achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Nederlandse marinier weer vrij

Er bestaat dus nog wel gelijk gerechtigheid in dit land. Starfucker wond zich er dit weekend al vreselijk over op, maar blijkbaar zat het de rechter commissaris ook niet helemaal lekker, want de 43-jarige marinier – die ervan wordt verdacht een plunderende Irakees te hebben doodgeschoten – is weer op vrije voeten. De rechter-commissaris besloot het voorarrest van de soldaat niet te verlengen. Openbaar Ministerie: eat your heart out!


Volgens de rechter-commissaris is er onvoldoende concreet bewijs voor de stelling dat de militair de Irakees bewust en met opzet heeft gedood. Dat zei de advocaat van de betrokken sergeant-majoor, G.J. Knoops, na afloop van de zitting.

Het Openbaar Ministerie (OM) en de Koninlijke Marechaussee doen onderzoek naar het incident, dat zich voordeed nabij As Samawah in het zuiden van Irak. Nederlandse mariniers moesten daar op zaterdag 27 december een groep Iraakse plunderaars uiteenjagen.

De 43-jarige marinier maakte deel uit van de Quick Reaction Force van het Nederlandse mariniersbataljon, onderdeel van de stabilisatiemacht SFIR in Irak. De Nederlanders gingen op de bewuste dag af op een melding van een plundering van een container die van een vrachtwagen was gevallen op de doorgaande route tussen de plaatsen Al Khidr en As Samawah.

Bij het verjagen van de plunderaars zijn waarschuwingsschoten gelost. Het Irakese slachtoffer werd daarbij doddelijk getroffen door een Nederlandse kogel.

Volgens het OM is er een „redelijk vermoeden van schuld” jegens de marinier. Hij zou zich maximaal schuldig kunnen hebben gemaakt aan moord en minimaal aan dood door schuld.

Volgens Knoops is zijn cliënt „zeer opgelucht en blij” over de beslissing van de rechter-commissaris. De man blijft niettemin verdachte en het OM kan het onderzoek naar de ware toedracht van de zaak doorzetten.

Knoops zegt dat er inmiddels ontlastende verklaringen zijn van zowel collega's van de marinier als van Irakezen. Daaruit zou onder meer moeten blijken dat er niet gericht en met dodelijke opzet is geschoten.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.