achtergrond

Geenstijl

Charles en het linkse bolwerk

Buigt u even?Dat was even schrikken. Het politiek correcte gedeelte van de redactie van het NOS Journaal moet zich welhaast hebben verslikt in de brandnetelthee en het linkse gedraaide zuurdesem brood toen met een harde plof de nieuwe HP DeTijd op de deurmat viel. Onder de veelzeggende kop "Als Wiegel meedoet, wordt hij premier" gaat Charles Groenhuijsen met harde handen de laatste restanten van allerhande linkse stofnesten op de Journaal-redaktie te lijf. De nieuwe anchorman van het 8 uur Journaal moet niets hebben van vooringenomen geneuzel. "Voor mij is Bush de man die in twee landen, Irak en Afghanistan vrijheid komt brengen". En passant noemt hij Geert Wilders "een interessante jongen" en ziet hij Hans Wiegel als de grote winnaar van de verkiezingen in 2007. "Hij heeft het gezag". StarF*cker denkt zomaar dat Charles Groenhuijsen tussen de restanten van oud-links bij het NOS Journaal zware tijden tegemoet gaat...



Conservatieve Charles

Het is "by far" de beste correspondent die het NOS-Journaal heeft. Als presentator is hij wellicht wat houteriger dan Jeroen Pauw, maar completer dan Paul Witteman. Logisch dus dat de Amerikaanse correspondent van het journaal Charles Groenhuijsen als opvolger van de oerdegelijke Henny Stoel en de frivole Philip Freriks het prestigieuze NOS Journaal van acht uur gaat presenteren. Het moment dat in de meeste huiskamers in Nederland het nieuws geconsumeerd wordt en de mening bepaald.

Het Journaal wordt gemaakt in een grote ongezellige ruimte in de NOS-bunkers op het Hilversumse Mediapark en kent een grote invloed van een groep linkse "kernredacteuren" die de lijn bewaken en jongere redacteuren en verslaggevers die het allemaal invullen. De Bourgondische verslaggever Harmen Roeland was jarenlang de vaste rechtsbuiten van het journaalteam maar werd door Hans Laroes met een grote zak geld de deur uitgezwiept.

Charles Groenhuijsen mag zich nu proberen staande te houden in de slangenkuil die het Journaal is. Dat zal hem nog niet meevallen. In het interview in HPDe Tijd neemt hij het politiek correct denken in Nederland scherp op de hak. Hij poseert daarnaast in de "at your services" – houding van Pim Fortuyn. "Het massale 'NEE' van Nederland tegen de Europese Grondwet betekende de eindoverwinning van Pim Fortuyn. Maar onduidelijk is aan wie de gouden medaille moet toekomen nu hij er niet meer is."

Charles Groenhuijsen gooit ook een aardig balletje op voor het geval de VVD Hans Wiegel op een zijspoor schuift. "Luister als Hans Wiegel zich morgen afscheidt en de Lijst Wiegel begint, dan stemt Nederland nog steeds massaal op hem. Hij heeft die VVD helemaal niet nodig." Nog nooit heeft een presentator van het NOS Journaal zich zo uitgelaten over de Nederlandse politiek die in staat van ontbinding lijkt. Groenhuisen geeft ook een aardig kijkje in de linkse keuken van het Journaal.

"Waar het mij om gaat is dat je als journalist nieuwsgierig blijft, naar wat je niet kent of waarvoor je bevreesd bent. Niet is erger dan zelfingenomenheid. Ja, die houding domineert ook bij het Journaal te veel. Ik heb Hilversum wel eens geprobeerd om uit te leggen dat het voor de Nederlandse journaalkijker interessanter is om te weten wat Bush drijft om Irak binnen te vallen, wat een overgroot deel van de Amerikanen beweegt hem daarin te steunen, dan, zoals ze daar wilden, de zoveelste repo maken over een paar criticasters wier geluid in Nederland overbekend is."

Ik ben benieuwd hoe lang hij daar in Hilversum de rug recht kan houden...

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.