achtergrond

Geenstijl

De mallote eisen van de Eredivisie CV

Buigt u even?De strijd om de voetbalrechten is in alle hevigheid losgebarsten. De Eredivisie CV staat op het punt de duels tot en met 2007 te vergeven aan de hoogste bieder. Maar niet alleen de euri´s tellen. Zo dient de omroep die straks de rechten weet te bemachtigen, lees Talpa van John de Mol, aan een heleboel extra regeltjes te voldoen. Of het nu gaat om de vooraf aangeleverde logo´s van de Eredivisie CV danwel dat voetballers na een duel alleen nog maar met een reclamebord op de achtergrond geïnterviewd mogen worden. StarF*cker bladerde de tender, die vrijdag het levenslicht zag, kritisch voor ons door. Heren voetbalproleten: bukt u even?In je hol steken die voetbalrechten...

Het is meestal een zielig soort. Thuis hebben ze niets te vertellen. Seksueel staan ze droog en hun ego verheft zich boven de Domtoren. Proleten zijn het voor het overgrote deel de bestuurders van de Nederlandse betaald voetbalorganisaties. Sinds ik thuis Canal Plus heb, kom ik nauwelijks meer in een stadion. Hooguit een enkele keer Ajax en voor de gezelligheid achteraf Heerenveen waar de vrouw van voorzitter Riemer van der Velde in plaats van ouder ieder jaar jonger en lekkerder wordt. Annie for president!

Tegen kritiek kunnen de voetbalproleten niet. Het smadelijk mislukte Sport 7 is ooit ontstaan, omdat "men" de NOS te kritisch vond over de berichtgeving. Sportfotografen werden dit jaar bijna gedwongen een verklaring te ondertekenen dat ze alleen wedstrijdfoto’s zouden maken in een stadion en geen supportersrellen zouden kieken of andere "negatieve" zaken. Gelukkig was het dreigen met de rechter al genoeg om de persvrijheid weer heilig te krijgen.

De heren die thans moeten onderhandelen over de rechten van pakweg RBC-De Graafschap lijken nu helemaal de kluts kwijt. Het hoge bedrag dat ze vragen is onderhandelingsspel, maar alle aanvullende eisen zijn gewoon krankzinnig. Spelers moeten verplicht voor een bord met reclame geïnterviewd. Op zondag moet er 2 uur onafgebroken Casino-competitie op de buis. Het commentaar moet positief. Josef Goebbels zou het in Nazi-Duitsland niet bedacht kunnen hebben. Als ik de NOS was dan zou ik de voetbal-maffia vriendelijk verzoeken het voetbal maar in hun reet te steken. Dan ging ik maar eens een jaartje of twee andere sporten uitgebreid belichten. Een klassiek voorbeeld is Frankrijk waar de publieke omroep ook het voetbal werd ontnomen en Antenne 2 vervolgens het vizier richtte op rugby. Een jaar later was het Franse voetbal minder populair dan het rugby. Ik bedoel maar.

De NOS heeft het gezag. Als ik Martijn Lindenberg of Maarten Nooter (de NOS-onderhandelaars) zou zijn dan zou ik de clubs adviseren om vooral met De Mol in zee te gaan. Als NOS zou ik de rechten kopen van het Engels en Spaans voetbal en die clubs laten zien waar veel Nederlanders spelen. Dan mag De Mol komen met Roda JC- FC Utrecht. Dan weet ik zeker dat na een jaar de clubs kruipend naar de NOS terugkomen. Ik zou niet zwichten voor al die mallote eisen van clubs die het voetbalniveau hebben bereikt van Europese lilliputters met uitzondering wellicht van Ajx, AZ, Feyenoord en PSV.

Kortom heren NOS: de beuk erin!

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.