achtergrond

Geenstijl

Roept u maar!

Tot aan het gaatje...De spreekkoren in het voetbalstadion zijn voor veel scheidsrechters reden een duel gedurende korte tijd stil te leggen. Goed nieuws voor het arbiterskorps: achter de schermen wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan een richtlijn om de verderfelijke oproepen vanaf de tribunes de mond te snoeren. Onze sportcolumnist SlamDunk! neemt het lijstje nog eens even door. Wat mag nog wel en wat is absoluut uit den boze straks in het stadion?Luinge is de Louske van PSV!

De brulaapjes moeten worden aangepakt! In de Zeister bossen wordt nu toch hard gewerkt aan een Grote Verboden Spreekkorenlijst voor in voetbalstadions. Tenminste dat beweren de diverse KNVB-bobo's in koor. Overigens heeft de voetbalbond daar al bijna vier maanden de tijd voor gehad, want een speciale commisie concludeerde begin augustus al na een jaar onderzoek: "Er moet onderscheid komen tussen discriminerende en/of racistische spreekkoren en massale kwetsende spreekkoren die niet onder het strafrecht vallen". Maar zoals zo vaak is iets in Zeist pas belangrijk als het actueel is.

Maar dat het de KNVB moeite kost om een lijstje te maken is eigenlijk wel begrijpelijk. Wat moet er wel en niet op de lijst? "Hoer" natuurlijk wel, want al meerdere malen is nu een duel gestaakt nadat de scheidsrechter werd verweten het oudste beroep ter wereld uit te oefenen. Maar wat te doen met "prostituee"? En "slet" en "sloerie"? En mag "Luinge werkt in een bordeel" dan wel? En "hoerenjong"is geen twijfelgeval, maar geldt dat dan ook voor "hoerenzoon", "hoerendochter", "hoerenkind", etc...

En zou Bossen afgelopen weekeinde ook hebben gestaakt als er "Bossen is de souteneur van PSV!" werd gezongen? En wat te doen met dialecten? Verstaan alle collega's van Dick Jol wel plat Haags? En verstaat Jol de spreekkoren in bijvoorbeeld Enschede dan weer? En mogen inside-jokes als: "Luinge is de Louske van PSV?" In de categorie ziektes krijgt "kanker" natuurlijk een verbod. Ook "tyfus" maakt goede kans, maar daarna? "Aids", "cholera", "pest"? En in de agressieve sectie: "moordenaar", "nekschot", verkrachter"? En wat als het gezongen wordt, maar het feitelijk wel juist is? Kan een supporter worden aangepakt als hij Kluivert een moordenaar noemt, terwijl hij toch echt iemand heeft doodgereden?

En dan de dierengeluiden? "oeoeoeoeoeoeoe" en "beeehhhh" komen natuurlijk op de lijst om de negers en Marokkanen tegemoet te komen. Maar mag het gehinnik van een paard wel als Theo Lucius aan de bal is? Kortom: KNVB steek je tijd en geld in zinniger zaken! Het samenstellen van een Grote Verboden Spreekkorenlijst heeft geen enkele zin. De brulaapjes zijn creatief genoeg om andere onzin te verzinnen en scanderen. Tenzij jullie uit zijn op louter Jip&Janneke taal in de stadions? Maar misschien dat onze lezers wel gratis een handje willen helpen met jullie lijstje ultiem foute spreekkoren?

Onthoudt wel: opschrijven mag, maar zingen op de tribune dus niet! Voor je het weet word je hier anders verlinkt...

SlamDunk!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.