Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Nederland gulle gever

En geen cent teveel hoor!Tijd om onszelf eens goed op de borst te kloppen. Na Denemarken is Nederland namelijk de allergrootste armoedebestrijder ter wereld! Wat de gemiddelde derdewerelder met dat geld doet is nog maar de vraag, maar een kniesoor die daar op let. Het is goed om te zien dat we internationaal gezien nog ergens goed in zijn. Want terwijl we hier al aan het laatste gaatje van de broekriem zitten, kunnen ze in Afrika tenminste weer lekker los en dat is ook wat waard. Klein detail is alleen dat buitenlanders het verschil tussen Afrika en Nederland eigenlijk ook al niet meer kunnen zien. Pronk is dood, leve Pronk!

Reaguursels

Inloggen

STOP HOOFDLETTERTERREUR

Mare | 02-09-05 | 21:11

STOP ONTWIKKELINGS GELD,TOTDAT ER EEN DUIDELIJK WERELDBELEID KOMT OM EFFECTIEF ARMOE EN CORRUPTIE TE BESTRIJDEN,NU GAAT HET GELD IN VERKEERDE BROEKZAKKEN EN NAAR WAPENS,HET IS EEN DOODLOPENDE WEG VAN KRIJGSHEREN EN LANDJEPIK!STAATSGREEP OP STAATSGREEP,DROP EERST CONDOOMS DAT DE AFRIKANEN EERST EENS STOPPEN MET HET RAAK BABIETJES NEUKEN BIJ AL DIE BIJVROUWEN!

nummertje | 02-09-05 | 19:55

"De cassiere wordt niet uitgebuit, omdat ze niet wordt gedwongen (dat zou slavernij zijn en dat is afgeschaft".

Ik vind je vre-se-lijk naief. Na-tuur-lijk wordt deze vrouw niet uitgebuit, ze is helemaal tevreden, ze kan zooooo ergens anders gaan werken. Geen probleem, baantje liggen zo voor het oprapen.

Dit is een ongelofelijke kapitalistische oogklep-opmerking, sorry hoor :

"En die kids in die sweatshops in India worden ook niet uitgebuit. Want de deur is niet op slot en ze kunnen er zo doorheen stappen. Dat ze dan dood zijn door ondervoeding is niet het probleem van de werkgever.

En p.s. : Ja, ik heb je meervrijheid-site gezien. Komt een tikkie over als je favoriete pagina, want het is voor zover ik heb gezien de site waar je alle links in deze thread vandaan hebt gehaald. Da's op zich niet erg, maar ik baseer me never nooit op 1 bron. Zeker niet als het een internet-bron is.

Overigens vind ik de artikelen op die site bij vlagen wel interessant, maar er wordt wel geschreven vanuit een vooraf ingenomen standpunt. Weinig flexibel dus...

TM | 01-09-05 | 14:45

Armoedebestrijder... muhahaha

we zijn diegenen die lekker elke week zien dat er een hongersnood is en dan als dank daarvoor een kilo rijst sponseren...

Armoede bestrijden is in mijn ogen toch wat anders dan elk jaar 100 euro per hoofd van de bevolking te doneren aan corrupte dictatoriale regeringen welke toch na een jaartje zakken vullen worden weggeschopt..

PNCO | 01-09-05 | 13:47

Het rendement op aandelen blijft alleen goed als zorgvuldig met de hulpbronnen wordt omgesprongen. Geen hulpbron = geen onderneming = geen aandelen = geen rendement.

@ knutsel,

De cassiere wordt niet uitgebuit, omdat ze niet wordt gedwongen (dat zou slavernij zijn en dat is afgeschaft, behalve in de negorij dan). Het alternatief voor haar (niet werken bij de Aldi) is voor haar kennelijk minder bevredigend, anders zou ze er niet werken. D
Als de ondernemer zijn bezit wil verkopen, zal hij dit doen tegen de hoogst mogelijke prijs en dus zijn bezit niet verkwanselen. Als hij het bewaart zal hij inderdaad, c.p. de kapitaalwaarde zo groot mogelijk willen laten zijn voor zijn nagesclacht.

pazzo | 01-09-05 | 12:25

Citaat : "Is de hulpbron in bezit van een individu, dan zal dit individu de kapitaalwaarde ervan zo groot mogelijk willen laten zijn en er dus zuinig mee omspringen. Doet hij dit niet dan snijdt hij zichzelf in de vingers."

Moet ik toch even op reageren. Want dit hele systeem van 'rentmeesterschap' is kapotgegaan door de aandelenmarkt. Die zorgde er voor dat de hulpbronnen in het bezit kwam van duizenden naamloze investeerders die het geen ruk uitmaakt wat er gebeurt zolang het rendement op de aandelen maar goed is. Zet er dan ook nog een paar *ingehuurde* CEO's bij, die allang van te voren een gouden handdruk hebben geregeld bij vertrek, en je hebt een blauwdruk voor een kapitalistische ramp. Zelfverrijking aan de top en de consequenties doen er niet meer toe. Enron anyone?

TM | 01-09-05 | 11:22

@Knutsel Mijn god, exploitatie bij de Aldi... wat wil je eigenlijk? Geen gezeik, iedereen rijk! Ja hoor, zo komen we er wel.
En wat die dieren betreft: dat vlees uit Botswana was nou juist scharrelvlees. Ruimte zat, immers. Ik heb daarom liever een karbonade uit Oezbekistan of Botswana dan uit het krappe Nederland. Weg dus, met die handelsbarrieres.

kniebelknuistje | 01-09-05 | 10:33

"Exploitatie van mensen gebeurt alleen door overheden."
eh... sorry het is nog te vroeg om hier echt serieus op te reageren, maar ik vermoed een gebrek aan arbeidsverleden door zo'n uitspraak.... vraag eens aan de kassiere bij de Aldi of ze er ook zo over denkt...
"Is de hulpbron in bezit van een individu, dan zal dit individu de kapitaalwaarde ervan zo groot mogelijk willen laten zijn en er dus zuinig mee omspringen. Doet hij dit niet dan snijdt hij zichzelf in de vingers."
Theoretisch klinkt dit heel mooi, eigenlijk bijna net zo utopisch als mijn eigen ideeën... ook voor hulpbronnen geldt dat je het slechts eenmaal kunt verkopen... of zal de ondernemer het willen conserveren voor zijn kleinkinderen ?

knutsel | 01-09-05 | 08:59

Ontwikkelingshulp is vooral het spekken van de eigen kas (Ja, wij NL-ers zijn niet helemaal gek!) en het eigenbelang (ja, handelsnatie).
Op zich helemaal niet verkeerd. Echter. NL laat zich nog te veel sturen door de grootmachten en verontachtzaamd haar eigen belang.
Eigen koers varen: dubieuze regeringen direct afserveren en alleen investeren in zaken waar beide partijen hun profijt van hebben.

QZNYWRLD | 01-09-05 | 02:38

Knutsel,

Kennelijk stemt het alternatief van de negerts tot minder tevredenheid dan werken voor westerse ondernemingen. Exploitatie van mensen gebeurt alleen door overheden. Je hebt slavernij en vrijwillig handelen. Als Jan voor Piet gaat werken en dat gebeurt zonder dwang worden beiden daar beter van. Maar als de Staat onder dreiging van geweld geld afpikt van Piet en dat aan Klaas geeft, zonder dat Piet dat wil, wordt Piet idd uitgebuit. Kapitalisme gaat over vrijwillige transacties tussen mensen in een systeem van arbeidsdeling: geen uitbuiting dus. Socialisme gaat over onvrijwillige transacties tussen mens en staat, ofwel uitbuiting.

Exploitatie van natuur is ook weer alleen mogelijk door overheden. Omdat Staten natuurlijke hulpbronnen bezitten en niet individuen is dus iedereen en dus niemand eigenaar. het marktmechanisme werkt dan niet, dus zullen ambtenaren en politici gedurende hun ambstermijn ertoe geneigd zijn de hulprbronnnen maximaal uit te nutten. Is de hulpbron in bezit van een individu, dan zal dit individu de kapitaalwaarde ervan zo groot mogelijk willen laten zijn en er dus zuinig mee omspringen. Doet hij dit niet dan snijdt hij zichzelf in de vingers.

pazzo | 01-09-05 | 02:03

@kniebel
Ik heb een tijd geleden ook wel zo'n reportage gezien over "filet africain"
en natuurlijk zijn die veeboeren blij.
Mijn probleem is van nog meer globale aard: exploitatie van mens, natuur én dier. Maar ja, prioriteiten he, eerst de negerts, dan de dieren...

knutsel | 01-09-05 | 00:33

Dat gehakt uit Botswana vond ik trouwens goed nieuws omdat het een goed product (van scharrelvlees afkomstig) is uit een land waarover je alleen maar ellende leest. De reden waarom AH het niet op de verpakkingen zet (itt bv Greenfieldsvermelding) is omdat Afrika alleen de associatie oproept met honger en onrecht. Mijn ervaring in Afrika is dat dit de mensen daar echt de keel uithangt.

kniebelknuistje | 01-09-05 | 00:10

@TM: ja, da's waar. Vooral omdat je bondig moet blijven, ik ken het. Die platitudes tref je hieronder wel weer bij knutsel aan:
@Knutsel: waarom zou het kapitalistische uitbuiting zijn? Die gasten in het filmpje waren juist heel tevreden met hun salaris en arbeidsomstandigheden. Herinnert me aan een gehucht waar ik eens was in midden-Rusland, dat lag helemaal op z'n gat sinds de chemische sovjetfabriek z'n 5000 pseudo-werknemers op straat had gezet. Maar toen kwam Proctor&Gamble. Vreselijke multinational, natuurlijk. Maakt gore waspoeders, de top wast wellicht nog wel meer wit. Maar ik heb alleen maar enthousiaste verhalen gehoord van de plaatselijke bevolking. Ze hadden een betrouwbare baas die ze op tijd genoeg uitbetaalde. Tja, en dan kom jij, Knutsel, zeggen dat ze niet voor zo'n kapitalistische uitbuiter moeten werken.

kniebelknuistje | 01-09-05 | 00:06

Tsja demagogie... er moet toch iemand het doen... dus als ik het goed begrijp moeten we ervoor zorgen, dat de Afrikanen de ingredienten gaan aanleveren voor de hamburgers van Macdonalds, opdat iedereen er beter van wordt. Kijk, dat noem ik nou KAPITALISTISCHE UITBUITING (en zwakzinnig bovendien).

knutsel | 31-08-05 | 23:30

Yeah o.k. Maar ik bedoel met dat McDonalds voorbeeld niet McDonalds, maar het gemak waarmee de moderne westerling zooooo begaan is met het lot van die arme afrikanen maar zich ondertussen wel vetvreten aan de burgers. Dat ligt echt niet zo aan McDonalds, heb je wel eens gezien wat voor een lappen vlees voor een Amerikaan voor normaal doorgaan? Niet te geloven.

En in Nederland is dat niet anders, wil ik maar zeggen.

Anyways: als je hier maar lang genoeg post ga je vanzelf in platituden denken. Risico van het vak... ;)

TM | 31-08-05 | 21:58

Knutsel kwam trouwens een eind in de richting, met z?n "kapitalistische uitbuiting" ? een verwijt naar een site waar toch redelijk onderbouwde artikelen staan. Verder betrapte ik jou op een vloeiende overgang van hongerend afrika naar het agitpropsjabloon van de Amerikaanse hamburgerketens. Zonder nu alle argumenten van posters als Pazzo/ of de redacteuren van Meervrijheid.nl te herhalen, denk ik dat je met dergelijk vergaande inmening je op het hellende vlak naar een totalittair regime zou begeven (Loekasjenko verbiedt bv Mc Donalds, terwijl de wit-russen maar wat graag een hamburger zouden willen eten, zoals hun oosterburen) terwijl de Afrikanen hier niet eens bij gebaat zouden zijn. Ik zag laatst in ?n docu dat de werknemers van de gehaktfabrieken in Botswana juist erg blij waren met constante werkgelegenheid tbv hamburgers. (gehakt van Albert Heijn komt trouwens uit Botswana. De stommeriken zetten het niet op de verpakking, uit angst voor afkeurende verhalen, terwijl het juist zoiets positiefs is.)

kniebelknuistje | 31-08-05 | 21:52

Oh god, een onverbeterlijke wereldverbeteraar. Zoals alle Nederlanders... Maar goed, I was just checking the walls. ;)

TM | 31-08-05 | 21:44

@TM: bedoel jou helemaal niet. (Voel je je aangesproken? Ben je dan een wereldverbeteraar? ;-)

kniebelknuistje | 31-08-05 | 21:27

@Knuistje : ik heb een tyfushekel aan demagogie en populisme. Dus als je me daarop hebt kunnen betrappen dan hoor ik dat graag knuistje. Serieus bedoeld trouwens. Ik ben me er namelijk niet van bewust en ik leer graag bij. ;)

TM | 31-08-05 | 20:30

Pazzo weet tenminste waar hij over praat, in plaats van met demagogische truukjes aan te komen. De meeste wereldverbeteraars hier betrap ik erop dat ze wetenschappelijke feiten negeren, en alleen maar met cases, uit de context gerukte gevallen aankomen die toevallig hun veronderstellingen onderstrepen.

kniebelknuistje | 31-08-05 | 19:39

"Hierbij eindig ik deze woordenwisseling ook omdat we er beter aan zouden doen om met afrikanen in discussie te gaan dam om over afrika te discussieren."

Absoluut. Daarom zal ik het laten bij deze laatste posting : Zoals ook ik reeds heb gezegd is het beter als de landen zelf de opbouw ter hand nemen en daarbij gesteund worden door de donorlanden. Ik ben het daarin helemaal met je eens. Dat laat echter onverlet dat je Live-Aid niet kunt vergelijken met de verantwoordelijkheden van de Internationale Gemeenschap. Dat is appels met peren vergelijken. Live-Aid waren een paar mensen die zich heel boos maakten en in elk geval tijdelijk de nood enigszins wisten te lenigen van een beperkt aantal mensen en wel degelijk levens hebben gered. Daar kunnen we cynisch over doen maar zo is het wel.
Het was inderdaad(zeker in eerste instantie) korte-termijn werk. Die organisatie vervolgens voor de voeten gooien dat het veel struktureler moet, met veel meer inbreng van de regeringen zelf, vind ik daarom dus niet terecht. Die kritiek hoort - vind ik - bij de VN, Unesco, Unicef, de EU, the States, enzovoort. Al die organisaties die beter zouden moeten weten en een lange-termijn planning kunnen aanhouden.

"De schulden last zou beter op te lossen zijn door hem niet kwijt te schelden maar door aflossing en rente op te schorten"

Yup, of door de rente voorwaardelijk kwijt te schelden en de landen de mogelijkheid te geven een gedeelte van de besparing die dat oplevert te gebruiken om de hoofdsom versneld en rentevrij af te lossen. Bij goed gedrag geen rente meer, bij slecht gedrag komt de rente weer terug. Alhoewel ik dat wel errug paternalistisch vind; "papa let op jullie dus gedraag je!". Mogelijkheden zat, dat zeker.

"Het continent heeft al zat te leiden gehad onder westerse betweters."

Yes, en ook onder de doorgerotte corruptie van regimes die zichzelf in stand houden door de opportunistische steun van westerse regeringen. Die uiteindelijk toch altijd doen wat ze zelf het beste uitkomt.

Overigens vond ik deze discussie een stuk beter dan de gemiddelde discussie die ik her en der meemaak.

Dank aan allen en tot in het stamcafe!

TM | 31-08-05 | 18:26

@ TM
klein dingetje maar hoor. tuurlijk Pronk voor het tribunaal (mede verantwoordelijk voor het aan de macht helpen/houden van Mugabe bijvoorbeeld). Maar meer in het bijzonder voor het financieren van al die kutdictators die afrika de vernieling in hebben geholpen.
In den blinde actie ondernemen is wel degelijk laakbaar wanneer dat meer schade aanricht dan goed doet. Daarom dus geen live8 of ontwikkelingshulp, dat jij je daar minder goed bij voelt weegt m.i. niet op tegen de verbetering die dit zou inhouden voor onze afrikaanse medemensen.
De schulden last zou beter op te lossen zijn door hem niet kwijt te schelden maar door aflossing en rente op te schorten. Houd een overheid zich aan de afspraken dat wordt de schuld stukje bij beetje kwijtgescholden. Zo biedt je financieele ruimte maar hou je toch een stok achter de deur.
Hierbij eindig ik deze woordenwisseling ook omdat we er beter aan zouden doen om met afrikanen in discussie te gaan dam om over afrika te discussieren.
Het continent heeft al zat te leiden gehad onder westerse betweters.

egwel | 31-08-05 | 18:04

@egwel 15:54; "I don't want to be a member of a club that would accept me as a member." Groucho Marx.

Neen, ik ben geen lid van een politieke partij, en ik weet al een aantal jaren niet van te voren waar ik op ga stemmen(al stem ik wel altijd). Nee, ik ben niet links en ik ben ook niet rechts. Dat zijn volkomen verouderde termen in de moderne wereld. Als ik echt wat zou willen doen dan zou ik mijn eigen partij oprichten en de juiste mensen om me heen verzamelen. En nou niet meteen gaan denken dat ik Fortuyn-neigingen heb, o.k. ;)

Ik ben wel voor idealisme en het proberen om de wereld beter te maken.
Je kunt je hele leven cynisch zijn maar je lost er geen ene moer mee op. Ik heb dan nog liever iemand die aktie onderneemt en dan fouten maakt. Liever dat, dan iemand die zo bang is om af te gaan dat hij waarschijnlijk nooit zal opkomen...

@Langeneus 15:19 : ja dat was me ook opgevallen.. lol! Maar toch nog doordiscussieren. I really should learn not to do that some day!

@Pazzo 15:24 : de overheid heeft altijd geroepen dat de melkplas, boterberg, enzovoort onstaan zijn door de protectionistische maatregelen van wat toen de EEG heette. Bedoeld om de Europese Markt te beschermen. Al het anders is gewoon propaganda. Mensen met honger zijn niet geinteresseerd in de dieperliggende filosofie, die willen een pakje boter en een pak melk. Maar goed, ik moet het hier ook allemaal maar bediscussieren met beperkte tijd en ruimte. Er zit absoluut meer achter dan hetgeen ik gezegd heb. Maar dat is wellicht een andere discussie?

@verbatim 15:25 : Ongeveer verbatim. Want anders droogt de hulp toch op, juist vanwege de sentimenten in de donorlanden. "Moet je eens kijken wat er met mijn geld gebeurt daar, ze zijn zo corrupt als de pest. Weet je wat? We geven niets meer!". Heb je die opmerking in deze thread ook al gelezen? ;)
En zoals ik al opmerkte: wat mij betreft zetten ze een Internationaal Hof op of gebruiken ze een bestaande organisatie, om de 'leiders' voor het gerecht te brengen. Mag Ome George Bush - graag met toestemming van de rest van de wereld dit keer - WEL een land schoonvegen en alle corrupte etters arresteren(of erger). Want mensen die zichzelf aan de top vetmesten over de rug van hun eigen arme onderdanen(!!) mogen ze wat mij betreft voor het vuurpeloton zetten.

@egwel 15:47 : Ik was degene over dat tribunaal. Jan Pronk daarmee in verband brengen vind ik belachelijk. Of was Jantje Pronk degene die het volledige hulp-programma van de VN en haar lidstaten mocht bepalen? De intentie was zowiezo goed(of geloof je dat ook niet van Pronk?) en de tijden waren compleet anders. Maar zo'n enorme klootzak als Mugabe, die de blanken uit hun goed draaiende boerderijen drijft en daarna zijn eigen bevolking laat verhongeren? Pleurt maar voor de internationale rechter. En zet er dan ook stevige straffen op anders krijgen we van die machteloze VN-moties zoals tegen Israel. Er is denk ik geen behoefte aan nog een tandeloze VN.

En kijk eens hier : twee dingen(...... sorry, couldn't resist) :
Uiteraard moeten Afrika ZELF een strategie gaan bepalen maar da's een tikkie moeilijk als 80 % van je nationale inkomen opgaat aan het betalen van RENTE over leningen. Dus in dat opzicht vind ik dat die Geldof en co wel een punt hadden/hebben. Maar voor het overige ben ik het met je eens dat hoe meer Afrika zelf doet des te beter het is.


ZO! En zal ik nu dan eens een keertje plaatsmaken voor de volgende kandidaat voor het spreekgestoelte ? ;)

TM | 31-08-05 | 17:24

@nummertje
Het gekke is dat ik alleen NL'ers hoor zeuren over meer, meer, meer. Zo zie ik ook Polen zelden staken.

Je bijdrage is trouwens behoorlijk off-topic. Of verwijt je politiek Den Haag ook de situatie in Afrika ? Trouwens, vroeger was inderdaad alles beter, zo hadden wij een gezellige plaggenhut etc....

ikkezeidegek | 31-08-05 | 17:07

@ knutsel,

Je zou echt het boekje Economics in One Lesson van Hazlitt moeten lezen. Ik dacht er eerder net zo over als jij.

Dat die 10.000 banen verloren gaan is lullig voor die 10.000 snuiters maar gemakshalve vergeet je erbij te vermelden dat er bij 8 miljoen productieve mensen geld wordt gestolen om deze inefficiente banen te behouden. Allereerst zullen deze mensen dus theoretisch (als de belastingen die daarvoor zijn uitgetrokken terug wordne gegeven aan die 8 miljoen, wat nooit gebeurt maar dat terzijde) meer geld overhouden om andere producten te kopen. En omdat er 10.000 inefficiente banen worden gesaneerd zal de energieprijs (los van belastingen) dalen. De extra koopkracht die dat oplvert zullen alle emsnen die energie kopen gaan aanwenden voor andere producten. Met als gevolg dat de vraag naar arbeid om die onzichtbare producten te maken stijgt en dat de lonen dus stijgen. Zo komen er weer 10.000 mensen en meer aan de bak omdat inefficiente productie is ingeruild voor efficiente productie.

Even verder kijken dan je neus lang is. Grappige is dat Frederic Bastiat in de 19e eeuw deze valkuilen heeft beschreven.

pazzo | 31-08-05 | 16:58

@ nummertje

je CAPSLOCK blijft af een TOE hangen

. verbatim

Klopt mijn toetsenbord is aan vervanging toe,hij heeft af en toe uitspattingen!!!!!

nummertje | 31-08-05 | 16:25

@ nummertje

je CAPSLOCK blijft af een TOE hangen

verbatim | 31-08-05 | 16:21

@pazzo
Ook ik heb heb helaas geen tijd om op dit tijdstip (wellicht vanavond maar ook vast en zeker een andere keer) een diepgaande discussie te voeren, maar toch even: woorden verdraaien is een kunst op zich. Een bijvoeglijk naamwoord is niet hetzelfde als een zelfstandig naamwoord en A=B is niet hetzelfde als B=A... maar dit terzijde. Ik heb niets tegen ondernemen (integendeel), ik heb ook niets tegen handel en ik heb niets tegen winst maken (!). Waar ik wel iets tegen heb is winst maken ten koste van mens en milieu, of de productie verplaatsen naar lagere-lonen-landen, etc.
Daarnaast geloof ik simpelweg niet in de "goedheid van nature" , wat het libertarisme ons probeert voor te schotelen. Ik denk dat mensen weliswaar groepsdieren zijn, maar tegelijk ook erg egoistisch. Hoeft niet perse fout te zijn, maar is wel iets waar je dan rekening mee moet houden en sommige zaken, met name het opkomen voor de zwakkeren, kan dan beter collectief (lees: overheidsgewijs) worden opgelost. En hoe zit het met wetten en regels ? Ik wil niet het gevoel hebben uitgeleverd te zijn aan de "goodwill" van entrepeneurs...
en ter afsluiting hier ook nog even een linkje: www.perssupport.nl/Home/Persberichten/...

knutsel | 31-08-05 | 16:19

Ach,die socialisten van de PVDA die Christelijke verderf partij het CDA,en dan de luis in de pels de VVD zijn de veroorzakers van de VEEEEEEEL TE HOGE ontwikkekings gelden die ons kuttig afgesloopt landje moet betalen,immers deze partijen en hun bewindvoerders wouden POLITIEK iets betekenen binnen EUROPA,om hun eventuele SUPERBAAN binnen de EU te kunnen krijgen gaven ze maar raak,kijk wat Zalm met Wim Duisenberg had bekokstoofd om de GULDEN 15% te GOEDKOOP om te wisselen voor de EURO!!!!
Alles wordt afgedaan met ach een administratieve opzet en andere onzin en dekkings verhalen!
Wij als volk worden UITGEKLEED door de POLITIEK!
Nog steeds begrijpen Jantjes met de Pet dit niet en met verkiezingen stemmen ze steeds weer op hun oude getrouwe partijen die hun al JAAR na JAAR na Jaar besodemieterd en UITKLEED!
Denk eens aan het KWARTJE-VAN-KOK,wordt zogenaamd nu in een apart potje gestopt om knelpunten op onze wegen sneller aan te pakken!
Van dit verhaal GELOOF IK GEEN ENE MOER!
Immers we betalen al meer dan 12 miljard euro aan wegenbelasting en er komen tientallen MILJARDEN aan accynzen van brandstof binnen!
Nee eerst onze SCHEEPSBOUW omzeep geholpen,onze TEXTIEL-INDUSTRIE omzeep geholpen,KOLENMIJNEN met alle geweld dicht terwijl de EMMA de modernste kolenmijn ter wereld was,en nu dus flink rendement zou kunnen opleveren door de hoge OLIEPRYZEN!
VERVOERSECTOR OVER DE WEG dreigt door de invasie van Poolse-chauffeurs om te vallen,evenals de aannemers en schildersbedrijven,stukadoors,onze hele land gaat naar de KNOPPEN!!!!!!!!!!!
Welke econoom kan mij optimistisch maken???????????????????????????????

nummertje | 31-08-05 | 16:18

@ TM
sorry for being human

kortom mensen die niet weg zwijmelen bij hun eigen goedheid wanneer ze de negertjes een aalmoes geven zijn niet human ?

Zeker lid van groen links jij ?

egwel | 31-08-05 | 15:54

@ TM
Niet wij moeten eisen stellen. Laat nu de afrikanen eens voor de afrikanen zorgen. Ik word get van dat alles willen regelen in andere landen waar we geen verstand van hebben.
Het westen heeft inderdaad een overvloed aan alles, helaas hebben we dat niet aan bescheidenheid, afrika wordt niet bevolkt door idioten. Heeft jouw Geldof de moeite genomen om aan afrikaanse intelectuelen te vragen wat ze willen hebben voor hij begon te geven ?
Nee dus en die botte arrogantie van de hulpverleningsmaffia maken afrika tot het continent van bedelaars.
Jouw en andermans uitdelen van aalmoezen maakt wellicht dat jij je goed voelt maar de Afrika schiet er geen ruk mee op.

Eerder had iemand het over een tribunaal voor Afrikaanse despoten. Laten we het goede voorbeeld geven en beginnen met6 onze ontwikkelingsdespoten.
Eerste aangeklaagde: Pronk wegens misdaden tegen de mensheid.

egwel | 31-08-05 | 15:47

@. TM 31-08-05 @ 15:15

'Ik ben gewoon voor eisen stellen aan de overheden(!). Geen zin in? Dan niet!'

Dus mensen die de pech hebben in een land te worden geboren waar een currupte reging de dient uit maakt, en dat zijn nogal wat mensen in Afrika, die geven we maar geen hulp meer?

verbatim | 31-08-05 | 15:25

@ TM

"- Boterbergen, Melkbergen, enzovoort hebben liggen rotten om economische redenen. Waarom? Juistem! Om Jouw en Mijn levensstandaard te bewaken."

- Fout. Het instellen van een minimumprijs zorgt voor een inefficient overschot aan de betreffende producten. Ofwel de staat heeft geld gestolen van efficiente producenten (en consumenten) en dat gegeven aan de inefficiente producenten. Omdat dit geld anders uitgegeven zou zijn aan efficient geproduceerde producten (bijvoorbeeld goedkoper kaas/melk/boter) zou de koopkracht van allen behalve de boeren gestegen zijn. 'We' (iedereen behalve de boeren) zijn er dus bijgenaaid en dus zeker niet beschermd.

pazzo | 31-08-05 | 15:24

@TM> Als je even terugleest kom je erachter dat ik het helemaal met je eens ben, maar die opmerking over bevolkingsgroei vond ik een beetje vreemd.
En stervende kinderen doen mij net zoveel.
(ik weet alleen niet naar welke zender jij meestal kijkt, want ik zie nooit stervende kinderen op tv, dat terzijde)

Lange Neus | 31-08-05 | 15:19

@Lange Neus : Even een ander rekensommetje :

- Totale output van globale landbouw = astronomisch gestegen.

- Boterbergen, Melkbergen, enzovoort hebben liggen rotten om economische redenen. Waarom? Juistem! Om Jouw en Mijn levensstandaard te bewaken.

- Amerikanen en Europeanen moeten nu GODDOMME worden OnderWezen(!!) in hoe zij hun gewicht in de gaten moeten houden omdat de gewichtsproblemen de pan uit rijzen. Hail BurgerKing! Hail McDonalds! Hail 'Eat-all-you-want'!

Maar de Afrikanen moeten zonder adequate informatie, tegen de wil van de kerk in(en dat is daar een groot machtsblok mensen!), en zonder dat de EU/Het Westen gewoon eens aan globale ECHTE verdeling van de rijkdom gaat denken toch zorgen dat ze hun populatie op hetzelfde peil houden?

Don't think so. Je kunt iedereen wel onmogelijke opdrachten geven maar dat maakt ze nog niet uitvoerbaar.
En dan zitten we hier over een eeuw nog te klagen zonder dat er ook maar iets verandert.

Ik ben gewoon voor eisen stellen aan de overheden(!). Geen zin in? Dan niet! Dan zijn er nog andere landen die wel willen meewerken om zichzelf op poten te zetten.

Maar ondertussen kan ik er ook weinig tot niets aan doen dat die stervende kinderen op tv bij mij emoties losmaken.

Sorry for being human.

TM | 31-08-05 | 15:15

@ egwel 31-08-05 @ 14:54

Dat bedoel ik, als de bevolking met zo'n 700% groeit in 65 jaar dan kennelijk nog heel wat te knagen. Maar het is nooit genoeg, waarom geven we elke Afrikaan eigenlijk geen eten voor 20 kinderen? En morgen komen de tranen weer van links vanwege het uitsterven van de tijger of de ontbossing.

verbatim | 31-08-05 | 15:06

@TM> Voor voedsel zou je evt. ook gezondheidszorg, kleding, scholing, etc. in kunnen vullen.

Lange Neus | 31-08-05 | 15:05

@ knutsel.

Lees eerst eens wat meer voor je onzin roept.
Zolang je door vooronderstelling als:
kapitalisme = uitbuiting
winst maken = uitbuiting
kapitalisme = armen worden armer rijken worden rijker
zonder overheid gaan alle 'kanslozen' dood,

vergiftigd bent, is het erg moeilijk discussieren.

Het gaat hier te ver om je ervan te overtuigen dat je vooronderstellingen niet kloppen en juist het tegenovergestelde waar is. Maar hier ee"n paar links met wat kortere artikeltjes die je uit je illusies kunnen helpen"
- www.meervrijheid.nl/armen.htm
- www.meervrijheid.nl/pm-rijken.htm
- www.meervrijheid.nl/bctienleugens.htm
- www.meervrijheid.nl/index.html?ph-telu...

succes

pazzo | 31-08-05 | 15:04

@TM> Even wat wiskunde:
voedsel / groepje_mensen = voedsel_per_persoon;

voedsel / ( groepje_mensen * 100 ) = veel_minder_voedsel_per_persoon;
Volgende week overhoring!

Lange Neus | 31-08-05 | 14:55

@ TM
Wil ik het kort houden begin je zelf weer. Hongernood betekend zoveel als meer mensen hebben dan voedsel. Dus waarom zou de bevolking niet mogen groeien ? nou doe eens een gok !

egwel | 31-08-05 | 14:54

@TM

Overbevolking is de grootste bedreiging voor ons allemaal.

verbatim | 31-08-05 | 14:54

'terwijl we hier al aan het laatste gaatje van de broekriem zitten': je bedoelt dat we teveel hamburgers vreten, Hoxha??

Zeurders | 31-08-05 | 14:50

@ TM
Sorry hoor laatik je niet teveel van je werk af houden dus kort zijn.
Het gevoel "iets"te moeten doen begrijp ik. Maar doe dan "iets"verstandigs. Het redden van mensen die nu honger hebben is flauwekul, de uitgemergelde negertjes die je op tv ziet zijn dood voor jouw "hulp" aankomt.
Door ïets"te doen hebben we de zaak erger gemaakt en keren we ons volgevreten en tevreden nog maar eens om in bed terwijl de volgende hongernood in de stijgers word gezet.
Structurele veranderingen gaan langzaam en lenen zich niet voor volksmenners als Geldof en Bono. Dat gaat met vallen en opstaan en met gebruik making van je hersens in plaats van je onderbuikgevoelens.

Sorry toch weer wat lang geworden

egwel | 31-08-05 | 14:49

@verbatim: Dus die 'hongerende Nederlanders' waar anderen het hier over hebben, TSJA! Dan moet je de bevolking maar niet met 91 % laten groeien. Toch?

Ik wil maar zeggen : zo kan ik het ook. Geef dan ook meteen aan wat volgens jou de redenen zijn waaraan deze bevolkingsgroei in Afrika is te wijten.
Overigens heerst er voor zover ik weet geen overbevolking in Afrika maar hongersnood en zo. Dus waarom zou het bevolkingscijfer niet omhoog mogen gaan?

TM | 31-08-05 | 14:46

@pazzo
Ja leuk, laten we alles privatiseren... zit ik echt op te wachten... maar niet heus... liever 1 miljoen zinloze regels dan een gewetenloos bedrijfsleven met slechts één doel: winst maken ten koste van alles en iedereen. Ofschoon ikhet idee van "meer vrijheid" toejuich, vind ik die hele site vol met goedbedoelende libertariers slechts een verkapte vorm van kapitalistische uitbuiting. En bovendien, kunnen we ooit wel echt vrij zijn ? En hoe zit het met de kanslozen en de zwakkeren ? Of is dat de natuur en het recht van de sterkste ? Hebben we dus voor niks zitten te beschaven....

knutsel | 31-08-05 | 14:43

@verbatim> Liever dood aan AIDS of ondervoeding dan een rubbertje om je lul rollen, logisch toch?

Lange Neus | 31-08-05 | 14:40

Afrika sterft! Help!
Marokko:
1940: 4.2 milj inwoners;
2004: 32 milj inwoners of + 660%
Nigeria:
1940: 16.9 milj inwoners;
2004: 134 milj inwoners of + 690%
Eritrea:
1940: 0.4 milj inwoners;
2004: 4.36 milj inwoners of + 990%
Ethiopie:
1940: 8 milj inwoners;
2004: 66.6 milj inwoners of + 730%
Kenia:
1940: 2.5 milj inwoners;
2004: 31.6 milj inwoners of + 1160%
ter vgl:
Nerderland:
1940: 8.6 milj inwoners;
2004: 16.4 milj inwoners of + 91%

Bron: 1940: een oude encyclopedie
2004: www.cia.gov/cia/publications/factbook/...

verbatim | 31-08-05 | 14:36

@egwel @ 13:35 : HOHO egwel! In tegenstelling tot sommigen werk ik ook nog tussen de postings door! lol! :)

Jezus, zometeen krijg ik nog een waarschuwing van Joris dat ik teveel lul... ;)

Die vloot van Live-Aid : Neen, ik denk dat dat niet kon wachten op een 'inheemse' oplossing. Dan hadden ze dus ook nog eens moeten beginnen met de interne machtsstruktuur veranderen. Ook Bobbie G. heeft zijn grenzen. Houdt in gedachten dat die Geldof kwaad werd toen hij op tv de mensen in Ethiopie zag doodvallen terwijl de opnames werden gemaakt. Ik heb die BBC-reportage inmiddels op dvd en ik kan me dat verdomde goed voorstellen; die BBC-reporter was fantastisch indringend bezig. Eerst een camera richten op een uitgehongerd kind, doorgaan met je verdere verhaal, en dan aan het eind droogjes melden dat 'this child unfortunately did not make it through the day'. BANG Baby! In Your Fucking Face beste kijkers! Schitterend gedaan van die Michael Burke.

Dus het lijkt me dat je je in zo'n situatie niet laat tegenhouden als je snel hulp wilt bieden. Door helemaal niemand. De lange-termijn strategie van die LA-organisatie is daarna ontwikkeld en op dit moment is het een van de organisaties die het meest structureel hulp biedt bij het opzetten van eigen initiatieven.

Ik weet dat er een heleboel voor en tegen Geldof, Midge Ure en Harvey Weinstein kan worden ingebracht. Ik vind ondanks mijn - tsja, toch wel grote bewondering voor het charisma van de man Geldof, dat het een enorm arrogante vuilgebekte klootzak is. Maar ik denk niet dat je met lief en populair willen zijn ver komt in de wereld. I'll settle for a competent smart-ass instead.

Het feit blijft dat ik het niet correct vind om mensen die spontaan iets gaan doen aan een noodsituatie, af te branden omdat niet alles perfect gaat. Natuurlijk gaat niet alles perfect. Waar gehakt wordt vallen spaanders. In elk geval WORDT er dan gehakt. Men blijft in elk geval niet van een afstandje kijken met een 'ach gossie wat zielig voor die zwartjes'-mentaliteit.
Dit uiteraard terwijl het nagerecht wordt geserveerd...

Dus wat hier gebeurd met mijn input over Live-Aid is me al vaker overkomen : ik zeg dat het een goed initiatief was, dat het beter is uitgevoerd dan menig overheids- of VN-programma, en dat het respect verdient dat mensen uit zichzelf aan zoiets gaan beginnen. Dat wil niet zeggen dat het perfect was, het wil wel zeggen dat ik er op die zaterdag in July 1985 rete-rete-rete-trots op was dat ik opnemend artiest was. Dat muzikanten iets konden doen. En dat gevoel vergeet je nooit meer. Ik in elk geval niet.

Dus Live-Aid mag wat mij betreft opgedoekt worden want legendarisch is het toch al. Maar dan graag wel zodra er een beter alternatief wordt uitgevoerd. Niet bedacht, UiTgEvOeRd.

Cheers.

TM | 31-08-05 | 14:30

@pazzo> Ik zal me er vanavond eens in verdiepen.

Lange Neus | 31-08-05 | 14:30

@ Lange Neus,
Inspiratieloos en grijs is inherent aan politici. Neem eens een kijkje op meervrijheid.nl. en zie dat een samenleving zonder overheid een prachtig alternatief kan zijn.

pazzo | 31-08-05 | 14:24

@pazzo> Sja, persoonlijk heb ik weinig vertrouwen in de politiek. Ik zou niet weten wat ik zou moeten stemmen in 2007. Ik vind het een stelletje inspiratieloze grijze muizen die als er weer verkiezingen aankomen zich even laten zien in de 'samenleving', even hard tekeer gaan tegen elkaar en dan vervolgens weer op oude voet verder gaan. Ongeacht welke partij de verkiezingen 'gewonnen' heeft.
Ik vind dat we iemand nodig hebben die de Nederlandse bevolking weer een beetje optimistisch kan krijgen en niet alleen mooie beloften maakt, maar er ook iets mee doet.
Maarja, ik denk dat dat wishfull thinking is...

Lange Neus | 31-08-05 | 14:14

@Quantrix : Ik vind om eerlijk te zijn beide bronnen nogal verdacht(want niet objectief). De Telegraph is vaak niet al te juist, en zo'n spiked-blog zegt me eigenlijk ook niets. Daar kun je alles op zetten.

Maar goed; dat laat overlet dat de vraag of dat meisje nou letterlijk is gered door Live-Aid wel waar is. Maar ik vind het niet zo belangrijk als er met zo'n verhaal druk kan worden gezet.

Overigens vind ik het wel onverwacht zwak van je dat je zojuist Godwin's Law weer eens bewezen hebt. Ja, Hitler hield ook van kleine kinderen en Kennedy kon ook zo demagogisch en populistisch bezig zijn als wat. So What?

Over die tradenotaid-links hebben we het al gehad. Er hangt een prijskaartje aan het kwijtschelden van die schulden, zie een mijner vorige postings. Dat werd ook hoog fucking tijd, want de tijd dat de stamoudsten in een Mercedes zaten waar ze niet eens benzine voor konden krijgen(hoe bedoel je 'BlingBling'!) moet maar eens definitief over zijn.

TM | 31-08-05 | 14:13

@ Quantrix
hypocriet ? helemaal maar als het zou helpen lag ik daar geen seconde wakker van. Het vervelende is nu juist dat het averechts werkt (zie vorige posts)

egwel | 31-08-05 | 14:11

@ TM
Krijg ik opeens geen antwoord meer ?
Ik blijf vinden dat live aid deel is van het probleem en geen oplossing. Dat jij een brok in je keel krijgt kan mij niet boeien daar wordt geen afrikaan vrolijk van.

Nou dan nog maar iets, De paus is niet zozeer het probleem qua condooms maar diegenen die hem aanhangen. Zo een man kan pas invloed hebben als hij trouwe handlangers heeft (bisschoppen/priesters)
Ik ben geboren in eeen katholiek dorp en het commentaar van een vrouw op het pauselijke standpunt inzake condooms deed ze af met "kan hij makkelijk zeggen, hij kan niet zwanger worden"
Het heeft geen zin om te keer te gaan tegen een aderverkalkte instelling, je moet onderrwijs bieden zodat mensen wel beter weten dan te luisteren naar de paus.

egwel | 31-08-05 | 14:09

Euhmmm over dat Afrikaanse meisje, dat komt recht van de journalist die 20 jaar voor haar heeft gezorgt, en ik vind het niet geweldig wat Bob Geldof doet. Hitler kon ook een menigte opswepen. Dat maakt hem er niet beter op in mijn ogen.
-
En nee, zoals al was bewezen in het arikel hier: www.meervrijheid.nl/tradenotaid.htm is wat Live Aid probeert te doen helemaal niet zo fantastisch en werkt het alleen maar averechts.

Qantrix | 31-08-05 | 14:06

@ lange Neus,

Helaas gelooft driekwart van de Nederlanders dat ook, getuige het stemgedrag,

pazzo | 31-08-05 | 14:04

@Quantrix : je hebt volkomen gelijk, dat wil zeggen; als je informatie helemaal juist zou zijn.

Geldof is iemand die enorm goed menigtes kan opzwepen en dat doet hij dan ook. Ik heb dat stukje ook gezien, de manier waarop die man tegen een VOL HydePark riep "DON'T TELL ME IT DOESN'T WORK" en is vond het fenomenaal. ZO krijg je de mensen tenminste mee, ZO start je een discussie onder ons normale mensen(dus niet onder de politieke machtswellustelingen). En ik twijfel er persoonlijk absoluut niet aan dat er in Afrika een heleboel mensen zijn die daadwerkelijk zijn geholpen door Live-Aid en die nu een verschil kunnen maken. Zelfs als dat niet dat mooie afrikaanse meisje was(ik heb daar alleen geruchten over vernomen trouwens).Die een verschil kunnen maken als Afrikaan Dus! Precies wat we allemaal willen, dat men zichzelf gaat helpen.
Dus als het gaat om het mondig maken van de mensen zelf dan is dit juist een voorbeeld van verbetering. En als je dan ook nog beseft dat dit is opgezet zonder hulp van enige westerse regering dan blijf ik het een hele prestatie vinden.

En ik vind "supersterren die roepen dat we guller moeten zijn terwijl ze met wit poeder in hun neus naar hun private jet rennen" nog altijd lang niet zo verderfelijk als politici die net van het zoveelste charity-bal komen en hetzelfde zeggen. Als ik het goed heb is het de bedoeling dat dit soort problematiek wordt opgelost door de politiek, niet door de entertainment-industrie. En daar nog boven op : sinds wanneer mag iemand niet rijk zijn en een geweten hebben? Dat is zoooooooo links 1973. Wel eens gehoord van Carnegie, VanDerBilt, Rockefeller? Wel eens gehoord van de 5 miljard dollar waar de vrouw van Bill Gates mee werkt voor Afrika? Wel eens gehoord van die gozert van CNN(Ted Turner) die zei "ik heb niks gedaan maar wel een miljard aan rente ontvangen. Hier, nemen jullie dat maar over Unicef."
Het maakt mij persoonlijk geen fuck uit wat iemand nog overhoudt nadat hij/zij een groot bedrag heeft gedoneerd, dat is links denken. Vaak komt een gedeelte van de rest van het geld overigens bij de erfenis nog vrij. In elk geval proberen ze wat te doen. Waar IK een schurfthekel aan heb in dit opzicht, zijn de Michael Jacksons van deze wereld, die een kasteel met een landgoed kopen en daarna klagen dat ze goddomme geen geld genoeg hebben.

Anyway : vergeleken met wat de rest van de wereld doet vind ik het populistisch om de initiatieven van Live-Aid te begatelliseren.

Of speciaal voor Balkenende(als ie dit leest) : "Why do you speak of the splinter in your fellow man's eye but considerst not the beam in thy own"?

TM | 31-08-05 | 13:59

@pazzo> Wij zijn dom voetvolk, wij kunnen helemaal niet nadenken, dus doet de overheid het maar voor ons.

Lange Neus | 31-08-05 | 13:56

"Je kunt het geld beter aan je eigen minima besteden. Eerst zelf weer gezond worden, daarna pas anderen helpen !"
- Waarom zou je jezelf moeten opofferen om anderen te helpen? Het probleem van anderen helpen mbv ontwikkelingshulp dat overheden dat doen door eerst anderen ongevraagd en onder dreiging van geweld (als je geen belastinbg betaalt word je uiteindelijk opgepakt) van hun zuurverdiende geld af te 'helpen'. Dat vind ik nou niet bepaald sociaal. Geld stelen van jantje en het dan aan pietje geven. Zolang jantje het VRIJWILLIG doneert is er geen probleem. Laat iedereen voor zichzelf bepalen hoe altruistisch hij wil zijn.

pazzo | 31-08-05 | 13:54

Ik sta binnenkort op straat (vestiging is niet "levensvatbaar"). Vraag me over een half jaar nog maar eens wat ik vind van hongerende negerts... ik denk niet dat het me dan nog maar iets kan schelen... en inderdaad kun je geen rechtlijnige vergelijking trekken tussen een mislukte ict-er en een gemiddelde burger in Darfur... waar het om gaat is dat er geld over de balk wordt gesmeten zonder dat er iets veranderd... geld dat we intussen zelf ook bijna heel erg hard nodig hebben... of zullen we nog even 1 januari en het nieuwe zorgstelsel afwachten of maar helemaal wachten tot mei 2007 en de meerderheid van de Nederlanders het huidige kabinet een neqschot geeft ?
Mij punt is: stop met het geven van ontwikkelingshulp wanneer niet 100 % zeker is, dat het structureel aangewend wordt om mensen in de derde wereld een bestaan te laten opbouwen (kunnen ze ook eens hiernaartoe komen als toeristen, joepie, inkomsten!). Je kunt het geld beter aan je eigen minima besteden. Eerst zelf weer gezond worden, daarna pas anderen helpen !

knutsel | 31-08-05 | 13:48

@mister7979
Je vergeet Rusland nogal. Of past dat niet in je straatje?

kniebelknuistje | 31-08-05 | 13:44

@Qantrix> Erg hypocriet idd.
Hardwerkende mensen hebben recht op een lekker salaris en mogen wat mij betreft daar ook van genieten. Maar geld krijgen als je plaatje op de radio gedraaid wordt vind ik niet 'hard werken'.

Lange Neus | 31-08-05 | 13:42

@Mister7979: Amerika stuurt ook het meeste geld (dit is overigens gebaseerd op per capita, per capita geeft Amerika niet zo veel.)
-
@TM: Live Aid goed? Laat me niet lachen, niet zo lang geleden stond er nog een artikel over Live Aid in de volkskrant (VOLKSKRANT FOR GODS SAKE) over een journalist dat persoonlijk een of ander nerdwijf uit Ethipie had gesteund, niet zo land geleden kwam dat meisje op het podium bij Geldof die maar even met de eer opstreek voor net dat ene meisje dat niet dankzij zijn "fantastische hulp" heeft gestudeerd.
-
Walgelijk overigens, supersterren die zeiken dat we wat guller moeten zijn terwijl ze net met wat wit poeder rond hun neus van hun Limousine naar de Private Jet rennen.

Qantrix | 31-08-05 | 13:35

@ kalief
en niemand bralt luider dan Kalief. lees die postings nou eens lul.
@ TM
Ik begrijp dat onze standpunten niet eens echt ver uit alkaar liggen, toch maak je direct een fout. Live aid heeft haar eigen transportvloot verzorgd, DAT IS HET NU JUIST !!!! zou er nou echt in het hele land geen fartsoenlijke trandporteur geweest zijn ? en zo ja dan is dat juist het probleem dat je moet oplossen !
Honger en armoede zijn een symtoom, het probleem is gebrek aan structuur en rechtszekerheid.

Ik ben het wel met je eens dat de vergelijking NL ontwikkelingsland dom gelul is. Integendeel NL wordt eindelijk een echt land, met verschillen tussen arm en rijk en dus de onvermijdelijke tegenstellingen. Gewoon een kwestie van even wakker worden allemaal de droom is voorbij.

egwel | 31-08-05 | 13:35

@kniebelknuistje: Hoezo, kunnen ze nog niet lullen dan? Stuur ze maar naar Mr. Ed... :)

TM | 31-08-05 | 13:35

@TM die paarden kunnen wel wat ontwikkelingshulp gebruiken...

kniebelknuistje | 31-08-05 | 13:33

@koeien30 : ja, of doe eens leuk en blijf stil. Of heeft spam over Tuscanny iets te maken met ontwikkelingshulp?

TM | 31-08-05 | 13:32

@Kalief
Hoezo, onzinbericht? Misschien is het oud nieuws, maar daarom nog geen onzin.

kniebelknuistje | 31-08-05 | 13:28

Een Telegraaf onzinbericht gaat door de Hoxha gelulversterker. Het resultaat is oorverdovend gebral.

kalief | 31-08-05 | 13:26

@egwel: helemaal met je eens. Ik ben de mensen die 90% van de wereldbevolking pertinent blijft afschilderen als incompetent slachtoffer, spuugzat. Er schuilt een missionaris-achtige arrogantie in. Weg met handelsbeperkingen, maar dan ook weg met het geknuffel.

Overigens vind ik wel dat dit soort cijfertjes vaker als tegenargument mogen worden gebruikt tegen het cliche dat Nederlanders gierig zouden zijn. Niet alleen besteedt de Nederlandse overheid (middels ons belastinggeld) het meest aan ontwikkelingshulp, qua liefdadigheid en vrijwilligerswerk staan de Nederlanders ook in de top, hierbij bv Belgie ver achter zich latend. Ook allochtonen zoals Turken en Mocro's die altijd de mond vol hebben over hun vermaledijde gulheid zouden hier een voorbeeld aan mogen nemen, want hun vaderlanden staan niet eens in het lijstje.

kniebelknuistje | 31-08-05 | 13:24

Zo veel, zo snel... :)

egwel @ 12:46: Sorry, maar je slaat de plank mis als het gaat om Live-Aid. Die begonnen al met het opbouwen van hun eigen transportvloot omdat ze weigerden te worden afgeperst door de lokale misbruikers en bendes die extreem hoge bedragen vroegen voor een paar simpele trucks. Uiteindelijk hadden de organisatie een paar schepen in bezit, een hele lading trucks, enzovoort. Die spullen hebben dus jarenlang nut gehad en 'het corrupte stamhoofd' heeft er geen cent van gezien. Als je 1 ding kunt zeggen van Bob Geldof dan is het wel dat hij zich niet laat naaien, dacht ik zo.

Overigens ben ik de laatste om te bestrijden dat de ontwikkelingshulp heel erg veel beter kan. Ik ben het er ook mee eens dat er best voorwaarden mogen worden gesteld aan de ontvangers. Maar dat is niet de strekking van Hoxha's posting. Het enige dat je daar uit kunt destilleren is dat wij te veel zouden betalen. En dat is iets heel anders dan te beweren dat het geld beter moet worden gebruikt. Want daar kun je als redelijk denkend mens altijd achter staan.

Overigens was Live-8 nou juist bedoeld om *onder voorwaarden* de schulden kwijt te schelden. Dat is trouwens ook een eis van de G7 want die gaan echt hun geld niet even weggeven als dat binnen no-time op een zwitserse bankrekening staat. Wat mij betreft komt er een apart tribunaal of iets dergelijks, dat misbruik van ontvangen hulpgelden aanmerkt als een misdaad tegen de(hongerende) bevolking.

Ik ben het volkomen met je eens dat kolonialisme niet tot in de eeuwigheid kan worden misbruikt als zondebok.

En tot slot in het algemeen over 'al die mensen' met grote problemen om rond te komen en iedere maand weer voedsel op tafel te krijgen: Ik zit als zelfstandige in de ICT. Ik heb jarenlang gezien dat, terwijl ik mensen les gaf in systeemopzet enzovoort, velen van mijn collega's liever de hele dag op het internet zaten om te kijken hoe hun aandeeltjes het deden. En ik ken ook een behoorlijk aantal mensen in die scene die na de crash gewoon op te grote voet bleken te leven. Dat is dan een voorbeeld van hun eigen domheid. Ik kan daar niet zo mee zitten als met een kind dat met Aids geboren wordt omdat de Paus condooms verbiedt en de moeder is verkracht door de een of andere idioot met een machete. Waarna dat kind wordt ingelijfd als kindsoldaat in een prive-leger omdat het kind geen keuze heeft. Het is of dat of doodgaan van de honger.

Het vergelijken van de problemen in Nederland met die in Afrika is zo belachelijk, stuitend en beschamend tegelijkertijd, dat de schrijvers van dit soort blurbs bij mij danig in aanzien dalen. Wij hebben de middelen klaar staan om er wat aan te doen maar we doen het niet. In plaats daarvan heeft onze heilige glorieuze rechts-ingestelde politiek jarenlang de verzorgingsstaat afgebrand. En Goh Hee!! Nou krijgen we opeens problemen aan de onderkant van de samenleving. Wat Een Verassing, zei hij cynisch... Had men maar neit rechts moeten stemmen.

O.K.GeenStijl staat natuurlijk gewoon voor kort-door-de-bocht. Dat weet ik ook wel. Maar het blijft jammer, want er lopen er ook een paar rond op de GS-redaktie die naar mijn mening goede dingen schrijven.

TM | 31-08-05 | 13:22

@Mare

In 1 ding kan ik je in ieder geval wel gelijk geven. Zolang de machtigsten en rijksten van het westen nog machtiger en rijker kunnen worden door de oorlog en armoede in Afrika zal er idd niets veranderen vrees ik, een oplossing is namelijk voor honger en armoede op de wereld is er wel degelijk. Alleen de wil om er ook echt iets mee te doen ontbreekt op belangrijke plaatsen

BLOWww_NL | 31-08-05 | 13:22

@Mare @12.52
Ja natuurlijk zou dat ontzettend veel geld kosten. Waarschijnlijk ongeveer een schijntje van wat we tot nu toe aan ontwikkelingshulp hebben weggegooid, dat geld had veel beter aan iets als irrigatie uitgegeven kunnen worden, dan hadden die mensen zich ondertussen zelf kunnen bedruipen. Welke gedachtengang is er hier nou eigenlijk simplistich??

BLOWww_NL | 31-08-05 | 13:19

@ Knutsel en egwel,

Ware woorden! Het trieste is dat die politiesie het geld dat ze opsturen eerst vakkundig uit onze zakken kloppen en zich vervolgens op de borst kloppen.

pazzo | 31-08-05 | 13:16

Ok, waar hebben we het over ? We staan als land als een-na-gulste gever bekend (relatief gezien). Veel geld komt niet op de juiste plek terecht en structureel verandert er niet zoveel in Afrika. volgens mij is het onderwerp van prof Hoxha nog niet eens zover van de waarheid verwijderd en zouden we eerst wel eens onze eigen situatie mogen bezien... als we niet uitkijken valt er binnenkort namelijk niks meer te sturen naar andere landen... en bovendien wie armoede zaait, zal revolutie oogsten...

knutsel | 31-08-05 | 13:10

@ Mare
Jij blijkt niet opgelet te hebben de afgelopen 15 jaar. Anders had je beseft hoeveel er gebeurd is in korte tijd, en dat gaat niet alleen over China.
Ik heb het niet alleen over het BNP er vindt wel degelijk spreiding van welvaart plaats alleen lees je dat niet in de krant want goed nieuws is geen nieuws in onze staatsmedia. Ik word ziek van al die arrogante lutsers die menen dat wij in het westen al die arme negertjes en aziaatjes moeten uitleggen hou ze hun landen op orde moeten krijgen., en die hun gelijk afdwingen met ontwikkelingshulp. De 3de wereld barst van de kennis en het talent het enige wat het westen moet geven is ruimte (e.i. geen handelsbeperkingen)

egwel | 31-08-05 | 13:08

Mare 31-08-05 @ 12:43
Ik had het wel specifiek over Nederland.
Ben het uiteraard met je eens verder.
Holland Signaal heb ik ook altijd een schande voor Nederland gevonden trouwens.

Pannie | 31-08-05 | 12:59

@ TM.

100% correct, Amen!
Inzake GS zelfs 1000%,lijkt een glijdende schaal aan het worden....

Espro | 31-08-05 | 12:57

@Mare,

Daarbij komt dat 'we' het eigenlijk helemaal niet willen oplossen

de Japanner | 31-08-05 | 12:55

@BLOWww_NL
De oorlogen van de toekomst zullen gaan over water. Genoeg voedsel voor iedereen is er nu ook trouwens.

Mare | 31-08-05 | 12:54

@BLOWww_NL
Geen oplossing die niet gigantisch veel geld kost nee. Lange Neus weet ook wel dat we diepe oceanen hebben. Je kijk op de zaken is redelijk simplistisch. Misschien moeten we de aarde heel hard heen en weer schudden zodat het overal lekker vochtig wordt?

Mare | 31-08-05 | 12:52

. knutsel 31-08-05 @ 12:35
Ik ben het er niet mee eens.
Als je zaken gratis aan gaat bieden zul je altijd 'klanten' vinden.
Sommige mensen redden het nooit, al geef je ze 3000 euro netto per maand. Werkeloze aleenstaande moeders met 4 kinderen zullen het in sommige gevallen best zwaar hebben ja, junks, alcoholisten, bejaarden met verslaafde kinderen en slechts aow of gokverslaafden ook.
Er zullen weinig landen ter wereld zijn waar de armen (ook relatief) zo rijk zijn.

Pannie | 31-08-05 | 12:51

Het leuke van ontwikkelingshulp is,
dat je er belasting over kan heffen
om wapens van te kopen.

Geef een lading brood en van de
zegels kopen ze container geweren.

Drop | 31-08-05 | 12:51

En meeste wapens waar men in Afrika mee vecht is made in France en US. De Amerikanen en Fransen hebben baat erbij dat er oorlog in Afrika is, kunnen ze lekker hun oude wapens aan die negers verkopen.

Mister7979 | 31-08-05 | 12:50

@egwel
De verwachting dat er over 15 jaar geen ontwikkelingsachterstand meer is in het grootste deel van Azie, ik krankzinnig. Of je moet ontwikkeling alleen meten naar de hoogte van het BNP, wat niet veel hoeft te zeggen. Ik heb geen tijd voor een heel betoog, maar structurele armoede onder miljoenen mensen en een zeer scheve inkomensverdeling, los je niet op in 15 jaar. Hoe fijn dat ook zou zijn.

Mare | 31-08-05 | 12:48

Waarom stuurt Amerika of Japan niet meer geld? Want hun hebben de meeste BNP en rijkdom. Al het geld wat Nederland stuurt verdwijnt toch in zakken van dictatuurs en elite daar. Denk maar niet dat er een cent bij de hongerige armen komt. De medicijnman kan met Nederlandse geld weer een nieuwe Mercedes voor zich aanschaffen.

Mister7979 | 31-08-05 | 12:48

@Lange Neus @12.14

Met welk water?? Oh ja... bijna vergeten dat we zo'n enorm tekort aan water hebben op de wereld. Nee je hebt gelijk, daar is natuurlijk noooooit een oplossing voor te vinden. Mefke!

BLOWww_NL | 31-08-05 | 12:47

@ TM
Nee Geldof heeft er een leuk verhaal bij alleen komt het neer op wat ik zojuist zij, geld dumpen in een bodemloze put (zoals bv het kwijtschelden van schulden aan landen die herhaaldelijk bewezen hebben er dan weer metteen nieuwe te maken, en NIET t.b.v. het onderwijs. Waar ik was de afgelopen 20 jaar? o.a. in Afrika en Azie en niet als hulpverlener of tourist.
@ Amstel
Kolonialisme is geen oorzaak, het bewijs ?
Maleisie, Singapore, Vietnam, Korea, China, India, Australie, Nieuw Zeeland, Argentinie, Brazilie, Chili, Mexico genoeg? allemaal ex kolonien die welliswaar geen ards paradijs zijn maar toch goed op weg zijn om welvarend te worden, en waarom ? Voornamelijk omdat ze besloten op zichzelf te vertrouwen en niet op hulp van anderen.
Tot slot Slavernij bestond al lang in afrika meer is intussen toch ook al weer een tijdje afegeschaft, dit als reden voor armoede te gebruiken is net zo dom als beweren dat Albanie zo achterlijk is vanwege de 2de wereldoorlog.
Ik snap dat je van goede wil bent en geen steun geeft aan onzin als het stichting plan maar mijn punt is nu juist dat alle hulp slecht is met uitzondering van het financieren van een goede infrastructuur maar ook dat heeft pas zin als er een fatsoenlijk bestuur is.

egwel | 31-08-05 | 12:46

@mallebabbe

Dat stukje was ik dus net aan t zoeken. Ik las dat interview ook laatst op een andere site. Maar dit is dus idd wat ik bedoel, we maken die landen alleen maar afhankelijker van ons. Helpen doen we ze toch niet, zoals je in dat interview al kunt lezen maak je alleen de rijke Afrikanen nog rijker en komt van alle hulp maar een heel klein deel bij de hulpbehoevende bevolking terecht. En het spijt mij maar ik vind het van de zotte dat ik belasting moet betalen zodat die stamhoofden daar hun oorlogjes kunnen voeren en zich vol kunnen vreten

BLOWww_NL | 31-08-05 | 12:45

De Arabische militie in Darfur zit zonder condooms.
Wil Nederland wat sturen?

Drop | 31-08-05 | 12:44

@pannie
1. de geschiedenis gaat verder dan de afgelopen 20 jaar
2. je veronderstelling klopt niet v.w.b. slachtoffers door westers wapentuig
3. mijn punt is dat je, uit oogpunt van verantwoordelijkheid tonen, misschien wel geen wapens zou moeten verkopen. Het is natuurlijk helemaal van de gekken dat je uiteindelijk loopt te vechten tegen terroristen die je te lijf gaan met je eigen wapens. En dan nog huilen.
4. Ik heb het niet specifiek over Nederland, dacht dat de discussie wat breder was?

Mare | 31-08-05 | 12:43

Ook dit is geen nieuws.
Wel weer nieuws is, is dat het in de openbaarheid is. Hoeveel Mugabe's houden wij nu precies in het zadel - dat zou ook nieuws zijn.

Jan Passant | 31-08-05 | 12:42

Nu Zimbabwe de blanke boeren heeft weggejaagd, dreigt er hongersnood.
Wil Nederland even betalen?

Drop | 31-08-05 | 12:41

iedereen die nog gelooft in geld storten of kleren inzamelen voor de nomaden in de sahara lees zoals Quantrix heeft gequote om 10.02 www.meervrijheid.nl/tradenotaid.htm

ik snap dus niet hoe mensen na het lezen van zo een artikel nog voor ontwikkelingshulp kunnen zijn...

mallebabbe | 31-08-05 | 12:41

@Pannie

Kijk knutsel kan ik dus wel gelijk geven. Bij ons thuis was het vroeger ook een tijd lang zwaar kut. Ma zat thuis omdat ze net mijn zusje had gekregen en pa raakte zijn baan kwijt zonder recht op een uitkering. Geloof mij maar dat ik me nog herinner hoe honger voelt. Gelukkig is dat allemaal al lang geleden maar er zullen nog genoeg gezinnen in een soortgelijke situatie zitten als wij toen. En je hebt inderdaad gelijk, dood van de honger zou ik nooit zijn gegaan, maar dat neemt niet weg dat echt honger hebben een superkut gevoel is.

En zoals knutsel al zei: het bestaan van voedselbanken in Nederland zegt eigenlijk al genoeg

BLOWww_NL | 31-08-05 | 12:41

Oh ja.. ook wel handig als je je reactie bij het goede Onderwerp zet :)

Hahaha...

SjoerT.. | 31-08-05 | 12:40

@knutsel: 2500 mensen in nederland die afhankelijk zijn van voedselhulp staat natuurlijk in géén verhouding met miljoenen mensen in de 3de wereldlanden.

Amstel | 31-08-05 | 12:38

Op NU.nl staat dat hij alweer vrij is gelaten nadat hij bekend heeft.

Well Done !! (rukkertjes die pliesie daar, lijkt fokkin' zoetermeer wel!!)

wat de FUCK heeft dit met Afrika te maken?? Ik zit ook niet te springen om buitenlanders.. maar dit gaat een beetje ver, is het niet??
Dat kind had wel blind kunnen worden ofzo...

Hij gaat goed voor schut met z'n 25 jaar...

SjoerT.. | 31-08-05 | 12:36

@pannie
Normaal ben ik wel eens met je relativerende posts... maar als er in Nederland mensen op een wachtlijst bij de voedselbank staan, is er toch echt iets goed mis hier... dat wil dus zeggen dat zonder de voedselbank deze mensen daadwerkelijk honger zouden lijden... en overigens ken ik persoonlijk wél mensen die er erg slecht voor staan... en iedere maand opnieuw de vraag stellen hoelang de koelkast nog leeg moet blijven...

knutsel | 31-08-05 | 12:35

@egwel: Kolonialisme en klimaat zijn zeker een reden voor Afrika's huidige achterstand. Als dit incorrect is wil ik graag redenen/bewijzen zien.
In Azië is China sinds kort flink aan de weg aan het timmeren ja, met industrialisatie zonder millieubeperkingen en hongerloon voor bevolking. Lijkt mij niet de juiste weg, hoewel het prima binnen de chinese cultuur past... India is nog steeds voor het meerendeel een erg arm land, en zo zijn er nog wel wat landen in Azië die echt niet binnen 15 jaar het merendeel v/d bevolking boven de armoedegrens hebben. Ook hier: heb jij andere feiten, pls let me know.
En zoals ik al zei: Ik denk ook niet dat de huidige vorm van 'hulpverlening' werkt. Lokale economie stimuleren via kleine leningen oid zoals Eskimauh ergens zegt lijkt mij een veel betere oplossing. Beter was het geweest als ze nooit naar een westerse economie toe waren gegroeid. Zelfvoorziening en nomadisch rondtrekken werkt mi. nog steeds het beste op een continent als Afrika.

Amstel | 31-08-05 | 12:34

Afrika? Dat is toch dat continent waar al die bling bling gangstah rappers vandaan komen?

Specht | 31-08-05 | 12:33

@Egwel 12:27 : Om het even hoor, maar heb jij wel eens een krant gelezen? Geldof "die alleen maar geld wil dumpen in de Afikaanse Put"???

Waar heb jij gezeten de laatste 20 jaar? Ooit wel eens wat achtergrondinfo gelezen over de werkwijze van de organisatie 'Live-Aid'? Ik kan het je aanraden, het scheelt in elk geval weer een aantal fout gevolgtrekkingen.

Cheers.

TM | 31-08-05 | 12:32

Dus als ik het goed begrijp geven wij geld aan derder wereldlanden zodat zij wapens in kunnen kopen bij bush en consorten.

ronnie007 | 31-08-05 | 12:30

@TM: Hulde.
Komkommertijd rouleert te zwaar op dit moment.

Joop B. | 31-08-05 | 12:30

@ amstel
Wat mij stoort is het gebruiken van slavernij/kolonialisme/klimaat als reden voor de achterstand in Afrika en dat is gewoon incorrect (overigens klimaat de VS DAt is een moeilijk klimaat)
je zegt een groot deel van Azie is 3de wereld, dat klopt maar dat deel neemt razendsnel af en het is te verwachten dat binnen 15 jaar er geen ontwikkelingsachterstand meer is in Azie (wellicht enkele zeer acherlijke staten uitgezonderd) maar ook die uitzonderingen worden dan weer veroorzaakt door wanbeleid en niet door het westen. Bovendien waarom zou het westen tegen een rijk en welvarend afrika zijn, dat levert een afzetmarkt en vijligere wereld op. Dat welvarende afrika zullen we echter nooit berijken via mongolen als Bob Geldof die alleen maar meer goed geld willen dumpen in de Afrikaanse put waarbij ze en passant ook nog maar eens even de locale economie om zeep helpen bij de slachtoffers van hun hulp.

egwel | 31-08-05 | 12:27

@TM: En zo is het.

Amstel | 31-08-05 | 12:25

Armoede in Nederland, dat zijn mensen die nog geen breedbeeld tv hebben en jacobs shag roken.

Pannie | 31-08-05 | 12:24

@lange neus
kijk dat is nou net het punt.
Ik kan me niet herinneren dat er in Irak mensen massaal dood gingen van de honger of dat aids een enorm probleem was... Het enige probleem was m.i. dat de olie in "verkeerde" handen was...

knutsel | 31-08-05 | 12:22

BLOWww_NL 31-08-05 @ 12:20
Noem er EEN!!!
Geloof mij maar, ik heb ze gezocht maar nooit kunnen vinden.

Pannie | 31-08-05 | 12:22

@Pannie

Ja ga dat maar eens bij die mensen verkondigen dan. Misschien dat jij in zo'n situatie zit dat je dat inzicht niet hebt, maar ook in Nederland zijn er genoeg mensen met honger (nee geen trek, honger).

BLOWww_NL | 31-08-05 | 12:20

Zal wel met het verkeerde been uit bed zijn gestapt, maar goed :

Weer zo'n tendentieuze posting van de Prof. Geef mij dan maar liever StarF*cker, dat is tenminste een echte 'ranter'.

- 'Laatste gaatje van de broeksriem', ja hoor, je hebt helemaal gelijk Professor... En de binnenstad van Amsterdam is ook net Dafur tegenwoordig, nietwaar? Ik zal snel mijn mobieltje met ingebouwde camera pakken zodat ik kan melden dat we het zo slecht hebben.

- Referentie aan een ander GS-artikeltje waarin de Amerikanen(AMERIKANEN, For GoD'S SAKE!) lopen te zeiken over Nederland. Dit, terwijl de mensen die pech hebben daar sterven in de straten. En ik heb het niet over New Orleans! De inhoud van dat artikeltje werd door de reaguurders volkomen met de grond gelijk gemaakt, maar dat verhindert de Prof niet om er in deze posting aan te refereren als aan een vaststaand feit.

- "Nederland zit ruim boven het internationaal geadviseerde quotum van 0,7 % ontwikkelingshulp." JA, helemaal waar. Maar er wordt niet bijgezegd dat dat quotum - ook terwijl Pronk in het kabinet zet - stelselmatig is teruggebracht van 2+ procent(!!) tot 0,8 procent. Goh, da's toch nog steeds wel 0,1 procent boven de norm zeg. Het moet niet gekker worden, he Hoxha?

Daarnaast is er zowiezo maar 1 persoon in de hele wereld van de ontwikkelingsshulp waarvan men de naam hier op GS nog weet en dat is Pronk. Iemand die meer voor het imago van Nederland in het buitenland heeft gedaan dan de meeste politici, maar daarvoor wel de prijs betaald door continue te worden afgeschilderd als een verkwister. Valt ook niet mee om als minister van ontwikkelingssamenwerking geld te VerDieNen(?), volgens mij is het JUIST de funktie van zo iemand om het geld uit te geven. En dat zo goed en effektief mogelijk te doen.

Kortom : ondanks dat ik geen echte fan van Jan Pronk's beleid ben geweest heb ik altijd wel grote waardering gehad voor de inzet en de persoonlijke overtuiging van de man. Dit is iemand die uitsluitend in beeld kwam als het ging om ontwikkelingshulp, iemand die stelselmatig werd overgeslagen bij andere ministersposten omdat men ook wel wist dat ontwikkelingshulp nou eenmaal de Forte is van Pronk, en dat je die niet op economische zaken moest zetten.

Dit is iemand die NIET zoals ene Rosenmuller zijn zakken vulde door 150 commisariaten aan te nemen. Dit is iemand die NIET in de raad van commisarissen van Shell zat terwijl die in Zuid-Afrika met de machthebbers meeheulden.

Jullie moeten toch nodig eens echt op zoek gaan naar de echte misbruikers in politiek Den Haag. Als dat tenminste niet te veel moeite is?

GS is 'groot geworden' door een combinatie van zoekwerk en goedgerichte en uitgevoerde hypes. Op dit moment zie ik alleen nog maar komkommers waarvan jullie met man en macht nog trachten iets leuks te maken.

Dan liever een stunt zoals dat D66-congres laatst. Dan speelt GS tenminste op overtuigende wijze de rol van aanjager en joker van het internet.

Maar dat populisme van sommige columnisten hier gaat - mij persoonlijk - zo langzamerhand flink tegenstaan. Hoe ongeinformeerder des te bevooroordeelder blijkbaar.

Het wordt tijd dat GS haar(dubbele) bronnen checked en vermeld. Als je een opinievormend orgaan wilt zijn dan moet je jezelf ook perfekt informeren. Anders blijft GS een doodgewoon weblogje.En laat nu de scheldkannonades maar komen dan...

TM | 31-08-05 | 12:20

Er is in Nederland zelfs nog nooit een hongerstaker van ondervoeding dood gegaan, hoe verbeten en vastberaden ze er ook bij kijken, dus waar lullen we eigenlijk over?

Pannie | 31-08-05 | 12:20

De slaven werden overigens verkocht door Arabieren aan de Westerlingen. Tot op de dag van vandaag zijn de Arabieren nog steeds druk doende met slaven. En wij onszelf maar een schuldcomplex aanpraten...

Rest In Privacy | 31-08-05 | 12:19

@Hoxha
Er wordt dermate links en rechts gesmeten met geld door de regering voor meer dubieuze doeleinden (jouw belastinggeld) welke totaal niet terug te herleiden zijn. Gisteren de HSL dat veel duurder wordt, Betuwelijnen dat ik het op dit moment raar vind om dit topic aan de orde te stellen. We zijn weliswaar een van de grootste donateurs ter wereld, echter we hebben ook een der hoogste BNP's en zoals altijd: Adel verplicht.
---
Ik geef je gelijk met je opmerking dat de nederlandse staat goed op de centen moet letten en de bestedingsdoelen goed moet monitoren zodat het geld op de juiste plaats terecht komt (wellicht dat het subsidieren van erkende hulpinstanties beter werkt dan overmaken aan de minister van financien van Burundi o.i.d.)
---
Je stukje spreekt geheel anders over ontwikkelingssamenwerking en ik wil je erop wijzen dat het met ongelogen honderduizenden 3e wereldlanders op dit moment beter gaat door Pronk/Paars/what ever dan als dit niet was uitgegeven.

Eskimauh | 31-08-05 | 12:18

BLOWww_NL 31-08-05 @ 12:07
Je bedoelt mensen met trek! Honger is heel wat anders.

Pannie | 31-08-05 | 12:16

@Momus,

Lunch pauze hier... maar veel mensen schijnen op GS nog steeds bouwvak vakantie te hebben.

de Japanner | 31-08-05 | 12:16

Ik meen overigens dat Peter R de Vries met zijn (eventuele) nieuwe partij de ontwikkelingshulp minimaal wil verdubbelen, goed statement lijkt mij.

Pannie | 31-08-05 | 12:14

@BLOWww_NL> Met welk water? Alle bartenders mee naar Afrika, gesponsord door Heineken, en dan alles onderpissen daar tijdens een grote bier-drink-wedstrijd?

Lange Neus | 31-08-05 | 12:14

@knutsel> Ja, ga jij maar even 'bevrijden', kijken hoeveel medestanders je krijgt. Kijk maar eens hoeveel buitenlandse (en binnenlandse) steun Bush kreeg toen hij Irak ging bevrijden.
De rest van je punten ben ik het wel mee eens.

Lange Neus | 31-08-05 | 12:12

Irrigatie: Vruchtbaar maken die Sahara!!

BLOWww_NL | 31-08-05 | 12:12

@eskimeaux:
"Zelf heb je nog nooit in een afrikaans dorp gestaan om een waterput te slaan of borden te maken met zelf in Nederland gekochte krijtbordverf."
nee, wel de mensen geld gegeven die dat doen. Meegeholpen met verschepen van zeecontainers aan rollators en computers en visnetten. Dit waren kleine, voor de gulle gevers controleerbare semi-particuliere initatieven. Dit is meestal inclusief een extragratis diashow achteraf van negerts die hun rollator pimpen. De hulp waar het hier over gaat is het doorstorten van geld voor wapens en merries. Daar werk ik in de vorm van belasting gedwongen aan mee, ik kies liever zelf.

Prof. Hoxha | 31-08-05 | 12:08

Kappen met ontwikkelingshulp nu!

Er zijn in Nederland ook nog genoeg mensen met honger en geldgebrek. Dat ze die eerst maar eens gaan helpen. Buiten dat pompt het westen al jaren miljarden en miljarden in derde wereldlanden, en het enige wat we voor elkaar gekregen hebben is dat we die landen nog afhankelijker van ons hebben gemaakt. Het is er na al dat geld nog nauwelijks beter geworden. Eerst eens opzouten met die corrupte regeringen en dictatortjes in die landen die zichzelf alles toe-eigenen en daarna moeten die mensen zichzelf maar eens gaan helpen, eventueel met nog een klein beetje hulp van ons

BLOWww_NL | 31-08-05 | 12:07

Ik stel voor dat we eerst eens alle afrikaanse landen gaan "bevrijden" en er op toe zien, dat er democratische regeringen worden geinstalleerd. Daarna zouden we ze bijvoorbeeld kunnen leren hoe je voedsel moet verbouwen (daar zijn wij hollanders ook erg goed in namelijk). Ten derde zouden wij onze eigen europese grenzen open kunnen stellen voor de eerder genoemde geproduceerde voedingswaren.
Ten vierde zouden we ze eens uit kunnen leggen waar aids nu eigenlijk vandaan komt en wat je met condooms kunt doen. Als laatste zouden we ook nog een goede prijs kunnen betalen voor hun eigen grondstoffen (olie, goud, diamanten, exotische vruchten, etc.).
En om Nawijn eens voor een deel na te praten: Als wij niet in afrika geweest waren... zouden de mensen daar nog wild en vrij zijn... en wellicht gelukkiger dan nu...

knutsel | 31-08-05 | 12:06

Amstel 31-08-05 @ 11:59
Ik geloof niet dat wij verantwoordelijk zijn, wel dat we verantwoordelijkheid hebben.

Pannie | 31-08-05 | 12:05

Mare 31-08-05 @ 11:34
Volgens mij zijn er de afgelopen 20 jaar meer Afrikanen met hakmessen om gebracht dan met 'westerse geweren' maar goed. Snap zowiezo je punt niet nee. Hebben wij Nederlanders die wapens voor ze gemaakt en aan ze verkocht, wat bedoel je???

Pannie | 31-08-05 | 12:03

@egwel: Azie is voor een groot gedeelte dank ook onderdeel v/d 3de wereld.
En volgens mij heb je mij of niet goed gelezen: ik ben zeker niet vóór hulpverlening in de huidige vorm. Dit werkt idd NIET. Ik geef alleen aan dat wij in EU wel degelijk gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor de huidige situatie in Afrika. Ik pretendeer ook geen oplossing te hebben, helaas.

Amstel | 31-08-05 | 11:59

@egwel
Tot mijn grote verbazing ben jij blijkbaar in de veronderstelling dat Azie geen ontwikkelingslanden kent.

Mare | 31-08-05 | 11:58

@Amstel: zoals goed verwoord in: 'de goede die het met de slechte ontgelden' heb je inderdaad gelijk dat er soms rare beslissingen worden genomen zoals jezelf heb verwoord. Echter de artsen die in deze gebieden opereren (meestal voor meerdere jaren) HOEVEN dit niet te doen. Het is hun keuze en om dit te kunnen blijven doen is soms (niet altijd) een aanpassing in arbeidsomstandigheden noodzakelijk. Ik wil hiermee zeggen dat een gepantserde Mercedes echt overbodig is maar een bewaakte enclave wellicht weer wel. Ik kan van achter mijn veilig bureau niet bepalen wel of niet. Ik vind wel dat a. mijn geld goed besteed word en b. d.m.v. bewezen manieren (bijv. microkrediet) er substantieel en structureel verbetering optreed in de 3e wereld. Maar ja, nadat ik op post heb gedrukt, besef ik wel dat het gemiddelde GS-publiek dit als wollig, links of knuffelig wordt omschreven. Dus *zucht* komt u maar...

Eskimauh | 31-08-05 | 11:57

@Mare> Als mensen elkaar echt dood willen maken, dan hebben ze daar geen (westerse) wapens voor nodig.
Een lul zonder condoom is daar vaak ook al genoeg.

Lange Neus | 31-08-05 | 11:56

Amstel 31-08-05 @ 11:46
Ik denk dat jij je er ook niet al te erg voor hoeft te schamen, zoals jij je voor alles schaamt wat Nederlands is lijkt het wel. Die slaven mochten we daar kopen en dooeverhandelen omdat die stamhoofden daar graag kraaltjes en spiegeltjes wilden hebben , zoals ze nu graag mobiele telefoontjes, wapens en mercedessen willen hebben.
En met dat 'weggetrapt' door de Engelsen, Portugezen en Spanjaarden valt het ook wel mee trouwens, lees de 2e site er maar op na. Het Portugese aandeel was ook groter geweest als wij hun niet weg hadden getrapt om maar eens wat te noemen.

Pannie | 31-08-05 | 11:56

@Pannie
11:49
Ik meldde je dat door het westen geleverde wapens miljoenen mensen doden. Wat moet ik met jouw comment daarop. Je vroeg om voorbeelden van uitknijperij en bijdrage van het westen aan ellende. Je hebt er een paar gekregen, van mij en anderen, maar je gaat er niet op in. Slaap lekker.

Mare | 31-08-05 | 11:54

@ amstel
Hou nou eens op met smoezen verzinnen voor andere mensen (kunnen ze zelf wel) Azie heeft ook een koloniaal verleden en op veel plaatsen een klimaat waar afrika heilig bij is.
Apologisten zoals jij en Pronk zijn het alibi van de corrupte heersers in afrika die hun burgers uitbuiten en (nog erger) niet in staat zijn de stabiliteit en rechtszekerheid te bieden die nodig is voor het ontwikkelen van een economie. Alleen Afrikanen kunnen Afrika's problemen oplossen. Pronk en jij zijn slecht deel van hun problemen en beslist geen oplossing.

egwel | 31-08-05 | 11:51

@Qantrix
Eens. En om te voorkomen dat ik vanavond weer moet lezen dat ik een of andere linkse bomenneukert ben: ik ben zeer kritisch t.a.v. ontwikkelingshulp, hulporganisaties en houdt de regeringen van DW ook zeker medeverantwoordelijk voor het kreperen van de eigen bevolking. Desalniettemin geen reden voor ons om ze OOK maar weg te laten rotten. Een zetje in de juiste richting i.p.v. een brede arm om de smalle schouder, zou ik zeggen.

Mare | 31-08-05 | 11:50

Nederland moet niks meer aan het buitenland geven. De corruptie in Afrika is zo groot dat 95% niet op de plaats van bestemming aankomt...
Dus al die debielen die zanniken dat wij onze rijkdom moeten delen, moeten zelfs eens gaan werken, en dan bedenken of het leuk is dat je zuur verdiende geld naar het zoontje van de minister van een of ander Afrikaans land gaat die er een porsche mee koopt...

Strebertje | 31-08-05 | 11:49

Mare 31-08-05 @ 11:34
De speren en pijl en bogen voldeden niet meer blijkbaar.

Pannie | 31-08-05 | 11:49

@2pet
"Ik merk wel bedrijven als hartman failiet gaan. Wat dus komt door de slechte economie. Maar dat maakt Nederland nog geen 3e wereldland"

Precies, en daar wil ik nog aan toevoegen dat onverwoestbare plastic tuinmeubelen in een land waar het elk jaar de vraag is of ze wel nodig zijn toch een zeker bedrijfsrisico met zich meebrengt.

Momus | 31-08-05 | 11:46

@pannie: 5% vind ik al meer dan genoeg. Het was ongetwijfeld meer geweest als de britten, portugezen en spanjolen ons niet weggetrapt hadden. Ik ben er iig niet trots op.

Amstel | 31-08-05 | 11:46

@Mare: pfff... heb me gisteren verbrand, en heb de hele nacht wakker gelegen :( :( :( lekkere rechtse arrogantie, 'ik heb toch geen zonnebrand nodig' :D :D :D :D
-
Overigens is hulp wanneer er een ramp gebeurd (zoals bij de Tsunami) wel goed, en helpt dat zeker wel. Maar Afrika zal zijn eerste stappen toch echt zelf moeten gaan maken, net zoals wij in Europa hebben gedaan, we kunnnen het ze zeker wel makkelijker maken door onze markten voor hun te openen, en het stoppen met onze eigen landbouw subsidies.

Qantrix | 31-08-05 | 11:43

Zolang je bijvoorbeeld geen eerlijke concurrentie toelaat of structureel te werk gaat, is hulp geven over de langere termijn zeer wreed. Degenen die je namelijk op korte termijn redt, planten zich weer voort, waarbij meerdere nakomelingen zullen creperen. Accumulatief is er dus meer ellende, al ben ik vergeten het afgekochte geweten af te trekken van de westerling die korte termijn hulp geeft. Zo is die ellende toch nog ergens goed voor.

Henk Hunk | 31-08-05 | 11:42

@Eskimau: Ben ik met je eens, dat geld voor de meeste hulporganisaties. Echter, ik heb er ook gezien waar de medewerkers voornamenlijk rondrijden in dure Toyota Landcruisers en in dure wijkjes met 4 bewakers wonen. DIE organisaties kunnen van mij de tyfus krijgen. Ook die organisaties die helpen waar ze geen hulp nodig hebben/willen: zie mijn voorbeeld tav Samburu nomaden en school paar posts eerder.

Amstel | 31-08-05 | 11:41

lol@eskimo
"De hulpverlenende instanties zijn echt wel in staat om zichzelf stringent te controleren dat het meerendeel van de binnengekomen gelden niet terecht komt om wapens te kopen."
lekker cynisch,geweldig!!!

Tubifiks | 31-08-05 | 11:39

@Qantrix
Ik toon je slechts dat zelfs rijke landen steun krijgen in moeilijke tijden. Misschien een smetje op je illusie dat we altijd alles zelf doen. Ik bedoel het niet als dooddoener, maar kolonialisme heeft ook een belangrijke rol gespeeld in onze geschiedenis. Of zie je dat geroof ook als een prachtig toonbeeld van 'je eigen boontjes doppen'.

Maarrrr, nu de zon in!

Mare | 31-08-05 | 11:38

@Mare: De twee punten die jij in je laatste post aanhaalt zullen de Afrikanen veel beter helpen dan het geven van kleding (vernietigt de lokale textielindustrie) van voedsel (vernietigt de lokale boeren) en van geld (gaat in de zakken van corrupte politici)

Qantrix | 31-08-05 | 11:38

Lachertje van de dag, op journaal, na de Orkaaan in Amerika:

"Ze zoeken naar hout om te kunnen stoken om zo wat eten op te warmen"

Het enige wat ik zie zijn zwarten die winkels aan het plunderen zijn....

bondje33 | 31-08-05 | 11:37

@pannie: absoluut. Maar ja belasting moeten ze betalen omdat hun grond etc anders afgenomen wordt, doktoren wil ik ze niet ontzeggen. Ze zouden waarschijnlijk ook wel zonder kunnen. Politie en brandweer wil dat ze bereikbaar zijn, zodat ze zich kunnen laten informeren over bijv. stropers en/of bosbranden, die de Samburu vaak eerder zien/weten dan de politie/brandweer zelf. ZIJ hebben die mob. tel. niet nodig, WIJ (althans de westerse beschaving aldaar).

Amstel | 31-08-05 | 11:36

Mooie stemmingmakerij Hoaxa: "Wat de gemiddelde derdewerelder met dat geld doet is nog maar de vraag, maar een kniesoor die daar op let."
---
Zelf heb je nog nooit in een afrikaans dorp gestaan om een waterput te slaan of borden te maken met zelf in Nederland gekochte krijtbordverf. De hulpverlenende instanties zijn echt wel in staat om zichzelf stringent te controleren dat het meerendeel van de binnengekomen gelden niet terecht komt om wapens te kopen. Je moet wel van hele goede huize komen om 'zomaar' geld los te peuteren. Lekker rechtse propaganda om mensen zoals mijzelf weer eens witheet van woede te laten worden. Lekker makkelijk postje, h*fter. Komt u maarrrr!

Eskimauh | 31-08-05 | 11:36

@Pannie
Waarom zou de Afrikaan tevreden moeten zijn met wat hij heeft en wij niet? Wat hebben jij en ik allemaal dat we niet perse nodig hebben? Ander voorbeeld van een manier waarop het westen gedeeltelijk verantwoordelijk is voor de ellende elders: de wapenhandel, die wapens waarmee ze elkaar afslachten moeten ergens vandaan komen nietwaar?
@Pazzo
Het punt is dat importheffingen en landbouwsubsidies belemmerend werken t.a.v. de export van DW landen. Je kunt niet ontkennen dat bij een vrijere handel produkten uit deze landen meer kans krijgen. Ik zie trouwens niemand hier jouw Ricardo theorie ontkennen of aanvallen hoor.

Mare | 31-08-05 | 11:34

Amstel 31-08-05 @ 11:10
Belasting en Dokters, ook zoiets westers trouwens...

Pannie | 31-08-05 | 11:31

ik heb mijn hond niet geleerd om zijn poot op te houden voor een koekje, ik heb hem geleerd zijn eigen koekje te regelen.

Tubifiks | 31-08-05 | 11:30

@pannie: Ja zuid-afrika was een kolonie. Net als Namibië, en nog wat stukjes afrika die ik nu vast vergeet.

Amstel | 31-08-05 | 11:30

@. pazzo 31-08-05 @ 11:18

Niger schrijf je met twwee g's hoor, dus
NIGGER...... hehehe

bondje33 | 31-08-05 | 11:29

. Momus 31-08-05 @ 11:26

Ik merk wel bedrijven als hartman failiet gaan. Wat dus komt door de slechte economie. Maar dat maakt Nederland nog geen 3e wereldland.

2pet | 31-08-05 | 11:29

Amstel 31-08-05 @ 11:23
politie en brandweer, ook zoiets westers...
die volkeren doen het al duizenden jaren zonder mobiele telefoon, en nu hebben ze die nodig ineens???
En wat is er gebeurt met de goeie oude tam tam???

Pannie | 31-08-05 | 11:27

@2pet:

Sterker nog: ik merk niet eens dat het minder goed gaat. Het wordt wel gezegd, maar ik zie het niet.

Momus | 31-08-05 | 11:26

Amstel 31-08-05 @ 11:17
Ik geloof ook niet dat ze lui zijn. Ik ben zelf luier dan de gemiddelde Afrikaan, heel mijn kennisenkring zal dat beamen...;)

Pannie | 31-08-05 | 11:25

@Mare: De Nederlandse geschiedenis gaat verder dan de 2de wereldoorlog, en de Marshall Hulp was voor het herbouwen van een economie, die er voor al bestond (ja, nederland bestond al voor de 2de wereldoorlog, en had toen al een draaiende economie) in Afrika moet alles nog worden opgebouwd.

www.meervrijheid.nl/index.html?tradeno...

Qantrix | 31-08-05 | 11:24

Wat een gezeik, het gaat niet slecht met Nederland. Het gaat gewoon minder goed...

2pet | 31-08-05 | 11:24

Is Pronk dood dan? Te veel gezopen zeker?

witchdoctor | 31-08-05 | 11:24

@pazzo> Ik lees het boek wel, van jouw uitleg word ik niet veel wijzer. Zo ambigue als de neten.
Bovendien twijfel ik aan de relevantie. Of wilde je gewoon even laten weten dat je economie gestudeerd hebt?

Lange Neus | 31-08-05 | 11:24

@geitenneuker: Dat is nou precies wat ik oa wil zeggen.
@pannie 11:19: Mobiele telefonie rukt daar op omdat een stam vaak ver weg is en dan voor bijv. politie/brandweer bereikbaar moet zijn. Vreemd gezicht om een Samburu krijger in volle outfit met een mobiele telefoon en zonnepaneel te zien slepen, trouwens :P Bij de meer 'verwesterde' volken zal het ongetwijfeld wel opgaan, dat tourisme mobiele telefonie e.d. helpt bevorderen. Maar voor die mensen is het toch al te laat, zij zijn de kennis die je nodig hebt om te overleven in de wilde harde afrikaanse natuur al kwijt.

Amstel | 31-08-05 | 11:23

Amstel 31-08-05 @ 11:19
Zuid Afrika was ik inderdaad vergeten, daar heb je gelijk in, weet ik trouwens weinig van moet ik zeggen, was dat een 'kolonie'??? (sorry, Lts zwakstroom, nooit afgemaakt...)
De Britten en de Fransen interesseren me niet want we hebben het over Nederland.

Pannie | 31-08-05 | 11:22

@Pannie: Wij nederlanders bijv. in Zuid-afrika en Namibië? Britten in Oost-afrika (Kenia, tanzania), frankrijk in west- en midden afrika (marokko t/m congo), etc etc etc

Amstel | 31-08-05 | 11:19

Amstel 31-08-05 @ 11:10
De mobiele telefoon e.d rukt daar natuurlijk juist op door toeristen zoals jouw, maakt niet uit verder, maar tourisme is en blijft uiteindelijk kolonialisme.
De tourist zorgt ervoor dat de afrikaan niet meer tevreden is met wat hij heeft natuurlijk, hij wil ook een levi, adidas, cola drinken en mobiel bellen.

Pannie | 31-08-05 | 11:19

@ Mare en de anderen,

Nog nooit van de comparatieve kostenvoordelen theorie van Ricardo gehoord zeker?
Als land A (het 'rijke'westen met alle natuurlijke hulpbronnen die Afrika niet heeft (of toch wel?), de producten 1 en 2 goedkoper kan produceren dan land B (Niger), wil dat niet zeggen dat het voor land A goedkoper is dan ook beide producten te produceren.

Het wordt hoog tijd dat de bezoekers hier eens een lesje economie gaan volgen want de onzin die uit sommige toetsenborden komt, doet pijn aan mijn ogen.

pazzo | 31-08-05 | 11:18

Amstel,
zeggen de woorden kolonisten en missionarisen je iets?
Hoeveel culturen hebben wij (westerse landen) niet om zeep geholpen puur omdat wij toen ons geloof door moesten drammen.

geitenneuker | 31-08-05 | 11:18

@Pannie: Voordat je gaat roepen dat alle afrikanen dom en lui zijn, ga er een keer heen. Ik heb nog nooit zoveel initiatief gezien bij een volk, als bij Afrikanen. Onder erbarmelijke omstandigheden (klimaat werkt erg tegen daar) toch een akker vol weten te krijgen met voedsel, 0,80 dollarcent per dag verdienen en toch je gezin te eten geven (terwijl 5 liter schoon drinkwater al 1,10 dollar kost), geen opleiding gehad hebben maar toch touristen voor een habbekrats rondleiden etc etc etc. En dan durven mensen die hier in alle luxe 8 uurtjes per dag achter een bureautje mogen zitten te roepen dat die mensen niet kunnen/willen werken? Laat je nakijken... Afrikanen willen wel, het is alleen verdomde lastig de juiste mogelijkheden te vinden.

Amstel | 31-08-05 | 11:17

Amstel 31-08-05 @ 11:10
School is lang geleden voor mij, maar wij waren overheersers in Afrika?????????????? Help mij maar even en noem die landen dan eens, want ik weet van niets!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pannie | 31-08-05 | 11:15

Wat fijn dat we zoveel geven aan de derde wereld. Wat jammer dat ze ons massaal persoonlijk komen bedanken...

Rest In Privacy | 31-08-05 | 11:12

De mens komt oorspronkelijk uit Afrika, dat is algemeen bekend, op een gegeven moment waren er een groep ondernemende Afrikanen die zei: "komop jongens, het is hier te heet en zoveel te vreten is er ook niet, we gaan eens verderop kijken"
Waarop een andere groep zei: "Nee, geen zin, wij vinden het wel best zo, wij blijven hier".
En dat is diezelfde groep die nou "Wij hebben honger" loopt te jammeren...
(Vrij naar Theo Maassen)

Pannie | 31-08-05 | 11:12

@Pannie: Dan denk je dat fout. Tourisme is voor die mensen een methode om op de eigen manier te kunnen blijven leven (dat vinden touristen nl. leuk om te zien), en toch een klein beetje geld mee te pikken om bijv. belasting of dokter te kunnen betalen. Dit zal uiteraard altijd invloed hebben op hun cultuur, maar minder dan een westerse school of de mobiele telefoon (die daar ook oprukt). Welke culturen wij gemold hebben? Lees je geschiedenisboekjes maar es door. Waren wij niet samen met de rest van europa de overheersers én groot-slavenhalers Afrika, waardoor aardig wat stammen het loodje gelegd hebben of gedwongen werden op een andere manier te gaan leven?

Amstel | 31-08-05 | 11:10

@Pannie
Ik heb er een:
geen enkel Afrikaans land kan eerlijk concureren op de Europese landbouwmarkt door de subsidies op de landbouw.

Momus | 31-08-05 | 11:08

sommige bevolkingsgroepen zullen er nooit in slagen enige vorm van welvaart te bereiken simpelweg omdat het ze aan inzet, inzicht en spirit ontbreekt.
als ik negert en armoedig was ging ik wel gevulde yam's verkopen op de hoek van de straat ipv thuis op de bank liggen, net als de aziaten het doen met hun loepmpia's.
loop in willekeurig welk land en stad een achterstandswijk in en welke kleur kom je het meest tegen?
zou het nu echt altijd en overal de schuld van anderen zijn maar niet van de armoedigen zelf en belanghebbende?
en met belanghebbende bedoel ik dus de hulpverlenende subsidie industrie.

Tubifiks | 31-08-05 | 11:08

Nelis 31-08-05 @ 10:45 snapt hoe het kan werken.
Zulk soort projecten hebben ze in Vietnam opgestart, en het werkt grandioos. Een kleine zelfstandige onderneemster (mannen zijn daar lui) krijgt een zakje met geld om een zaakje op te starten om zo te overleven (eet-tentje ofzaeu). Wat je dan ziet is dat ze jaren lang door kan werken en genoeg verdienen om hun gezin op een goede manier te onderhouden incl school voor de kids (en soms ook de ouders).
-----
Het enige nadeel is dat dit naar mijn mening niet zal werken in Afrika. Die Aziaaten will keihard werken en doen dat ook. In Afrika is men te lui (of te dom).

geitenneuker | 31-08-05 | 11:05

Amstel 31-08-05 @ 10:58
Geef ook eens een voorbeeld van dat Afrika 'uitknijpen', want mij wil nou juist niets te binnen schieten.

Pannie | 31-08-05 | 11:04

2x modaal betaalt ook erg veel belasting.
Als je, zoals ik, 4x modaal hard werk dan verdien ik minstens 2x modaal, en zo is het wel in dit land.
En ik klaag niet hoor.. Ik betaal met plezier belasting voor zowel ontwikelingshulp naar 3e wereld landen als de rechtse schreeuwlelijkerds die met mijn belastingcenten de hele dag geenstijl lopen te F5en.. Ieder zijn deel.

Momus | 31-08-05 | 11:04

@Harige Bangmaker
Wat betreft de kunstenaars ben ik het geheel met je eens. Ook wat betreft andere subsidiesponzen mag de kraan wel dicht.
Wat ik wel vind is als er toch 1% moet worden uitgegeven aan ontwikkelings hulp, laat het dan iets zijn waar mensen echt iets aan hebben. En niet blind ? 10.000.000 achterlaten en een jaar later 7 waterpompjes aantreffen waarvan er 3 het niet doen en twee 78 KM verderop staan.

quickshare | 31-08-05 | 11:03

@Stevert
Als ik me niet vergis is de doorsnee burger voor VERHOGING van de hoogte van de ontwikkelingshulp.

Mare | 31-08-05 | 11:01

Amstel 31-08-05 @ 10:58
En welke Afrikaanse cultuur(en) hebben wij gemold dan?
Ik denk trouwens dat toerisme de Afrikaanse cultuur molt, jij dus.

Pannie | 31-08-05 | 11:01

@Lange Neus
Ook voor. Eigen ontwikkeling wordt altijd zo simpel voorgesteld, maar het westen had heel wat meer mogelijkheden rijkdom te vergaren en zichzelf te ontwikkelen. Gedeeltelijk ook over de rug van de huidige DW landen. Corrupte regimes zijn inderdaad een enorme rem op ontwikkeling. Veel van deze regimes worden overigens gesteund door het westen of zijn door het westen in het zadel geholpen, dus wat dat betreft zou een hand in eigen boezem ook niet misstaan.

Mare | 31-08-05 | 10:59

Wie had er nu weer iets gezegd in de stijl van: Als je deelt met de armen dan verdubbel je het aantal armen?

ikky | 31-08-05 | 10:58

De scholing en gezinshereniging die wij onze voormalige gastarbeiders uit de Turkse en Marokkaanse bergen aanbieden is niet in het onderzoek meegenomen.
Evenmin als de honderdduizenden asielzoekers uit de Afrikaanse en voormalige Oostbloklanden die wij hier zo welwillend een nieuw bestaan hebben aangeboden.
Wel even handig om te beseffen dat wij hierin ook in de top 5 (top 3?)van de wereld staan, en boven Denemarken in ieder geval.

Pannie | 31-08-05 | 10:58

@Qantrix: En vergeet niet dat wij Afrika een beetje hebben geholpen met arm maken. Slaven halen, uitknijpen, cultuur mollen zijn zo maar wat woorden die mij te binnen schieten.

Overigens denk ik niet dat hulp aan 3de wereld-landen zoals die op dit moment gegeven wordt nut heeft. Het meeste blijft idd aan de strijkstok hangen bij overbetaalde goeddoeners, en wat er daadwerkelijk bij de mensen terecht komt wordt verkeerd besteed. Ik ben zelf 2 jaar terug 3 week door Kenia en Tanzania gereisd. We kwamen hier toevallig een NL projectje tegen: Een school voor een groep nomadische Samburu krijgers. Leuk idee, maar wat heeft een stam nomaden aan een houten school, in een stuk van hun land waar ze 1x per jaar 1 maand zijn omdat het gras op dat moment daar groener is voor het vee, en dus de rest v/h jaar op meer dan 20-50km? Laat die mensen lekker nomadisch leven zoals ze al 100-en jaren doen, en dring ze onze ideeen niet op. Dat werkt toch niet.

Amstel | 31-08-05 | 10:58

@lara
en waar staat de D nog voor?

Nelis | 31-08-05 | 10:58

@Pannie, niet zo eenvouding oordelen, ik mail in mijn tijd vanaf mijn eigen zaak en ik werk vanavond gewoon weer door.

egwel | 31-08-05 | 10:57

Iedereen geeft hier af op de uitkeringen en zegt : laat ze maar werk zoeken. Probleem is natuurlijk dat steeds meer ongeschoold werk verdwijnt in dit land. Het is echt niet zo simpel om als ongeschoolde een baan te vinden. En die uitkering is schandalig weinig voor een gezin met kinderen. Alleen het hoognodig kan er van worden betaald. Probeer eens zelf om maandelijks van dat geld te leven. Vind het zelf geen probleem om solidair te zijn via mijn salarisstrook, waar ik wel problemen mee heb zijn de top inkomens van die zakkenvullers. Politici die geld over de bank smijten. En die cristelijke partij, waar staat trouwens die C nog voor? moet snel oprotten.

lara | 31-08-05 | 10:56

@. quickshare 31-08-05 @ 10:43

Okee, daar heb je gelijk in. Of het zin heeft om geld te pompen in een corrupte samenleving is op zijn minst discutabel te noemen. Daar zet ik ook vraagtekens bij. Maar dat is een ander punt.

Het gaat mij er meer om, dat die lullige <1 procent tenminste iets is, al is het een druppel op een gloeiende plaat.

Nee, dan stoor ik me meer aan al die subsidies voor die geweldige kutkunstenaars in dit land. Moet je eens zien wat voor rotzooi die mensen produceren. Zelfs met 1 vinger in mijn reet, maak ik mooiere kunst. En daar worden dan rucksichtlos miljoenen tegenaan gesmeten. DAT is pas geldverkwisting.

Harige Bangmaker | 31-08-05 | 10:56

@Mare> True, ik vind ook niet dat we ze maar moeten laten creperen ofzo. Ik ben hardstikke voor ontwikkelingshulp, maar die moet dan goed doordacht zijn en vooral: gemeend en zonder dubbele belangen!
Dus zoals hierboven al gezegd is: Vrije handel, zonder rare ex -en importheffingen en/of ontwikkelingshulp die z'n doel totaal voorbij schiet en de locale economie om zeep helpt.

Lange Neus | 31-08-05 | 10:54

oei was dat wel Nederlands?? ;)

Pannie | 31-08-05 | 10:52

de armoede in nederland is mee verhuisd vanuit armoedige landen.. importarmoede noem ik het.

Tubifiks | 31-08-05 | 10:52

@Lange Neus
Hulp moet inderdaad effectief zijn. Soms komt geld bij de verkeerde mensen terecht, in andere gevallen is het welbesteed. Overdracht van kennis wordt overigens niet gefinancierd door beukennootjes. Niet iedereen kan rijk, welvarend en machtig zijn, mee eens. Maar vele miljoenen onder de armoedegrens, dat hoeft ook niet. Pech waaraan niets is te doen is heel andere pech die op te lossen valt.

Mare | 31-08-05 | 10:50

Als alle GSers 0,8 procent meer zou werken, (minder zou internetten op zijn werk dus) hoeft hier niemand 'onder de armoedegrens te zitten'
Ps ik post in m'n eigen tijd en van m'n eigen geld (!)....

Pannie | 31-08-05 | 10:50

Het is zo moeilijk omdat wij met ons geld de lokale handel naar de cholera helpen. Hoe kunnen bijv. boeren en kledingmakers concurreren tegen gratis brood en voetbalshirts. Niet dus. Dus gaan ze kapot, met als gevolg dat de kapitaalaccumulatie in Afrika stokt, m.a.g. dat ze nog armer worden.

maw Nederland staat nr 2 in de lijst armoedeveroorzakers in Afrika.

Het ergste is nog dat ik (en met mij miljoenen anderen) er nooit om heb gevraagd dat de Pronkjes een paar 100 euro per jaar van mijn inkomen afjatten met die dubieuze bestemming.

pazzo | 31-08-05 | 10:49

Onze koppositie zou leuk zijn als ontwikkelinghulp zin had. Helaas richt onwikkeling hulp veel schade aan, loonopdrijving door duur betaalde onwikkelingswerkers, afrikaanse intelectueelen die MBO ontwikkelingswerkers moeten ondersteunen (vaak kneuzen), gratis voedsel waardoor de locale boeren eruit geconcureerd worden, gratis kleding waardoor een eigen textiel industrie geen kans maakt en zo nog veel meer. Wat Afrika nodig heeft is vrije handel en daar blink NL (lees EU) nu net weer niet in uit met all quota op landbouwproducten.

egwel | 31-08-05 | 10:47

@. quickshare

Tuurlijk is hier armoede. Dat hoor je mij niet ontkennen. En het is te gek voor woorden, dat vooral de hogere inkomens er weer eens op vooruitgaan met dit kabinet. Maar die armoede zal blijven. Iedere samenleving kent haar armoede.

Maar is dat reden genoeg om die lullige <1% in twijfel te trekken, die we naar landen sturen, waar mensen wonen die GRAAG in Nederlandse armoede zouden willen leven?

Denk je nu echt dat de armoede in Nederland valt op te lossen, als we dit schijntje aan ontwikkelingshulp stop zetten? Dacht het niet.

Dat bedoel ik dus met Wilders-redenering. Het zal altijd kut blijven in dit land, dus hoeven we niet te kijken naar landen, waar het nog kutter toeven is.

Harige Bangmaker | 31-08-05 | 10:47

@Qantrix
Zeker nooit van de Marshall hulp gehoord?

Mare | 31-08-05 | 10:45

Ik denk dat ze aan kleinschalige kredietverstrekkingen voor de lokale bevolking meer hebben, zodat die eigen ondernemingen op kunnen zetten.

Nelis | 31-08-05 | 10:45

@Pannie: Met die nivellering tussen inkomens valt het reuze mee. Wat er via de ene weg genivelleerd wordt via variabele belastingchijven, wordt er via de andere weg weer gedenivelleerd via schimmige belastingconstructies en grijze fraude. En Balkenende helpt de topinkomens graag: 2x modaal gaat er in 2006 5% op vooruit, en de minima 0,0%.
En wat betreft ministers... Laat die types maar eens een minimum-inkomen ontvangen, pas dan zullen ze beseffen wat er echt speelt in vele Nederlandse huishoudens.

JackRandom | 31-08-05 | 10:44

@Mare> Zeker, maar dan in de vorm van kennis, niet blind financien overmaken en denken dat het wel goed besteed zal worden.
Ontwikkelingshulp moet vooral effectief zijn.
Bovendien ben ik van mening dat sommige mensen nou eenmaal 'pech' hebben, niet iedereen kan rijk, welvarend en machtig zijn. Zo gaat het al zolang er leven is op onze aardkloot, je ziet het overal in de geschiedenis en het dierenrijk.
Dat klinkt heel crue, en dat is het ook!

Lange Neus | 31-08-05 | 10:44

@Harige Bangmaker
En eerlijk gezegt maakt het me ook geen reet uit of ze daar verhongeren of het nodig vinden om een stammenoorlog te voeren. Zolang er in NL mensen om voedslepakketten moeten bedelen gaan ze maar lekker hun gang.
Jarenlange finaciele hulp en hordes artsen zonder grenzen hebben geen ene verschil hebben gemaakt. En al zou Bob Geldof nog eens 67 concerten organiseren en er nog eens 36 miljard dollar tegen aan smijten feit blijft dat als de regering het daar niet wil dan gebeurt er ook geen ene moer.

quickshare | 31-08-05 | 10:43

Nul komma vijf procent WEG. En het komt nooit meer terug. We gaan tenonder. Wil de laatste het licht uitdoen.

Mare | 31-08-05 | 10:42

Overigens, heeft Nederland miljoenen aan ontwikkelingshulp gekregen toen het bestond uit een paar honderd duizend mongolen die zich een rondje door het moeras groeven? Nederland heeft zich zelf opgebouwd zonder een cent hulp uit het buitenland, waarom is het dan zo moeilijk voor Afrika om hetzelfde te doen.

Qantrix | 31-08-05 | 10:40

Wellicht interessant om eens te onderzoeken wat de doorsnee burger vindt van deze "koppositie" die dit land van politieke huichelaars inneemt ........
Maar daar zullen ze in politiek DH natuurlijk geen boodschap aan hebben.

stevert | 31-08-05 | 10:37

@quickshare
Hé ja zullen we die plasmaschermen dan maar re-po-en en naar Afrika zenden?

Met kraaltes en speigeltjes hoe je daar niet meer aan te komen.

style.councillor | 31-08-05 | 10:37

JackRandom 31-08-05 @ 10:27
Ervoor of erna, maakt niets uit.
In feite ging het hier niet echt om iets bijzonders natuurlijk, al zou jij dat graag willen. Ministers verdienen zowiezo te weinig bij ons. Kijk, over corruptie gesproken, zo doen ze dat bijvoorbeeld in het buitenland, artikeltje van Trouw.nl:
------------------------------------------
Overal in Zuid-Europa rukt beton op ten koste van bos. Bosbranden spelen hierbij een rol, maar bewijzen zijn vaak moeilijk te leveren.

In Athene is daar nu verandering in gekomen. Luchtfoto?s van het gebied ten oosten van de Griekse hoofdstad tonen grote, geblakerde littekens. Deze liggen precies langs de rand van al eerder illegaal bebouwd terrein. Volgens de Griekse krant Kathimerini, die de beelden deze maand publiceerde, is de zaak duidelijk. De grootste bosbranden in Griekenland van dit jaar zijn aangestoken door projectontwikkelaars, die hier graag nog meer grond wilden bebouwen om Atheners te bedienen die hun vervuilde stad zat zijn.

Wie nog twijfelt aan opzet, kan op de grond gaan kijken. Dan blijkt dat de klus uitermate precies is geklaard: de verschroeide heuvels zijn bijna allemaal A-locaties met uitzicht op de Egeïsche zee.

Premier Costas Karamanlis heeft gezworen dat er in deze hoek van de provincie Attica weer olijf- en dennenbomen zullen verrijzen en dat elke bouwactiviteit dit keer toch echt illegaal is. Een belofte die door natuurbeschermers met scepsis is onthaald. Want van de 14000 hectare bos die hier in de afgelopen tien jaar verloren ging, staat nu maar de helft op de nominatie herbebost te worden. Strenge regels zijn er al jaren, maar het blijkt eenvoudig ze te overtreden door lokale functionarissen iets toe te stoppen.

Ook in Spanje was er de afgelopen weken opwinding over het grote aantal aangestoken branden, de Guardia Civil pakte meer dan honderd verdachten op. En ook hier regent het verwijten aan het adres van de bouwsector, die ook in Spanje honger heeft naar ruimte.

Milieuminister Cristina Narbona heeft een nieuwe wet beloofd die de bouw op verbrand terrein voor dertig jaar onmogelijk maakt. Maar net als de Grieken willen de Spanjaarden dat eerst zien voor ze het geloven.

Pannie | 31-08-05 | 10:37

@Lange Neus
To teach a man to fish is ook ontwikkelingshulp.

Mare | 31-08-05 | 10:37

@. quickshare

En wanneer is die stoep schoon dan? Serieus, wanneer?

Waarschijnlijk nooit, aangezien dit land vol met querulanten zit.

En zo redenerend, hoef je geen fuck om doodhongerende mensen te geven. Wel lekker makkelijk.

Harige Bangmaker | 31-08-05 | 10:36

@Harige Bangmaker
En als je het over armoede hebt. Die heerst hier ook. En dan heb ik het niet over eikels die het nodig vonden om een plasmascherm van ?15000 op afbetaling te kopen, vervolgens hun baan verloren en niet meer kunnen betalen.

quickshare | 31-08-05 | 10:34

We geven al jaren geld aan Afrika, en helpt het iets? Niet echt he.
Zolang zij niets hebben wat voor het Westen interessant is om te kopen kunnen ze zichzelf nooit onderhouden.
"Give a man a fish, and you feed him for a day. Teach a man to fish, and you feed him for life."

Lange Neus | 31-08-05 | 10:33

@. zum kotzen

Precies wat je zegt. Het blijft een schijntje. Een genant schijntje zelfs.

Harige Bangmaker | 31-08-05 | 10:32

Wij zijn niet/nauwlijks corrupt zo is gebleken.

Met uitzondering van de onderzoekssector dan toch zekerts?

style.councillor | 31-08-05 | 10:32

@Harige Bangmaker
Helemaal geen Wilders-redenering. Maar absoluut geen linksgelul. Je moet het toch met me eens zijn dat het logisch is dat je eerst je eigen stoep schoon veegt en dan eventueel helpt bij de buren.

quickshare | 31-08-05 | 10:31

Even tussendoor: hulde aan NSE , ze laten Veerman niet los en komen met nieuwe onthullingen. De NOS dekt die vent bij het leven, wat zou daar de reden voor zijn? Nee Veerman, zo makkelijk kom je er niet van af met je "administratieve foutjes".

recaltje | 31-08-05 | 10:31

Ja wij zijn namelijk vrezelijk OK, een paar honderd jaar geleden ook al, toen wij die arme negerts uit hun Kunta Kinte hutjes, een overtocht naar het Amerika aanboden, alwaar zij middels een intensieve inburgeringscursus het geschopt hebben tot bjvoorbeeld NBA helden, hardloperts en zelfs minister.

Daar hebben wij toch maar mooi een steentje aan bijgedragen!

style.councillor | 31-08-05 | 10:30

JackRandom 31-08-05 @ 10:27
Jack ouwe lutser er is geen land ter wereld waar die inkomensverschillen zo klein zijn als in Nederland.
Op welke planeet leven jullie eigenlijk, of liever gezegd, op welke planeet zouden jullie willen wonen?

Pannie | 31-08-05 | 10:29

Er is poen zat in Nederland, helaas is het nogal scheef verdeeld tussen de diverse bevolkingsgroepen. En Balkenende en z'n club doen hun best om die verdeling nog schever te maken... Een paar promille van het BNP is echt peanuts voor Nederland, als de lasten tenminste eerlijk verdeeld zouden zijn...

@Pannie: Was die top 5 notering voor of na de affaire Veerman?

JackRandom | 31-08-05 | 10:27

En volgens mij staat Nederland ook bovenaan wat betreft inkomensnivellering.

Pannie | 31-08-05 | 10:27

@. quickshare

"Regel eerst de shit die hier is ontstaan..."

Lekker makkelijk, zo'n Wilders-redenering. "De shit" is immers toch nooit goed geregeld in dit derdewereld-land. Zodoende hoef je nooit iets te geven. Want stel je voor zeg, nog geen 1% van het nationaal produkt gaat naar armoedebestrijding.

Dat is toch niet te begrijpen, aangezien we in een land vol puinhopen leven.

Eigen volk eerst! Of niet dan, quickshare?

Harige Bangmaker | 31-08-05 | 10:25

Ik geef liever aan Afrika dan aan die ziekelijke klagers over Balkenende. Om de redenatie van quickshare te volgen, als je het slecht hebt, heb je dat zelf verdiend, toch ?

ikkezeidegek | 31-08-05 | 10:24

Nederland staat ook in de top 5 van minst corrupte landen ter wereld trouwens.

Pannie | 31-08-05 | 10:22

jullie zitten weer lekker te geenstijlen...

Momus | 31-08-05 | 10:21

Grappig trouwens zo'n blinde zum kotzen.

Pannie | 31-08-05 | 10:20

Volgens mij is dit puur wat 'de staat' doet, inzamelingsacties zijn nog niet meegerekend.
Als we die wel meerekenen staan we helemaal bovenaan volgens mij.

Pannie | 31-08-05 | 10:19

Laat die afrikanen elkaar lekker de kop in hakken/schieten. Als je op een goeie dag in 1994 besluit om je hutu of tutsi buren de kop in te slaan dan verdien je niet beter. Stelletje onderontwikkeld gespuis.....

quickshare | 31-08-05 | 10:18

@nummertje
Precies! Dat is ook mijn kritiek!

zweefvlieger | 31-08-05 | 10:17

(vrij naar Peter Blanker)

Het is moeilijk bescheiden te blijven, wanneer je zo goed bent als ik.
Zo gul zo vrijgevig en zo empatisch, dat zie je in één ogenblik.
't Is moeilijk bescheiden te blijven, ik geef namelijk iedere cent.
Ik denk als ik kijk in de spiegel, daar staat een geweldige vent.

Zo en nu weer geyle neuqseks graag en val me niet weer lastig..

style.councillor | 31-08-05 | 10:16

Het gaat goed in Afrika, of ze schieten elkaar dood of ze neuqen elkaar dood.

Lekker Belangrijk© | 31-08-05 | 10:15

@nummertje
@Pec
Precies mijn gedachten. Nederland geeft zoveel, omdat het altijd bang is wat het buitenland vind van haar. Regel eerst de shit die hier is ontstaan dankzij Balkenede en als er dan nog eventueel tijd en geld is dan ben ik ook wel bereid om een eurie of 5 te geven.

quickshare | 31-08-05 | 10:14

"Vooral op het gebied van investeringen, waarbij bijvoorbeeld een Nederlands bedrijf een fabriek opzet in een arm land, doet Nederland het goed."

Aha!
We moeten er natuurlijk wel wat aan verdienen.

Harige Bangmaker | 31-08-05 | 10:13

DEZE KOP SLAAT ALLES TOCH??????????????NL dokt Palestijnse aso-bakken
Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft 500.000 euri aan de Palestijnse Nationale Veiligheidsdienst (NSF. De NSF gaat met dit geld vijftig terreinwagens aanschaffen. Gezien de prijs van 10.000 euri per stuk spreken we hier waarschijnlijk over Landwinds. Een monitorcommissie gaat controleren of de Palestijnen hier ook daadwerkelijk auto's van kopen, en geen wapens of huizen.

nummertje | 31-08-05 | 10:13

"Dat heet nou sarcasme, Jelmer."
.
Volgens mij heeft dat weinig meer met sarcasme te maken. Als je 99,9 % van de opmerkingen over Nederland zo uiterst negatief laat zijn lijkt het mij eerder dat je een wat ziekelijke drang hebt naar een slachtofferrol. Als ik zijn bijdragen lees dan is Hoxha er volgens mij zo langzamerhand zelf al helemaal van overtuigd geraakt dat hij net zo'n slachtoffer is als een zielig hongerend Afrikaantje. Wat heeft die arme jongen het slecht.
.
Maar ok, als hij gelukkig wordt van die slachtofferrol, vind ik het ook prima hoor.

Jelmer | 31-08-05 | 10:13

Nederland op de tweede plaats van gulle gevers?daar moeten we gauw iets aan doen.

joloe | 31-08-05 | 10:11

Hand op de knip houden, waarom zou Nederland in de gulle gever top weet ik veel hoeveel willen staan, wat voor een komkommernieuws is dit. Een betoogje. Tien procent van de inwoners van Nederland heeft een inkomen op of onder het sociaal minimum. Het sociaal minimum is een door de politiek vastgesteld bedrag dat minimaal nodig is om normaal te kunnen functioneren in deze samenleving. Wie langdurig op het minimum moet leven wordt arm. Reserves raken op, en duurzame goederen zoals een koelkast raken versleten. Vakantiegeld wordt gebruikt om gaten in het budget te stoppen. Het leven wordt alsmaar kariger en gewoon sociaal verkeer wordt steeds moeilijker, want alles kost geld, en geld is er niet. Dus eerst dit oplossen, intern, dan pas naar buiten met je eurie. De inwoners van Urk geven het meest aan goede doelen, die uit Den Haag geven het minste. Het verschil is groot, in Urk wordt zelfs meer geld opgehaald dan in de hele gemeente Den Haag! Afkopen heet dat. Nou ja, slaat kant noch wal, evenals het bericht, ook een suffe post geworden

Pec | 31-08-05 | 10:10

Wij lopen altijd Haantje de voorste,kleinste landje met de grootste bek!
Wat geven de rijkste landen eigenlijk?
Monaco,de rijke Oliestaten,juist ja helemaal geen dollar!
Al die MILJARDEN uit nederland zijn verdwenen op bankrekeningen naar Frankrijk en Zwitserland,we hebben honderden miljoenen richting Arafat en zijn Palestijnen gestuurd,helaas door corruptie is dat allemaal richting Parijs naar een bankrekening gesluist waar de Blonde vrouw Arafat een lux leventje van kan leven!
Al die miljarden die naar Suriname zijn gestuurd voor de ontwikkeling van dat land, zijn als sneeuw voor de zon door een tiental corrupte coke-snuivende mafia politici zoek geraakt!
Mandela werd in de gehele wereld geroemt
en kan zijn borst vol hangen met de hoogste onderscheidingen die je maar krijgen kan,zie na zijn regeer periode wat hij in Zuid Africa heeft achter gelaten?
Onder zijn bewind is de corruptie nog nooit zo erg en schrikbarend geweest, alle miljarden voor ontwikkeling van zijn land zijn zoek geraakt!
Hij heeft zijn land achter gelaten in de verdoemenis,duizenden mensen worden er dagelijks vermoord,niemand is meer veilig op straat,Leve de Hollandse Ontwikkelings Hulp!
De africaanse leiders hebben een nieuwe slogan,
GEEN FOOOD-MAAR POET!
Dat zegt genoeg!

nummertje | 31-08-05 | 10:09

Maak me maar weer blij met een dooie mus zie ik daar Pronk is dood staan. Pfffff

Lucifer | 31-08-05 | 10:08

Goeie handel die wapenhandel... tijd dat er in NL eens een flinke wapenindustrie wordt opgezet.
Holland Signaal is toch allang in Franse handen?

labarbe | 31-08-05 | 10:07

Noem 1 land op waar een negert aan de macht is waar het goed gaat....

quickshare | 31-08-05 | 10:07

Wat natuurlijk niet wegneemt dat ik vind dat alle ontwikkelingshulp kritisch gevolgd moet worden zodat er geen miljoenen verdwijnen in de zakken van 1 of andere Afrikaanse Arafat?

zum kotzen | 31-08-05 | 10:07

En waar komt al die hulp terecht? Nooit op de plaats die bedoeld is, maar bij zakkenvullers hier of in het land waar we het naartoe willen sturen. Ik doe er niet meer aan mee.

zweefvlieger | 31-08-05 | 10:06

Verdoemme Hoxha, wat een populistisch gelul. Nederland geeft het bijna meest van de westerse landen aan de Derde Wereld? Wat wil dat zeggen, dat er 0,5% van het BNP aan ontwikkelingshulp besteed wordt i.p.v. de 0,2% van andere westerse landen? Het blijft een schijntje, daar gaan ze in Afrika echt niet 'los' van hoor, terwijl wij zogenaamd aan het laatste gaatje van de broekriem zitten.

Een aanzienlijke groep Nederlanders zit trouwens ook aan het laatste gaatje van de broekriem, maar dan aan de andere kant van de riem, als ik de toenemende verkopen van SUV's, grote huizen en plasma TV's zie. Hoppa, 5% erbij voor de hoge inkomens, gristendemocraat Balkenende weet hoe het hoort...

zum kotzen | 31-08-05 | 10:05

Nederland doet het ook erg goed in de wapenhandel, dus schoolgebouwtjes met reclame voor Holland Signaal.

Nelis | 31-08-05 | 10:04

Alsof het zin heeft geld geven aan Afrika. Al die corrupte leiders houden het zelf. Van mij gaat er geen cent meer die kant op. Mocht ik ooit de 6.000.000 winnen dan ga ik wel op vakantie daar en sponsor een ziekenhuis of iets in die zin.

Niflheim | 31-08-05 | 10:03

Ha, al dat geld dat we geven gaat toch alleen maar in de zakken van de corrupte leiders, daarvan ziet het volk niets terug..... der Spiegel praate niet zo lang geleden een afrikaan over ontwikkelingshulp.....
www.meervrijheid.nl/tradenotaid.htm

Qantrix | 31-08-05 | 10:02

Dat heet nou sarcasme, Jelmer.

ViperNL | 31-08-05 | 10:02

Ongetwijfeld een gevolg van die inzamelhetze na die tsunami. Ben alleen wel benieuwd waar al dat geld precíes naartoe gaat.
Maar het had erger gekund, met die hoge investeringen en veiligheidsbeleid.

Apollonian | 31-08-05 | 09:59

Wat een dom negatief gedoe over Nederland altijd. Derde wereldland, tweedewereld land. Ben je nu echt alleen maar gelukkig als je jezelf voor kunt houden dat je het hier gigantisch slecht hebt en dat je een ongelooflijk zielig slachtoffer bent nu je in dit deel van de wereld woont?

Jelmer | 31-08-05 | 09:55

Pronk rulez!

Nitro Azurro | 31-08-05 | 09:54

laatste gaatje broekriem? laat me niet lachen :)

Stylzz | 31-08-05 | 09:54

AuW! Mezelf iets te hard op de borst geklopt..
Maar goed dat we weer een paar mensen van de hongersnood, lepra en andere malheur gered hebben

Bloedhoest | 31-08-05 | 09:54

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl