al eerder onthuld, maar de afgelopen dagen hebben de Amerikanen steeds meer details te lezen gekregen over deze letterlijk pijnlijke geheime operaties.

Na het botte geweld van Amerikaanse mariniers tegen Irakese gevangenen verbaast mij helemaal niets meer. De Yanks mogen graag de politieagent van de wereld spelen en zijn ook altijd heel goed in het de maat nemen van andere landen. Ondertussen is de USA het land van de dubbele moraal geworden. Gevangenen martelen is de gewoonste zaak van de wereld en vanwege alle oliebelangen wordt de grote financier van het internationale terrorisme, Saoedie Arabie, behoedzaam met rust gelaten. Simpele uitvoerders worden met de Gulfstream naar oorden vervoerd waar ze op de pijnbank kunnen. Het is pijnlijk te zien hoe diep een beschaafde natie kan zinken.

Maar godzijdank is er de Amerikaanse pers. Harde jongens, die zich niets laten voorschrijven. Die face-to-face de vloer aanvegen met desnoods de president. Dan bedoel ik niet de reactionaire randdebielen bij FoxTV maar vooral de grote kranten. Die dag in dag uit blijven researchen en niet de jongste bediende de politieke verhalen laat schrijven zoals hier in de polder. Die nog ouderwets met gleufhoed op en potlood achter de oren jacht maken op het echte nieuws. Voor deze heren en dames buig ik diep!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.