achtergrond

Geenstijl

Johan koopt Johan

Tot aan het gaatje...Tussen al het Bernhard geweld plotseling SlamDunk! op de lijn. Nee geen column over de basketballer uit het hoge noorden die zijn handjes niet thuis wist te houden, maar of we plaats hadden voor Johan. Ja het blad, waaraan ook onze Nico een bijdrage leverde, dat deze week door Johan is overgenomen. Nee niet Johan de voetballer, maar Johan de sigarenroker. Derksen dus. Beste Johan, buk je even?Johan heeft zijn wraak!

Johan Cruijff heeft zijn wraak! Twee weken geleden werd onze voetbalheld slechts zesde in de schertsvertoning die De Grootste Nederlander Aller Tijden bleek te zijn. Een schande natuurlijk. Maar Cruijff houdt niet van verliezen en slaat terug. Ten eerste liet hij onlangs in een bezoekje aan Zuid-Afrika weer even zien waarom hij honderd keer groter is dan Kale Pim. Ten tweede heeft de KNVB (ja, dezelfde bobo-bond die Cruijff nooit wist vast te leggen als bondscoach) deze week voor miljoenen euri aan de exclusieve Cruijjf-trapveldjes besteld voor in Nederlandse wijken en buurten. Dit initiatief wordt zowaar betaald uit de winst van het EK-voetbal.

Maar de grootste slag is toch wel dat Cruijff eindelijk zijn zin heeft en het voetbalblad Johan 'overneemt.' Al sinds de komst van dit blad vier jaar geleden is het de grootmeester een doorn in het oog dat het blad zijn naam draagt. Cruijff heeft natuurlijk niet zelf het blad opgekocht, daar heeft hij dié andere Johan voor. Johan Derksen heeft zich de laatste dertig jaar met succes genesteld in de endeldarm van Cruijff en is diens zelfbenoemd woordvoerder en rechterhand. Derksen (ooit actief in de marge van het betaald voetbal) is de baas bij Voetbal International en ook de windbuil die achter dikke sigarenrook verscholen op RTL5 wat roept over voetbal.

Het blad Johan is een soort Hard Gras. Ingewikkelde verhalen dus voor de pseudo-intellectueel en dat ene tientjeslid van de VPRO die wel van sport houdt. Natuurlijk is het blad niet winstgevend, maar onafhankelijk is het wél! En dat kan het zuigende Voetbal International niet zeggen. Plichtmatige rubriekjes, ellenlange interviews met domme voetballers en natuurlijk columns. VI organiseert voetbalreisjes, werkt samen met sponsors, de KNVB en natuurlijk met RTL5. Een B-zender op sportgebied. Maar Derksen weet dat de strijd om de voetbalrechten in volle gang is en slijmt zich nu al zonder gene naar binnen bij John de Mol. Hij schrijft: "Op de smaakvol ingerichte burelen van Talpa Capital BV aan de 's-Gravelandseweg in Hilversum, het hoofdkwartier van De Mol, is het prettig vergaderen, want er mag nog gewoon gerookt worden."

Derksen die zich stoort aan ".al die saaie B-sporten die Studio Sport op zondagavond uitzendt" heeft al met Cruijff gesproken over diens medewerking aan het nieuwe blad Johan. Maar zouden de twee al hebben gesproken over de voetbalrechten? Derksen heeft een boel vriendjes en denkt te weten dat de NOS 24 miljoen euri biedt en De Mol wel 35 miljoen. Dat zou einde wedstrijd betekenen. Voetbal naar Nickelodeon en Derksen als de nieuwe SpongeBob erachteraan!

De vraag is wat Cruijff doet. Hij analyseert op zijn bekende eigen wijze nu de Champions League bij de NOS en die competitie blijft bij de publieken. Maar de kans dat De Mol (ook een adept) en zijn nieuwe rokende Spongebob een wekelijks TV-programma "Johan" willen maken is reëel. Natuurlijk met belspelletjes, een quiz, een link met het tijdschrift, een website en andere zuigende initiatieven. Zoals een half uurtje kijkersvragen aan Cruijff, de speltip van Cruijff, een feuilleton over de avonturen in een Duits zwembad in 1974 en veel aandacht het goede werk van zijn Foundation. Gelukkig hekelt Cruijff alle dingen die anderen verzinnen, vooral als ze uit zijn eigen endeldarm komen. Alsjeblieft Johan doe het niet!

SlamDunk!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.