Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Haaksbergen: wat was men denkende?

Achteraf is het een dode koe makkelijk in de anus kijken. Dat gaan we dus ook maar doen. Het monsterdrama van Haaksbergen heeft een derde dode opgeleverd. Dood door ernstige nalatigheid van de organisatie en gemeente. De gemeente sputtert tegen dat er dranghekjes zijn geplaatst. Weet de gemeente Haaksbergen wel waar een Monster Truck toe in staat is? Ter verduidelijking hebben we even een video van een freestyle run toegevoegd hierboven. Hoe lang denken de gemeente en de organisatie precies dat zo'n dranghek een Monster Truck tegenhoudt? Alsof je een aanstormende Intercity probeert af te stoppen met een krom wattenstaafje. Als dit soort evenementen op deze manier worden georganiseerd, is in geval van nood het publiek de bufferzone. Daarom zou niet alleen de chauffeur, maar ook de organisatie en de gemeente dood door schuld opgelegd moeten worden. Ze gaven een olietanker de opdracht te keren in een kinderbadje, met Haaksbergers als badtegeltjes. Rechtszaken, veel strengere maatregelen, pronto. Tot slot willen we het marketingteam van Mojo feliciteren de beste inhaker du jour (mirror). Dat u niet ineens Monster Trucks evenementen gaat stigmatiseren.

Reaguursels

Inloggen


Lees net een update van het AD; de burgemeester van Haaksbergen heeft een vergunning afgegeven maar wist niet dat er een monstertruck zou komen?! Beetje vreemd dat je vanaf de website vd gemeente Haaksbergen via evenementen wordt doorgelinkt naar de site van de vvv Haaksbergen en het complete programma te zien krijgt van gisteren, staat toch duidelijk aangegeven dat er een monstertruck een show weggeeft van 15.00 pk! Zie de tekst hieronder:

AutoMotorSportief

Een dag vol activiteiten gericht op de auto en motor (sport). Dit alles valt samen met de najaarskermis en de koopzondag, een leuke dag voor het hele gezin.

AutoMotorSortief Haaksbergen is het mooiste auto en motor evenement in Twente. Alles op het gebied van auto's en motoren is aanwezig. Het hele centrum staat er vol mee.

Oldtimer tour; vertrek 11.00 uur vanaf De Eetalge (hoek Blankenburgerstraat/Mr. Eenhuisstraat. Vanaf 15.00 uur zijn de oldtimers te bewonderen in de Mr. Eenhuisstraat (tussen De Kalter en De Eetalage).

Klassieke brommer-, trike en motortour; vertrek 11.00 uur vanaf De Kalter. Vanaf 15.00 uur zijn deze klassiekers te bewonderen op De Kalter.

Brandweerdemonstraties; gehele dag op de hoek Stationstraat/Frankenhuisrotonde.

Bijzondere auto's zijn te bewonderen in de Hibbertstraat en Spoorstraat.

Show & demonstraties; barkruk op V8 motor, quad en een toilethuisje met een straalmotor en als klap op de vuurpijl een 1.500 pk monstertruck.

Autopresentatie diverse autodealers op Frankenhuisrotonde en in de - Spoorstraat.

Motorstuntteam spektakel; de spectaculaire demonstraties van motorstuntteam Northside Freestyle zijn te bewonderen op de Stationsstraat tegenover de Museum Buurtspoorweg.

Stands; in de Spoorstraat zijn een aantal kramen te vinden met diverse artikelen, zoals motorkleding, poetsmiddelen...

Verder is er een grote kermis op de markt en zijn alle winkels vanaf 12.00 uur geopend.

nathie78 | 29-09-14 | 23:23

en een advertentie van JUMBO eronder ... dat die op zondag open is. heeft vast niets met elkaar te maken...

pasmannetje | 29-09-14 | 23:23

Ik hoef geen beeld te hebben ik heb wel een vermoede wat er gebraakt gaat worden, voorlopig zit iedereen achterover leunend nog in de ontkende fase maar dat gaat snel veranderen, btw het chauffeurtje zal nog wel vast zitten vermoed ik.

happysolo | 29-09-14 | 21:53

ow.ly/i/732FJ
Huisaanhuis krantje door geen enkele ambtenaar en B&W gelezen? Sure.

superlutser | 29-09-14 | 21:43

En we hebben weer beeld en gelijk:
Gemeente wist niet van monstertruck...
Ja hoor de regenten zijn weer onschuldig. Wir haben es nicht gewusst...
www.telegraaf.nl/binnenland/23139346/_...

Ondertussen blijven die gasten hun salaris incasseren maand na maand inclusief de 13 e maand...

ecologiste | 29-09-14 | 21:37

@pasmannetje | 29-09-14 | 17:39
De datum op de brief zegt niet zoveel. Dat is gewoon de vergunning zoals die uiteindelijk is verstuurd en verleend. Interessant is wanneer de aanvraag is ingediend en voorlopig verleend door B&W.
Nu, daar is wel iets over te zeggen: althans, eigenlijk niets. Het zou zo moeten zijn dat een dergelijke vergunningsaanvraag moet worden gepubliceerd en 6 weken ter inzage moet liggen voor het aantekenen van beroep en bezwaar. Er wordt met die 6 weken wel vaker de hand gelicht door de meeste gemeenten, maar ik kan de bekendmaking van deze vergunning helemaal niet vinden:
www.haaksbergen.nl/27720/Bekendmaking...

Hij zou hier moeten staan, maar ik kan 'm niet vinden. Misschien heb ik er overheen gekeken (als je 10 van die dingen hebt doorgescrolld gaan ze allemaal op elkaar lijken). Is de vergunning niet openbaar gemaakt, dan heeft B&W van Haaksbergen wel degelijk een probleem. Een bestuursrechtelijk en mogelijk strafbaar probleem. Weliswaar heeft die strafbaarheid dan niet zoveel te maken met de verantwoordelijkheid voor dit specifieke ongeluk, maar dat maakt voor de positie van B&W dan niet uit. Ze hebben de wettelijke plicht tot publicatie met inachtneming van de bezwaartermijnen. Als dat niet is gebeurd, dan kunnen ze niet aanblijven.
Als er niet is gepubliceerd kan dat nog een mooie rel worden. Nou, er ligt een schone taak voor de lokale journalistiek aldaar. HH journo's van Tubantia: aan het werk!

Stormageddon | 29-09-14 | 20:06

even googelen :
4. A minimum of 2 individuals should be observing and operating the RII
(Remote Ignition Interrupter) transmitters while vehicles are performing.
These individuals should be trained in their proper usage and should have
distinct perspectives of the entire performance area.
(via afstand truck stoppen)
12.Vehicles should not approach obstacles (crush cars, dirt mounds, ramps, etc.) in the direction of spectators.

Rijole | 29-09-14 | 19:44

het probleem is nog veel groter want in andere gemeentes is dit net zo gegaan. Kijk maar op youtube. Ook het publiek heel dicht op het terrein met wat stomme hekjes ertussen. En dan roepen dat je niet weet dat er een monsterding komt.. dat staat op hun website en op al hun filmpjes. En daar zie je dat ze amper met dat ding kunnen manoeuvreren. Ze doen maar wat.

pasmannetje | 29-09-14 | 18:58

Op TV hoor ik ook van een letselschade advocaat dat er in de vergunning geen bepaling stond dat de organisatie van het evenement verzekerd moet zijn. Lijkt mij toch een standaard bepaling bij ieder evenement. Ja en dan wel zo kien zijn als gemeente om direct te melden dat je niet aansprakelijk bent.

Simon_GS | 29-09-14 | 18:31

Is sowieso idioot dat die vergunning is gegeven. Zo'n monstertruck laten rijden op zo'n klein kut pleintje is toch achterlijk? Had er op z'n minst voor gezorgd dat het publiek op een veilige afstand stond..

stegestijp | 29-09-14 | 18:07

ok, daar gaan we dan.

De burgemeester is verantwoordelijk voor de veiligheid in zijn gemeente. Wil je dat niet, dan moet je geen burgemeester worden. De vergunning is vier dagen van tevoren afgegeven, ondertekend NAMENS de burgemeester en NAMENS Burgemeester en wethouders. Dat betekent dat de burgemeester en de wethouders nog steeds verantwoordelijk zijn. Dat heet mandaat en ik vraag me af of die persoon die de vergunning heeft ondertekend ook echt hiervoor gemandateerd was maar dat weet ik niet. Het komt wat raar over maar dat zegt niets.

goed, vier dagen vantevoren een vergunning afgegeven, waarvan 2 werkdagen maar.. er kan door IEDEREEN binnen zes weken bezwaar worden gemaakt. Is dat niet wat vreemd? En waar is die vergunning gepubliceerd als afgegeven vergunning? Wie kon weten dat die vergunning was afgegeven? Bijna niemand.

In de vergunning staat dat omwonenden 1 dag van tevoren in kennis moeten worden gesteld, dus zaterdag. Dan kunnen ze niets meer. Gemeentehuis dicht, rechtbank dicht, behalve de JUMBO die naast het terrein ligt, want die is altijd open. Misschien niet voor niets?

Dan de vergunning zelf en wie verantwoordelijk is. Kijk eens naar de filmpjes van die prutsers Kings on Wheels. Ziet dat er nu veilig en professioneel uit? Kun je daar als ambtenaar op vertrouwen? Of moet je daarin je eigen afweging maken en eens denken.. wat nu als er iets stuk gaat en die Monsterauto rijdt rechtdoor... of hij slaat over de kop en gaat rollen. Staan die mensen dan wel zo veilig? Een blind paard kan zien dat dat totaal onverantwoord is. Dat stuntteam laat hun eigen zoontje van 10 jaar in stuntwagens rijden. Juist, daar kun je op vertrouwen. Heel betrouwbaar.

Die ambtenaar is waarschijnlijk onder druk gezet om die vergunning toch maar af te geven. En we zetten erin dat die verantwoordelijkheid niet bij de gemeente rust. Dan komt alles goed!

Wat een zotheid!

En ouders die hun kinderen voor de dranhekken neerzetten of laten staan (staan er heel veel voor die hekken) moeten ook eens achter hun oren krabben en de woordjes "eigen verantwoordelijkheid" eens opzoeken. De overheid is inderdaad niet overal verantwoordelijk voor. maar wel voor het afgeven van vergunningen.

pasmannetje | 29-09-14 | 17:39

'Ieder is verantwoordelijk voor alles ten opzichte van allen'- Dostojewski.

philia | 29-09-14 | 17:31

@LangeTijdGeleden | 29-09-14 | 10:35
Wat een onzin. Als er toch iemand is die kan inschatten of een terrein wel of niet geschikt is voor het evenement is het wel het stuntteam en de coureur. Dat laat je dan toch niet afhangen van de ambtenaar en de regeltjes? En bovendien: zo'n ambtenaar bekijkt achter z'n bureau de regeltjes en de aanvraag voor de vergunning, die overziet op dat moment ook de situatie nauwelijks.
Stuntteam en coureur kunnen op het moment van opbouw al zeggen: dit is onvoldoende, dit is niet volgens de richtlijnen, wij doen het niet? Het afschuiven van de verantwoordelijkheid op de gemeente is gemakzuchtig en idioot.

carramba | 29-09-14 | 10:37
Evenzo is het verdomd makkelijk om de schuld te geven aan "de gemeente", "de burgemeester" of "de ambtenaar". Wat wil je dan: nog meer regeltjes? Nog meer controle? Nog meer wetjes? Nog meer overheid? Er zijn gheen garanties. Nee, het stuntteam dat vorstelijk betaald krijgt voor een optreden heeft een eigen verantwoordelijkheid voor de veiligheid. Zij moet zorgen dat hun machines trip top in orde zijn, de stuntmannen gezond en dat het terrein genoeg ruimte heeft. Dan kun je wel roepen "maar het mocht van de gemeente", maar dat is mij even te makkelijk. Verdomd makkelijk.

Stormageddon | 29-09-14 | 16:07

Even vanuit de beelden die ik heb gezien..
Het kan aan mij liggen, maar ik zou schijtbenauwd zijn als toeschouwer. En ik zou dus al weggegaan zijn ( los van de zeer kleine kans dat ik al was zijn kijken).
Want ik ben nu niet bepaald iemand die een overmatig vertrouwen heeft in het intellect van de gemiddelde gemeenteambtenaar. Dus dranghekken, afstand en monstertruc daargelaten.. Zelf een beetje nadenken met dat gewicht op die afstanden is niet zo heel raar.. Maar ja. Hoksbergen......

Deus Absurdia | 29-09-14 | 16:03

Zo, de teneur is weer duidelijk. Het onderbuikvolk dat de godganse dag loopt te zeiken, zeuren en klagen over regeltjes met controle en boetes, en maar kankeren op ambtenaren die de lawine van regeltjes moet uitvoeren en controleren, en maar vinden dat de overheid kleiner moet met minder ambtenare wil na ongelukken als dit opeens meer regeltjes, meer controle en de persoonlijke veiligheid gegarandeerd door de overheid.
Welnu beste zeikerds, de overheid is er niet voor de persoonlijke veiligheid. Daar ben je primair zelf voor verantwoordelijk. Daar is de burgemeester niet voor, daar gaan de wethouders en ambtenaren niet over, dat is je eigen verantwoordelijkheid.
Maar als jullie meer regeltjes en meer controle willen: dat kan wel hoor. Maar dan niet meer zeiken dat je elke dag door de popo aan de kant wordt gezet. "Als je niks te verbergen hebt ... (etc.)". En de pliesie kan niet aan je kop zien of je wel te vertrouwen bent.

Stormageddon | 29-09-14 | 15:55

Tja.., mijn nichtje was daar ook met haar kinderen.
Maar is, met 2 teleurgestelde en jankende koters uiteraard, wel op tijd vertrokken, gewoon omdat ze het niet veilig achtte.
Dus waarom herkende al die andere ouders dit enorme gevaar dan niet?
Hoe duidelijk wil je het gvd krijgen.

Tja...mmmmmmm | 29-09-14 | 15:45

pasmannetje | 29-09-14 | 13:44
Ja lijkt mij ook .. ik zag zo'n uitsluiting ook al staan op de site van een stuntteam ('aanwezigheid op eigen risico') en dan is het eind zoek.

Simon_GS | 29-09-14 | 15:33

De vergunning is vier dagen van tevoren afgegeven! Op woensdag. Dus waarschijnlijk woensdag verzonden. Dan zitten er nog maar twee werkdagen tussen, sowieso om bezwaar te kunnen maken of om alles eens goed te bekijken. Omdat de gemeente wist dat dit nogal kort was en men blijkbaar vermoedde dat de veiligheid verre van gegarandeerd kon worden is erin gezet dat de gemeente niet aansprakelijk is voor van alles. Het zou van belang zijn of deze aansprakelijkheid uitsluiting ook in alle andere vergunningen staat. Bovendien, aansprakelijkheid kun je niet uitsluiten.

pasmannetje | 29-09-14 | 13:44

@von sokkenstopfen
Als jij blijft verkondigen, dat er tijdens stunts nooit iets gebeurt met een t, haal je wel mooi de stuntberoepsgroep onderuit.

tast in duitser | 29-09-14 | 13:40

Haaksbergen lijkt iedere juridische aansprakelijkheid in de vergunning uit te sluiten maar dat lijkt mij juridisch drijfzand bij gebleken nalatigheid.

Simon_GS | 29-09-14 | 13:40

rode peper | 29-09-14 | 13:03
HeleMaal mee eens, maar ik denk niet dat ze dat zelf ook zo zien

happysolo | 29-09-14 | 13:36

Wat een gelul allemaal, want dit is gewoon een incident, want dit is nog nooit eerder gebeurt met een rondtrekkende stuntshow, en als die dan verboden gaan worden, dan moeten we ook rally wedstrijden verbieden, want daar vallen geregeld doden en gewonden onder de toeschouwers.
Maar goed, stuntshows hebben geen bakken met geld of macht, dus die zijn dan makkelijk aan te pakken, dus reken maar dat er nog maar weinig gemeentes zullen zijn die daar een vergunning voor af gaan geven.
Het enige stukje nalatigheid dat ik kan vinden is dat
er een dodemansknop op zo'n monstertruck had moeten zitten die gewoon de ontsteking uitschakelt.
En zo'n systeem is ook makkelijk op afstand bedienbaar te maken, dus dat een andere medewerker dan nog op tijd kan ingrijpen. Zo'n systeem zit ook op elektrisch aangedreven kinderauto's, dus een eitje om dat op een monstertruck toe te passen.

von sokkenstopfen | 29-09-14 | 13:33

Feynman | 29-09-14 | 09:05
Ook hier kan ik mij volledig bij aansluiten, als ik alle
inzichten, en oordelen bij elkaar veeg, dan zal uiteindelijk de conclusie zijn, dat zoiets nooit op deze manier georganiseerd had mogen worden, en dat zal ook nooit meer gebeuren. Helaas komt dat besef pas nadat er doden zijn gevallen.

happysolo | 29-09-14 | 13:09

happysolo | 29-09-14 | 12:54,
In Utrecht was de gemeente verantwoordelijk voor het onderhoud van die trap, bij dit evenement was de organisator volgens de vergunning verantwoordelijk voor de veiligheid.

Deze amateurs hebben het compleet verprutst en zijn dus schuldig

rode peper | 29-09-14 | 13:03

Hey Johnny, dit soort evenementen WORDT georganiseerd. Doe es verbeteren jonge.

Orange Willem | 29-09-14 | 13:01

Dit wens ik niemand toe maar de truck was wel DE plaats waar vooraf de situatie ingeschat kon worden.

sjontol | 29-09-14 | 12:55

Het is in wezen vrij simpel uit te leggen waarom moi incluis op voorhand een mening geeft. De reden hier voor is dat je nu al weet dat het niet eerlijk zal gaan, het word een strijd om de sterkste, in 99% van de gevallen wint de Gemeente of krijgt daar niet indirect de schuld van in dat geval is er een regeling getroffen, wat in mijn optiek het zelfde is als schuldig zijn. En voor de laatste 1% geld dat er heel veel jaren over heen zullen gaan voor dat je uiteindelijk gecompenseerd zult worden zoals bijvoorbeeld de ramp met die ingestorte trap in Utrecht, die was totaal verrot maar toegeven ho maar. En wat te denken van de Catshuisbrand? werkelijk schandalig hoe men daar mee is omgegaan. Buiten dat gaat er ook altijd van alles mis als er zich een ramp voltrekt in Nederland, er is altijd gezeik. Dit geeft aan hoe ziek Nederland in wezen is, je leeft hier van de ene dag in de ander, en niets is meer vanzelfsprekend.

happysolo | 29-09-14 | 12:54

Een stunt is gevaarlijk. Dat moet. Anders komt geen hond.
Het verbaast me dan ook dat er publiek was. Er was helemaal geen aanwijzing voor gevaar. Meer een openlucht kerkdienst.

tast in duitser | 29-09-14 | 12:02

Je zou kunnen zeggen, niet zo moeilijk doen... het is ook belangrijk en leuk dat de gemeente wat organiseert.
Klopt.
Echter een beetje loempia verkoper, legt voor een sta plek voor een week zo 20 ruggen neer richting gemeente.
Dus het enkel voor de burger organiseren, is een discutabel dingetje. Kapitalen worden er verdiend door die bovengenoemde neuqfouten.
Daarom is je broodjehamburger ook onbetaalbaar. vergis je niet.

No Mames | 29-09-14 | 11:55

Als we hier weer 'ns 'n filmpje zien van toeschouwers die in 'n buitenbocht bij 'n rally overhoop worden gereden dan schudden we allemaal meewarrig ons hoofd dat die mensen zo dom kunnen zijn. Maar hier wijzen we meteen naar de instanties. Zelf denken doen we niet meer.

mehhhh | 29-09-14 | 11:53

Ik_simpeleziel | 29-09-14 | 11:04
+

Rob Ronalds2559 | 29-09-14 | 11:52

Iedereen wil een centje verdienen in deze wereld. De overheid is er voor om dat in goede banen te leiden, hoofdzakelijk verdien je ook de centjes voor die overheid.
De ambtenaren hebben niet voor niets leuke wachtgeld regelingen, goede pensioenen en staan in alles een beetje boven de gewone burger zeg maar. Waarom, omdat ze een verantwoordelijke baan hebben, het sturen van de maatschappij in de juiste verantwoorde richting.
Dat tegenwoordig de ambtenaar een goed verdienende neuqfout is, doet niets af aan de verantwoordelijkheden.
Men had zich goed moeten laten informeren bij derden wat er bij komt kijken om een monstertruck wat truckjes te laten doen. Enkel google maakt in deze het werk van de ambtenaar al een stuk eenvoudiger.
Maar zoals ik al zei, ook google helpt niet als je enkel goed betaalde neuqfouten het land en dorpen laat besturen. Afgezien nog van het feit dat de core business ligt in het bedenken van nieuwe gemeentebelastingen en dingen van die aard.
Niet afgeven op de chauffeur derhalve, maar op het elitaire gemeentebestuur, welke in gebreke is gebleven.

No Mames | 29-09-14 | 11:48

@quackel | 29-09-14 | 09:07
'Waarom moet dat wattenstaafje nou weer krom zijn?'

Hey duh.
Als die recht is kan ie toch nooit een intercity tegenhouden!

wakkere_nederlander | 29-09-14 | 11:43

Dood door schuld vind ik een terechte beschuldiging.
Dit soort evenementen vraagt om een goed risicobeleid.
Richtlijnen zijn eenvoudig te vinden door te googelen naar "guidelines monster truck". Dat had móeten gebeuren, er zijn geen excuses voor het nalaten. Een vergelijkbaar drama speelde zich een jaar geleden af in Chihuahua Mexico. Op youtube makkelijk te vinden met zoeken naar "monster truck accident". Als de organisatie dat had gedaan was het drama in Haaksbergen niet gebeurd.

PPT | 29-09-14 | 11:39

@Kaas de Vies
Als je de vergunning goed leest staat er wat anders dan jij impliceert.
De vergunning:
Er dienen voldoende maatregelen te worden getroffen ter bevordering van de veiligheid van de bezoekers van de stuntshow; hiertoe dient een deugdelijke voorziening zijn te getroffen (dranghekken). Deze dranghekken dienen te zorgen dat het publiek op een afstand komt te staan van tenminste 10 meter.

Hiet staan naar mijn mening 2 dingen.
De organisatie moet iets installeren waardoor de veiligheid is gewaarbord voor de bezoeker (barriers, betonblokken enz). Om het publiek op een afstand te houden van de 'voldoende maatregelen'dient de organisatie hiertoe dranghekken te plaatsen. De drankhekken dienen op ten minste 10 meter te staan van de 'voldoende maatregelen.

Roellie | 29-09-14 | 11:37

Niet vergeten dat er uiteindelijk maar 1 persoon het stuur in handen en de pedalen aan de voeten heeft.

blauw! | 29-09-14 | 11:37

Gaat het in dat filmpje nou steeds bijna mis maar met geluk weer goed, of is dat de bedoeling? Hij krijgt hem wel structureel iedere keer weer overeind (die truck dus). Ik zou alleen wel hoge muren willen hebben tussen mij en dat ding, die 5 meter hoge afscheiding daar lijkt ook niet genoeg.

Gewinflipt | 29-09-14 | 11:33

@Swarthoogt | 29-09-14 | 11:24
Daar mag je niet vanuit gaan, dus zul je als gemeente hierop moeten anticiperen. Er zijn mensen die dichtbij gaan staan, er zijn mensen die liever iets meer afstand nemen. Er zijn mensen die motorrijden, er zijn mensen die motoren gevaarlijk vinden. Verstandig? Vaak gaat het goed, als het misgaat gaat het goed mis. Ik zelf zou niet zo dicht bij die bocht gaan staan, maar ik rij wel motor.

carramba | 29-09-14 | 11:30

Chrunchstick | 29-09-14 | 11:22
Als iedereen kan zien dat zo'n dranghekje niks tegen houdt kan hij dat toch ook zien als hij in z'n wagen stapt?
I rest my case.
Wat natuurlijk vanzelfsprekend moet zijn is dat niet hij alleen schuldig/verantwoordelijk is. Zowel organisatie,politie,B&W+wethouders en toch ook wel bezoekers hadden beter moeten weten.
De grootste verantwoordelijken zijn, de bestuurder van het voertuig, B&W en organisatie. Maar geen zondebok.

ca12nag3 | 29-09-14 | 11:27

@ rotvoorje

Helemaal gelijk.

Swarthoogt | 29-09-14 | 11:25

natuurlijk makkelijk om de gemeente de schuld te geven, GeenStijl, maar toeschouwers kunnen toch ook zelf nadenken?

Swarthoogt | 29-09-14 | 11:24

De bestuurder, Tonnie olde heuvel, is natuurlijk helemaal niets kwalijk te nemen, elke idioot kan zien dat die dranghekken nog geen fiat tegehouden.

Chrunchstick | 29-09-14 | 11:22

Bij elk gemotoriseerd event evenals bij luchtshows, kan er altijd iets gebeuren wat je niet verwacht had. Toch blijven er kijkers komen, want je waant je veilig. Bij een koninginnedag verwacht je ook geen auto die de menigte in rijdt....

Toch zijn er situaties die ik zou mijden; zoals ook dit. Ik had al eens een filmpje gezien waarbij zo'n truck het publiek in reed. Het is een afweging die je steeds zelf maakt. Wanneer je tijdens de indy 500 of bij Nascar op 1,5 meter van de baan gaat lopen en zo'n 400 km/h kanon knalt de baan uit, dan stellen die veiligheid/staalkabels ook niet veel meer voor. Zeker niet als dan ook nog eens een brandstoftank een eigen leven gaat leiden en de inhoud over het publiek sproeit. Een vonkje is genoeg dan. Het is een risico dat je zelf neemt door te gaan kijken. Natuurlijk neemt men als organisatie de nodige veiligheidsmaatregelen, maar ze garanderen niets. Op afstand houden van publiek werkt vaak het beste, maar zelfs dan kan er nog van alles gebeuren. Kinetische energie maakt van materie ineens een dodelijk wapen. Achter de tv bekijken is veilig. In het eggie is stukken spectaculairder. Maar dan zou ik naar een Nitro circus gaan in Arnhem, lekker hoog op de tribune. Zie en hoor je ook alles en de kans dat je daar geraakt word is relatief klein. Risicoloos wordt het nooit. Maar mijn gezond verstand laat me dus NIET naar een monster truck demo op een kerkplein gaan of naar een dorpsrally met dranghekken als afrastering.

Betweetert | 29-09-14 | 11:21

Tja als gemeentelijke raamstaarders veiligheids matregelen moeten treffen komen ze vanzelf op dranghekjes. Dat beloofd nog wat vooor de IS dreiging. Overigens iedereen die daar op die plek ging staan mist toch wel een basis van gezond verstand lijkt mij. Dat geldt ook voor mensen die in de bocht een rallye bekijken.

Lichtstadfan | 29-09-14 | 11:19

Les 1 voor ouders:

Wat wil een kind?

Aandacht.

(zo goed?)

tast in duitser | 29-09-14 | 11:13

4Rien | 29-09-14 | 10:26
OMG dit interview is dodelijk voor de Gemeente Haaksbergen...

happysolo | 29-09-14 | 11:08

Het zijn voornamelijk boeren, die domme fouten maken met tractoren. Het zijn voornamelijk chirurgen, die fatale fouten tijdens operaties maken. Het zijn voornamelijk ambtenaren die fouten maken.

tast in duitser | 29-09-14 | 11:07

Inmiddels is iedereen al weer veroordeelt terwijl er nog een onderzoek loopt waarom het zo gelopen is.
.
En lekker hypocriet... Reaguurders die afgeven dat regeltjes k*t zijn en liever zonder willen zijn nu dezelfde die afgeven dat ze niet aan de regels gehouden hebben.
.
Het is en blijft een evenement waaraan risico's zitten en helaas nu slachtoffers te betreuren zijn. Vingerwijzen lost het verlies niet op. En ook al zijn er genoeg regels normen etc. die nageleefd worden er blijft een risico bestaan.

Ik_simpeleziel | 29-09-14 | 11:04

Ik zou het bijzonder onfatsoenlijk vinden als de Gemeente Haaksbergen zijn verantwoordelijkheid niet neemt in dit drama, je verschuilen achter een papiertje waarop staat dat die hekken afdoende waren wekt gegarandeerd agressie op. Ook de Gemeente Haaksbergen kan fouten maken, maar geef dat dan ook toe, dat zal men minder kwalijk nemen dan dat ze blijven volharden in deze tenenkrommend verklaring. Tenslotte kan een kind nog wel zien dat die hekken in principe totaal niets voorstellen, qua veiligheid.

happysolo | 29-09-14 | 11:03

@carramba | 29-09-14 | 10:54
Reken er maar niet teveel op. Er zitten namelijk PvdA'ers, VVD'ers en D66'ers in de gemeente dus wordt weer 1 grote boel aan corrupte vriendjespolitiek en Spekman dat gaat zeggen dat hij het volste vertrouwen in de PvdA'ers van de gemeente heeft.

Googelen van namen levert niets anders op dan een paar jonge net afgestuurde "politicologie" en "sociologie" studentjes en de (uiteraard) "kunstgeschiedenis" student. En wat oude Babyboomer knarren die hun hele leven lang niets anders hebben gedaan dan teren op belastingbetalers.

Geen van allen heeft een indrukwekkende Linkedin (als sommige het al hebben) en de gemeente heeft een track record aan totaal niet verstandige keuzes.

LangeTijdGeleden | 29-09-14 | 11:01

@TripleJoyForever | 29-09-14 | 09:51
Chauffeur Mario Doornink komt niet uit Vijfhuizen maar Haarlem.

ÎÎÎ ReBeL ÎÎÎ | 29-09-14 | 10:59

Tja sterkte. Al snap ik persoonlijk helemaal niks van mensen die het leuk vinden om naar monstertruck events te gaan, maargoed dat betekent niet dat ze dood hoeven. RIP.

panadol | 29-09-14 | 10:59

Willen we meer of minder ambtenaren die vertellen dat we iets niet mogen doen?

Rest In Privacy | 29-09-14 | 10:58

Mijn deelneming aan iedereen die er mee te maken heeft. Het is echter zo dat dit soort evenementen ALTIJD een risico met zich meebrengen. Dan ten aanzien van de vergunningen : daarin staan alleen maar termen als "voldoende beveiliging" enzovoort. Dit zijn termen die nergens op slaan : wat de een voldoende vindt is voor de ander heel iets anders. Dank aan de functionele omschrijvingen. Als er had gestaan : een afstand van 10 meter en betonnen barriers dan is dat concreet en na te checken.
Even zo goed wel een enorm drama.

Bertus Bolknak | 29-09-14 | 10:54

@LangeTijdGeleden | 29-09-14 | 10:47
Precies, de gemeente handvol ambtenaren hebben allang met elkaar afgesproken de chauffeur de schuld te geven en het downplayen is begonnen. Maar ik heb wel het vertrouwen dat er consequenties volgen, er zal een landelijk onderzoek komen. De betreffende ambtenaren vliegen er allemaal uit, kwestie van tijd.

carramba | 29-09-14 | 10:54

Een dranghek in Hengelo is als een grondwet in Irak: is er wel maar beschermt niets.

Guido | 29-09-14 | 10:47

@carramba | 29-09-14 | 10:37
Maar dat hij nu al vast zit, nog vóór het onderzoek én met een 'poging tot doodslag' vind ik nu daadwerkelijk een schande. Ook dat er cameraploegen voor de huizen van z'n familie staan is ook echt vreselijk. Hij zou minstens thuis bij zijn familie moeten zitten met huisarrest.

Als chauffeur heb je inderdaad inzicht nodig in de situaties waarin je je gaat begeven, maar net als bij Rally wedstrijden en/of races op het circuit is de organisatie (Ditmaal dus de gemeente en de vergunning verstrekker) verantwoordelijk voor de veiligheid rondom het circuit tenzij de chauffeur zich (expres) onbehoorlijk heeft gedragen.

De gemeente schijt momenteel daadwerkelijk volop in z'n broek en probeert nu (via de media, de vuile schoften) de schuld af te schuiven op het stuntteam en bestuurder.

LangeTijdGeleden | 29-09-14 | 10:47

@robronald2559... Amen...

number668 | 29-09-14 | 10:47

NUTS
.
Dat dranghekken auto's niet tegenhouden weten we toch al sinds Apeldoorn. En dat was nog maar een klein Swiftje.

General McAuliffe | 29-09-14 | 10:44

Dit is een clusterfuck....
Alleen nu zijn we allemaal Captain Hindsight.
Achteraf kun je aangeven wat er allemaal fout is gegaan. Doe je dat voor of tijdens een evenement dan ben je een zeikert. Wat als de ambtenaar de vergunning niet had afgegeven, wat als het publiek 45 meter verder moest staan, wat als de berijder zijn monstertruck niet zou willen starten.....

Het is een tragedie, vooral voor de families die direct zijn geraakt door dit voorval. Enorm verlies. Motorvoertuigen zijn gevaarlijk, altijd. Dat is iets dat het publiek, overheid en bestuurders moeten weten. Dit is een tragedie die niemand had verwacht. En ja er zijn nogal wat mensen die de fout hebben gemaakt. Organisatie, ambtenarij, coureur en ook het publiek.

Rob Ronalds2559 | 29-09-14 | 10:41

@4Rien | 29-09-14 | 10:26,

Wat een domme prutser, ik hoop dat hij heel lang achter slot en grendel verdwijnt en hele grote schadevergoedingen moet betalen aan de slachtoffers.

rode peper | 29-09-14 | 10:39

Iedereen slachtoffer en morgen een stille tocht & bloemetjes op het pleintje. Onderste steen wordt vermeden. Overmorgen weer parkeerboetes schrijven op ditzelfde pleintje.

RdeFriesch | 29-09-14 | 10:39

@LangeTijdGeleden | 29-09-14 | 10:35
Is makkelijk de chauffeur als dader aanmerken, zondebok.

carramba | 29-09-14 | 10:37

@carramba | 29-09-14 | 10:15
Misschien heeft de chauffeur of stuntploeg vantevoren nog wel beklag gedaan vlak voor de show (je merkt pas gevaarlijke situaties wanneer de menigte er pas staat en niet tijdens opbouw, want je hoopt dat competente *kuch* ambtenaren rekening houden met t een en ander) en heeft de show toch nog het groene licht gekregen om het publiek niet teleur te stellen.

Natuurlijk verdient de chauffeur geen poging tot doodslag aan z'n broek waarvoor hij nu vast zit. Maar ALS hij het krijgt, dan moeten ALLE ambtenaren die hier verantwoordelijk voor waren ook allemaal dezelfde straf krijgen of zelfs hoger.

Gadverdamme, haat aan het ambtenaren systeem.

LangeTijdGeleden | 29-09-14 | 10:35

-weggejorist en opgerot-

Verkwil4793 | 29-09-14 | 10:33

@ ca12nag3 | 29-09-14 | 10:11
@ happysolo | 29-09-14 | 10:15

Jullie hebben helemaal gelijk. Mijn droom is al jaren terug aan diggelen geslagen door deze venijnige maffia waar Machiavelli trots op kan zijn.
We zijn verloren.

ecologiste | 29-09-14 | 10:31

"1) ‘er wordt nu onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek gestart om alles in kaart brengen; in het belang van het onderzoek kunnen we daar geen mededelingen over doen’. 2) ‘we zijn nu aan het evalueren hoe het één en ander kon gebeuren, een moeizaam proces waar nog niets over te zeggen valt’. 3) ‘het zal duidelijk zijn dat er nu sprake is van voortschrijdend inzicht waardoor het heroverwegen van de gebruikelijke procedures aan de orde is’. "

Idd: moordenaars

tast in duitser | 29-09-14 | 10:26

Om de mate van professionaliteit nog maar eens te benadrukken van dit stuntteam even een quote van opperstunter en voorman Dhr. Doornink uit een interview in juli 2011:

Eigenlijk is het voor Doornink vooral een hobby. ,,Doordeweeks was ik ramen met mijn schoonmaakbedrijf, in het weekend stunt ik. Dit is voor ons gewoon spelen, we zijn net kleine kinderen.”

bron: www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek...

Tja want met een wipkip kun je ook mensen platwalsen...

4Rien | 29-09-14 | 10:26

Johnny Quid | 29-09-14 | 08:35
Helemaal mee eens, door je al in de eerste alinea kwetsbaar op te stellen, ontneem je de verantwoordelijke gelijk de zin om de bal terug te kaatsen.

Bestuurders van overheden zullen never nooit toegeven dat ze fouten hebben gemaakt, dan zullen zij nooit toegeven. Zij willen niet verkeerd overkomen; en kunnen geraffineerd een keurig imago neerzetten. In de meeste kwesties is er al sprake van aanzienlijke nalatigheid. Daar kan dan geen gezichtsverlies meer bij.

Gelukkig biedt de taal genoeg hulpmiddelen om het kritische publiek zand in de ogen te strooien; zoveel zand dat het zicht op de werkelijkheid totaal verloren gaat. Let maar eens op hoe woordvoerders praten als zij, na de één of andere ramp of foutenfestival, worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid. In de top drie van meest gebruikte uitspraken zijn te vinden: 1) ‘er wordt nu onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek gestart om alles in kaart brengen; in het belang van het onderzoek kunnen we daar geen mededelingen over doen’. 2) ‘we zijn nu aan het evalueren hoe het één en ander kon gebeuren, een moeizaam proces waar nog niets over te zeggen valt’. 3) ‘het zal duidelijk zijn dat er nu sprake is van voortschrijdend inzicht waardoor het heroverwegen van de gebruikelijke procedures aan de orde is’. Achter deze mooie woorden, schuilt de boodschap: 1) ‘bemoei je er niet mee’. 2) ‘alles gaat in de doofpot’. 3) ‘er verandert helemaal niets’.

happysolo | 29-09-14 | 10:15

@LangeTijdGeleden | 29-09-14 | 10:12
Ben het wel eens met je, al had de chauffeur ook kunnen melden aan de organisatie dat hij niet akkoord gaat met de aangewezen locatie. Uiteindelijk is de gene die vergunning hiervoor heeft afgeven is schuldig.

carramba | 29-09-14 | 10:15

De chauffeur hoort verdomme (nog) niet vast te zitten. Het zijn de ambtenaren die zo ongelofelijk incompetent zijn door de (totaal niet) getroffen maatregelen die het gevang in moeten!

Zo weinig technisch inzicht voor gevaren heb ik nog nooit gezien. Dit krijg je er van als je studentenpikkies met een "sociologie" en/of "kunst" diploma op een ambtenarenpost neer zet die eigenlijk 10 jaar aan niet-staats werkervaring nodig hebben.

Wat voor gemeente is het? Een PvdA/Groenlinks/D66 gemeente?!

LangeTijdGeleden | 29-09-14 | 10:12

Kaas de Vies | 29-09-14 | 08:49
Zal ik je is een geheim verklappen? Die regenten zijn sinds de 80 jarige oorlog nooit weg geweest. Alleen de bevolking heeft zich dik gevreten rijden allemaal in ons eentje op de snelweg naar ons werk en geven nergens geen ene fuck moer om. Met zo'n tragisch gebeuren als dit word Nederland met de neus op de feiten gedrukt, ja we zijn een door en door corrupt land. En iedereen probeert een graantje mee te pikken.

ca12nag3 | 29-09-14 | 10:11

@rodepeper... Ik begrijp de gedachtengang, en wil ook absoluut niet zeggen "eigen schuld".
Ik wil alleen aangeven dat er ook zo iets is als "gezond boeren verstand".
Iedereen heeft het over zelfbeschikking, en de regelzucht in Nederland. Denk maar aan de verschillende meningen over wat op onze wegen een acceptabele snelheid is. Met andere woorden je bent óók verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, en dat van je gezin. Je mag er niet van uitgaan dat anderen dat wel voor jou regelen... Een ongeluk zit nu eenmaal altijd in een klein hoekje.

number668 | 29-09-14 | 10:10

Tja hier verlaat dezelfde stuntman zijn wagen en laat die vervolgens rondjes draaien op minder dan 5 meter van publiek:

youtu.be/rhGNs9vF4WY

Simon_GS | 29-09-14 | 10:07

Als de chauffeur, gemeente en organisator dood door schuld krijgen dan zou jouw favoriete juweliersvrouw ook dood door schuld moeten krijgen.

analcharist | 29-09-14 | 10:05

Wat nu, monstertrucks maar verbieden?

carramba | 29-09-14 | 10:04

De bewoners betalen de gemeente goudgeld om duurbetaalde deskundigen aan te nemen die middels het vergunningenstelsel de veiligheid van diezelfde bewoners waarborgen.

In de praktijk blijkt degene die de aanvragen beoordeelt het achterlijke neefje van een wethouder te zijn, die een baantje nodig had voor de rest van zijn onbenullige leven. De hoofdschuldige is ook hier weer de overheid, die door het Pikmeerarrest bij voorbaat heeft uitgesloten dat ze aansprakelijk gesteld kan worden.

Morgenhout | 29-09-14 | 10:01

@TripleJoyForever | 29-09-14 | 09:51

Mirror: imgur.com/gNeujaR

TripleJoyForever | 29-09-14 | 09:55

@number668 | 29-09-14 | 09:36,
Omdat ze dachten dat de chauffeur de boel wel in de hand zou hebben. Zij kunnen de gevaren niet inschatten, de chauffeur zou dat wel moeten kunnen.

rode peper | 29-09-14 | 09:47

@Outsider-Inside | 29-09-14 | 09:31,

Juist door de verantwoordelijk bij de overheid te leggen blijven prutsers bestaan want als zo'n organisator zelf verantwoordelijk zou zijn zouden prutsers wel zelf stoppen of in de gevangenis belanden

rode peper | 29-09-14 | 09:42

-weggejorist-

ecologiste | 29-09-14 | 09:39

eigen verantwoordelijkheid

roze_bril | 29-09-14 | 09:38

Bij Snow World leggen ze bij de ingang uit aan zes- en zelfs nog minderjarigen uit dat "dat in verband met veiligheid er enkele strikte normen worden voorgestaan ter bevordering van het algehele verloop tijdens de handelingen in het vermaaksonderdeel".
Vijf minuten later lopen de eerst jankerds al weer rond. De meneer met de microfoon staat dan al fricandellen te verkopen.
ONGELUKkige sfeer.

tast in duitser | 29-09-14 | 09:38

Met dit soort evenementen vraag ik mij altijd af waarom ik op energie en uitstoot zou moeten bezuinigen.

watazooi | 29-09-14 | 09:37

wakkere_nederlander | 29-09-14 | 08:56
Ik ben in. Ben het spuugzat hier!

The7thGuest | 29-09-14 | 09:36

Gelukig is daar Quid weer met z'n spastische gevangenisreflex - als het aan hem lag kunnen we wel wat extra gevangenissen bijbouwen...

Coolchwip_ | 29-09-14 | 09:36

Iedereen schiet nu op de organisatie, chauffeur etc. Maar... als iedereen nu in één keer ziet dat het fout zou kunnen gaan. Waarom stonden al die mensen daar dan wel??
Om het GS voorbeeld aan te halen...
Ik ga niet met een krom wattenstaafje een Intercity proberen tegen te houden!

number668 | 29-09-14 | 09:36

Ik word ook een beetje moe van die gompen hier met hun 'wacht het onderzoek af' en 'we weten de feiten niet'. Elke debiel kan toch zien dat dit evenement nooit plaats had mogen vinden. Als je hier nog een vergoelijkende drol aan weet te draaien, dan ben je nog gevaarlijker dan die truck zelf.

Ad Hominem | 29-09-14 | 09:32

Als dit evenement vooraf verboden zou zijn geweest, had Geenstijl een mooi stukje geschreven over dat het 'verboten' was, en vertrutting van Nederland etc.

Overigens: dat filmpje in dit topic is wel vet. En horizontaal gefilmd.

rotvoorje | 29-09-14 | 09:32

@Koos Knak | 29-09-14 | 09:29
Nu lijkt mij zo'n monstertruck ook meer iets voor de burgemeester - en terroristen horen meer bij de minister. En de imam, uiteraard.

Jan Passant mk2 | 29-09-14 | 09:32

@vraagstaart | 29-09-14 | 09:04

Ja zo zal het wel ongeveer gaan na maandenlang onderzoek door tig instanties.

Als men bij de Gemeente Haaksbergen even 2 minuten had gegoogled op fimpjes van Monstertrucks of op "guidelines Monstertrucks" (dan krijg je meteen de MTRA safety rules bovenaan als resultaat) hadden twee volwassenen en een klein meisje nu nog geleefd. Het is juist de taak van de Gemeente om het publiek te beschermen tegen amateuristische geldbeluste organisatoren die onverantwoorde risico's nemen.

Het lijkt wel of het gezond verstand in het Nederlandse bestuur bijna overal uitgeschakeld is en vervangen wordt door steeds meer regeltjes.

De Gemeente heeft inmiddels de vergunning online gezet:

www.haaksbergen.nl/Docs/Overig/Vergunn...

Outsider-Inside | 29-09-14 | 09:31

DeSjaak1000 | 29-09-14 | 09:23
Dat is alleen al het vooruitkijken deel, de ambtelijke werkweigering na de ramp.

De ambtelijke werkweigering voor de ramp was ook groots. Enschede werd om de week door een andere ambtelijke dienst op veiligheid gecontroleerd, nooit een sanctie. De eigenaar was al jaren bezig te verhuizen vanuit de woonwijk naar het buitengebied, maar de ambtenaren kregen dat niet rond.

In Volemdam werd een nooduitgang gesloopt omdat deze zonder vergunning gebouwd was. Er werd een idiote vergunning verleend drie café`s op elkaar te stapelen. Jarenlang had niemand door dat de panieksluiting van een nooduitgang op de eerste etage foutief gemonteerd was.

Zonder een euro gemeenschapsgeld of ondernemingsvermogen uit te geven had door licht bureauwerk beide rampen voorkomen kunnen worden.

Feynman | 29-09-14 | 09:30

De kans dat je wordt aangereden door een monstertruck is even groot als de kans dat je door een terroristische aanslag het loodje legt. Bij die terroristen hebben alle ministers een zwaarwichtige mening, maar bij die monstertruck hoor je ze niet.

Koos Knak | 29-09-14 | 09:29

Zo gaat dat. Als de monstertruck achter metershoog beton staat wordt dat verticaal gefilmd en horizontaal afgeserveerd wegens slecht te zien.
Nu is er horizontaal gefilmd en is het resultaat nog minder fraai.
Beter is het niet naar monstertrucks te gaan kijken.

Jan Passant mk2 | 29-09-14 | 09:24

Toch gek dat zoiets juist in een regio gebeurt waar we wel gewend zijn aan evenementen met veel vermogen, zoals trekkertrekwedstrijden, autocross e.d. Je zou toch zeggen dat de vergunningverstrekkers wel wat ervaring op dat vlak hebben opgedaan. Ik snap ook niet waarom ze zo'n evenement niet ergens in de weilanden (zijn er genoeg van in de buurt) organiseren waar meer dan voldoende veilige ruimte kan worden gecreëerd. Maar goed, dooie koeien en achteraf kijken is natuurlijk altijd gemakkelijk.

FrankVeer | 29-09-14 | 09:24

Ook in Volendam en Enschede ontliepen alle ambtenaren de dans.
Feynman | 29-09-14 | 08:47
.
.
Na de ramp in Volendam (2000-2001) kregen alle gemeenten de opdracht (dit was de oplossing!!) van de minister om een rampenplan op te stellen. Nu zijn we 14 jaar verder en slechts 70% van alle gemeenten hebben een rampenplan waarvan velen slechts een papierenplan; god verhoede dat iets gebeurt.
30% heeft na ruim 13 jaar nog helemaal niets. En dat alles zonder consequenties: iedereen zit nog op zijn stoel, salarissen gaan gewoon door. En zolang er niets gebeurt in die gemeente is alles voortreffelijk geregeld! Zo lang er niets gebeurt = besturen in NL.

DeSjaak1000 | 29-09-14 | 09:23

Die chauffeur heeft dit toch vaker gedaan mag ik aannemen? Waarom is ie dan toch in de wagen gestapt als ie ziet dat de toeschouwers wel erg dicht bij staan? Dood door schuld is in dit geval alleen op de chauffeur te verhalen, hij had beter moeten weten...

sigaar_konthaar | 29-09-14 | 09:21

Wellicht kan Peter Rehwinkel helpen in de nasleep van deze ramp, hij is tenslotte rampenspecialist.

Duifmans | 29-09-14 | 09:21

@wakkere_nederlander | 29-09-14 | 08:56
Ja ja. Zo iets als Germania in Argentinië of Oranje vrijstaat in Z. Afrika. Nir vor blankes. Van die gemeenschappen waar gevluchte Nazis zich zo lekker thuis voelen.

Psycheltjes | 29-09-14 | 09:21

Alle drie de partijen hebben fouten gemaakt;
-De gemeente door toe te staan dat publiek op een veel te klein winkelcentrum -zonder uitwijkmogelijkheden voor auto en publiek- te dicht op de stunt stonden.
-De chauffeur die niet had moeten rijden toen hij zag dat er publiek vrij vlak achter de rij wrakken stond.
-Het publiek, dat toch ook had moeten inzien dat je niet zo vlak achter de stunt moet gaan staan omdat je nergens heen kan als het fout loopt.
.
Vooral triest voor de gezinnen van de overledenen die zwaar getroffen zijn, en de gewonden van wie er waarschijnlijk een aantal voorgoed met de lichamelijke gevolgen van dit ongeluk moet leven.
.
Al met al vooral een leermoment voor de toekomst.

miff | 29-09-14 | 09:20

Ik dacht dat dit soort onzinnige monstertruck events alleen in de USA bestond gemaakt voor de la/de-bielen onder ons.

ian | 29-09-14 | 09:19

gebruik je brein mr. Quid... denk je serieus dat die dranghekken gemaakt waren om een monstertruck tegen te houden?

wat hier gebeurd is, is waarschijnlijk een vervelend ongeluk met enorme gevolgen voor een groep mensen. vind het altijd bijzonder sneu dat er een zondebok gevonden moet worden zodat we maar iemand aan kunnen wijzen. ongelukken gebeuren helaas, laten we maar hopen dat het ook echt een ongeluk was...

3747 | 29-09-14 | 09:17

Zo moet alles eerst een keertje goed mis gaan in Nederland voordat er wordt ingegrepen. Keer op keer....

Hobbykip | 29-09-14 | 09:17

Tsja, je kan zeggen wat je will over de Sue-You mentaliteit in the VS, maar daar hebben ze wel 'n betonnen rand van 3-4 meter rond de arena.

mehhhh | 29-09-14 | 09:17

In een land waar je 45 bouwvergunningen moet aanvragen om je tuinhekje 10 centimeter te verhogen staan ze het toe om een monster truck zijn kunstje te laten doen op een pleintje zo groot als een schaakbord.

Fantastisch

Ikdus | 29-09-14 | 09:16

@ecologiste | 29-09-14 | 08:58
Dank je. Het is triest want emigreren is eigenlijk weglopen van het probleem. Je begaat dan dezelfde zonde als immigranten die ons Nederland komen 'verrijken'.

Echter de regentenklasse die Nederland in zijn wurggreep houdt is zo hardnekkig dat elke oplossing voor de problemen of alleen maar het benoemen ervan de kop in wordt gedrukt.
Legale terreur dat is het!

Mocht het plan slagen dan zullen wij in Canada geen aanslag doen op het sociale systeem maar een aanwinst zijn voor het land. Gewoon netjes onze belasting uit winst betalen aan de Canadese overheid en de normen en waarden van het land respecteren.

wakkere_nederlander | 29-09-14 | 09:15

t.zeefje | 29-09-14 | 08:57
Daar komt het woord 'norm' er al bij. Ik denk niet dat er EN normen of zo voor monstertruck races zijn. Richtlijnen misschien. En zijn dit dat wettelijk geregelde richtlijnen? Het is verschrikkelijk wat er is gebeurt en 'iedereen' wil weer direct een schuldige aanwijzen zonder proces. Is dat eerlijk ten opzichte van nabestaanden en andere getroffenen? Of is dit alleen om onze eigen behoefte te vervullen zodat we weer kunnen gaan slapen en het morgen over 'belangrijkere' zaken zoals booslims kunnen gaan hebben.

Pieleke | 29-09-14 | 09:15

@wakkere_nederlander | 29-09-14 | 08:56
Ik doe mee.

Ik ga heel de dag reaguren bij de lokale blog.

Kaas de Vies | 29-09-14 | 09:14

@TheEgg | 29-09-14 | 09:11,
Gelukkig is er kennelijk toch nog een beetje gezond verstand over in Nederland.

rode peper | 29-09-14 | 09:13

Voor de gemeente en zijn bestuurders en ambtenaren alle schuld krijgen, toch een paar opmerkingen.
-De organisatie blijft altijd zelf verantwoordelijk voor de veiligheid en de risico's. Lijkt me vrij logisch als je toestemming hebt om iets te organiseren wil nog niet zeggen dat dan alle risico's voor de gemeente zijn.
-Dat de organisatie de internationale regels niet kende is een gigantische blunder.
-De chauffeur is verantwoordelijk voor de technische staat van het voertuig. Als hij daar twijfels over heeft dan moet hij niet rijden. (Een goede bestuurder zal dat ook altijd zelf controleren. Dat geldt ook voor het inschatten van de gvaren voor het publiek. De chauffeur zit achter het stuur en neemt dit risico. Hij is dus wel degelijk aansprakelijk lijkt me.

wiza | 29-09-14 | 09:12

@Feynman | 29-09-14 | 08:47
Ook in Volendam en Enschede ontliepen alle ambtenaren de dans.

Je vergeet Alphen a/d Rijn nog.

TheEgg | 29-09-14 | 09:11

Vanmorgen die organisator op het RTL nieuws gezien. Die heeft in ieder geval het zwarte garen niet uitgevonden. Wat 'n proletenkop. Hij had ook geen sjoege van internationale regels voor dit soort tokkie-evenementen en kende de voorschriften aangaande de veiligheid, afstand of plaats van het publiek ook niet.

Psycheltjes | 29-09-14 | 09:09

Beetje vreemd als je als organisator (flinke investering, dus geen zondaghobby) niet op de hoogte bent van de veiligheidsregels maar gewoon alleen de plaatselijke gemeenteregels volgt. Was het de eerste keer dat ze zo'n show oeganiseerden ?

wild geraas | 29-09-14 | 09:07

Waarom moet dat wattenstaafje nou weer krom zijn?

quackel | 29-09-14 | 09:07

@vraagstaart | 29-09-14 | 09:04,
Ik wou dat ik het zo kon zeggen, +heelveel

rode peper | 29-09-14 | 09:06

Een ongeluk is een ongeluk. Er vallen in het verkeer meer doden per dag en daar hebben we het niet over......

modelbouwrederijnes | 29-09-14 | 09:06

Het Vragevuur | 29-09-14 | 08:51
milky bar | 29-09-14 | 08:56
Als je de vergunning terugleest dan is het stukje over afstand een drie traps raket.
www.haaksbergen.nl/Docs/Overig/Vergunn...

1) Er dienen voldoende maatregelen getroffen ter bevordering van de veiligheid van de bezoekers van de stuntshow.

2) Hiertoe dient een deugdelijke voorziening getroffen te zijn.

3) Deze dranghekken dienen te zorgen dat het publiek op een afstand komt te staan van ten minste 10 meter.

De eerste eis is dus veel breder dan de tweede, de tweede veel breder van de derde. Als vergunninghouder moet je volledig aan de eerste eis voldoen. Dat betekend dus dranghekken om het publiek op zijn plaats te houden, en een andere -helaas ontbrekende- voorziening om de monstertruck op zijn plaats te houden.

Ik snap niet waarom de gemeente alleen de dranghekken specificeert als uitwerking van haar eerste eis.

Ik snap niet waarom de bezoekers zich achter het dranghek veilig voelden.

Waarschijnlijk is de coureur een aantal seconden dizzy geweest van de eerste landing. Tussen die landing en het doodrijden van publiek in zie je de auto alleen rollen. Niet remmen, gasgeven of sturen. Een simpele oorzaak die je in Monstertruck racing vaker zit. Beetje dizzy, late reactie.

Op deze postzegel had de coureur direct voluit moeten remmen, dat is niet gebeurd.

Feynman | 29-09-14 | 09:05

wakkere_nederlander | 29-09-14 | 08:56
Leefgemeenschap. Leefgemeenschap.
Laat dat woord eens goed tot je doordringen, spreek het desnoods een paar keer hardop uit. Zoals jij het voor je ziet, lijkt het me een schoolvoorbeeld van een systeem waar de ultieme overheidsbemoeienis werkelijkheid wordt: je leven als businesscase, alles netjes gepland en het risico gekanaliseerd. Met uiteraard een strenge controle of je je eigen ondernemingsplan wel naleeft.
Ik vrees dat je plannetje vooral appelleert aan PvdA-ers en gestoorden.

De echte Stolwijker | 29-09-14 | 09:05

Austin Powers was ooit zijn Mojo kwijt

Barco van Masten | 29-09-14 | 09:04

Ja! Nog meer regels!

Er zou een algemene Wet Monstertrucks moeten komen die dit soort zaken tot in de details regelt, met extra vergunningsstelsels, certificaten, een extra groot rijbewijs voor chauffeurs en bijrijders en natuurlijk legitimatieplicht voor bezoekers inclusief verplichte DNA-afname want dat is makkelijk bij de identificatie als er toch nog iets mis mocht gaan.

Natuurlijk horen daar vliegende controleteams bij, met managers die allemaal uit de PvdA en CDA kennel van uitgerangeerde politici komen en zelf in een monstertruck met chauffeur naar hun werk mogen.

En verder natuurlijk veel verbieden en beperken: een maximale hoogte van de truck, maximaal aantal toeschouwers, het ding moet groen zijn dus mag alleen rijden op windmolenenergie, geluidsbeperking tot 20 decibel enzovoort.

Regels mensen. Deze vreselijke ramp laat maar weer eens zien dat Nederland nog lang niet af is.

Stel je voor dat mensen zélf zouden gaan nadenken en eigen verantwoordelijkheid gaan nemen. Binnen de kortste keren leidt dat tot een zelfstandige bevolking in plaats van schapen op de belastingboerderij en dat moeten we met zijn allen niet willen in dit land.

vraagstaart | 29-09-14 | 09:04

Ik dacht toen ik het hoorde ook meteen:
"Godverdoemme, hier zit Mojo achter."
Dus ik , net als honderdduizenden anderen natuurlijk, laat alles vallen en ga meteen naar de Mojo-site.
Pff, gelukkig hadden ze er niks mee te maken, dus ik met een gerust hart weer terug naar de piepers schillen.

Cuyahoga | 29-09-14 | 09:03

ik was er niet bij, maar als monstertruck chauffeur had je dit misschien wel kunnen zien aankomen. hij is immers een "expert" en de gemeente niet...

sj_aakie | 29-09-14 | 09:03

@Big Rick | 29-09-14 | 08:59,

Richtlijnen zijn overbodig, gewoon gezond verstand. Dat had deze man kennelijk niet trouwens en daarom is hij schuldig.

rode peper | 29-09-14 | 09:02

De organisator zei net op Radio 1 dat hij niet op de hoogte was van internationale veiligheids regels die een bufferzone van 45 meter voorschrijven. Dus als je niet op de hoogte bent dan is het je schuld niet. Toch?

Big Rick | 29-09-14 | 08:59

Het managen van veiligheid bestaat voor een groot deel uit het inschatten en in kaart brengen van risico's. Daarbij is iedere situatie verschillend en zal er behalve 'voorschriften' ook het gezonde verstand gebruikt moeten worden.
..
Dat gezonde verstand had gebruikt moeten worden tijdens het verlenen van de vergunning, door de organisatie en door het stuntteam. Zo werken ook certificeringen als VCA waarbij ook de uitvoerende altijd de laatste verantwoordelijkheid heeft door het ter plekke uitvoeren van een last minut risico analyse.

Heel triest en overbodig ongeluk.

ThePriest | 29-09-14 | 08:59


An accident waiting to happen.

Klier van Bartholin | 29-09-14 | 08:59

@ wakkere_nederlander | 29-09-14 | 08:56

Top idee.

ecologiste | 29-09-14 | 08:58

-weggejorist-

Barco van Masten | 29-09-14 | 08:58

Chauffeur wordt altijd aangehouden bij 'n dodelijk ongeluk, zegt niks over de schuldvraag.

mehhhh | 29-09-14 | 08:58

@necrosis | 29-09-14 | 08:43,

Als organisator ben je verantwoordelijk voor deugdelijk materiaal en moet je rekening houden met eventueel falen. Het is duidelijk er is hier maar een schuldige: de organisatie (ik reken de chauffeur bij de organisatie)

rode peper | 29-09-14 | 08:58

@ "Daarom moeten dit soort onzin vergunningen worden afgeschaft en de verantwoordelijk gewoon bij de organisatie worden gelegd dan gaan mensen weer zelf nadenken en het spaart nutteloze ambtenaren uit.
rode peper | 29-09-14 | 08:54"

Dan verliezen teveel ambtenaren hun baan en wordt de baantjescarroussel te klein. Dat wordt niet getolereerd door de regenten.

ecologiste | 29-09-14 | 08:57

"Fijn dat GS meedoet met typisch oud Hollandsche gebruiken: achteraf vingertje wijzen, voorbarige conclusies trekken en tot slot beoordelen en veroordelen zonder maar enig inzicht in feiten te hebben. Sjappoo"
Pieleke, de vergunning voldeed niet aan de internationale normen voor dit soort evenementen. Maar goed, de doofpot is al klaar gezet; er zal wel weer een prachtig rapport geschreven worden.

t.zeefje | 29-09-14 | 08:57

@Kaas de Vies | 29-09-14 | 08:43
'Waarom hebben wij nog een overheid, begin er steeds meer voor te voelen om gewoon een eigen overheid te beginnen.'

In Canada ligt ergens een braakliggend terrein ter grootte van Nederland met aan de westzijde een groot meer en precies op dezelfde breedtegraad als Nederland.
Ik, en een aantal kennissen lopen al tijden met het idee om een project op te starten om dat gebied op te kopen en daar een Nieuw Nederland te beginnen. Een land (geen echt land natuurlijk maar een leefgemeenschap) dat gerund wordt als een onderneming. Je komt er alleen in met een goed bedrijfsplan. Hoe meer gekwalificeerde mensen zich aanmelden hoe kleiner het uiteindelijke inlegbedrag zal zijn.

wakkere_nederlander | 29-09-14 | 08:56

Het Vragevuur | 29-09-14 | 08:51
- Feynman verwisselt nogal eens feiten met zijn eigen feiten.

milky bar | 29-09-14 | 08:56

Zo triest te bedenken dat voor sommige mensen deze idioterie het laatste was dat ze in hun leven zagen.

philia | 29-09-14 | 08:55

@Feynman | 29-09-14 | 08:47
Juist. Maar zo is het altijd, daarom kunnen wij ook stellen dat wij een echte regentenklasse hebben in Nederland.
@ Kaas de Vies | 29-09-14 | 08:49
Zo is het en niet anders. Hier kun je in principe altijd van uitgaan (helaas). Hierdoor zal er ook nooit iets essentieel veranderen in dit land.

ecologiste | 29-09-14 | 08:55

Zo ontzettend Nederlands om meteen omhoog te kijken naar wie ervoor verantwoordelijk gehouden kan worden. Maar je kan als publiek natuurlijk ook bedenken dat je op sommige plekken beter niet kan gaan staan.

très cool | 29-09-14 | 08:55

Voor wie aan een technisch mankement denkt, er was een dodemansknop geïnstalleerd.

eerstneukendanpraten | 29-09-14 | 08:55

@Kaas de Vies | 29-09-14 | 08:43,

Daarom moeten dit soort onzin vergunningen worden afgeschaft en de verantwoordelijk gewoon bij de organisatie worden gelegd dan gaan mensen weer zelf nadenken en het spaart nutteloze ambtenaren uit.

rode peper | 29-09-14 | 08:54

@feynman. Die dranghekken stonden er om het publiek op afstand te houden, niet die MONSTERtrucks.

Het Vragevuur | 29-09-14 | 08:51

In de vergunning staat ook dat de organisator verantwoordelijk is voor de veiligheid en aansprakelijk voor eventuele ongevallen. Lijkt mij vrij correct en terecht dat de chauffeur is aangehouden, die had nooit moeten rijden met publiek zo dichtbij.Hoe moet een ambtenaar nou weten dat 10m veel te weinig is? Die lui die de boel organiseren moeten toch ook weten dat als de draaicirkel groter dan 10m is, ze meer ruimte nodig hebben dan de minimale 10 m?
Maar kennelijk als de overheid zich ermee bemoeit hoeft niemand meer zelf na te denken en denkt ook niemand meer zelf.

rode peper | 29-09-14 | 08:51

Fijn dat GS meedoet met typisch oud Hollandsche gebruiken: achteraf vingertje wijzen, voorbarige conclusies trekken en tot slot beoordelen en veroordelen zonder maar enig inzicht in feiten te hebben. Sjappoo

Pieleke | 29-09-14 | 08:51

Dat er fouten zijn gemaakt is evident. Maar de dranghekjes stonden er niet om de monstertruck, maar om de omstanders tegen te houden.

P. Peeer | 29-09-14 | 08:50

Helemaal me eens. Allen deaud dor schuld. Op staande voet oneervol ontslag en brommen.
Maar dat gebeurt niet want elite. Misschien de bestuurder van het monster, maar niet de bestuurders die de monsters waren die dit heeft kunnen laten gebeuren. Ja het zal de bestuurder wel worden. Immers er moet iemand geslachtofferd worden om er mee weg te kunnen komen.
Wat is de NLse elite toch vreselijk hypocriet en zelfzuchtig en enorm graaierig zonder enig restpec voor de eigen bevolking die dan weer te dom is om voor de duvel te dansen dankzij de PvdA met hun desinformatietechnieken die ze toepassen in ruil voor een aardige plek in de baantjescarroussel. En zo is NL verdeeld door VVD PvdA en CDA.

ecologiste | 29-09-14 | 08:50

Monstertruck. MONSTERtruck. Het woord zegt het al. Ik denk als we het vanaf nu dramatruck, of killingtruck noemen, dat er nog meer mensen op af komen.

Het Vragevuur | 29-09-14 | 08:49

De Burgemeester van Haaksbergen die dit evenement goedkeurde is natuurlijk weer een rasechte PVDA-apparatsjik.

nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Gerritsen_%...

Je zult zien dat deze man nog een grote carrière gaat maken binnen het Nederlandse bestuur, dat gebeurde ook met Burgemeester Mans van Enschede na de vuurwerkramp en met de Burgemeester van Apeldoorn na de aanslag. Wegens grote ervaring als crisis-manager zal hij binnenkort wel gepromoveerd worden naar een Burgemeesterspost in een grotere gemeente, zo werkt het Nederlandse systeem, bestuurlijk falen wordt beloond anders dondert het hele systeem in elkaar.

Outsider-Inside | 29-09-14 | 08:49

@Feynman | 29-09-14 | 08:47
Juist. Maar zo is het altijd, daarom kunnen wij ook stellen dat wij een echte regentenklasse hebben in Nederland.

Kaas de Vies | 29-09-14 | 08:49

Wij weten natuurlijk wèl precies hoe het allemaal had gemoeten, wat die raamambtenaren nu weer hebben nagelaten en wat voor kutland in het algemeen het hier is. Vooral dat laatste.
Misschien maar even het onderzoek afwachten? O nee, dat wordt door de "MSM" toch maar verdraaid of verzwegen...

De echte Stolwijker | 29-09-14 | 08:48

In de vergunning staat 10 meter afstand. De twee filmpjes beginnen met een mostertruck die stilstaat op nog geen meter afstand van het publiek voordat de stunt begint. In de eerste frame zie je al dat de vergunning de inkt niet waard is waarmee het geprint is.

In de vergunning staat "geschikte barrier". Dan tussen haakjes een dranghek. Waarom hebben mensen zo weinig technisch inzicht om te begrijpen dat het dranghek zinloos is en de monstertruck gevaarlijk? Drie doden door gebrekkig technisch onderwijs.

Dit was een logische gang van zaken, geen ongeluk.

Het is extreem jammer dat weer alleen de coureur vastzit, en niet de volledige organisatie inclusief gemeentelijke ambtenaren en aanwezige politie. We blijven bezig met het offeren van zondebokken in plaats van een integrale aanpak van alle betrokkenen.

Ook in Volendam en Enschede ontliepen alle ambtenaren de dans.

Feynman | 29-09-14 | 08:47

@ Kaas de Vies | 29-09-14 | 08:43

Zeg Kaas, heb jij dan ook zo'n JCdJ functie voor me? Ik ben amper opgeleid, maar dat is Hennis ook niet. En die Dr-titel van Asscher is ook maar gewoon een geschenkje geweest van de Pvd(Uv)A.

Snackbar van Allah | 29-09-14 | 08:45

@Sierra | 29-09-14 | 08:41
'Een aanstormende Intercity stop je toch alleen door blaadjes op de rails te leggen?'

Precies. Quid kan soms zo overdrijven met z'n wattenstaafjes.

wakkere_nederlander | 29-09-14 | 08:45

Het is natuurlijk ook de burgemeester die een vergunning onder deze voorwaarden afgaf.

Einde van de Domheid | 29-09-14 | 08:45

Kom op Quit, dood door schuld, heb jij soms rechten gestudeerd?

eerstneukendanpraten | 29-09-14 | 08:45

Het is maandagmorgen,sta op(jaja,nog vakantie),neem een bak koffie en lees op GS een een stukje van Johnny waar ik het helemaal mee eens ben.....

Boris Badass | 29-09-14 | 08:45

Vergunning is verleend, de vergunning is correct uitgevoerd maar niemand heeft nagedacht. Dat is de essentie van ambtenarendenken. Stempels zetten en kritisch nadenken zit er niet bij. Het is te triest dat in regeltjesland Nederland dit voorkomt.

Waarom hebben wij nog een overheid, begin er steeds meer voor te voelen om gewoon een eigen overheid te beginnen.

Kaas de Vies | 29-09-14 | 08:43

Er circuleren geluiden dat de monstertruck een defecte gas of koppelingskabel had.
Du om de bestuurder gelijk dood door schuld in de schoenen te schuiven.....

necrosis | 29-09-14 | 08:43

- Alsof je een aanstormende Intercity probeert af te stoppen met een krom wattenstaafje. -

Of ISIS fanatiekelingen een reprimande geeft, terwijl ze met een ISIS vlag door de stad rijden.

Anyway, sterkte voor de nabestaanden.

Snackbar van Allah | 29-09-14 | 08:41

Een aanstormende Intercity stop je toch alleen door blaadjes op de rails te leggen?

Sierra | 29-09-14 | 08:41

Haaksbergen was een olifant in een porseleinkast.
Dit stond gewoon te gebeuren.
Vraag maar aan Murphy. (van die wet)

wakkere_nederlander | 29-09-14 | 08:38

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl