achtergrond

Geenstijl

Rekenen! Kan FvD 13e senaatszetel houden?

Wordt lastig

\

Even wat nerdnieuws van het Stijlloos Planbureau voor de Eerste Kameromgeving. U leest nu namelijk overal dat FvD met 13 zetels de grootste partij in de Eerste Kamer gaat worden, maar zoals wij eerder al waarschuwden: dat wordt nog lastig. Leden van de Provinciale Staten kiezen de Eerste Kamer en die mogen stemmen op wie ze willen. De zetels worden verdeeld op basis van de grootste gemiddelden en uit onze berekeningen (meer details na de breek) blijkt dat FvD op basis van de voorlopige uitslag maar 11 volle zetels heeft gehaald. Zetel 12 en 13 zijn zogenoemde restzetels. Die 12e zetel zullen ze hoogstwaarschijnlijk wel behouden, maar de 13e zetel is de 'laatste' restzetel. Dat betekent dat er maar één partij wat extra stemmen hoeft te halen, en FvD is die 13e zetel alweer kwijt.
UPDATE 22 maart: Alle vorige updates even verwijderd voor de duidelijkheid en met dank aan Jan Dijkstra de sheet geüpdatet met nieuwe uitslag Groningen en zonder foutieve zetelaantallen: met de huidige stand heeft FvD de 13e zetel wel, maar die kunnen ze heel makkelijk kwijtraken aan ChristenUnie (of een andere partij).
UPDATE 23 maart: Er zijn weer nieuwe voorlopige uitslagen, de sheet is weer geüpdatet: de 13e zetel van FvD blijft de kwetsbaarste restzetel. Het wordt voor de vvd wel moeilijker die af te snoepen, omdat de partij in Zuid-Holland een zetel minder heeft gekregen.
UPDATE 25 maart: De vvd haalt alsnog 10 zetels in Zuid-Holland (ten koste van de PvdA) en DENK pakt nog een zeteltje in Flevoland. De definitieve uitslagen volgens de Kiesraad zijn allemaal in de sheet verwerkt. In Groningen maken PVV en PvdD nog wel bezwaar. Met de nieuwe uitslagen is de kans groter dat FvD 13 zetels haalt: de restzetel van de PvdA is nu nog kwetsbaarder dan die van FvD. Maar mocht zowel de PvdA als de ChristenUnie (of nog een andere partij) hulp krijgen van andere partijen, dan is FvD de dertiende zetel alsnog kwijt.
UPDATE 29 maart: De sheet is vernieuwd met de definitieve stemwaarden van de Kiesraad. De restzetel van de PvdA blijft de kwetsbaarste. Maar vlak daarboven staat de dertiende zetel van FvD, die allerminst zeker is. Één DENK-stem naar de PvdA en één strategische stem van ChristenUnie op SGP of andersom en FvD blijft op 12 steken.

En dan kan zelfs de vvd nog de grootste worden. Door 2 stemmen (bijvoorbeeld eentje van D66 en eentje van CDA) erbij te krijgen in Zuid-Holland zou die partij de 13e zetel al van FvD afpakken. Dat kost D66 en CDA dan geen enkele zetel, omdat ze meer dan genoeg stemmen 'over' hebben. Maar de coalitiepartijen kunnen bijvoorbeeld ook besluiten de SGP (die nu zou zakken naar 1) een tweede zetel te gunnen. Ook die zetel zou ten koste gaan van FvD (UPDATE: dat zou nu dus de PvdA een zetel kosten). Bovendien zijn er nog partijen als DENK en de Partij van het Noorden die geen zetels in de Eerste  Kamer kunnen halen, maar wel mogen stemmen. De Eerste Kamerverkiezingen  zijn op 27 mei. Rutte heeft nog ruim de tijd voor kopjes koffie in de provincie.

De sheet waar wij dit allemaal op baseren houdt nog geen rekening met de stemmen op Bonaire, Saba en Sint-Eustasius. De stemwaarden zijn gebaseerd op de prognose van Hylke ten Cate en de zetelverdelingen op de laatste uitslagen van de Kiesraad. Als u er zelf mee wilt spelen (of liever: fouten opsporen en dan even mailen naar ronaldo@geenstijl.nl) kunt u hem hierrr downloaden.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.