Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend
199 topics
#mh17

MH17. Rapport over 'zelfoverschatting' bij politie-baasjes en uitwonen personeel NU PAS openbaar

kent u deze nog???

A good day to bury bad news. Terwijl heel Den Haag hijgde op Hennis, stuurde Stef Blok (destijds nog niet in functie dus kan hem het rotten) gisteren stukken aan de Kamer die eigenlijk zondag al openbaar hadden moeten zijn.

En ja. Dan staat er dus iets brisants in. Het gaat namelijk om de evaluatie van de politie van het eigen optreden. De samenvatting hadden we al. Maar de tekst zelf bevat ook interessante stukken. Gaan we citeren uit de conclusies op pagina 23: "De gedachte dat elk diensthoofd bij voorbaat geschikt is als crisisleider, is volgens diverse betrokkenen niet juist gebleken. Volgens respondenten was ook nog te vaak sprake van zelfoverschatting. Een aantal geïnterviewde collega's geeft aan dat zij vaak onnodig veel druk van de organisatie gevoeld hebben. Hierdoor zijn verhoudingen tussen leidinggevenden en medewerkers in de uitvoering soms verstoord." Dat is ambtenarentaal voor: arrogante klote-managers hebben keihard werkende politiemensen dwarsgezeten terwijl ze zelf van toeten noch blazen wisten. Sowieso was het werk van onze jongens en meisjes in het blauw in de nasleep van deze aanslag loodzwaar. Daar staat ook nog wat over in het rapport. "Uit de evaluatie blijkt verder dat er weinig aandacht was voor de fysieke en emotionele belasting van collega's die in processen werkzaam waren waar sterke maatschappelijke of politieke druk werd ondervonden." Niks voor een vvd-ministerie zeg. Schijt hebben aan het gewone personeel dat met zijn poten in de modder staat, terwijl je je eigen kunnen overschat. Oh ja. En de afspraken over het delen van informatie over vliegroutes? Die blijven gewoon geheim.

Social

LIVE. Kamer zoekt naar daders in MH17-moeras

Tegenstrijdige verhalen uit Kiev over radarbeelden. Bekende maar niet naar gehandelde luchtruimveiligheid. Oekraïense EU- en NAVO-belangen. Burgeroorlog. Gefotosjopte Russische radarvideo's. En vandaag in dit moeras: vervolging van de onbekende daders.

Het waren de Russen, of hun separatistische sokpoppen, met een BUK-raket, ergens in het oosten van Oekraïne. This we know, en dat is ook het meest plausibel. Maar welke Russen of aanverwante Poetinpoppen, waar zijn ze nu en hoe komen ze ooit voor het gerecht? De regering Rutte heeft al jarenlang en ondanks toezeggingen, beloftes en tijdspadschemastructuren geen goede strategie voor vervolging en berechting van de daders van MH17, die eerst nog gevonden moeten worden om ze überhaupt zo te kunnen noemen. Er zijn nog niet eens verdachten. En er is geen tribunaal. Het is aan het juridische uiteinde van het MH17-dossier de zoveelste schimmige situatie waarin geen bevrediging, genoegdoening of gerechtigheid voor de nabestaanden te vinden is. Alleen een (geo-) politiek moeras. En daar moet ons lamme eenden-parlement vanmiddag wat van vinden. Onze hoop is uiteraard op 1 man die, zoals Marc Belinfante terecht opmerkt, voor de laatste keer all out kan gaan voordat het CDA zelf met de bolle reedt in Vak K op de deksel van de MH17-doofpot gaat zitten. Live. Op de buienradar van het Binnenhof.

Kamerkluitjes in Oekraïens riet. Waarom mocht MH17 boven oorlogsgebied vliegen?

luchtverkeersleiding

Stompe antwoorden op scherpe vragen: het is weer MH17-doofpottijd.

De Tweede Kamer wil na drie jaar toch eens weten waarom er überhaupt nog over oorlogsgebied werd gevlogen. Oekraïne wist op 14 april namelijk van de aanwezigheid van raketten in het rebellengebied en deelde dat zelfs mee aan onder andere Nederland. Bovendien verhoogde Oekraïne op diezelfde dag de grens boven het oostelijke luchtruim van 26.000 voet naar 32.000 voet (MH17 vloog op 33.000 voet). Voor deze verhoging is, in strijd met de internationale regels (bron), nooit een goede verklaring gegeven. Toen de Telegraaf er naar vroeg loog de Oekraïense ambassadeur dat ze niet wisten dat die raketten er waren en ook de OVV verklaarde dat het luchtruim nooit open had mogen zijn. Ondertussen duikt er in voetnoten van rapporten en tussen regels van krantenartikelen door het ene na het andere officiële stuk op dat wel eens meer inzicht zou kunnen geven in wie wat wanneer wist. De Tweede Kamer wil die documenten zien, maar kreeg vandaag een hoop gedraai om de hete brij en de belofte van 'vertrouwelijke inzage'. 'Vertrouwelijke inzage' betekent: u mag er wel kijken maar u mag er niks over zeggen en zo doen wij weer alsof we transparant zijn terwijl de luiken eigenlijk dichtgaan. Ondertussen schrijft Stef Blok dat al die stukken niks nakkes nada met de veiligheidssituatie boven Oekraïne te maken hebben. Maar afspraken over het delen van informatie met luchtvaartmaatschappijen hebben natuurlijk wel te maken met die situatie. Relevante informatie (die in ieder geval op 14 juli beschikbaar was) is namelijk NIET gedeeld met de luchtvaartmaatschappijen. En daarom blijft de grote vraag.

Waarom vloog dat vliegtuig daar?

MH17. Weer wordt er wat verzwegen door Rutte (en NPO-ambtenaar Rudy Bouma nam menselijke resten mee van rampplek)

Piep piep piep

Mark Rutte houdt weer eens wat achter over MH17. Onderkoelde quote du jour van Pieter Omtzigt: "Het gebeurt vaker dat antwoorden over de MH17 niet uitblinken in helderheid."

In 2013, vóór MH17 werd neergehaald, zijn er afspraken gemaakt tussen de overheid en luchtvaartmaatschappijen over informatiedeling rond onveilige luchtruimen. Die afspraken zijn natuurlijk geheim gehouden, maar Eenmansleger Omtzigt wil ze toch graag hebben en vraagt daar al een tijdje om in Kamervragen. Want de Nederlandse overheid had vanuit allerlei hoeken (NAVO, OVSE en Kiev) vóór die fatale 17e juli 2014 al informatie over raketgevaren in het Oekraïense luchtruim, maar deed daar niets mee. De beroemde Kiev Briefing werd door Rutte zelfs geheim gehouden voor de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, terwijl hij cruciale informatie bevatte over de veiligheid in het luchtruim boven het Oosten van Poroshenkostan. Pas nadat Argos het document boven water kreeg en het bestaan ervan dus niet meer te ontkennen viel door Rutte, werd het aan het dossier toegevoegd. Ook over de in 2014 gemaakte afspraken tussen overheid en vliegmaatschappijen staat echter niets in het OVV-rapport, wat bij Omtzigt de vraag oproept: HEEFT de OVV die afspraken wel? En waarom vloog KLM eigenlijk nog boven gevaarlijk oorlogsgebied? Daarom wil hij ze inzien. Daarom heeft hij er al drie keer om gevraagd. Maar het antwoord wordt dus op basis van kulsmoesjes iedere keer geweigerd door Rutte en zijn kabinetstrawanten. Terwijl de vragen van Omtzigt eigenlijk heel simpel zijn.

WTF. NPO'er Rudy Bouma nam menselijke resten mee

WTF Bouma

Nieuw nieuws uit een interview op Villamedia, waarin politiechef Wildert Paulissen klaagt dat de pers de recherche in de weg loopt bij het MH17-onderzoek omdat RTL-top dog Jeroen Akkermans zélf forensisch onderzoek liet doen op een stukje BUK (lol, flikker op, Paulissen, dat was topwerk). In het interview vertelt persvoorlichter Thomas Aling (die het handje van Paulissen vasthield tijdens het gesprek) dat NPO-ambtenaar Rudy Bouma menselijke resten mee terugbracht van de rampplek en ook nog dacht dat ie daarvoor met bloemen en applaus beloond zou worden. WTF, Bouma. Dat je een egojagertje bent, dat wisten we al wel. Maar dit is wel echt sick shit. Villamedia zit eenzaam achter een betaalmuur, maar Marcel van den Berg heeft context & duiding op zijn MH17-blog.

Algemeen Dagblad geeft Hanina-korting aan abo-opzeggers

Social

Te leuk om dood te checken. Maar op Facebook beweert een opzegabonnee van het Aa Dee dat hem een Hanina-korting is aangeboden: zijn aandeel in haar salaris als korting op de krant. Kennelijk gaat het hard met de abo-annuleringen na de mislukte column en dito uitleg achteraf. Ook de idiote excuusbrief van Hans 'Sorry ik was op verkansie' Nijenhuis heeft weinig mensen overtuigd (en zeker JanD niet). En dat de krant ingezonden brieven knipsteelt uit de Telebelg en van een andere naam voorziet, wekt ook bepaald geen vertrouwen in de dode boom natuurlijk. Dolletjes benieuwd of de gepikeerde Redactieraad nog gaat lekken reageren...

AD clickbaitorgelt verder met Hanina/MH17-rel

Bums on seats! Brood en spelen! Kliks en banners! Plaastvervangend Stuiterballendief Jan 't Hart van het Algemeen Dagblad heeft de brief van de redactieraad nog eens goed doorgenomen en besloten dat wrijven in een vlek dan misschien wel reuze vervelend is, maar het levert godnondeju klik-klik-klikcijfers op dat wil jij niet weten. In een paar klinkende volzinnen schrijft ene mevrouw Adnane Riouech Sarah Alsalhawi (zie update) haar hoofddoekzuster naar huis, maar eh, dat is, hoe moeten we dat nou zeggen, niet bepaald een prestatie. Wij wachten hier nog steeds met smart op een misplaatst Facebookbericht van Hans Nijenhuis waarin ie uitlegt dat hij zich ook een hoedje schrok toen hij de bioscoop uitliep maar dat er ergens op de redactie een poster hangt met 'Hoofddoekje = rustig aan met de eindredactie' en dat het daarom allemaal pico bello in orde is. Kom op Hans. Tot die tijd. Lekker blijven wrijven jongens.

WTF UPDATE: De brief is helemaal niet van 'AD-lezeres Adnane Riouech', maar van een Facebookster die luistert naar de naam Sarah Alsalhawi en stond al eerder in De Telegraaf, zo lezen wij bij Tante Bel. Deze clickbait is dus niet alleen gejat, maar ook nog eens stiekem van een andere naam voorzien. Bij het stuk staat online (waarschijnlijk sinds 13:27 uur, toen de update plaatsvond) inmiddels de naam van Alsalhawi in plaats van Riouech, de naam in de originele versie van het artikel & in de tweet.

Gelekte mail: Redactieraad AD woedend op hoofdredactie vanwege faalcolumn Hanina Aiaiai

redactieraadboos.jpgGekregen van een abonneeverkoper in een AD-bodywarmer: een intern mailtje van de redactieraad van het Algemeen Dagblad, waarin in omfloerste, voorzichtige taal geschreven staat dat iedereen en z'n redactiestagiair piswoest is over de mislukte MH17-column van Hanina Aiaia en de manier van handelen van de hoofdredactie. Of nou ja, opperhoofden Frank Poorthuis en Hans Nijenhuis zijn kennelijk met verkansie, het was vervangend adjunct Jan 't Hart die de columnkwestie uit de klauw heeft laten lopen. Tegenover Omroep West kwam ie desgevraagd niet verder dan 'vrij land' en 'haar woorden, niet de onze', en ook voor de imagoschade van het tranentrekkende televisiemomentje van Hanina Ajarai wist hij zijn krant niet te behoeden. Dus nu wil de redactieraad graag 'in gesprek' met Jan. Want ze betreuren de ophef. Lees: ze vragen zich af waarom die talentloze mevrouw met dat hoofddoekje überhaupt een column in de keurig kwaliteitskrant met de hooggewaardeerde vis- en koffietest heeft. Hopelijk krijgen we de notulen van dat gesprek ook weer doorgespeeld van Frans Weisglas, onze mol op de AD-redactie. Oh shit nou hebben we het verklapt.

Hoogzomer. Prima moment voor Kamervragen MH17

mh17radarbeelden.gif Deze week begon met de herdenking van MH17. Drie jaar geleden. Het monument dat werd geopend, is een bos. Dat vonden we nogal ironisch. Want een bos, dat is waar we al drie jaar lang in gestuurd worden door Mark Rutte. En overal in dat bos struikel je over onderste stenen. In tegenstelling tot neuzelcolumnistes in het AD treuren we alhier nog iedere dag om het feit dat de grootste massamoord op Nederlandse burgers sinds [opzoeken, red.] nog altijd niet is opgehelderd omdat een miljoenmiljard geopolitieke belangen de weg naar de waarheid blokkeren. Daarom sluiten we de roerige gedenkweek maar eens af met een knip en plak van een nieuwe set Kamervragen van de Onvermoeibare Omtzigt, die zich gelukkig niet door formatiebelangen laat weerhouden van een zoektocht naar de uitweg uit het herdenkingsbos. Opdat we niet voor altijd in de emotie hoeven te blijven dolen. Kern van deze Kamervragen: er was vóór MH17 werd neergeschoten informatie beschikbaar die de NCTV er toe zette om naar AIVD en MIVD te stappen met een verzoek om een veiligheidsupdate van het vlieggebied boven Oekraïne. Maar ná MH17 duurde het nog maanden voordat het kabinet hier melding van maakte. Eerder al maakte de Kiev-briefing duidelijk dat Rutte vóór die fatale 17 juli al meer wist dan hij toe wilden geven. En dit is ook weer zo'n detail dat je denkt: wordt dit dossier ooit opgelost?

Vragen van de leden Van Helvert en Omtzigt (beiden CDA) aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en de Minister van Veiligheid en Justitie over de informatie beschikbaar bij de Nederlandse overheid en regering over het onveilige luchtruim boven Oost Oekraïne in de eerste helft van 2014, dus vóór het neerhalen van vlucht MH17/KL4107 (ingezonden 17 juli 2017).

Vraag 1 Welke informatie lag ten grondslag aan het verzoek van april 2014 van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) aan de inlichtingendiensten AIVD en MIVD om een update van de dreigingsanalyse te maken, in de context van luchthavens en veiligheid van in- en uitgaande luchtvaart, specifiek gerelateerd aan de situatie in Oekraïne (CTIVD-toezichtsrapport nr. 43, pag. 29)? Kunt u de aard en inhoud van deze informatie beschrijven?

Vraag 2 Wilt u de Kamer een afschrift verschaffen van het verzoek van april 2014 van NCTV aan AIVD en MIVD om een update van de dreigingsanalyse te maken, in de context van luchthavens en veiligheid van in- en uitgaande luchtvaart, specifiek gerelateerd aan de situatie in Oekraïne (CTIVD-toezichtsrapport nr. 43, pag. 29)?

Vraag 3 Beschikte de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zelf over dit NCTV-document bij haar onderzoek naar de vliegroutes en het vliegen over conflictgebieden (deel B), of beschikte uitsluitend de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) erover? Indien de OVV daarover beschikte, op welk moment kreeg zij dit document dan?

Vraag 4 Wanneer en hoe bent u geïnformeerd over het bestaan van dit NCTV-verzoek van april 2014?

Vraag 5 Wanneer en hoe is de Ministeriele Commissie Crisisbeheersing (MCCb) op de hoogte gesteld van het bestaan van dit verzoek?

Vraag 6 Waarom heeft het kabinet het bestaan van dit verzoek van de NCTV van april 2014 en het daaruit voorvloeiende rapport niet uit eigen beweging aan de Kamer gemeld, maar werd het bestaan ervan pas duidelijk bij publicatie van het CTIVD-onderzoek in oktober 2015?

Meer vragen na de breek.
Lees verder

#BREEK

Madrid schort autonomie Catalonië zaterdag op