Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Facepalm: inspectie voor alternatieve genezers

ezgif-4074080273.gifZorgminister Edith Schippers heeft weer eens een half tamme wet bedacht. Ja, twee dagen geleden al, maar we worden er nog steeds boos van. Inspectie voor alternatieve genezers en een boete voor kwakzalvers die niet aan kwaliteitseisen voldoen. Right. De medische wichelroedelopers lieten gisteren weten blij te zijn met de wet, dus dat betekent dat het een foute wet is. Iriscopisten, chiropractors, osteopaten en homeopaten, ze moeten nu allemaal aan een bepaalde maatstaf voldoen, anders kunnen ze aangepakt worden. Okee. Aangezien het allemaal stuk voor stuk oplichters zijn, zou dit dus theoretisch betekenen dat alle beoefenaars van alternatieve geneeswijzen constant beboet moeten worden. Maar wat er in praktijk gaat gebeuren, is dat deze uitbuiters van andermans ellende gaan pochen dat ze een inspectie hebben gehad en nog nooit zijn beboet. Wat naïevelingen die in de pseudowetenschappelijke nepperij trappen een vals gevoel van veiligheid geeft. Terwijl het allemaal bullshit is. Homeopathie is water verkopen als geneeskrachtig drankje of pilletje. Iriscopie betekent dat je gelooft dat kanker in je prostaat ontdekt kan worden door iemand die je oog gebruikt als een medische Google Maps. Chiropraxie ziet het kraken van de ruggenwervels als omnipotent geneesmiddel voor alle andere mankementen in je lichaam, zoals astma, slechtziendheid of hartkloppingen. Een osteopaat doet hetzelfde als een chiropractor, alleen zitten volgens een osteopaat de oorzaak van ziekten in het hele skelet, in plaats van alleen de ruggenwervel. Dit zijn die lui die de hersenpan van huilbaby's tot moes kneden als ouders van wanhoop vergeten dat alternatieve geneeswijzen per definitie een placebo zijn. Wat zorgminister Edith Schippers had moeten doen, is al dit soort kansloze kwakzalverij naar het land der fabels en oplichterij verwijzen, in plaats van een bepaalde mate van legitimiteit verlenen middels een inspectiewet. Dit is alsof je internettrollen serieus gaat nemen om hun opinie, omdat het heel soms lijkt alsof er een onderbouwde mening voorbij komt. Een grote campagne, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, waarbij alle alternatieve geneeswijzen worden beschimpt, dat zou Edith Schippers moeten opzetten als ze haar functie als zorgminister serieus neemt. Zelf noemt ze het 'meer macht bij de patiënt leggen'. Oh. Zit het zo. Wij roepen iedereen dan op om zo'n chiropraxi-druïde of homeopathie-heks te bezoeken en altijd een klacht in te dienen omdat ze fopzorg verkopen.

Reaguursels

Inloggen

Ik weet niet. Denk dat er aan meerdere kanten wel wat te verbeteren valt. En er zijn kruidendingies die werken. Dat wel. Maar je moet wel altijd gewoon naar je dokter er niet raar gaan doen of paranoïde ofzo.

Ohja | 16-12-15 | 18:44

Tot niet zo heel lang geleden stonden de alternatieve genezers nog gewoon op de plek waar ze horen te staan: op de kermis.

Ruftende Buffel | 16-12-15 | 18:09

Nou, als je het over kwakzalverij hebt, kijk dan eens naar de 'reguliere' geneeskunde: die genezen nooit iets; hooguit zijn ze goed in het onderdrukken van symptomen. En ook 'reguliere' artsen en farmaceuten hebben in veel gevallen geen idee hoe of waarom iets werkt!
.
Bovendien moet je je van vrijwel elk regulier geneesmiddel ernstig afvragen of het middel niet erger is als de kwaal....

Brou Is Back | 16-12-15 | 17:14

-weggejorist-

Oekiewoekie | 16-12-15 | 16:59

Waar is Russell's Teapot als je 'm nodig hebt? Quid heeft helemaal gelijk. Zoals Bertrand Russell over het geloof zei: het moet niet zo zijn dat je moet aantonen dat God niet bestaat (lees in dit geval 'alternatieve geneeswijzen niet werken'), het is aan hen om te bewijzen dat God wél bestaat (lees:'dat alternatieve geneeswijzen wel werken'). En van mij mag iedereen lekker naar de alternatieve genezer, maar ik wil daar niet aan meebetalen in mijn zorgverzekering (maar doe dat helaas wel).

Billy Idol | 16-12-15 | 16:57

Ja Big Pharma doet aan grootscheepse oplichterij, ja het zijn boeven, maar hun middelen moeten evidence based zijn, heleboel aantekeningen bij te maken, maar al die homeopatie en aanverwant is nog nooit in een fatsoenlijk onderzoek effectief gebleken (placebo effect daargelaten). Ik wil wel een aanvullende verzekering maar dat ik dan meebetaal aan kwakzalver praktijken zit me hoog.

bijna_raak | 16-12-15 | 16:38

Zeg kwid, je bent niet helemaal op de hoogte.
"Iriscopisten, chiropractors, osteopaten en homeopaten, ze moeten nu allemaal aan een bepaalde maatstaf voldoen, anders kunnen ze aangepakt worden. Okee. Aangezien het allemaal stuk voor stuk oplichters zijn, ..."
-
Chiropractors leggen je rugwervels weer op hun juiste plek.
Erg goed werk.
Homeopathie, dat oneindige verdunde spul, dat werkt voor sommigen echt. En duur is het (meestal) niet. Dus zelfs als placebo is het geen oplichting: de deur bij de huisarts of het ziekenhuis platlopen is duurder.

Raider Twix | 16-12-15 | 16:33

Zeg Quid, dat jij nou geen leylijnen of wateraders op kunt meten met een wichelroede, of een aura van een plant of vrucht nameten, wil niet zeggen dat een ander dat niet kan.

Als je niet snapt waar het over gaat, nodig me maar eens uit dan laat ik het zien. Of niet zeiken, dan.

ichnaton | 16-12-15 | 16:22

@antitheist: ik maak gebruik van een Fins apparaat, de Valkee. Dat is een vorm van lichttherapie voor Seasonal Affective Disorder. Ding is uitgebreid getest door universiteit van Helsinki, omdat ze het wilden registreren als medisch hulpmiddel. Resultaten zijn indrukwekkend (kunt u overweg met Google of moet ik een linkje plempen?).

En toch… is het ding nooit regulier geworden. Hoe kan dat nou in uw redenatie?

Misschien spelen er meer zaken mee om erkend te worden als regulier medicijn? Financiële belangen wellicht? Die ook verklaren waarom in mijn omgeving meerdere mensen dure medicijnen krijgen om hun schildklier goed te laten werken, terwijl bij geen van hen ooit een simpel urine-onderzoek is uitgevoerd om hun jodiumgehalte te meten? Want kelptabletten kosten geen moer.

Uw redenatie - "zodra werking bewezen is, wordt het regulier" - klinkt niet alleen te mooi om waar te zijn, hij is het ook.

Wilhelmina Kuttje | 16-12-15 | 15:45

-weggejorist-

Oekiewoekie | 16-12-15 | 15:32

Weer een oplossing zonder probleem. Alternatieve zorg zit al niet in de basisverzekering, dus mensen betalen er zelf voor. Bij een aanvullende verzekering worden doorgaans alleen alternativo's vergoed die een of ander keurmerk hebben. Dus waarom moeten we nou weer de zoveelste Haagse instantie optuigen?

Overigens gaan er veel en veel meer mensen dood door missers uit de reguliere medische wetenschap dan door missers van alternatieven. En kan de reguliere wetenschap de meeste ziekten alleen onderdrukken, en slechts zelden genezen. Tot slot zijn de farmaceutische studies zo biased als wat, lees Big Pharma of verdiep je in Cochrane. Wat dat betreft mag die Kwakzalversbond wel eens haar focus verleggen: minder bezig met alle alternatieven wegdrukken, meer bezig met haar eigen kwaliteit verhogen.

Als de reguliere geneeskunde ziektes echt gaat genezen, tegen normale winstmarges, droogt de toevoer naar alternatief vanzelf op. Ondertussen ken ik meerdere artsen die zelf graag gebruik maken accupunctuur; als beoefenaar en/of als patient.

Wilhelmina Kuttje | 16-12-15 | 15:23

@Antitheïst | 16-12-15 | 14:37
Ik linkte natuurlijk naar het onderzoek uit het artikel wat hier gebracht wordt om chiropraxie goed te praten terwijl de conclusie van het onderzoek er op neer komt dat chiropraxie op een klein gegeven na NIET werkt. Alleen bij nek- en lage rugpijn werkt lichaamsbeweging EN chiropraxie ietsepietsje beter dan lichaamsbeweging alleen. Poehoeh.

Antitheïst | 16-12-15 | 15:14

anicca | 16-12-15 | 14:11
Fun fact: Voor 1950 beschouwden de meeste Chinezen acupunctuur (en veel andere verschijningsvormen van Chinese geneeskunde) als kwakzalverij. Mao maakte Chinese geneeskunde onderdeel van zijn propaganda, vooral om het volk af te leiden van het schrijnende gebrek aan échte artsen, medicijnen en ziekenhuizen na de burgeroorlog. Mao zelf geloofde er niet in en zijn hele medische staf was opgeleid in het Westen.

Rest In Privacy | 16-12-15 | 14:54

@despecialist | 16-12-15 | 14:24
Nee nee,

De conclusie in dit onderzoek volgt hieronder (link onder).

Alleen in geval van lagerug- of nekpijn werkt chiropraxie en lichaamsbeweging beter dan lichaamsbeweging alleen.
Ga dus naar de fysiotherapeut en je komt net zo ver en hoogstwaarschijnlijk veel verder.

--
kce.fgov.be/sites/default/files/page_...
--
Weinig bewijzen voor de doeltreffendheid van de gebruikte manipulaties. Op dit moment zijn de enige manipulaties waarvan de klinische doeltreffendheid werd
aangetoond die met als doel pijn te verlichten in geval van lagerug- of nekpijn.
Voor lagerugpijn bevinden de meeste effecten op de gemelde pijn zich onder de
drempelwaarde voor klinische relevantie zoals opgesteld door de Cochrane Back
Review Group (referentie van evidence-based medicine).
Wetenschappelijk bewijsmateriaal van goede kwaliteit wijst erop dat een multimodale
aanpak, waarvan de manipulaties en mobilisatie deel uitmaken (gecombineerd met
lichaamsoefeningen), in geval van subacute en chronische nekpijn met of zonder
radiculaire uitstraling doeltreffender is dan alleen lichaamsoefeningen voor de verlichting van de pijn op korte termijn.

Antitheïst | 16-12-15 | 14:37

Waar ik me met name aan erger zijn de claims dat chiropraxie andere ziektes kan oplossen, en het mechanisme waarmee dit zou gebeuren.
BozeKanarie | 16-12-15 | 14:26
Daar ga ik zeker in mee, het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat andere kwaaltjes dan rugpijn en nekpijn met chiropraxie verholpen kunnen worden.

despecialist | 16-12-15 | 14:28

despecialist | 16-12-15 | 14:11
Dan kunnen we het erover eens zijn dat het kan werken voor bepaalde rugklachten maar dat het voorgestelde mechanisme onwaarschijnlijk is. Fair?

Waar ik me met name aan erger zijn de claims dat chiropraxie andere ziektes kan oplossen, en het mechanisme waarmee dit zou gebeuren.

BozeKanarie | 16-12-15 | 14:26

Antitheïst | 16-12-15 | 14:19
Zie dit: "Maar een nieuwe studie wijst uit dat de geneeswijzen alleen helpen bij nek- en lage rugpijn. "
www.nieuwsblad.be/cnt/gtl351ab4
Deze specifieke studie lijkt me toch geen studie die is uitgevoerd om chiropraxie te promoten, maar zelfs in deze studie blijkt dus dat het WEL helpt bij nek en lage rugpijn, precies zoals mijn ervaring is en vele anderen hier.

despecialist | 16-12-15 | 14:24

@despecialist | 16-12-15 | 14:11
“Critics also say the federal center's research agenda is shaped by an advisory board loaded with alternative medicine practitioners. They account for at least nine of the board's 18 members...”

Antitheïst | 16-12-15 | 14:19

@despecialist | 16-12-15 | 14:11
Juist dat onderzoek is door Chiropractors uitgevoerd (Die in dwaas Amerika wel titels mogen dragen).
oa Gert Bronfort - Chiroproactor.

Antitheïst | 16-12-15 | 14:17

BozeKanarie | 16-12-15 | 14:04
Ik zat net effe te googelen naar wetenschappelijke bewijzen, hier een literatuurstudie die aansluit bij mijn ervaringen (dat het werkt om acute rugpijn te verlichten) -> www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15125860?d...
Echter gaat dit niet in op welke wijze dit dan wordt gerealiseerd: gebeurt er echt iets met de wervels of zijn het die spieren, zoals jij beweert, die geholpen worden. Hoe dan ook, voor mij boeit het eigenlijk niet zo wat het onderliggende mechanisme is. Zoals ook uit dit onderzoek blijkt, werkt het bij acute rugpijn en dat is ook mijn ervaring.

despecialist | 16-12-15 | 14:11

De Heer J Quid en reaguurders: niet alles over een kam scheren, Traditionele Chinese Geneeskunde (waaronder accupunctuur) is een 5000 jaar oude wetenschap. Er zijn wel degelijk goede "alternatieve" genezers in Nederland. Niet zo heel veel, dat dan weer wel...

anicca | 16-12-15 | 14:11

www.volkskrant.nl/archief/is-het-schad...

En als deze link weer niet werkt google dan: Volkskrant, "Is het schadelijk om je vingers te kraken". Waar ze een beetje ingaan op het hoe en wat van het kraakgeluid.

BozeKanarie | 16-12-15 | 14:06

despecialist | 16-12-15 |
Dat is waarschijnlijk lucht in het kraakbeen, maar het feit dat je het kraakbeen hoort tijdens de behandeling betekent niet per se dat daar ook de oplossing van het probleem plaatsvindt. Om de fysiotherapeut er weer bij te halen, daar kraak je ook maar deze beweert niet dat hij je geneest door botmanipulatie.
(lees ook: 13:56http://www.volkskrant.nl/archief/is-het-schadelijk-om-je-vingers-te-knakken~a2902167/)

BozeKanarie | 16-12-15 | 14:04

Gelukkig ben ik als patiënt tijdig uit het vage wereldje van deze charlatans gestapt. Volgens een iriscopist had ik nog 5 weken te leven, van een homeopaat moest ik kleine flesjes amazonewater drinken (a 80,00 Euro per stuk) en een chiropraktiker vertelde mij dat ik ooit met skieën hard was gevallen, waardoor ik spijsverteringsproblemen had. Na jaren ellende, 1000-den euros lichter, bleek het later 'gewoon' een zeldzame voedselallergie te zijn. Hufters zijn het, die gebruik maken van de hoop die mensen hebben op genezing.

salsaparilla | 16-12-15 | 14:03

@Cor Zakov | 16-12-15 | 13:43
Chiropraxie heeft geen wetenschappelijk bewezen werkingen en is daarom een alternatieve behandelwijze.
Dat jij last hebt van “choice supportive bias” en dat je anekdotes wil opdreunen daar heeft de echte geneeskunde en de mensheid niets aan.
Het geloven in fabeltjes en behandelingen magische werkingen toedichten levert hetzelfde soort discussie.

Antitheïst | 16-12-15 | 14:02

Geweldig artikel, Quid.
Ik ben de eerste om kritiek te leveren, dus is het niet meer dan gepast om ook een pluim uit te delen wanneer dat van toepassing is.
Absoluut een top-artikel. Meer van dit!

McPhart | 16-12-15 | 14:01

Oekiewoekie | 16-12-15 | 13:56
Sorry Oekiewoekie, maar de bewijslast ligt bij u. Ik heb verklaringen gegeven die het mogelijk maken dat uw klachten niet door de specifieke alternatieve behandelingen opgelost zijn.
Een dubbel-blind gerandomiseerd onderzoek dat uw beweringen ondersteunt zou een stap in de goede richting zijn.

BozeKanarie | 16-12-15 | 14:00

en die oplichterspraktijken s'avonds na elf uur.. die 'helpers van over de regenboog'.. die Daniele N.
- daniellenijhuis.nl/

wordt daar ook nog is wat aan gedaan.. want dat soort astro oplichting met SMS nrs loopt de spuigaten uit.

(c)ZWITSUL | 16-12-15 | 13:58

Veel waarschijnlijker is het minder op spanning staan van de spieren (vast zittend aan de wervels).
Interessant: skepsis.nl...
BozeKanarie | 16-12-15 | 13:44
Dat zou kunnen, dat het niet de wervels zelf zijn maar de spieren waar iets in verandert. Maar ik kan me bijna niet voorstellen dat dat knakkende geluid dat je tijdens een sessie hoort vanuit de spieren zou kunnen komen.

despecialist | 16-12-15 | 13:56

-weggejorist-

Oekiewoekie | 16-12-15 | 13:56

Oekiewoekie | 16-12-15 | 13:32
Uw teenklacht ging naar alle waarschijnlijkheid vanzelf over, toevallig na bezoek aan een alternatief genezer. Waarschijnlijk niet tusen de oren bij teenklachten.

Oekiewoekie | 16-12-15 | 13:34
Darmproblemen (a la prikkelbare darm syndroom) hebben vaak relatie met stress, bepaalde voeding, emotionele toestand etc. Ideaal voor het placebo-effect, een luisterend oor en evt een aangepast dieet. Een werkzaam effect, maar toch placebo en niet behandelingsspecifiek. Op het dieet na dan, maar ook daarin gebeurt een hoop extra onzin.

BozeKanarie | 16-12-15 | 13:50

despecialist | 16-12-15 | 13:35
Dat kan ook zeker, mijn stelling is echter dat dit te maken heeft met spieren en banden. Dit is de grootste oorzaak van rugklachten, maar hiervoor zou ik mijn patiënt altijd naar een fysiotherapeut sturen.
Ik kan de literatuur niet vinden, en deze bestaat mischien ook niet (domme ik, dacht die toch echt tegengekomen te zijn). Heb wel gevonden dat er geen literatuur is die het wél aantoont. Het echt verplaatsen van ruggewervels is alleen onwaarschijnlijk en al helemaal als oorzaak van het ophouden van de klachten. Veel waarschijnlijker is het minder op spanning staan van de spieren (vast zittend aan de wervels).
Interessant: skepsis.nl/chiropraxie/

BozeKanarie | 16-12-15 | 13:44

Chiropractor horen in dat rijtje absoluut niet thuis. Chiropractors hebben een lange, zware en gedegen opleiding achter de rug. Chiropractici pakken de oorzaak aan en doen niet aan symptoombestrijding. Tevens hebben behandelingen een preventieve werking. Dit in tegenstelling tot wat huisartsen et cetera doen door veel medicijnen onnodig voor te schrijven en daarmee de farmaceutische industrie spekken. Daarnaast kunnen huisartsen en medisch specialisten ook maar moeilijk verkroppen dat chiropractors goed werk verrichten, want dat is een feit!! Kinnesinne ten top... Meneer Quid is weer eens slecht geïnformeerd!

Cor Zakov | 16-12-15 | 13:43

Vraag: Waarom komen in Duitsland Alzheimer en ALS relatief veel meer bij politici voor en nauwelijks bij de gewone burgers?
-
Antwoord: Duitse huisartsen sturen veel burgers met zenuwgebaseerde klachten eerst naar een kuuroord met zwavelbaden, politici gaan verplicht naar de gerenommeerde universiteitsklinieken waarmee de overheden zorgafspraken hebben.

TriestGeval | 16-12-15 | 13:42

Oekiewoekie | 16-12-15 | 13:32
Ik snap de scepsis wel hoor, ben zelf ook zeer sceptisch en over dat hele chiropractor/osteopaat gebeuren hangt ook een zeem van hocus pocus heen. Ook in de praktijk van mijn chiropractor zie ik posters hangen met teksten van een zeer bedenkelijk niveau. Maar dat een chiropractor je rugwervels kan kneden om pijn vanuit die regio op te lossen, dat staat voor mij inmiddels vast, dat kan geen toeval meer zijn.

despecialist | 16-12-15 | 13:35

-weggejorist-

Oekiewoekie | 16-12-15 | 13:34

@gullibles allemaal
Als er geen wetenschappelijk bewezen werking optreed blijft het “alternatief”. Je kan hoog springen of laag springen maar zo zit het. Anekdotes alom.
Als een kruidenmengsel of behandelmethode bewezen werkt dan hebben we het over reguliere geneeskunde.

Antitheïst | 16-12-15 | 13:34

Mensen willen nou eenmaal graag bedonderd worden en het onderwijsniveau in de exacte vakken is tegenwoordig zo tenenkrommend laag dat het geen wonder is dat veel mensen makkelijk in het verhaal "het is natuurlijk dus het kan geen kwaad"-trappen. Voor de goede orde: ook blauwzuur is een natuurlijk voorkomende stof...

Zolang ze het allemaal zelf betalen vind ik het wel best. Het ergert mij echter wel dat ik in de herfst en wintermaanden een continue stroom van reclame voor nepmiddeltjes op de tv zie langskomen (A. Vogel, mag om goede redenen geen 'Dr.' meer voor die naam staan), dus er wordt weer flink misbruik gemaakt van de naieviteit van de mensheid.

Voor de goede orde: mèt "middeltjes" (alternatief of anderszins) duurt een verkoudheid (helaas vaak ten onrechte aangeduid als "griep") doorgaans een week. Zonder "middeltjes" ongeveer zeven dagen.

EefjeWentelteefje | 16-12-15 | 13:33

-weggejorist-

Oekiewoekie | 16-12-15 | 13:32

Ik ga even op zoek. Maarrr, het is niet zo dat een chiropractor bepaalde rugklachten niet kan verhelpen (zoals ook fysiotherapeuten dat doen). Alleen het mechanisme zoals zij beweren dat het gaat klopt niet én velen beweren ook andere ziekten dan die van spieren en banden op te kunnen lossen.
BozeKanarie | 16-12-15 | 13:30
Dat is dus precies wat ik hierboven zei. Die link met andere ziektes lijkt me onzin. Maar rugpijn an sich kan een chiropractor succesvol behandelen, dat is mijn ervaring en zo zie je er heel veel in dit topic.

despecialist | 16-12-15 | 13:32

despecialist
Ik ga even op zoek. Maarrr, het is niet zo dat een chiropractor bepaalde rugklachten niet kan verhelpen (zoals ook fysiotherapeuten dat doen). Alleen het mechanisme zoals zij beweren dat het gaat klopt niet én velen beweren ook andere ziekten dan die van spieren en banden op te kunnen lossen.

BozeKanarie | 16-12-15 | 13:30

En anekdotisch bewijs is geen bewijs maar een drogreden.

Hectometerpaaltje | 16-12-15 | 13:23

Dubz | 16-12-15 | 13:14
U geeft geen details over de kwalen, maar gebruikt het wel als argument pro alternatieve geneeskunde. Dat maakt het inderdaad lastig heel specifiek te reageren. Echter, het feit dat u zegt dat uw zussen van de klachten af waren na alternatieve behandelingen maakt dat (ongeacht de klachten of kwalen) één van mijn twee gegeven mogelijkheden met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid waar zijn.

En ja, iets kan ook twee weken na een "behandeling" vanzelf overgaan, zo heb ik een keer een broodje gegeten twee weken voordat m'n verkoudheid over was. Toch was dit broodje waarschijnlijk niet geneeskrachtig.

En sorry, maar ik ben nogal allergisch voor "De arts schreef medicijn X voor, op basis van niks behalve mijn angst voor het woord doe ik dat niet". Als u echt goede argumenten heeft voor het niet geven van hormoontherapie bij uw kind (en dat kan natuurlijk), overleg dat dan met uw arts of vraag een second opinion. Geloof het of niet, een arts neemt zowel voordelen als nadelen in beschouwing bij het voorschrijven.

BozeKanarie | 16-12-15 | 13:23

-weggejorist-

Oekiewoekie | 16-12-15 | 13:22

De fysiotherapeut verhelpt deze kwaaltjes waar jij het over hebt. Als je bullshit wil dan kan je bij de chiropractor terecht.
Antitheïst | 16-12-15 | 13:20
Een fysiotherapeut die je rugpijn behandelt ? Hoe zie jij dat ?

despecialist | 16-12-15 | 13:21

Geschud water is een miljarden business. Zou ik ook voor lobbyen. Homeopatie is niets anders dan placebo behandelingen. Overigens wacht ik wel even met excretum canis D1. Wie niet begrijpt dat ziektes soms vanzelf genezen, dat kanker in remissie kan gaan en dat je bij D200 minder binnen krijgt dan in heel de atlantische oceaan zit is het niet waard serieus genomen te worden. Onderzoek heeft ook aangetoond dat onderzoek kanker veroorzaakt bij ratten en dat chiropractie en osteopatie behandelingen niet boven de de statistische ruis uitkomen. Zoek zelf de links maar op in je eigen google ballonnetje. Ergo ga beter naar de fysio en slik wat de huisarts je geeft.

Hectometerpaaltje | 16-12-15 | 13:21

Dat is het dus niet. Hier is MRI-onderzoek naar gedaan.
U heeft de suggestie gehad dat uw wervels van plek zijn veranderd, bent mogelijk op een andere manier gaan staan of het is een verschil in spierspanning dat u voelt.
BozeKanarie | 16-12-15 | 13:14
Heb je een link naar dit onderzoek ? Zou het heel vreemd vinden als dit niet vast te stellen zou zijn. Ik heb hele goede ervaringen hiermee. Na een potje voetbal een keer op mijn borstkas gevallen, waarna een rugpijn ontstond. Na een paar weken pijn te hebben gehad die maar niet overging, naar de chiropractor. De pijn was de volgende dag weg. Daarna nog twee keer hetzelfde gehad, een keer op dezelfde plaats en een keer in de nek. De pijn verdween wederom telkens na 1 behandeling van de chiropractor en ik voelde een veel grotere flexibiliteit in mijn rug en nek en ik kon hierbij ook voelen dat een wervel anders in mijn nek stond. Graag zou ik dan dat onderzoek zien waarin zou blijken dat dit dan allemaal toeval, onzin en kwakzalverij zou zijn, dat zou mij echt enorm verbazen, mede ook omdat ik van iedereen die na deze chiropractor gaat gelijke verhalen hoor.

despecialist | 16-12-15 | 13:20

@despecialist | 16-12-15 | 13:08
De fysiotherapeut verhelpt deze kwaaltjes waar jij het over hebt. Als je bullshit wil dan kan je bij de chiropractor terecht.

Antitheïst | 16-12-15 | 13:20

Bisschop Berenbaffer | 16-12-15 | 13:10
Collectief betekent dat het collectief ook mag vaststellen wat aannemelijk geneest of niet.
Alternatieve behndelingen zullen het collectief niet overtuigen...
Ik weet trouwens niet waar jij zojuist "ik gebruik het niet dus ik wil er niet voor betalen" in mijn post van 12:13 gelezen hebt, ik stel juist vrij duidelijk dat als het reguliere zorg betreft ik gerust meebetaal.
Verder zie ik nog altijd geen argumenten of voorbeelden over reguliere behandelingen die al bewezen achterhaald zijn.
Als je graag in je eigen hersenspinsels blijft hangen is dat je goed recht, maar val mij niet lastig met de onnodige kosten...
Zo werkt het met collectieve verzekeringen nu eenmaal

guillaume | 16-12-15 | 13:19

Dat is het dus niet. Hier is MRI-onderzoek naar gedaan.
U heeft de suggestie gehad dat uw wervels van plek zijn veranderd, bent mogelijk op een andere manier gaan staan of het is een verschil in spierspanning dat u voelt.
BozeKanarie | 16-12-15 | 13:14

Ja, de echte oplossing zat in de kabouter die je na je behandeling anaal heeft gepenetreerd. Je dacht en denkt nu nog steeds dat het een alien abduction was, maar dat is niet zo. Chiropractors daarentegen, 100% onzin. Al die genezingen, allemaal kabouters.

Dubz | 16-12-15 | 13:17

BozeKanarie | 16-12-15 | 13:08
Heel vreemde reactie. Ten eerste pretendeer ik nergens iets te weten over medicatie, wél over placebo. Daarnaast geeft ik verder geen details over de kwalen van mijn zusters, maar wat jij daar allemaal weet te vertellen slaat echt helemaal nergens op en mijn zus (in eerste instantie ééntje) was binnen twee weken van haar lichamelijke kwalen af.

En Antitheist denkt nog steeds dat alternatief voor niet-werkende medicatie staat, maar daar staat het niet voor. Het staat voor niet algemeen geaccepteerde medicatie.

Dubz | 16-12-15 | 13:14

En een hoop van de hier genoemde verwijten gelden ook voor de 'reguliere' geneeskunde door hoaxen filteren en goochelen met zg wetenschappelijke onderzoeken. Doe er uw voordeel mee.

GormSuil | 16-12-15 | 13:14

despecialist | 16-12-15 | 13:08
Dat is het dus niet. Hier is MRI-onderzoek naar gedaan.
U heeft de suggestie gehad dat uw wervels van plek zijn veranderd, bent mogelijk op een andere manier gaan staan of het is een verschil in spierspanning dat u voelt.

BozeKanarie | 16-12-15 | 13:14

@ guillaume | 16-12-15 | 12:13

En ik vind "ik gebruik het niet dus ik wil er niet voor betalen" net zo goed een zwak argument. Zo werken collectieve voorzieningen nu eenmaal.

Bisschop Berenbaffer | 16-12-15 | 13:10

Omtrent chiropraxie, ik denk dat de verwarring in dit topic komt uit het feit dat sommige (alle ?) chiropractors beweren dat kwaaltjes voortkomen uit beknelling van zenuwen, dat lijkt mij (grotendeels) onzin. Echter als jij naar de chiropractor gaat voor rugpijn vanuit je wervelkolom, dan is de kans groot dat hij je kan helpen. Zelf, zoals velen in dit topic, heb ik ook hele goede ervaringen hiermee en dat hij de stand van wervels kan veranderen kan ik zelfs met mijn hand voelen dus dat moet makkelijk wetenschappelijk vast te stellen zijn.

despecialist | 16-12-15 | 13:08

Dubz | 16-12-15 | 12:43 + 12:33
Sorry, maar je anekdotes zijn geen bewijs.
Mogelijkheid 1: Je zussen hadden lichamelijke klachten obv een psychogene oorzaak, psychogeen opgelost met niet werkzame therapie (anders dan het placebo-effect). Mogelijkheid 2: Je zussen hadden iets dat vanzelf overging, toevallig na het ondergaan van een bepaalde onzin behandeling.

En als je arts hormoonpillen voorschrijft aan je twee jarige heeft deze daar meestal een goede reden voor, gebaseerd op minimaal 12 jaar studie en meestal overleg met collega's. Hormoonpillen zijn een prima behandeling voor vele andere ziekten dan kanker, en niet bij AIDS.

Mag ik vragen aan welke universiteit u geneeskunde hebt gestudeerd? Uw expertise op het gebied is bewonderenswaardig.

BozeKanarie | 16-12-15 | 13:08

@Dubz | 16-12-15 | 13:00
Als het geneesmiddel werkt is het niet “Alternatief”. Bedankt voor het gesprek.

Antitheïst | 16-12-15 | 13:08

Ik doe m'n eigen handopleggingen. Werkt fantastisch.

Rest In Privacy | 16-12-15 | 13:02

Antitheïst | 16-12-15 | 12:53

Waarom noem jij snakeoil? Zo houd je dit gesprek puur. Zoals ik al zei, alle geneeskunde is gebaseerd op de natuur. Er zijn nog mensen die met de basis van onze huidige geneesmiddelen werken, die geen bijwerkingen hebben, wat nog gewoon werkt. Daar komt geen snakeoil aan te pas.

Dubz | 16-12-15 | 13:00

Sjonnie, doe je even de groetjes aan Bel?

Tisnietanders | 16-12-15 | 12:58

Feynman | 16-12-15 | 11:04

Dank! Ben die schijt disscussie over vaccinaties en autisme zo zat. Verder gewoon eensch met Quid. Weg met kwakzalvers.
.
De tante van mijn vriendin is overleden aan kanker. Pas toen het terminaal was ging ze vol voor echte gezondsheidszorg. Voor die tijd waren het zweefteef dieten en een stelletje religieuze duivel/ziekte uitdrijvers, want 'Westerse' geneeskunde was het antwoord niet.
.
Krankzinnigheid. Erg pijnlijk voor de familie.

Chtulhu | 16-12-15 | 12:56

Ik heb in de jaren 90 zo'n bio-stabil gekocht. Nooit spijt van gehad. Het zou werken tegen baarmoederhalskanker en impotentie. Top op heden van beiden geen last gehad.

GOEM | 16-12-15 | 12:55

@Dubz | 16-12-15 | 12:43
Waarom snakeoil innemen als je niet denkt dat het werkt. Heel tegenstrijdig allemaal.
Buiten het placebo effect lost het lichaam heel veel kwalen zelf op. Dat is een veel logischer verklaring dan onbewezen kruidenmengseltjes magische krachten toe te dichten.
Blijf maar in je waan. Ignorance is a bliss.

Antitheïst | 16-12-15 | 12:53

Bedenk wel even dat de reguliere geneeskunde tal van ingrepen en medicijnen voorschrijft die een placebo niet overtreffen ,en wel enorme schadelijke bijwerkingen hebben.En ook tal van pillen voor bedachte problemen.

pedro300 | 16-12-15 | 12:47

@Dubz | 16-12-15 | 12:33
Jij snapt niet hoe wetenschap werkt.
Zodra het werkt is het een medicijn of remedie. Wanneer het niet werkt is het “alternatief”.
En die anekdotes zeggen niets. Placebo-tje gefeliciteerd.
Antitheïst | 16-12-15 | 12:38

En als het zo zou werken, dan was dat ok, maar dat is niet zo. Ik ben bang dat jij niet snapt hoe het in de praktijk werkt.

Een kwaal waar al een jaar geen oplossing voor wordt gevonden even oplossen met een placebo effect door een op de natuur gebaseerd medicijn? Weet je überhaupt wat de basis van een placebo is? De overtuiging dat je geneest. Die is er na ruim een jaar niet meer hoor vriend ;)

Dubz | 16-12-15 | 12:43

@Dubz | 16-12-15 | 12:33
Jij snapt niet hoe wetenschap werkt.
Zodra het werkt is het een medicijn of remedie. Wanneer het niet werkt is het “alternatief”.
En die anekdotes zeggen niets. Placebo-tje gefeliciteerd.

Antitheïst | 16-12-15 | 12:38

Johnny Quid | 16-12-15
Volgens mij bedoelt u "complementaire behandelaars"

Gekke_Gert | 16-12-15 | 12:36

@Betweetert | 16-12-15 | 12:10
Griepvrij zonder Dr Vogel is evengoed zeer wel mogelijk. Ik kan me mijn laatste griep niet herinneren en ik sta er niet om bekend dat ik enorm goed voor mijn lichaam zorg.
Komt bij dat de echte ziekte van NL is dat mensen zich ziek melden met griep als ze beginnen te hoesten terwijl dat 9 van de 10 keer niets meer dan een verkoudheid is waar prima mee te werken is.

mrmartin666 | 16-12-15 | 12:34

Dubz | 16-12-15 | 12:33

Maargoed, de auteur Quid staat tegenwoordig helaas synoniem aan retard.

Dubz | 16-12-15 | 12:33

Gents er is wel degelijk wetenschappelijk bewijs dat sommige alternatieve methoden voor sommige kwalen werken. Er zijn namelijk mensen die genezen zijn na een dergelijke behandeling, zo ook mijn beider zusters (en wij zijn en mijn vader was, bijzonder sceptisch, maar als je arts hormoonpillen voorschrijft voor een 2jarige, dan moet je toch eens om je heen gaan kijken). Ik laat kanker, aids, e.d. even buiten beschouwing.

Het probleem is niet alternatieve genezing, maar de kwakzalvers die zich in het rijtje weten te wurmen. De Jomanda's, bijv. Even zwaaien met je armen en je geneest. Dat is geen alternatieve geneeskunde, dat is gewoon BS.

Maar alle geneeskunde komt onherroepelijk uit de natuur. Dat valt niet te bestrijden. De vraag is dan, waarom hebben we tegenwoordig alleen chemische middelen om simpele verkoudheid te bestrijden? Goede vraag. Er is geen reden.

Het zou Geenstijl sieren als ze niet zo ongelooflijk met tunnelvisie op het woord alternatief zouden reageren.

Dubz | 16-12-15 | 12:33

@Betweetert | 16-12-15 | 12:10
Door het innemen - zodra de "r" in de maand is - van Aechinaforce van dr. Vogel (extract van de rode zonnehoed) ben ik al 10 jaar griep-vrij. En dat terwijl elk jaar in november de oproep van mijn huisarts in de bus valt (want ik behoor tot een "risicogroep") om mij te laten vaccineren. Die oproep verdwijnt direct in het ronde archief.
Eet zoveel mogelijk *onbewerkt* voedsel, drink gerust een wijntje of biertje, eet als je het niet kunt laten een stukje vlees maar dan van een dier dat een dierwaardig bestaan had, maar alles met mate en laat je vooral niet bang maken. Dood ga je toch.
.
Het is nog wat vroeg want we hebben nog een week voordat het Kerstmis is; vraag je aan het eind van je leven af (maar beter; doe dat nu al); "heb ik de wereld of in ieder geval mijn omgeving een klein beetje mooier, beter gemaakt doordat ik er was" of "ben ik er alleen voor mijzelf geweest".
.

Lupuslupus | 16-12-15 | 12:26

Betweetert | 16-12-15 | 12:17
Dit al gelezen? Schandalig!
www.dhmo.org/facts.html

meester Kwel | 16-12-15 | 12:20

nouweetuwaarom | 16-12-15 | 11:25
Bizar hé? Alles geloven en dan tegelijkertijd denken kritisch te zijn. Big Pharma en zo, jeweetwel.Nou weten we ook weer waarom Lange Frans zo goed scoort.
En altijd dat grappige voorbehoud: 'Nou, het meeste is wel onzin, maar Chiropractie werkt wél, me neef heb geen last meer van ze rug.'

meester Kwel | 16-12-15 | 12:18

Als een overheid miljarden uitgeeft aan kanzloze zaken, of Big farma verdient honderden miljarden aan chemische meuk, uit de zak geslagen van den burgert, dan hoor je niemand. Maar staat er een "kwakzalver' op die je 75 euro aftroggelt, dan schreeuwt men moord en brand. Best raar toch? EN dan komt er zelf een wet. Heeft deze minister soms ook op hetzelfde Minerva gezeten als de grootaandeelhouder van Big Farma? Ongetwijfeld. En zo werken die dingen.....

Betweetert | 16-12-15 | 12:17

Vertrouwen in alternatieve geneeskunde is geloof, en geloof is nu eenmaal heilig. Daar mag je niet aan tornen. Zo zit dat. Ongelovigen gaan gewoon naar de dokter.

Synecdoche | 16-12-15 | 12:16

Bisschop Berenbaffer | 16-12-15 | 12:01
Puur gelul vind ik een mooie classificatie.
"Er zijn nog weet ik hoeveel behandelmethoden die al bewezen achterhaald zijn maar nog gehandhaafd worden"
Zou je even een paar voorbeelden willen noemen? "weet ik hoeveel" is namelijk ook niet echt te definiëren. En ik neem aan dat je dan binnen de reguliere zorg bedoelt...
Anders zou je classificatie "Puur gelul" al helemaal geen hout snijden.
Ik vind de stelling dat reguliere zorg gewoon regulier vergoed wordt niet zo vreemd als meebetalend burger. Veel mensen maken er door allerhande kwaaltjes en aandoeningen vele malen meer gebruik van dan ikzelf.
Daar zul je mij niet over horen.
Alternatieve zorg zou wat mij betreft alternatief vergoed moeten worden, dus de afnemer zelf graag laten aftikken.
Ik zou niet weten waarom anderen voor jouw geloof in iets en hersenspinsels moeten dokken

guillaume | 16-12-15 | 12:13

“By definition alternative Medicinehas either not been proved to work, or been proved not to work.
Do you know what they call alternative medicine
That's been proved to work?
Medicine.

-
Tim Minchin's Storm the Animated Movie
www.youtube.com/watch?v=HhGuXCuDb1U

Antitheïst | 16-12-15 | 12:12

Ik heb als een van de weinige Nederlanders een door de overheid geproduceerd en bewaard medicijn toegediend gekregen, op verdenking van Mexicaanse griep( bleek een longontsteking te zijn); Oseltamivir. Ik ben me vanaf toen eens gaan verdiepen in deze materie. Hier lusten de ratten geen brood van. Hier zijn miljarden euri mee gemoeid. Om een pandemie te voorkomen. Trust me, je lost niets op. Als er een ander virus nu aan me voorbij komt, dan is die waarschijnlijk resistent tegen mijn eerder behandeling. Je maakt de problemen alleen maar groter en erger. Ik ben een wandelende... oh wacht :p

Betweetert | 16-12-15 | 12:10

@ Libertarianism | 16-12-15 | 12:05

En ondertussen ageren tegen "bemoeienis", de hypocrisie druipt er vanaf.

Bisschop Berenbaffer | 16-12-15 | 12:10

Over het algemeen heb ik heel goede ervaringen met de alternatieve genezers die ik uitgekozen heb. Die vaak ook een reguliere opleiding als arts of fysiotherapeut hebben.
Mensen die verder kijken dan de gekochte onderzoeken van de farma-industrie. Die richten 1000x meer schade aan. Het nieuws over antidepressiva gelezen? Zelfmoord bij pubers: in de doofpot. Nu weer autisme na gedwongen gebruik als foetus.

BommelMarwijkROOD | 16-12-15 | 12:09

Quid te kort door de bocht.

Laat mensen lekker zelf bepalen door wie ze verzorgd worden. Quid die het beter denkt te weten. Nice try.

Libertarianism | 16-12-15 | 12:05

Geloof je niet? Prima, dat kan en mag. Maar oordeel dan ook niet over anderen die hierin wel geloven. Ieder gelooft wat ie wil geloven. Als jij dat potje van 75 euro koopt en je koopt daar 'hoop; voor dan is dat jouw keus. Niemand dwingt je om dat potje van 75 euro te kopen, dat doe je zelf. Als je bij de arts kom en die schrijft je voor 750 euro zooi voor, dan heb je ook een keus.

Betweetert | 16-12-15 | 12:04

Alternatieve geneeskunde wordt óók aangewend - en vaak met verbluffend goed resultaat - bij dieren. Dus het sprookje van suggestie kan de prullenbak in.
Vaak gaan patiënten pas naar een alternatieve dokter als de reguliere "geneeskunst" niets meer voor hen kan betekenen. Dus als laatste redmiddel en ja, dan zijn ze al veel te laat maar dat heeft dan ook helemaal niets te maken met de kennis of kunde van de alternatieve dokter.
Elke minister van "gezondheid" zit in de zak van de pharmaceutische maffia. Zo ook Schippers en niet te vergeten ex minister Klink met zijn paar miljoen vaccinaties tegen die "vreselijke" kippegriep van een paar jaar geleden. "De griep des doods" waar heel Nederland (of minimaal de helft) aan zou bezwijken. En natuurlijk dag aan dag Coutinho voor de buis slepen om de bevolking angst aan te jagen en te hersenspoelen.
Later bleek dat desondanks veel minder mensen zich hadden laten vaccineren en het aantal griepdoden zelfs *minder* was dan in andere jaren.
De wel bekendste homeopatische arts; dr. A. Vogel, die voor veel van zijn homeopatische middelen (o.a) naar het oerwoud trok om te leren van de Z-Amerikaanse indianen, is 93 jaar geworden.

Lupuslupus | 16-12-15 | 12:02

-weggejorist-

Oekiewoekie | 16-12-15 | 12:02

@ guillaume | 16-12-15 | 11:57

Puur gelul. Er zijn nog weet ik hoeveel behandelmethoden die al bewezen achterhaald zijn maar nog gehandhaafd worden. Laat die dan ook door iedereen zelf betaald worden.

Bisschop Berenbaffer | 16-12-15 | 12:01

Het is een kunst om alternatieve genezing goed uit te voeren. Maar ga naar china en je komt er achter dat er meer wegen naar genezing leiden. Met succes !

Betweetert | 16-12-15 | 12:00

Dit is mijn nieuwe geneesmiddel. helpt tegen Reuma, Ongewenste Zwangerschappen, Penisnijd, Racisme, Xenofobie en Wegkijken. Maar 78 Euro per flesje. Flesje is voor 3 dagen.
--
www.pastreunited.com/resources/magical...

Mark_D_NL | 16-12-15 | 11:59

kwakzalvers van het ergste soort heb met ze te maken gehad toen mijn weile moeder in het ziekhuis lag met longkanker. ik werd via FB door verschillende kwakzalvers benaderd dat hun haar wel konden genezen en het ging me dan maar een paar honderd euro kosten. van wietolie tot steen therapie.

wth was dat | 16-12-15 | 11:59

Jos Tiebent | 16-12-15 | 11:23
Fijn als je je ervaringen dan voortaan 100% zelf bekostigt... Ik vind het absurd dat de goegemeente voor jouw zweverige behandelingen met je racekak moet lappen.

Bisschop Berenbaffer | 16-12-15 | 11:41
Ook fijn dat het ouder is. Vroeger dacht men ook dat je beter werd als ze een paar liter bloed aftapten. Als ik jou was zou ik in een berenvelletje de dichtstbijzijnde grot opzoeken, is ook vele malen comfortabeler dan de gemiddelde doorzonwoning met centrale verwarming volgens jouw redenatie.
Zoals ik net al zeg, als je er graag je zelf in verdiept en ervaring mee wilt opdoen, mag je dat geheel zelf betalen wat mij betreft.
Wij zijn intussen door naar het jaar 2100, het ga je goed! ;-)

guillaume | 16-12-15 | 11:57

Veel fysieke problemen komen voort uit psychische gesteldheid. En andersom. Dat is een systeem wat nauw met elkaar verbonden is. Met hynose kan je veel leed' weghalen' als de oorzaak psychisch van aard is. Kanker is een ander verhaal, dat is een celdeel probleem door defect dna en los je niet op met enkel de psyche. EN toch zit hier een bron van genezing, omdat als je je voorhoudt dat je beter wordt, je lichaam hier op reageert. Vecht je niet en leg je jezelf er bij neer, dan word het ook zeker niet beter. Moet jij eens kijken wat er gebeurt als je iemand structureel negatief belaagt, dat gaat bij die persoon op zijn dna zitten. Die wordt ziek dan! Andersom werkt echter ook. Ik ben totaal niet van gebed etc, maar ik begrijp de achterliggende gedachte wel degelijk.Hoop doet leven. Hoop moet je ook houden, hoe uitzichtloos ook. Omdat het anders al klaar is....

Betweetert | 16-12-15 | 11:56

We vergeten acupunctuur

Rest In Privacy | 16-12-15 | 11:55

Piet Karbiet | 16-12-15 | 11:30
Hij had die sessie mijn darmen teruggehangen, en voelde dat er nog wat uit moest.
Jos Tiebent | 16-12-15 | 11:39
Teruggehangen? Was je met een shotgun in je abdomen geraakt ofzeau, dat ze eruit waren gevallen?
Onzin, hij heeft gewoon manueel je darmen gestimuleerd; hetzelfde wat je normale darmperistaltiek zou moeten doen (parasympathicus). Je hebt gewoon 'luie' darmen. Simpel op te lossen met een zakje supervezels; had precies hetzelfde gedaan voor jou.

Kaposi_Sarcoom | 16-12-15 | 11:54

Als je je nog nooit in iets verdiept hebt, kun je het onderwerp nooit goed onderzoeken, laat staan dat je je een oordeel kunt aanmatigen.

ouwespamhoer | 16-12-15 | 11:53

Aan al die "hocuspocuspas ik wou dat mijn kudtschimmel weg was" alto's, hier lees je eens in: tpo.nl/2011/06/22/alternatieve-dooddoe...
Alle delen van Nanna's Magnum Opus.
Lezen goedverdoemme.

Conan de Rabarber | 16-12-15 | 11:51

@ Betweetert | 16-12-15 | 11:50

En toch vind ik daar wat voor te zeggen, hoewel ook natuurlijke stoffen een E-nummer krijgen toegewezen.

Bisschop Berenbaffer | 16-12-15 | 11:51

Inspectie betekent een fiks aantal goed betaalde banen voor PvdA-ers inclusief PvdA secretaresses en auto´s gekocht via PvdA automobielbedrijven. Begrijp dat nou toch eens.

bergsbeklimmer | 16-12-15 | 11:51

Je moet voor de lol eens op de E nummers op voeding letten. Je wilt niet weten welk gif hier aan onze koters voorgeschoteld wordt, probleemloos. En ons maar afvragen waar het toenemende autisme en allergische reacties toch allemaal vandaan komt. Die E stoffen zitten er juist in om Farma aan het werk te houden. Want dat durf ik inmiddels wel te stellen na 40 jaar ervaring.

Betweetert | 16-12-15 | 11:50

Kijk voor de grap eens in de Facebookgroep Thing wuack chiropractors say, en zeg dan nog eens dat het geen verschrikkelijke kwakzalverij is.
'Ja maar k heb geen last meer van me rug' is geen argument overigens.

meester Kwel | 16-12-15 | 11:49

@ mrmartin666 gewoon even lezen;

www.kwakzalverij.nl...
Focus | 16-12-15 | 11:32
Inderdaad. Dat windt er geen doekjes om.
Je leest er echter ook dat conventionele fysio, pijnstillers en chiropraxie weinig tot niets voor elkaar onderdoen in effectiviteit bij de behandeling van aspecifiek nek- en rugklachten.
Het is gewoon allemaal ossepoep.

Kaposi_Sarcoom | 16-12-15 | 11:48

nouweetuwaarom | 16-12-15 | 11:38
Ik snap dat dit voorbehoud door wetenschappers gemaakt wordt en dat is natuurlijk terecht, maar er is aantonen en aantonen hè. Werkende behandelingen worden wel vaker niet erkend voordat er grootschalig onderzoek is gedaan.(en dan moet er ook iemand te vinden zijn om dat willen te financieren hè) Er zijn meer voorbeelden, maar het mooiste voorbeeld om dat te illustreren vind ik mediwiet, er zijn aanwijzingen dat het helpt bij allerhande zaken, maar het is in NL slechts in 4 heel specifieke extreme gevallen toegestaan, omdat dat de enige gevallen zijn waarvoor grootschalig onderzoek is gedaan. Dat wil nog niet zeggen dat de rest direct tot het rijk der fabelen behoort, meer onderzoek dient dat dan aan te tonen.

Willem Hollander | 16-12-15 | 11:47

Overigens, de wet gaat over genezers, niet over behandelaars. Ondraaglijke pijn wegnemen op een andere manier dan paracetamol, diclofenac of morfine is best wel te bespreken. Er wordt met pilletjes ook niks 'genezen', wat dat betreft is Sylvia Millecam wel een goed voorbeeld.

In het geval van haar 'genezing' mag die wet er wat mij betreft komen. In andere gevallen mag er gerust een alternatieve geneeswijze mogen bestaan, het is aan de verzekeraars om het te vergoeden of niet. Maar dan hoeft het ministerie niet met een soort keurmerk te komen. Dat is aan de verzekeringsmaatschappijen en de consument zelf.

Klinkt weer alsof er voor de jaarwisseling nog een budget opgemaakt moet worden.

Jos Tiebent | 16-12-15 | 11:46

@ Overvecht, eens!!. Ik heb dan ook snel even een pille.... oh wacht :p

Betweetert | 16-12-15 | 11:46

@Focus | 16-12-15 | 11:32
Had ik idd nog niet gelezen. Ik had dus mijn mond moeten houden.
Ik ken chiropractie niet persoonlijk, alleen uit mijn omgeving. Dat was iemand met rugpijn die er baat bij had gehad. Ik wist niet dat het gezien wordt als genezing voor alles.
Ik ben overigens zelf totaal niet van de alternatieve 'genees'wijzen. Maar vind wel dat mensen dat lekker zelf moeten weten als ze het zelf betalen.

mrmartin666 | 16-12-15 | 11:44

Quid Quid Quid, wat is er met je? "Alternatieve" geneeskunde is ouder en verder ontwikkeld dan menige vorm van "traditionele geneeskunde" waarvan de traditie nog geen paar honder jaar oud is, tegenover meerdere millennia voor "alternatieve" geneeskunde. Kortom, het zijn niet allemaal kwakzalvers en je zou er goed aan doen om daartegen niet zo nabauwerig van leer te trekken. Of denk je dat het Voedingscentrum het ineens bij het juiste eind heeft omdat ze het predikaat "wetenschappelijk" mogen voeren?

Bisschop Berenbaffer | 16-12-15 | 11:41

zwartzondersuiker | 16-12-15 | 11:38

Dat is dus het punt, het is niet bewezen. Niet eeuwenlang en niet recentelijk, nog nooit. Er is geen fatsoenlijk onderzoek ooit gedaan wat aangetoond heeft dat het werkt.

O, en de medische wetenschap houdt zijn fouten iig bij, bij de alternatieven wordt dat niet eens gedocumenteerd.

nouweetuwaarom | 16-12-15 | 11:41

Piet Karbiet | 16-12-15 | 11:30
Hij had die sessie mijn darmen teruggehangen, en voelde dat er nog wat uit moest.

Jos Tiebent | 16-12-15 | 11:39

Willem Hollander | 16-12-15 | 11:31

Zolang de werking niet met wetenschappelijk onderzoek aangetoond kan worden (en als dat kon, was dat inmiddels al heel lang gebeurd), staat chiropraxie op één lijn met wichelroedelopers

nouweetuwaarom | 16-12-15 | 11:38

Sylvia Millecam kan er over meepraten.
Oh nee, niet meer.
Dhr. de Wit | 16-12-15 | 11:05

En ja hoor, daar komt ie weer. Eentje, heer de Wit. Weet u hoeveel er jaarlijks overlijden door fouten van de zogenaamde medische wetenschap? www.consumentenbond.nl/patientenrechten/extra...

Trouwens, waarom wordt het alternatief genoemd als het al eeuwenlang bewezen is.

zwartzondersuiker | 16-12-15 | 11:38

@Betweetert | 16-12-15 | 11:30

Naast dat ik het met je eens ben toch één dingetje... Denk een beetje aan je hart wil je... We kunnen niet zonder een 'Betweetert' in de panelen... Gewoon wat vaker, en ik weet dat het lastig is, de topics van Quid negeren. Scheelt je een hoop onrust en opvliegers. En ja. Ik mag dan geen arts zijn maar vertrouw mij op mijn woord dat het echt werkt!

overVecht | 16-12-15 | 11:35

De corruptie is inmiddels zo breed, dat men in staat is om elke vorm van concurrentie op deze manier "kalt' te stellen :p

Betweetert | 16-12-15 | 11:35

Kwakzalvers hou je altijd, ook in de reguliere wetenschap. Je wilt niet weten wat er hier misgekleund wordt en wat onder de pet blijft. Maar oh wee, is het een alternativo, dan gaat ie meteen aan het gas........ Dan wel Yeah right.

Betweetert | 16-12-15 | 11:33

-weggejorist-

Tim snol | 16-12-15 | 11:31

Homeopathie duidelijk niet aan Quid besteed.

lanexx | 16-12-15 | 11:31

nouweetuwaarom | 16-12-15 | 11:25
Hoho, in diverse landen worden chiropractors wel degelijk erkend als medisch specialisten. Kun je niet op één hoop gooien met osteopathen en homeopathie etc. Als er meer grootschalig onderzoek is er wellicht ook in NL erkenning uiteindelijk.
"De erkenning van het beroep chiropractor verschilt per land. In België, Engeland, Zwitserland en de Scandinavische landen wordt dit erkend als zorgverlener in de eerstelijnszorg met een onafhankelijke behandelingsbevoegdheid zoals die van een arts of tandarts"

Willem Hollander | 16-12-15 | 11:31

Niets mis met onder toezicht stellen. Alleen is het meer een zaak voor justitie in plaats van gezondheidszorg.

Peter_K | 16-12-15 | 11:31

Man man man, wat een hoog Nanninga gehalte weer. Als Kwit zich liever laat volstoppen met het gif wat Big Farma produceert tegen woekertarieven, dan moet Kwit dat weten. De overheid reguleert Farma al jaren en duldt nu dus niet langer concurrentie meer. Ofwel, het wordt monddood gemaakt en (met succes blijkbaar) ook nog belachelijk gemaakt. Je kan denken wat je vindt, maar natuurgeneeskunde is de oudste vorm van geneeskunde en de meest gerichte. Al dat kunstmatige en chemische lijkt leuk, maar doet meer kwaad dan goed. EN toch varen we daar blind op, want huisarts en apotheek he. Dan is het goed. Als je dit zo ziet, dan verdien je niet anders.Succes met je consult deze week. Triest, gewoon in en in triest. En jullie trappen hier weer in. IK vraag me af wat erger is, je eigen lijf stimuleren beter te worden of die chemische zooi..

Betweetert | 16-12-15 | 11:30

@Jos Tiebent | 16-12-15 | 11:23
,
Hoe wist die osteophaat nou dat je na precies 15 minuten thuis zelf rollen foto's ging ontwikkelen, Jos?

Piet Karbiet | 16-12-15 | 11:30

Quid, ben je ongesteldt?

Je typt stoer, als een bang puberjongetje dat graag bij de grote jongens wil meedoen.

Heb eens t lef om verder te kijken dan je neus lang is!

van Spagaaten | 16-12-15 | 11:29

Als ik de commentaren hier lees, snap ik waar Derek Ogilvie zijn fans vandaan haalt.

nouweetuwaarom | 16-12-15 | 11:28

In Frankrijk en Spanje staat osteopathie veel hoger op de status en geloofwaardigheidsladder dan fysiotherapie. Laatst nog mijn nek laten behandelen door een top osteo uit Barcelona. 1,5 jaar rugpijn binnen 2 dagen weg.

mises | 16-12-15 | 11:27

Mosanta moet gewoon alle patenten op medicijnen tegen kanker in bezit krijgen. Volgens de lobby uit Brussel is dan alles opgelost.

Piet Karbiet | 16-12-15 | 11:26

In tegenstelling van wat sommigen hierboven beweren: Quid heeft zijn huiswerk wel degelijk goed gedaan.

Het feit dat onderhand het merendeel van de mensen denkt dat chiropractors géén kwakzalvers zijn, toont maar weer aan hoe schadelijk het is dat alternatieve "genezers" net mogen doen alsof ze echte artsen zijn.

nouweetuwaarom | 16-12-15 | 11:25

Vaak met succes geholpen door een chiropractor. Niets mis mee.

modderator | 16-12-15 | 11:24

Osteopathie hoort ook niet in het rijtje thuis. Zelf ervaringen mee gehad; die mensen hangen organen weer een beetje recht in je lichaam door ze weer aan de goede plek in je rubberen harnas binnen je skelet te hangen. Vreemd genoeg doen ze dat met handopleggingen en dat soort dingen maar ik ben serieus van de klachten (rug, buik, schouder) af gekomen.
Mooiste moment was in één van de laatste sessies toen hij vroeg: "Kun je binnen 15 minuten thuis zijn?", en ik antwoordde met 'ja'. Hij: "Goed, ik hoop dat je genoeg wc-papier in huis hebt. Tot de volgende keer." Ik was na 10 minuten thuis, en zat de hele tijd te bedenken waarom hij dat vroeg. Exact 5 minuten later een spurt moeten inzetten naar de kleinste kamer. En 20 minuten daarna fluitend naar de winkel voor wat nieuwe rollen te halen.

Jos Tiebent | 16-12-15 | 11:23

Beste Johnny
Heeft pharma advertentieruimte op GS gekocht? Heb je aandelen in, zit je in het bestuur van?
Ik ga het haast denken want de reguliere geneesmafia verkoopt dezelfde bollocks als de alternatieve geneesknudde.
Als je er dan toch iets van wil zeggen maak dan een zaak van het publiek maken van elke wetenschappelijk onderzoek naar willekeurig welk middeltje dan ook.

General McAuliffe | 16-12-15 | 11:23

Op basis van mijn eigen ervaring zou ik chiropractie en osteopathie bepaald niet als kwakzalvers willen classificeren. Er zijn serieuze studies voor:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_chiropr...

enternaar | 16-12-15 | 11:22

80% van 'echte' medicijnen werken ook niet dus... allemaal fopzorg ?

De hersenloze | 16-12-15 | 11:21

Homeopathie is even geloofwaardig als het gemiddelde topic van Quid. Vertrouw er in slechts 10% van de gevallen in dat het de waarheid is/feitelijk onderbouwt kan worden. De rest van de tijd moet je het vooral negeren en/of zien als een opvulling/decoratie van de winkel. Het goedkope product wat bovenin of onderin de schappen ligt in de supermarkt. Je weet dat het er ligt maar alleen als je écht krap bij kas zit denk je er überhaupt aan eens te kijken wat er nou precies ligt. Het is ook een beetje als een supermarkt wachtrij. Niet voor niks is het bij dat lekkere kassawijf drukker dan bij dat gescheiden gedrocht dat achter de kassa zit om het speciaal onderwijs van Kimberley, Wesley en Samantha te kunnen betalen. Uit medelijden kiezen mensen dan soms tóch maar de kassa van het gedrocht. En zo heb ik uit oprechte medelijden toch maar eens weer onder een topic van Quid gereaguurt. Kop op Quid. Je levert de meeste topics aan waarvoor hulde. Chapeau! Maar misschien een keer de topics van bijvoorbeeld Nijman en Pritt naast die van jou leggen... Gewoon om eens te checken wat de verschillen zijn.

Maargoed. Ik ga weer verder met mijn ultra mega belangrijke baan voor een enorm grote multtinational met mijn tien keer modale salaris want ik moet toch mijn vriendin (fotomodel, 21 jaar,) kunnen voorzien van een nieuwe 24 karaats gouden ring vanavond tijdens ons wekelijkse etentje in de Librije. *kuch*

overVecht | 16-12-15 | 11:18

mrmartin666 | 16-12-15 | 11:00
Ben ik helemaal met je eens. Ik ga af en toe naar de chiropractor om mijn rug te laten behandelen. Sindsdien heb ik veel minder last van mijn rug dan toen ik nog naar de fysiotherapeut ging.

Zerox | 16-12-15 | 11:18

iets met generaliseren en oordelen zonder kennis van zaken?

zeeman73 | 16-12-15 | 11:18

In hoeverre weet ik niet, maar een tijdje geleden was er een item dat een deel van de alternatieve geneeswijzen nog steeds vergoed wordt door de zorgverzekering.
Belachelijk.
Dat homeopatische water is zo vaak verdund dat er in 'n flesje Spa uit de supermarkt nog meer werkzame stof zit.
Die wanpraktijken van die wazige oplichters moeten ze gauw stoppen.

Draak uit Brabant | 16-12-15 | 11:17

@popo ketalo | 16-12-15 | 11:11
Geen dank.
Wel de kuur helemaal afmaken, he?

Piet Karbiet | 16-12-15 | 11:17

Wat ik niet snap is dat er geen aparte Toezichthouder komt. Met een Concernstaf en veel adjunct-directeuren in een mooi pand op een A1 locatie bevolkt met de voormalig dispuutsgenoten van Van der Steur c.s. Paulien Krikke is ook weer werkloos. Of komt dat nog?

Piet Karbiet | 16-12-15 | 11:15

Zoals iedereen weet is er maar één middel tegen prostaatkanker wat echt werkt, en dat is je snor laten staan.

Cuyahoga | 16-12-15 | 11:15

@van heinde en verre | 16-12-15 | 11:06
Jij bent ook zeker zo iemand die alle voorbehouden van de wetenschapper gebruikt om te "bewijzen" dat hij het niet weet, waarna je je eigen theorie zonder twijfel poneert en heel hard roept dat die arrogante wetenschappers overtuigd zijn van eigen gelijk en de waarheid niet serieus nemen.

frank87 | 16-12-15 | 11:14

Boeiend...
Gewoon niet vergoeden, als mensen graag naar fopgenezers gaan die geen enkel echt gedegen medische achtergrond hebben, moeten ze dat gewoon zelf bekostigen.
Dan is het allemaal zo klaar.

guillaume | 16-12-15 | 11:14

Waarschijnlijk is het gros van de afnemers van alternatieve praktijken ook het type dat ons opzadelt met linkse sprookjes en leugens.

Dhr. de Wit | 16-12-15 | 11:12

Leuk, een officieel erkend placebo keurmerk.

Pierke Smulders | 16-12-15 | 11:11

Nou... Ik had afgelopen zondag toch een koppijn van de drank van de zaterdagavond! Werd ik door een gerenommeerde ziener verteld dat ik gewoon een paar biertjes moest nemen. En verdomd zeg, het werkte. Hulde!

popo ketalo | 16-12-15 | 11:11

Dit is natuurlijk de maffiapraktijk: je hebt een handel, en zorgt dat de overheid de anderen in de weg zit om jou te gaan beconcurreren. Want "de sector" zal de normen wel gaan verzinnen.

En dat terwijl er al een norm is: Je moet arts zijn om geneeskunde te bedrijven. Of ik ga zeggen als ik zonder rijbewijs opgepakt wordt, dat ik een "alternatief chauffeur" ben.

frank87 | 16-12-15 | 11:11

het placebo effect is zo enorm sterk, en daar profiteren al die fantasten van...

Satria | 16-12-15 | 11:10

mrmartin666 | 16-12-15 | 11:00
Klopt, Quid moet zijn huiswerk doen. Chiropractor hoort hier niet tussen, is een prima aanvulling op traditionele geneeskunde. In Nederland is het vrijgegeven dacht ik, derhalve wordt hier vaak onder kopje aanvullende of alternatieve geneeskunde geplaatst.(denk het daarom het hier in artikel genoemnd wordt.) In het buitenland ligt dat soms weer anders. Niet te vergelijken met homeopathische tarotkaarten enzo.

Willem Hollander | 16-12-15 | 11:09

Alternatieve zorg betaal je zelf, de reguliere zorg wordt grotendeels door de samenleving betaald. Als mensen dan toch naar de alternatieve zorg gaan, wat zegt dat dan over de bijna gratis reguliere zorg? Dat die ruk is.

van heinde en verre | 16-12-15 | 11:09

een soort van - Vakbond voor Zakkenrollers .

pontius | 16-12-15 | 11:07

Als je van je latrosoof gras moet eten tegen kanker, weet je dankzij zo'n keurmerk tenminste dat het goed gras is en niet – zeg maar – Arenagras.

simpelman | 16-12-15 | 11:07

De gezondheidsclaims van de reguliere wetenschap deugen vaak ook niet.

van heinde en verre | 16-12-15 | 11:06

En toch begon alles te tintelen en mijn klabanus rood te gloeien toen ze (type hoerige aziatische) een accupunctuur naald in mijn dikke teen zette. Verklaar dat maar eens dan.

Koettoerk | 16-12-15 | 11:05

Sylvia Millecam kan er over meepraten.
Oh nee, niet meer.

Dhr. de Wit | 16-12-15 | 11:05

Volgens deze fopminister is de Zorg in ons land ook goedkoper dan 10 jaar geleden, dus dan weet ik genoeg.

Piet Karbiet | 16-12-15 | 11:03

Hmm, de Alternatieve Dooddoeners van Annabel Nanninga krijgt binnenkort een appendix denk ik.

Conan de Rabarber | 16-12-15 | 11:00

Ik kan me vergissen maar volgens mijn zijn chiropractors niet echt kwakzalvers. Zij zetten dingen recht in je rug zonder wichelroedes of tarotkaarten...

mrmartin666 | 16-12-15 | 11:00

Quid, is dat hobby-paardje nou nog niet uitgehobbeld? Each to his/her own, toch? Straks komt er nog een wet die modelbouwen verbiedt omdat turen naar kleine onderdeeltjes de premies omhoog jaagt vanwege te veel brillen verkoop ... of zit Annabel in je oor te fluisteren? *grinnik*

Litsehimmel | 16-12-15 | 11:00

Besteed het geld voor zo'n inspectie dan aan echte medicijnen.

kapotte_stofzuiger | 16-12-15 | 10:59

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl