achtergrond

Geenstijl

GS-zomercursus: veilig barbecuen

BBQganger.jpg Lekker zomer, lekker weg in eigen land. Aangezien de zon nu alweer twee maanden snoeihard straalt en Nederland zucht onder gesmolten asfalt, dode mussen in de dakgoot, gortdroog landbouwland en gegrilde bejaarden kunt u als thuisblijvende valantievierder maar één ding doen: barbecuen. Beter bekend als BBQ. Gezellig met een sixpack bier en driehonderd vrienden op het balkon wat vlees roosteren en tot diep in de nacht de buurt wakker houden. Een leukere en betere Joods-Christelijke traditie bestaat er eigenlijk niet. Maar, daar gaat het al mis. BBQ is niet zomaar "leuk" en "gezellig". BBQ is topsport. BBQ is een specialisme, slechts geschikt voor getrainde manarchisten en vakkundig opgeleide macho's. Maarja, Nederland he, daar doet iedereen zomaar wat. Hup, die wegwerp-BBQ het balkon op en fikken maar. Resultaat: huilen, naar mamma rennen en elke zomer weer honderden mensen die er ineens uitzien alsof ze uit Volendam komen/familie zijn van Nikki Lauda*. Zegt dus ook De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, en die kunnen het weten. Eigenlijk luiden ze een beetje de noodklok. We stevenen af op een BBQ-ramp van Bijbelse proporties mensen! Dit kan zo niet langer! Daarom biedt Geenstijl op geheel ideeële gronden u deze GRATIS cursus BBQ aan. Op hbo-niveau dus als u uw schoenveters kunt strikken kunt u ook deze cursus met goed gevolg afronden. Let u op? * = doorhalen wat beter bij uw leeftijd past.
Spiritus: Veel mensen gaan voor het aansteken van de BBQ zitten klooien met veilige aanmaakblokjes of ander getrut. Nergens voor nodig. Er is spiritus! De beste manier om spiritus te gebruiken is om de spiritus vanaf korte afstand op een reeds fikkende barbeque te spuiten. Denk er om: ALTIJD VAN U AF SPUITEN IN DE RICHTING VAN UW KINDEREN! Idealiter doet u dit binnenshuis, in een tent of op een heel klein balkon. Als u er maar wel voor zorgt dat u de hele fles leegspuit en af en toe probeert wat zuurstof inclusief reeds brandende spiritus terug in de fles te zuigen. Vlees: Vlees is lekker. Vlees is goed. Vegetariers en veganisten zijn een soort vrouwen maar dan nog lachwekkender. U gebruikt de BBQ kortom voor vlees, niet voor andere fancy fingerslowfood of iets gays als vis (bluefintonijn uitgezonderd). Maar, goed vlees bereiden brengt risico's met zich mee. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat u kip en ander vlees met elkaar mengt. Het beste kunt u dit vlees ruim van te voren bereiden en dan in de zon zetten. Hamburgers en worstjes moeten zo kort mogelijk op de BBQ zodat ze lekker rood en rauw blijven van binnen. Vooral kip smaakt het beste als het vanuit de volle zon heel kort op de BBQ heeft gelegen, zodat de buitenkant lekker zwart is, en de binnenkant mooi rauw. Grillen: Vlees grillen is een ware kunst. Het lijkt zo makkelijk, even een lap kalf op de grill flikkeren, wachten en klaar. Maar zo werken zaken in het leven dus mooi niet. Bij de BBQ is het heel belangrijk dat het vlees lekker zwart wordt. Hoe zwarter hoe beter. Er wordt ook wel gezegd dat niet-zwart vlees kankerverwekkend is, en wie wil er nou kanker? Vlees pikzwart grillen gaat het beste als u in plaats van gloeiende kolen flink hoge vlammen gebruikt. Van die vette gele vlammen. Hoe geler hoe beter. De eerder genoemde fles spiritus speelt daarin een belangrijke rol, maar ook mengsmering uit de brommer, kerosine of (maar dan moet u wel goed voorverwarmen) diesel kunnen u daarbij helpen. Kinderen: BBQ is bij uitstek een kinderfeest. Niets leukers voor dreumesen om lekker in de tent met vuur te klooien. Ideaal is het als u voor de kinderen een apart hoekje creeërt met aanmaakblokjes, kooltjes en wat restjes spiritus. U heeft dan geen kind meer aan ze zodat u zich kunt concentreren op het BBQ-werk. Zorg er altijd voor dat kinderen in de buurt blijven van uw BBQ. Ten eerste is de BBQ lekker warm en ten tweede leren kinderen pas echt goed BBQ'en als ze het van jongs af aan thuis meekrijgen. Het spreekt natuurlijk vanzelf dat de kinderen lekker veel halfgaar vlees eten. Een biertje daarbij mag best. Brand: Als u het goed doet, staat iemand vanzelf een keer in de fik. Het is dan van LEVENSBELANG dat u snel en op de jusite manier handelt: - Beweeg zo veel mogelijk. Vuur heeft zuurstof nodig. Door op de grond te gaan liggen rollen krijgt het vuur te weinig zuurstof en dat moeten we niet willen. Hoe meer u met uw handen wappert en paniekerig heen en weer rent, hoe beter. - Koel de brandwonden NOOIT met water. Het beste kunt u durze zalfjes gebruiken of de nog verse brandwond afdekken met een gebruikte theedoek. Wilt u toch water gebruiken denk dan ook eens aan warm water of slootwater. - Begin zo SNEL MOGELIJK met krabben aan de brandwonden en houdt ze zo warm mogelijk. U kunt hiervoor wat kooltjes gebruiken maar ook een föhn. - Als u gaat BBQ-en kunt u het beste synthetische kleding dragen. Niets fikt beter en laat mooiere afdrukken op de huid achter dan synthetische kleding. Een leuk trainingspak of een flink glimmende nepzijde kamerjas zijn uitstekende kledingstukken voor een succes-BBQ. BBQ aanhouden: U heeft met veel spiritus of bijvoorbeeld goedkope brandgel van de Aldi uw BBQ flink in de fik gekregen. Dat wilt u dan natuurlijk wel zo houden. Een goede manier hiervoor is met een fietspomp telkens lucht in de BBQ te blazen. Hierdoor komen lekker veel as- en roetdeeltjes vrij en kunt u gloeiende kooltjes richting het gezicht van uw kinderen blazen. Ook handig is het om voortdurend als een mongool op speed met een stuk karton boven de BBQ te gaan staan wapperen. Hoe meer deeltjes vrij rondzweven en op uw vlees belanden, hoe lekkerder. Omgeving: de BBQ is er niet alleen voor u, maar ook voor uw omgeving. BBQ dan ook bij voorkeur in een gortdroog bos- heide- of grasgebied. Het is erg handig als u er middels fietspomp of kartongewapper voor zorgt dat gloeiende deeltjes over een groot gebied worden verspreid. Bij het BBQ'en in droge natuur zorgt u er natuurlijk voor dat u geen blusmiddelen achter de hand houdt en dat u niet uw vuurkuil afbakent met stenen of iets dergelijks, dat kan contact met de omgeving ernstig bemoeilijken. Tot zover deze superhandige zomercursus. Namens de hele redactie van GS wensen wij u veel BBQ-plezier en vooral: smakelijk eten!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.