achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

StarF*cker: het recht heeft gezegevierd

De Champagne is ontkurkt. Niet alleen bij onze jongens in Irak, maar ook bij ons aller StarF*cker, die geen mogelijkheid onbenut laat de vloer aan te vegen met het falende justitieapparaat. Onze weekendcolumnist, die zelf bijna drie weken optrok met de Nederlandse mariniers, wil excuses zien. En snel ook. "Maar wie zagen we net met pruillipje op de buis? Precies, diezelfde wereldvreemde juf die de marinier vrijdag als moordenaar neerzette, mocht nu wederom blijven mekkeren dat er sprake van een doelbewuste moord geweest is." Oh ja, minister Kamp en meneer De Wijkerslooth, bukt u beiden ook even...
Hulde voor Arnhemse rechter!

Driewerf hulde voor de Arnhemse rechter die spijkerhard het wereldvreemde gedrag van het Openbaar Ministerie in de zaak van de schietpartij in Irak heeft afgestraft. De 43-jarige majoor die na een ongelukkige schietpartij door het impopulaire korps Marechaussee werd gearresteerd en in Soesterberg in het cachot werd gezet is weer een vrij man. De rechter-commissaris vond de bewijslast absoluut onvoldoende.

Maar wie zagen we net met pruillipje op de buis? Precies diezelfde wereldvreemde juf die de marinier vrijdag als moordenaar neerzette, mocht nu wederom blijven mekkeren dat er sprake van een doelbewuste moord geweest is. Kan minister Donner van Justitie dit typetje niet overplaatsen naar Schiermonnikoog?

Maar de druiven zijn zuur voor de foutenmachine die in Nederland Openbaar Ministerie heet. Om de zwaar geschonden reputatie nog een beetje op te poetsen verscheen gisteren de hoogste baas van de Procureurs Generaal, mr. De Wijkerslooth, in NOVA om eens even een partijtje flink te doen. Deze voormalige landsadvocaat is wereldkampioen doofpot dichtdrukken en bewees dat in dienst van de majesteit. Willem Oltmans kan wel twee uur praten over het gedrag van de hoogste baas van het Openbaar Ministerie. Maar ere wie ere toekomt, hij werd gefileerd door Jeroen Pauw. ?Nee, er was geen onderzoek op het stoffelijke overschot gedaan.? Dus in feite is er geen lijk? ?Natuurlijk wel!? Maar u weet niet of vaststaat met welke kogel en hoe de betrokken Irakees is geraakt? ?Nee, we hebben getuigenverklaringen.? Die hebben dus in een chaos met 80 man gezien hoe er geschoten is?
En zo ging het maar door. De Wijkerslooth draaide en draaide, maar wist wel dat moord overtuigend bewezen zou worden. Toen was het mij al duidelijk dat het OM in samenwerking met de matennaaiers van de Marechaussee door de rechter teruggefloten zou worden.

Ondertussen zijn de Nederlandse mariniers het zat om als een soort speelbal te worden gebruikt en bij incident na incident de priemende ogen te voelen van de amateur-juristen uit Arnhem en hun al even amateuristische hulptroepen van de Koninklijke Marechaussee, die de afgelopen dagen in Irak totaal zijn genegeerd en zijn afgezeken door de Mariniers.

Staatssecretaris Van der Knaap landde vanmiddag in Basra voor een bezoek aan de Nederlandse militairen. Hij zal het niet gemakkelijk krijgen. De troepen zouden graag eens willen weten waarom ze onder gevaarlijke omstandigheden hun werk moeten doen zonder rugdekking van justitie en hun volkomen onzichtbare baas minister Henk Kamp. Weliswaar op reces, maar deze ijdeltuit was vast wel zichtbaar geweest als er wat te juichen zou zijn geweest. Nu sprak hij in een laffe brief zijn vertrouwen uit in het onderzoek van het OM.

Ondertussen is ook uitgelekt dat de compleet wereldvreemde minister van justitie Donner zijn prutsers in Arnhem door dik en dun gesteund heeft. Inmiddels lijkt het ministerie van defensie heel voorzichtig met kritiek te komen. Daar wordt het optreden van het OM ?een regiefout? genoemd. Ik hoop dat het kabinet Balkenende de komende dagen aan de Nederlandse mariniers duidelijk maakt achter ze te staan. In woord en gebaar. Anders kunnen we ze beter naar huis laten komen en wacht laten lopen in Den Helder!


StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.