achtergrond

Geenstijl

Webloggers steken koppen bij elkaar

Bukt u even?Het was een zwarte week voor de vrijheid van meningsuiting in dit land. Theo van Gogh, meester van het vrije woord, werd omgelegd door een godsdienstwaanzinnige. De man had schijt aan de hele wereld en de islam in het bijzonder. En dus wordt je al snel gedemoniseerd en als het even tegenzit zelfs geliquideerd. Demoniseren is nu eenmaal de bom, zo hebben de weblogs in dit land al een week eerder mogen ervaren. Hoogste tijd daarom om na een spontane weblogmeeting nogmaals de koppen bij elkaar te steken. StarF*cker doet verslag...


Wat nu?

Het rook naar saté en modern Japans voer afgelopen woensdagavond in een trendy Amsterdamse gelegenheid. Hoxha staarde naar de billen en uitschuifbare benen van een televisieverslaggeefster. Reet deelde bitterballen uit. Een bekende 538 discjockey ergerde zich aan Ajax. En de jongens van VolkomenKut bestelden nog maar eens een biertje.

Allemaal nette jongens. Als er woensdagavond een bom was gevallen op een trendy kroeg in Amsterdam-Zuid dan hadden vrienden als FvJ en anderen zich voorlopig niet hoeven ergeren aan de weblogs. Het zal de zelf benoemde verzetsheld FvJ ongetwijfeld deugd doen dat “de digitale kut-marokkaantjes” samen de wereld doornamen. Dit mede naar aanleiding van het gekrijs van onze-verzets-held-van-na-de-oorlog, die deze week pas begreep dat er in Nederland iets fundamenteel mis is toen een VARA-vriendje in Rotterdam in de boeien werd geslagen vanwege wat teksten op een atelier tegenover de moskee over vrijheid van meningsuiting.

Tja, toen niet het vingertje. Toen stond Rotterdam even op zijn kop. Beste Francisco; iedere lezer van een beetje weblog had de moord op Theo van Gogh WEL zien aankomen. Maar ja, toen werden we nog vergeleken met Amsterdamse criminelen van Marokkaanse komaf, die de Diamantbuurt terroriseerden. Ik word wel steeds nieuwsgieriger waarom Theo van Gogh onze Rotterdamse internetgoeroe een fascist noemde.

Eigenlijk had ik het niet meer over die gek uit Rotterdam willen hebben, maar zijn reactie is zo tekenend voor wat er in de politiek en in de spraakmakende gemeente aan de hand is. Ik zie weer een hele stoet politici voorbijkomen die "ernstig bezorgd" zijn maar niet een begin van een oplossing aanreiken. Dat had ik ook tegen op de stoere taal van Gerrit Zalm als fungerend premier die het terrorisme de oorlog vrijdag verklaarde. Alsof hier wat nieuws aan de hand was. De grote zwakkeling Job Cohen verstond het na de bloedige moord om te zeggen dat het rustig was in de wijken vanwege, het is echt waar, de buurtregisseurs. In de Volkskrant tuimelen vandaag de columnisten over elkaar heen met stoere taal of onzin.

Kortom hoe gaat het na de begrafenis van Theo? Er komt een werkgroep. De dialoogcommissie zal aan de slag gaan. Job Cohen drinkt een kopje thee in de moskee en binnenkort mogen we ook de executie gaan beleven van mijn held van deze week Ahmed Aboutaleb, die tamelijk hoog op de dodenlijst schijnt te staan. Volgens mij zullen het nu vooral de weblogs, klein en groot, moeten zijn die Nederland wakker moeten houden. Niet door doodsverwensingen of nekschoten, maar dat oppakken wat politici en media laten liggen.

Blijven signaleren wat er op islam-logs gebeurd, maar ook het goede nieuws melden. Het falen van de politiek signaleren, kortom alles waar de oude media tekort schieten. Een koortsthermometer in de reet, sorry, van de samenleving. Meedoen aan de discussies in de kroeg en op straat. Daar ook wel eens zeggen dat er geen zwart-wit oplossing bestaat voor een grijs probleem. Daar wil ik ook kwijt dat ik liever sterke Marokkaanse politici heb die opstaan tegen de NL-Jihad dan goedkope opportunisten als Geert Wilders. In dit verband was ik vanavond op NOVA ook onder de indruk van de duidelijke taal van een Marokkaanse columnist waarvan mij de naam niet te binnen wilde schieten. Dat ik niet een wij-zij samenleving wil.

En daarnaast ben ik blij dat er nog geen rassenonlusten zijn uitgebroken. Dat zegt weer iets over de Nederlandse samenleving. Iets positiefs ditmaal. En o ja, de televisieverslaggeefster met mooie benen verliet alleen de kroeg. Ons bedremmeld achterlatend. Wat hadden we graag...

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.