achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

SlamDunk! en CO Adriaanse

Tot aan het gaatje...De 23-ste speelronde van het voetballen zit er weer op. Ajax verloor opnieuw, terwijl Feyenoord drie punten inliep op rivaal AZ, die met 4-1 de boot inging in en tegen Twente. Desondanks toonde AZ-coach Co Adriaanse zich na afloop een tevreden mens. Voor onze sportcolumnist SlamDunk! reden een ode te schrijven aan Co. De man die oorbellen verbiedt, evenals lang haar, GSM’s en Playboys in de kleedkamer. Co Rules!Co Rules!

Met 4-1 verliezen en dan keihard beweren dat je bij jouw ploeg “het beste spel van dit seizoen hebt gezien”. Er is maar één coach die dit met droge ogen en een serieuze grimas kan zeggen: Co Adriaanse. De beduusde verslaggever vermoedde een gehoorbeschadiging en stamelde "wat zeg je nu?", waarop Co zijn stelling nogmaals de koude lucht van Enschede inslingerde: "Zeker in de eerste helft heb ik het beste spel van dit seizoen gezien."

Het is Co Adriaanse ten top. Co wint in Rotterdam met 3-0 van Feyenoord en verklaard na afloop doodleuk dat hij niet tevreden is. Co durft te twijfelen aan de trainerscapaciteiten van Marco van Basten. Co lanceert zonder enige schroom een eigen computerspel: Adriaanse Football World Manager. En voor een paar duizend euri is Co natuurlijk te boeken voor bedrijfsfeestjes.

Co Adriaanse is het type mens waar je enorm voor óf enorm tegen bent. Geen compromissen. Er zijn in Nederland al genoeg Peter Boeves, Johan Steurs, Foeke Booys en Frans Adelaars om maar een paar grijze muizen uit het tredmolentje der trainers te noemen. Bij hen is “de bal nog altijd rond”, moet er "nog altijd 2 keer 45 minuten gespeeld worden" en is het pas afgelopen als "de laatste snik" gegeven is. Want "je weet het immers nooit in de voetballerij". Het Grote Jack van Gelder Cliché Woordenboek ligt bij allemaal op het nachtkastje.

Nee dan honderd keer liever Co. Natuurlijk heeft deze schoolmeester sinds hij midden jaren tachtig zijn trainerspapiertjes bij de KNVB haalde een hoop idiote dingen gedaan, maar Co durft tenminste. Hij geeft kleur aan het voetbal en niet onbelangrijk: Co is gewoon een goede trainer. Of je het nu 'kerstboomsysteem' of 'snelwegvoetbal' noemt, Co verloochent zijn aanvallende voetbalvisie nooit. Zelfs al is het tegen grote clubs zelfmoord met voorbedachte rade. Nooit presteerde Co slecht. Hij bracht PEC Zwolle en FC den Haag terug in de eredivisie.

Als Hoofd Opleidingen bij Ajax was hij de strenge schoolmeester voor labiele jongens als Kluivert en Van de Meyde en hij doceerde ook BrEeZaH-ventje Van der Vaart. Met het armoedige Willem II haalde hij de Champions League en met AZ verbaast hij nu weer. Ja, zelfs als hoofdtrainer in Amsterdam presteerde hij niet slecht. Toen hij werd ontslagen stond de club gewoon bovenaan. Maar Co’s kracht is ook zijn zwakte. Want juist bij Ajax pikken ze een teveel aan eigen visie niet. Vooral niet als die botst met die van Mokums eeuwige troeteldieren als Cruijff, Van Basten en Koeman.

Maar Co doet geen concessies, ook buiten het veld niet. Hij slaat wel eens door, maar altijd in dienst van het resultaat. Hij verbiedt oorbellen, lang haar, GSM’s en Playboys in de kleedkamer en flikkert waar nodig een konkelende koffiejuffrouw buiten. Co behandelt de verwende voetbalmiljonairs hetzelfde als zijn leerlingen vroeger op de Cabotschool in de Amsterdamse Mercatorbuurt. De onderwijzer strooit met strafrondjes en corveediensten.

De ajacied wiens GSM afging tijdens de wedstrijdbespreking moest een hele dag op de receptie van de club de telefoon op nemen. Ongeacht naam, faam en verleden. Overdreven? Niks! Zielig? Heerlijk! Aanpakken die verwende zakkenvullers! Daarom is Co de ideale bondscoach. Hij had De Boer, Overmars, Reiziger, Van der Sar en Bosvelt er twee jaar geleden al uitgegooid, zoals hij ook de luie vedetten Winter en Witschge bij Ajax de deur wees. Dan was Oranje nu wél een ingespeelde ploeg geweest. De laffe Dick Advocaat durfde pas plaats te maken voor de nieuwe generatie toen uitschakeling dreigde en de complete natie hem wilde fileren. Als Oranje in de kwartfinale wordt uitgeschakeld verdiend deze opnieuw ingezaaide kaalkop een rotschop. Per 1 september kan Co Adriaanse beginnen aan zijn missie om Nederland in 2006 wereldkampioen te maken. Co Rules!

SlamDunk!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.