achtergrond

Geenstijl

Ayaan medeverantwoordelijk voor dood Theo

Buigt u even?Niets is leuker dan twee vrouwen die ruzie met elkaar hebben. Nou één ding is nog leuker en dat is wanneer de twee hoofdrolspeelsters ook nog eens Ayaan Hischi Ali en Ebru Umar heten. Ayaan maakte samen met Theo de film Submission, Ebru schreef samen met Theo de Gezonde Roker vol. Laatstgenoemde is niet op haar mondje gevallen. In een open brief in Propria Cures stelt Ebru de inmiddels ondergedoken Ayaan mede verantwoordelijk voor de brute moord op Theo van Gogh. Onze StarF*cker, net als de rest van GeenStijl een groot liefhebber van Ebru neemt de brief nog even met u door...Ebru en Ayaan in oorlog...

Ebru Umar is een kei. Zelden ben ik een vrouw tegengekomen die zo onvoorwaardelijk staat voor wat ze vindt. Die, volgens mij, onvoorwaardelijk kan liefhebben, maar ook intens kan haten. Een mediterraan type, noemt ze zichzelf en daar is geen letter aan gelogen. Ze aanbad de betreurde Theo van Gogh en wilde in zijn voetsporen treden. De hypocriete wereld ontmaskeren en het gevaar van de moslimkerk duiden en verder vooral mooie boeken schrijven. Ze was zeer close met de betreurde filmmaker/columnist. Ik lees haar columns graag en zie Ebru ook graag puntig formuleren in welk tv-programma dan ook. De afgestudeerde bedrijfskundige is ontwapend als het over mannen gaat en schiet verbaal kundig met scherp als ze maar moslimextremisme in haar omgeving vermoedt. Vandaag las ik in het befaamde Propria Cures een buitengewoon opmerkelijke open brief aan de ondergedoken Ayaan Hirsi Alie waaruit ik wil citeren.

"Het is nu meer dan een maand geleden dat Theo van Gogh ritueel is afgeslacht, met een brief aan jóu op zijn buik vastgespietst. Theo is niet meer. Jij laat weten dat je alles leest en hoort. Ik hoop dat je ook kennis hebt genomen van de inhoud van de brief die Theo voor jou in ontvangst heeft mogen nemen. Ik ben blij dat die je strijdbaarheid heeft aangewakkerd. Er moest iemand dood, maar jij bent strijdbaarder dan ooit."

"Toch ben ik je dankbaar Ayaan. Je hebt de VVD –leden ontmaskerd als de meest hersenloze Nederlanders. Heb je niet heel erg hard moeten lachen om die staande ovatie? Een staande ovatie voor een vrouw, die de polarisatie in Nederland tot extremen heeft weten te brengen. Een staande ovatie voor een vrouw die een privé-oorlog tot nationale oorlog heeft weten te verheffen. Een staande ovatie voor een vrouw, voor wie Theo van Gogh 20 kogels om de oren kreeg, waarvan er zeven doel troffen. Een staande ovatie voor een vrouw, voor wie op het lichaam van Theo van Gogh met een mes een brief in zijn buik werd gespietst. Een staande ovatie voor een vrouw, voor wie Theo van Goghs hals werd doorgesneden. De VVD is niet meer wat ze geweest is, Ayaan, dank je voor het duidelijk maken daarvan."

Keihard stelt Ebru de inmiddels ondergedoken Ayaan Hirsi Alie medeverantwoordelijk voor de brute moord.

"Dit voorjaar vroeg ik jou tijdens een lunch in Amsterdam of je je doelgroep wel bereikte en of het niet effectiever zou zijn om je aanvalsplan te wijzigen? Je zei letterlijk: 'Ebru, ik heb mezelf afgesloten voor kritiek. Er zijn zoveel mensen die zeggen wat jij zegt. Iedereen zegt eigenlijk wat jij zegt. Maar als ik dat allemaal tot mij door laat dringen, dan kan ik niet werken.' En je wuifde mijn opmerking weg, precies zoals je de repliek van de moslimdames in de NOVA uitzending wegwuifde. Einde gesprek. Weet je nog Ayaan, dat je 'in gesprek' ging met moslimdames over hun 'bevrijding' en de functie van de film 'Submission'? Weet je nog dat je hun argumenten en opmerkingen denigrerend wegwuifde en 'de groeten' riep toen zo’n door jou te bevrijden dame boos opstond en vertrok? Want iedereen heeft ongelijk, de enige die gelijk heeft, is Ayaan. Je gelijk is gebleken Ayaan. Je gelijk is dood, ritueel afgeslacht op de Linnaeusstraat. Jouw gelijk telt, de gevolgen niet. Hoeveel zetels levert jouw gelijk momenteel op voor de VVD? To hell with the VVD, nu zeg ik je dat zeker na.

"Ik heb het altijd al raar gevonden dat ik nog nooit een moslimvrouw heb horen zeggen dat ze blij zijn met jouw bemoeienis over hun emancipatie. Ik heb de afgelopen tijd wel velen horen zeggen dat ze blij zijn met de rituele afslachting van Theo. Heb je toch nog iets goeds gedaan voor radicale moslims, Ayaan, wees er maar trots op."

Ebru Umar gaat kritisch verder.

"Hoewel ik er geen heil in zag, vond een wederzijdse vriendin dat wij elkaar moesten leren kennen. Ik dacht niet dat het tot iets zou leiden. Want Ayaan, jij bent niet geïnteresseerd in mensen die een mening hebben, anders dan de jouwe. Ik was daar niet verbaasd over. Je bent en blijft een allochtone vrouw met een allochtone denkwijze. Ook jij denkt altijd en overal dat je een loer gedraaid wordt, vooral door andere vrouwen, vooral door andere allochtonen. Want iemand die het in hoofdlijnen met je eens is, die bestaat alleen onder autochtonen."

"Mijn persoonlijke afkeer voor jou begon tijdens de lunch, waarin ik jou het telefoonnummer van Theo van Gogh gaf. De allergrootste fout uit mijn leven, maar dat is een ander verhaal. Ik heb oprecht bewondering voor hoe je het doet. De media zijn jouw lakeien, zij hebben weinig moeite om gehoor te geven aan de geboden van Ayaan. Jouw geboden leveren mooie plaatjes op, en quotes die voorpagina’s sieren. Als ze ook tegen jou zouden zeggen, zoals ze tegen mij doen, dat jij totaal bezeten bent, en zeker niet altijd goed bij je hoofd, omdat het oorlog is in je hoofd, zou jij ze in de ban doen en zouden de voorpagina’s de volgende keer leegblijven."

"Ayaan, het is jou om een ding te doen: jouzelf. Was het je maar om Nederland te doen Ayaan. Je bent een nomade, Ayaan, na Somalië, SaoediArabië, Kenia en Duitsland, is Nederland slechts een te passeren station. Het is jou nooit om Nederland te doen geweest."

Het zijn meningen die je in spraakmakend Amsterdam meer hoort. Ebru Umar is allesbehalve bitter en gefrustreerd en aan Ayaan Hirsi Alie durft niemand te komen. En om te eindigen met weer een citaat dat ik in zijn eenvoud huiveringwekkend vind, maar wel begrijp.

"Ik heb maar één vraag voor je Ayaan. Waarom heb je Theo van Gogh gevraagd? Waarom heb je niet Leon de Winter gevraagd? Leon is toch je vriend? Leon ambieert een filmcarrière, het had zijn doorbraak kunnen betekenen. Dát je Leon niet gevraagd hebt , weet ik. Ik denk dat het je om een ding te doen was: de internationale doorbraak van Ayaan. En dat lukt beter met een regisseur die 'Van Gogh' heet dan met een regisseur die 'De Winter' heet. Denk ik. Of heb je Leon niet gevraagd júist omdat Leon een vriend is, en omdat je niet wilde dat een vriend aan extreem gevaar blootgesteld zou worden? Waarom Ayaan? Waarom? Anders dan dat Theo die 18 duizend euro gelapt heeft (zou Leon dat gedaan hebben Ayaan?)? Waarom heb je Theo gebruikt, Ayaan?"

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.