Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend
195 topics
#mh17

Algemeen Dagblad geeft Hanina-korting aan abo-opzeggers

Social

Te leuk om dood te checken. Maar op Facebook beweert een opzegabonnee van het Aa Dee dat hem een Hanina-korting is aangeboden: zijn aandeel in haar salaris als korting op de krant. Kennelijk gaat het hard met de abo-annuleringen na de mislukte column en dito uitleg achteraf. Ook de idiote excuusbrief van Hans 'Sorry ik was op verkansie' Nijenhuis heeft weinig mensen overtuigd (en zeker JanD niet). En dat de krant ingezonden brieven knipsteelt uit de Telebelg en van een andere naam voorziet, wekt ook bepaald geen vertrouwen in de dode boom natuurlijk. Dolletjes benieuwd of de gepikeerde Redactieraad nog gaat lekken reageren...

AD clickbaitorgelt verder met Hanina/MH17-rel

Bums on seats! Brood en spelen! Kliks en banners! Plaastvervangend Stuiterballendief Jan 't Hart van het Algemeen Dagblad heeft de brief van de redactieraad nog eens goed doorgenomen en besloten dat wrijven in een vlek dan misschien wel reuze vervelend is, maar het levert godnondeju klik-klik-klikcijfers op dat wil jij niet weten. In een paar klinkende volzinnen schrijft ene mevrouw Adnane Riouech Sarah Alsalhawi (zie update) haar hoofddoekzuster naar huis, maar eh, dat is, hoe moeten we dat nou zeggen, niet bepaald een prestatie. Wij wachten hier nog steeds met smart op een misplaatst Facebookbericht van Hans Nijenhuis waarin ie uitlegt dat hij zich ook een hoedje schrok toen hij de bioscoop uitliep maar dat er ergens op de redactie een poster hangt met 'Hoofddoekje = rustig aan met de eindredactie' en dat het daarom allemaal pico bello in orde is. Kom op Hans. Tot die tijd. Lekker blijven wrijven jongens.

WTF UPDATE: De brief is helemaal niet van 'AD-lezeres Adnane Riouech', maar van een Facebookster die luistert naar de naam Sarah Alsalhawi en stond al eerder in De Telegraaf, zo lezen wij bij Tante Bel. Deze clickbait is dus niet alleen gejat, maar ook nog eens stiekem van een andere naam voorzien. Bij het stuk staat online (waarschijnlijk sinds 13:27 uur, toen de update plaatsvond) inmiddels de naam van Alsalhawi in plaats van Riouech, de naam in de originele versie van het artikel & in de tweet.

Gelekte mail: Redactieraad AD woedend op hoofdredactie vanwege faalcolumn Hanina Aiaiai

redactieraadboos.jpgGekregen van een abonneeverkoper in een AD-bodywarmer: een intern mailtje van de redactieraad van het Algemeen Dagblad, waarin in omfloerste, voorzichtige taal geschreven staat dat iedereen en z'n redactiestagiair piswoest is over de mislukte MH17-column van Hanina Aiaia en de manier van handelen van de hoofdredactie. Of nou ja, opperhoofden Frank Poorthuis en Hans Nijenhuis zijn kennelijk met verkansie, het was vervangend adjunct Jan 't Hart die de columnkwestie uit de klauw heeft laten lopen. Tegenover Omroep West kwam ie desgevraagd niet verder dan 'vrij land' en 'haar woorden, niet de onze', en ook voor de imagoschade van het tranentrekkende televisiemomentje van Hanina Ajarai wist hij zijn krant niet te behoeden. Dus nu wil de redactieraad graag 'in gesprek' met Jan. Want ze betreuren de ophef. Lees: ze vragen zich af waarom die talentloze mevrouw met dat hoofddoekje überhaupt een column in de keurig kwaliteitskrant met de hooggewaardeerde vis- en koffietest heeft. Hopelijk krijgen we de notulen van dat gesprek ook weer doorgespeeld van Frans Weisglas, onze mol op de AD-redactie. Oh shit nou hebben we het verklapt.

Hoogzomer. Prima moment voor Kamervragen MH17

mh17radarbeelden.gif Deze week begon met de herdenking van MH17. Drie jaar geleden. Het monument dat werd geopend, is een bos. Dat vonden we nogal ironisch. Want een bos, dat is waar we al drie jaar lang in gestuurd worden door Mark Rutte. En overal in dat bos struikel je over onderste stenen. In tegenstelling tot neuzelcolumnistes in het AD treuren we alhier nog iedere dag om het feit dat de grootste massamoord op Nederlandse burgers sinds [opzoeken, red.] nog altijd niet is opgehelderd omdat een miljoenmiljard geopolitieke belangen de weg naar de waarheid blokkeren. Daarom sluiten we de roerige gedenkweek maar eens af met een knip en plak van een nieuwe set Kamervragen van de Onvermoeibare Omtzigt, die zich gelukkig niet door formatiebelangen laat weerhouden van een zoektocht naar de uitweg uit het herdenkingsbos. Opdat we niet voor altijd in de emotie hoeven te blijven dolen. Kern van deze Kamervragen: er was vóór MH17 werd neergeschoten informatie beschikbaar die de NCTV er toe zette om naar AIVD en MIVD te stappen met een verzoek om een veiligheidsupdate van het vlieggebied boven Oekraïne. Maar ná MH17 duurde het nog maanden voordat het kabinet hier melding van maakte. Eerder al maakte de Kiev-briefing duidelijk dat Rutte vóór die fatale 17 juli al meer wist dan hij toe wilden geven. En dit is ook weer zo'n detail dat je denkt: wordt dit dossier ooit opgelost?

Vragen van de leden Van Helvert en Omtzigt (beiden CDA) aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en de Minister van Veiligheid en Justitie over de informatie beschikbaar bij de Nederlandse overheid en regering over het onveilige luchtruim boven Oost Oekraïne in de eerste helft van 2014, dus vóór het neerhalen van vlucht MH17/KL4107 (ingezonden 17 juli 2017).

Vraag 1 Welke informatie lag ten grondslag aan het verzoek van april 2014 van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) aan de inlichtingendiensten AIVD en MIVD om een update van de dreigingsanalyse te maken, in de context van luchthavens en veiligheid van in- en uitgaande luchtvaart, specifiek gerelateerd aan de situatie in Oekraïne (CTIVD-toezichtsrapport nr. 43, pag. 29)? Kunt u de aard en inhoud van deze informatie beschrijven?

Vraag 2 Wilt u de Kamer een afschrift verschaffen van het verzoek van april 2014 van NCTV aan AIVD en MIVD om een update van de dreigingsanalyse te maken, in de context van luchthavens en veiligheid van in- en uitgaande luchtvaart, specifiek gerelateerd aan de situatie in Oekraïne (CTIVD-toezichtsrapport nr. 43, pag. 29)?

Vraag 3 Beschikte de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zelf over dit NCTV-document bij haar onderzoek naar de vliegroutes en het vliegen over conflictgebieden (deel B), of beschikte uitsluitend de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) erover? Indien de OVV daarover beschikte, op welk moment kreeg zij dit document dan?

Vraag 4 Wanneer en hoe bent u geïnformeerd over het bestaan van dit NCTV-verzoek van april 2014?

Vraag 5 Wanneer en hoe is de Ministeriele Commissie Crisisbeheersing (MCCb) op de hoogte gesteld van het bestaan van dit verzoek?

Vraag 6 Waarom heeft het kabinet het bestaan van dit verzoek van de NCTV van april 2014 en het daaruit voorvloeiende rapport niet uit eigen beweging aan de Kamer gemeld, maar werd het bestaan ervan pas duidelijk bij publicatie van het CTIVD-onderzoek in oktober 2015?

Meer vragen na de breek.
Lees verder

GSTV Kamperplanttour #2. Op bezoek bij NL kantoor Russische BUK-handelaar

En hop gaan we nog even verder met onze Kamerplanttour! Vandaag gaan we langs bij Sergey Chemezov, een foute jongen uit Rusland die door Rutte op een Europese sanctielijst is geplaatst. Die heeft, met de complimenten van staatssecretaris Wiebes, een kantoortje onder de rook van Schiphol. Ook gaat Tom nog even langs bij geestelijk moeder van de Kamerplanttour Tinkebell, die twee zielige stagiaires reepjes shredderpapier aan elkaar laat plakken. En we eindigen bij het optrekje van onze grote vriend Poroshenko zelf. Die houdt kennelijk nogal van kip, want hij heeft een kantoor in de Bijlmer. Kijken, als uw bloeddruk het aankan!

MH17. Verdachten kunnen niet worden uitgeleverd

bertkoenderstrekeenflesopen.pngWe wisten het eigenlijk al en nu weten we het zeker: er komt geen internationaal tribunaal om de daders van de aanslag op de MH17 te berechten. Als het OM het onderzoek (waarin nog wel eens iets fout gaat) heeft afgerond worden de daders bij een Nederlandse rechtbank vervolgd. Nou, GeenStijl, dan zal er ergens in de Kamerbrief wel weer een zinnetje staan waar jullie broek van is afgezakt, of niet? Reken maar van yes mensen. Komt ie. "Met betrekking tot eventuele verdachten die de Oekraïense of Russische nationaliteit hebben en die in hun eigen land verblijven, moet worden geconstateerd dat zij naar verwachting niet kunnen worden uitgeleverd, omdat de Oekraïense, respectievelijk de Russische grondwet de uitlevering van eigen onderdanen verbiedt." Wij volgen dit dossier niet zo, maar de kans dat er opeens Ghanese dan wel Cypriotische verdachten op de radar van het OM gekomen zijn, lijkt ons miniem. Blok en Koenders geven in de brief toe dat een internationaal tribunaal dit probleem wellicht niet gehad zou hebben, maar kennelijk zijn onze diplomaten er niet in geslaagd zo'n tribunaal bij elkaar te diplomeren. Dan heb je dus gefaald. Maar niet getreurd! "Er blijft overigens een (theoretische) mogelijkheid dat een verdachte zich vrijwillig naar Nederland begeeft om hier terecht te staan." Ah! Dat is fijn! Die Oekraïeners kunnen tegenwoordig visumvrij naar de EU reizen, dus dan komen ze vanzelf hierheen. Mooi man, die onderste steen.
SPINACCOUNTS ARE GO!

#MH17. Hoe de F zit het nou met die radargegevens

U ziet die kop van die bolle van de vvd en u denk natuurlijk oh nee MH17 leugens daar gaan we weer en u ziet het goed. Want wij hebben bovenstaande quote even uitgeschreven (nee helemaal niet gewoon gecopypaste van hier maar ja we willen niet te lui overkomen): "Het Openbaar Ministerie stuurt mij met enige regelmaat ambtsberichten over de voortgang van het strafrechtelijk onderzoek. Dat is gebruikelijk in de relatie tussen de minister van Veiligheid en Justitie en het Openbaar Ministerie. Het onderwerp van de radargegevens is ook met enige regelmaat aan de orde geweest in de gesprekken die ik met het Openbaar Ministerie heb. Telkens heeft het Openbaar Ministerie mij bevestigd dat er geen behoefte bestaat aan meer of andere gegevens en dat men voldoende gegevens heeft voor het strafrechtelijk onderzoek. Die gegevens heeft het OM onder andere via de MIVD gekregen. " Even onthouden hè. Genoeg gegevens. Telkens. Dat vonden wij altijd nogal raar. Weet u wie dat ook raar vindt? Het OM zelf. Die schrijven namelijk in een E-zine dat ze de Russen om nog meer radargegevens hebben gevraagd. Dat was al eerder aangekondigd. En nu zijn er mensen die het een beetje raar vinden dat het OM die uitspraak van Van der Steur een beetje raar vindt. En daar zijn dus vragen over gesteld aan minister Blok. Dat vinden wij dan weer niet raar. En minister Blok zal er wel weer omheen zwammen. Dat wij dat niet eens meer raar vinden, is wel een beetje naar. Vindt u niet?

MH17-brief. Te laat, te leeg, te laconiek

Niet Mmm maar Zucht. Omdat de Tweede Kamer morgen overlegt over MH17, had zij ministers Blok en Koenders om een brief met de laatste stand van zaken gevraagd. Die brief had er op 8 mei moeten zijn, maar is pas vandaag door Blok gestuurd. Dat is des te opvallender als je bedenkt dat er GEEN REET in staat. Er wordt een beetje oud nieuws herkauwd, er zit een spelfoutje in om het geheel een gehaaste look te geven en Stef Blok lacht artikel 68 van de Grondwet vierkant uit. Het oudst is het nieuws over de strafrechtelijke vervolging van de daders. Uit de brief blijkt dat we sinds oktober 2016 weinig zijn opgeschoten. Blok noemt het 'een zaak van lange adem'. Zeg dat wel ja. Maar hee, dat hadden we allemaal prima gevonden als Blok even daarvoor niet zo'n cynische opmerking had gemaakt over het doofpotdekselduwende hoger beroep van de Staat in de WOB-zaak van RTL, NOS en de Volkskrant. "Tegen het oordeel dat de verslagen van de MCCb openbaar moeten worden gemaakt, is op 7 april jl. hoger beroep ingesteld en een voorlopige voorziening aangevraagd. Tegelijkertijd hebben ook De Volkskrant, de NOS en RTL Nieuws hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank. De gevraagde voorlopige voorziening is toegewezen, waardoor de staat niet direct uitvoering hoeft te geven aan de WOB uitspraak van de rechtbank Midden Nederland met betrekking tot het openbaren van MCCb verslagen. Er zijn derhalve geen nieuwe stukken die aan uw Kamer kunnen worden gestuurd." Er zijn allerlei stukken die aan de Kamer kunnen worden gestuurd, maar omdat het kabinet dat NIET WIL gebeurt dat niet. Blok doet net alsof dat hoger beroep door de staat hem ook maar overkomen is. Terwijl zijn eigen kabinet de Onderste Steen voortdurend verder weg aan het trappen is. Zucht, dus.