achtergrond

Geenstijl

Stafkaarten van Nederland op internet

Wandelen bij SoestdijkRisicokaarten zijn voor amateurs! De echte terrorist download natuurlijk stafkaarten. Op internet gaat een omvangrijk DVD-bestand rond met daarop alle (militaire) stafkaarten van Nederland. De zeer gedetailleerde kaarten zijn op een schaal van 1:25.000 (1 centimeter op de kaart is 250 meter in het echt) Dus zo'n beetje elk huis, alle krachtcentrales, alle tunnels, waterpompstations, hoogspanningsleidingen en èlk militair strategisch object zijn terug te vinden. Handig voor wandelaars, die op zoek zijn naar geheime bospaadjes (rondom Paleis Soestdijk bijvoorbeeld), maar nog handiger voor terroristen die precies willen weten waar de afrastering van een krachtcentrale loopt...Op commercieel verkrijgbare kaarten zijn de belangrijkste strategische plekken weggehaald.
De kaarten zijn bijgewerkt tot 1996, dus de vijfde baan van Schiphol staat er bijvoorbeeld nog niet op, ook het Botlekgebied zal achterhaald zijn. Daarintegen is de omgeving van Schiphol wel zeer nauwkeurig in kaart gebracht, inclusief afrastering. De lijst die we kunnen opnoemen is eindeloos. Heel Nederland staat immers in zijn hemd. Een korte opsomming: paleizen en de bijbehorende toegangswegen, energiecentrales en hoogspanningsleidingen, waterzuiveringsinstallaties, alle militaire vliegvelden en bijbehorende gebouwen, militaire oefengebieden, chemische industrie, bruggen, tunnels en ga zo maar door.

Stafkaarten zijn onmisbaar voor het leger, maar ook voor terroristen die de Nederlandse economie met minimale inspanning lam wil leggen. Wie zit er nu nog te wachten op een paar lullige risicokaarten...

Maar hoe is dat nou mogelijk?

Stafkaarten worden gemaakt door defensie en de Topografische Dienst. De militairen hebben nu eenmaal precieze kaarten nodig van Nederland, en deze kaarten vormen de basis voor commerciele, minder gedetailleerde versies. Maar de stafkaarten zijn uitgelekt: een anonieme groep met de naam 'de kabouterbond' geeft de kaarten uit en maken software zodat de kaarten te koppelen zijn aan GPS-ontvangers. Deze gaan al jaren rond op internet onder wandelaars, maar met de komst van p2p programma's is deze informatie wel zeer laagdrempelig geworden. De Topografische Dienst en Defensie hebben het nakijken. Wat de wandelaars echter vergaten is dat elke kazerne en elk belangrijk object in Nederland op de kaart staat. En met gedetailleerd, bedoelen we ook: gedetailleerd. Zie hieronder een kleine selectie die we uit de kaarten knipten:

Een hele bekende tunnel Vliegbasis Volkel Een hangar en een vliegtuigfabriek De grootste gascentrale van Nederland

U kunt de geytenwollen wandelfreaks die de gestolen kaarten onderling uitwisselen bedanken. Want elke zopas ingevlogen halfblinde eenbenige terrorist kan nu zijn target nog vinden, zeker als hij even de moeite neemt de kaarten te koppelen aan zijn GPS-systeempje.

Natuurlijk gaan wij niet vertellen waar deze DVD precies te downloaden is... Maar aivd kijkt u weer even mee?

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.