achtergrond

Geenstijl

De aanslag, het debat en de PvdA

Buigt u even?StarF*cker heeft zich deze week nogal verbaasd over de berichtgeving inzake de 'aanslag' op Jozias van Aartsen. Met name het Radio 1 Journaal deed het volgens onze columnist voorkomen alsof de liberale fractieleider slachtoffer was geworden van een terroristische aanslag. Bespottelijk, aldus StarF*cker, die stelt dat dit soort gekte van alle tijden is. Er zijn namelijk wel andere zaken waarover we ons druk dienen te maken. "Zo weten politici in Nederland nog steeds geen raad met de open stijl van debatteren die ingang heeft gevonden na de dood van Pim Fortuyn."


Onnodige ophef over verwarde vrouw...

Ik had alle opwinding over die verwarde advocate uit Enschede een beetje gemist, tot ene Wilco Boom mij via Radio 1 ruw wekte uit mijn romantische gedachten. Ik ving hakkelend het vet uitgesproken "aanslag" op en "premier Balkenende wilde nog niet reageren" en ik dacht even dat onze moslimvrienden nu echt de stoptrein tussen Hoorn en Enkhuizen hadden opgeblazen met fatale gevolgen voor de 6 inzittenden.

Uit dat wat via deze opgewonden meneer Boom verder tot mij kwam leek het alsof rond het Binnenhof terroristencode rood van kracht was en uit de eerste reacties van ondermeer kamervoorzitter Frans Weisglas werd mij gelukkig al snel duidelijk dat de brave Jozias van Aartsen niet met een kalashnikov van zijn degelijke rijwiel geschoten was en dat hij slechts op een plantsoentje bij Hotel des Indes was aangereden door een volkomen gestoorde advocate uit Enschede. Een bouwvakker greep het gestoorde dametje in de kladden en moest zolang op een Haagse diender wachten dat hij haar maar wegstuurde. De vermeende terroriste mocht daarna in alle rust met de trein naar het verre oosten van het brave vaderland. Zo gaan wij in de zilte polder om met aanslagen op politici!

Maar: dit soort gekte is van alle tijden. De huidige hoofdredacteur van het NOS Journaal Hans Laroes is ooit op het Binnenhof door een verwarde geest neergestoken. De toenmalige premier Ruud Lubbers bedreigd en in de jaren ’70 van de vorige eeuw voorkwam de BVD een ontvoering van de inmiddels overleden en in Delft bijgezette Koningin Juliana. Ik neem aan Opa Buis dat dit klopt? Politici in Nederland weten nog steeds geen raad met de open stijl van debatteren die ingang heeft gevonden na de dood van Pim Fortuyn.

Ik deel de mening dat Paul Cliteur volkomen terecht bang is om door de politieke elite van de vorige eeuw dusdanig gedemoniseerd te worden dat hij niet een gestoorde advocate uit het oosten des lands maar een nieuwe Volkert van der Graaf tegenover zich zou vinden. Het zijn de regenten uit de vorige eeuw, van Job Cohen tot Hans Dijkstal, die op dit moment elkaar gevonden hebben in een offensief om het vaderland weer onder de muffe sprei van politiek correct denken te krijgen. Van hun schrijvende schildknapen als Piet Grijs die Cliteur onder een tram wensen of de Limburgse clown Thijs Woltgens, die samen met andere regenten als Els Borst en mijn favoriet Jacques Wallage vrezen dat de fascisten de macht op het Binnenhof hebben overgenomen.

De Partij van de Arbeid heeft een nieuwe kroonprins lijkt het. Wouter Bos loopt tegenwoordig met zijn kindje door Amsterdam-Noord maar de laatste dagen hebben we verrassend veel ene Jeroen Deijsselbloem op de televisie gezien. Tweede Kamerlid van de PvdA en voor mij een verademing in het debat over het integratiebeleid. Keihard nam hij vanochtend in TROS Kamerbreed stelling tegen de Wallage’s door te vinden dat de discussie over vreemdelingen niet mag worden verziekt door termen als "fascisme" of door elkaar dood onder de tram te wensen.

Maar over 1 ding zullen we goed moeten nadenken. Nederland vergrijst in hoog tempo de komende jaren. Hebben we dan juist geen arbeidskrachten van over de grens nodig? Hoeveel computerexperts uit India en Pakistan hebben we straks misschien nodig? Niet iedere immigrant is een analfabeet uit het Rif-gebergte. Laten we eindelijk eens fatsoenlijk over integratie praten en alle uitwassen keihard aanpakken, maar de welwillenden helpen en stimuleren. Niet iedere buitenlander is een terrorist. De nuances van Jeroen Deijsselbloem klonken mij als een mooi zaterdagconcert in de oren... Zou de rest van de PvdA-elite al zover zijn?

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.