achtergrond

Geenstijl

En bukken maar weer...

Bukt u even?Onze StarF*cker kan er maar geen genoeg van krijgen. Het moge duidelijk zijn, onze columnist heeft het niet zo op Donner en de Wijkerslooth. Maar na de schertsvertoning gisteren, tijdens het kamerdebat over de geweldsinstructies van de Nederlandse mariniers, vraagt hij zich hardop af wie Piet Hein Donner eigenlijk wel denkt dat ie is. "Aan de top van Justitie staan twee complete idioten. Opkrassen ermee. Het wordt tijd voor Peter R. de Vries!"Minister Piet Hein Donner moet aftreden

Wie heeft er in dit brave vaderland nog maar een spatje vertrouwen in het law en order beleid van het klungelkabinetje van de slechtste premier van na de oorlog? Ik zag tot mijn verbijstering op welk een arrogante toon de volstrekt wereldvreemde minister van justitie Piet Hein Donner na een reeks van blunders gistermiddag in de Tweede Kamer toch weer probeerde het volk ervan te overtuigen dat ze rustig kunnen gaan slapen, omdat vadertje Donner waakt.

Het leek premier Colijn wel in 1940 vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog toen hij op zijn stuitende neerbuigende toontje de kamerleden Bakker (D 66). Koenders (PvdA) en Wilders (VVD) probeerde de les te lezen over de geweldsinstructies van de Nederlandse mariniers in het verre Irak. Er was niets aan de hand, want de brief van de opperklungelaar van het Openbaar Ministerie de Super PG Joan de Wijkerslooth was bestemd voor intern gebruik en had nooit uit mogen lekken. Einde discussie. De Super PG zat met een gluiperige grijns op zijn smoel mee te knikken. Pardon beste meneer Donner? Er is dus wel degelijk een brief waarin justitie stelt dat waarschuwingsschoten in oorlogstijd zo ongeveer criminele handelingen zijn?

Dat kon de stoffige huiskamergeleerde allerminst bestrijden, maar verzon wat slappe teksten over dat dit alleen in de zaak Erik O. aan de orde was en ga zo maar door. Ik denk dat heel denkend Nederland het volstrekt normaal zou hebben gevonden als Super PG De Wijkerslooth de laan uitgestuurd zou worden vanwege dagelijks geklungel. Er gaat geen dag voorbij of er worden terroristen vrijgelaten, strafzaken geseponeerd of doodgewoon niet opgepakt. Dat verzin ik niet, maar kijk de krant er maar op na.

Ik maak me zo langzamerhand grote zorgen over het justitiebeleid in Nederland. Het is management by speech. De minister vindt dat de politie meer misdaden moet oplossen op het moment dat er gevangeniscapaciteit te kort is en politieagenten te weinig. Er worden te weinig strafzaken opgepakt maar tegelijkertijd ook bezuinigd op de rechterlijke macht. Een speciaal coldcase-team onderzoekt met de kennis van nu onopgeloste kindermoorden, maar moet met het schaamrood op de kaken toegeven dat veel politiekorpsen de dossiers hadden gebruikt als vulling van de kattenbak of gewoon aan de weg gezet.

Waar dit toe leidt, is duidelijk. In Alkmaar werd gistermiddag op klaarlichte dag een 16-jarig meisje door een groepje Marokkanen beestachtig verkracht en mishandeld, omdat ze geen geld bij zich had. Hells Angels in Limburg mishandelen twee cameramensen, die uit angst voor represailles geen aangifte durven te doen. Ga zo maar door en aan de top van justitie staan twee volstrekt wereldvreemde idioten: Donner en De Wijkerslooth. Ik durf nu al te voorspellen dat DIT over drie jaar het belangrijkste verkiezingsthema zal worden. Laat die twee opkrassen voordat het te laat is en Peter R. de Vries van mij met harde hand het justitiële apparaat in het gareel mag trappen.

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.