Lerarentekort stijgt. Nieuwe docenten vaak eerder van school dan leerlingen
Met alleen salaris komen we er niet
Als u wilt dat uw Noah en Julia in de toekomst nog een beetje fatsoenlijk onderwijs krijgen, moeten we wat gaan doen aan de situatie van het poppetje voor de klas. Die is momenteel: niet ideaal. Wie nog steeds denkt dat we alles kunnen oplossen met een vleugje extra salaris, heeft het niet begrepen. Hoewel zo'n financiële impuls zorgt voor meer pabo-studenten en zijinstromers, maakt het geen verschil op de lange termijn als de werkomstandigheden niet verbeteren. Een kwart van de jonge docenten rent binnen vijf jaar weer gillend het klaslokaal uit wegens de hoge werkdruk en een gebrek aan begeleiding en zo komen we natuurlijk nooit van dat lerarentekort af. Nog een voorbeeldje van hoe het niet moet: een middelbare school in Zoetermeer negeert alle kritiek en drukt een nieuw schoolplan door met lessen van slechts een half uurtje voor de nieuwe generatie leerlingen met een TikTok-aandachtsspanne van ongeveer drie seconden in een poging zoveel mogelijk Haagse subsidie-euro's binnen te harken. Het resultaat: een kwart van de docenten vertrok afgelopen zomer. Laten we een les trekken uit deze berichten en voorafgaand aan de volgende onderwijsvernieuwing, -reorganisatie, of -budgetbespreking eens een half uur naar de wensen van de docenten luisteren. Wellicht leren we nog wat.
Ook een probleem
Social
Reaguursels
InloggenHet grote probleem in het Nederlandse onderwijs is dat er geen niveau aanwezig is. Op de PABO matige HAVO studenten m/v. We gaan in allerlei landen kijken en willen dat direct in ons land integreren zonder verdere achtergrond. We nemen Finland als voorbeeld. Nauwelijks allochtonen, universitaire opleiding met 850 vacatures per jaar waarop 2500 personen een sollicitatiebrief schrijven. Willen we enig niveau in het onderwijs terug krijgen dan moet het niveau van studenten omhoog. Alleen wat in jezelf brandt kan anderen doen ontvlammen. Je kunt niet meer wegleren dan dat je zelf in huis hebt. Dit duurt minimaal 20 jaar en 40 jaar voordat de huidige droppies uit het onderwijs zijn verdwenen. Ondertussen krijgen we in die tussentijd 12 ministers van onderwijs die 20 communicatie medewerkers nodig hebben om hun nonsens in het onderwijssysteem te drammen. De huidige maatschappij geeft perfect ons onderwijs weer. Ondoordacht, onzinnig en onaantrekkelijk. Toch zit ik al meer dan 4 decennia in dit onderwijs met nog steeds veel plezier en redelijk succes. Iemand moet het tenslotte doen. Pieter, als je dit leest stuur dan even een berichtje.
Even naar de klok kijkend, hebben we nog even voor dit topic op slot gaat.
In plaats van een heel verhaal te pennen sta ik open voor vragen en zal proberen die oprecht te beantwoorden, oke?
Kort over ES zonder al te veel prijs te geven (Anonimiteit is een heel groot goed;).
+25 jaar werkzaam in onderwijs, regio R'dam.
(lesgevende) ervaring in primair onderwijs, praktijkonderwijs, vmbo.
Twee master opleidingen (uiteraard voor onderwijs).
Naast regulier lesboer een breed scala aan extra taken (kent u de uitdrukking: 'als je er naar kijkt, ben je eigenaar'?)
Naast onderwijs ook ervaring in bedrijfsleven.
Salarisschaal: MBO LB. Voor exacte bedragen kunt u zelf wel even zoeken.
Dus, vraag maar. Ik neem aan dat veel vaste reaguurders al wel weten hoe ik in één en ander sta.
In mijn beleving is een vmbo een plek vol ongeïnteresseerde leerlingen in een trainingspak die hun leerplicht uitzitten op een niveau vergelijkbaar met de laatste klas van het basisonderwijs met enkele uitzonderingen daargelaten. Wat is uw beleving en heeft u vaak incidenten in de klas.
Ik werk inmiddels (met veel plezier) zo’n 20 jaar in het onderwijs.
Wat vreemd ... haha... NOT.
Dertig jaar geleden zaten er op de hele basisschool 10 buitenlanders, dus afgerond één per klas. Nu zitten ze met ze tienen per klas en word de juf achter haar rug om voor hoer uitgescholden zonder dat ze het zelf kan verstaan.
Nogal logisch dat er niemand is die voor zo'n klas wil gaan staan.
Nu in mijn 4e jaar als docent op een vmbo. Werkdruk? Sja. Af en toe is het even doorbjjten met vergaderingen, oudergesprekken, AdHoc gedoe met veeleisende ouders. Terug naar het bedrijfsleven? Nooit. 2 broers als directeur, schiforeen tov elkaar? Alles binnen de werkweek af en gehaald? Werkdruk was vele malen hoger. Ook in bedrijven daarvoor. En over iedereen die iets te zeggen heeft over leerlingen met een autochtone verleden. Het valt ontzettend mee. En ik werk in de randstad op een achterstandschool. 5 procent in piramide vorm zorgt voor problemen. Dat betekent dat je 95 procent van de leerlingen mee hebt. En ja, vanuit het mt worden nieuwe onderwijs vormen gepresenteerd die je -zelfs na pas 4 jaar ervaring - als onrealistisch kan beschouwen. Soms moet je meegaan. Het zwaarste aan alles? Dat diploma moeten halen binnen een afgekaderde termijn van 4 jaar. Ik kan met trots zeggen dat die 95 procent van de leerlingen en die 5 procent conflict leerlingen me inmiddels als een van de beste docenten beschouwd. Nu nog even genieten van die lange vakanties ;)
@muwaha | 22-08-23 | 18:45: autochtoon is allechtoon en schiforeen is schisozofreen
@muwaha | 22-08-23 | 18:47: schizofreen.... omg
@muwaha | 22-08-23 | 18:51: u geeft hopelijk geen Nederlands, een beetje beta mag natuurlijk wel dylsectisch zijn
@JeanDragage | 22-08-23 | 18:56: Hahaha ik corrigeer mezelf,aar in Zuid Frankrijk en al 2 flesje rose achter de rug. Accent egu op de e....
@muwaha | 22-08-23 | 18:45: Als eenzame schizofreen met 25+ jaar op de bok in 010, heb ik na drie keer proberen de moed opgegeven; waar heeft u het over?
@EEnzame SchizofrEEN | 22-08-23 | 19:14: ok. Misschien dat ik de roze bril nog op heb... ik werk in 020 en die 95 procent die wel wil blijven me dagelijks motiveren. Het CAR model. Ze willen voor jou leren en werken. Altruïsme op de loer misschien, maar heeft geeft zingeving
laten we niet, weer, over salaris beginnen. leraren verdienen belachelijk veel geld. zeg maar meer dan 2x zoveel als een agent of verpleegkundige (HBO), vrachtwagenchauffeur. vaak meer dan mensen die in het bedrijfsleven werken, bevoorbeeld ICT of logistiek.
Bevoorbeeld?
Nee, okee, dat we even weten waar we het over hebben.
Ik neem maar even aan dat u na uw opleiding nimmer meer in een onderwijsinstelling bent geweest, tenzij u kinderen heeft, en al helemaal nooit een paar dagen als docent (zo noemen we dit soort mensen) voor 'belachelijk veel geld' gewerkt.
En als het, zoals u het zelf zo goed schijnt te weten, echt zo veel meer betaald als agenten of verpleegkundigen? Wat let u?
Of is het makkelijk sturen vanaf de wal?
@EEnzame SchizofrEEN | 22-08-23 | 18:03: 4100 bruto voor basisschool leraar vind ik best veel.
@blank-dus-racist | 22-08-23 | 19:16: Dat is dus ook de reden dat er een enorm overschot is toch? Oooh wacht ...
@blank-dus-racist | 22-08-23 | 19:16: Kun je een hypotheek van twanderhalf ton voor krijgen, succes in de randstad.
Ik wil best wel voor de klas staan, maar ik ga niet daar na zoveel jaren nog eens een opleiding voor moeten doen. (Cursusje is andere zaak.) Levenservaring daarentegen te over.
Tip: MBO.
ALs u 'iets kunt', is het met een pedagogisch-didactische aantekening al een end komen. U investeert wat studietijd, gedurende uw opleiding draait u mee in de klas, scholen zullen de kosten dekken en met een jaar (studiebelasting 1680 uur) is het eerste papiertje al binnen.
Goed bedoelde tip, ook voor andere reaguurders: ga eens op een mbo of vmbo praten, vraag of het mogelijk is om in uw vakgebied mee te kijken. Ik weet dat bij mij daar niet zo moeilijk over gedaan zou worden.
Tenminste 40 jaar onderwijsgevenden afknijpen komt met een prijs.
Kiezen voor onderwijs: Zo snel mogelijk niet meer voor de klas staan!
Veel vooral mannelijke studenten die leraar willen worden haken tijdens de studie af omdat knuffelen en inclusief zijn belangrijker wordt gevonden dan dat de kinderen worden klaargestoomd voor een meedogenloze maatschappij door er wat inhoudelijke vakkennis tegenaan te gooien.
Bij onderwijs denken mensen wat simpel dat het enkel draait om de uren die je lesgeeft. Dan denk je, dat valt qua uren dus wel mee, want de school gaat om 3 uur dicht. Ben je dan vrij?
Nou nee, in de praktijk komt er heel veel omheen kijken. Je draait dan stiekem meer dan 40 uur. Met stress. Allemaal randzaken waar je niet op zit te wachten. Administratie, lastige ouders, etcetera. Het salaris van een onderwijzer is de laatste jaren flink omhoog gegaan, maar de werkdruk nog meer.
En ja, die olifant in de kamer wordt zeer zelden genoemd in de media, lesgeven op een allochtone school. Ga er maar eens aanstaan.
U heeft gelijk. Veel (goede, hardwerkende) docenten werken daaeom al geen 1 FTE meer.
Die vrije dag maken ze dan alsnog op aan werkzaamheden. Iedereen vindt dit normaal ook nog.
Verwende soepjurken voor de klas en een bestuur dat zichzelf en vriendjes verrijkt op kosten van u en ik. Wie verzint al die overbodige functies cq onderwijs vernieuwers? Juist.
Met klasjes van 20 leerlingen snap ik dat tekort wel.
Op mijn dorpsschool zaten we standaard met 32 leerlingen in de klas. Dat ging uitstekend.
De leraar was er de baas en hoefde daar niet eens streng voor te zijn.
De ouders luisterden naar de leraar en kwamen geen "verhaal halen".
Onlangs was een bevriende juf verbaasd over de schoolinspectie. Verontwaardigd vroeg ze me " wil je dat kinderen zelfverzekerd zijn en kunnen plannen, of dat ze kunnen spellen en rekenen?"
Ik heb eerst naar adem gehapt voordat ik kon antwoorden.
32 kinderen in één klas is geen school, maar een leerfabriek.
@HankHill | 22-08-23 | 16:08: hoe komt u daarbij?
De kinderen zitten nu in kleine klasjes en leren bedroevend weinig.
Wat kinderen betreft, de laatste tijd val ik van de ene verbazing in de andere. Ondanks minder florissante resultaten op school worden ze de hemel in geprezen. De lat ligt bijzonder laag, als er al een lat is. Wat gedrag betreft is het devies, alles kan, alles mag. Dat bepalen ze zelf. De ouders hobbelen er gedienstig achteraan. Loopt het de spuigaten uit dan wordt het met de mantel der liefde bedekt. Ik druk me nu bewust diplomatiek uit omdat dit onderwerp in mijn familie beladen zo niet totaal onbespreekbaar is. Het is dus horen zien en zwijgen geblazen.
@Roos | 22-08-23 | 16:12: Uw bewering is dat hoe groter de klas is, des te efficiënter de leerprestaties v/d studenten zijn?
Ik ben overtuigd van het tegenovergestelde, met kleine klassen kunnen studenten die moeite hebben de stof te beheersen extra aandacht krijgen zodat ze uiteindelijk met een hoger diploma het onderwijs verlaten.
@Roos | 22-08-23 | 16:12: Maar ze zijn heel zelfverzekerd (dat merk je aan hun grote bek) en kunnen heel goed via Social Media Plannen. Dat hun illusies direct vergruizen wanneer ze de maatschappij in worden gestuurd, daar heeft een Juf als deze niets mee te maken. Als de leerlingen het dan niet redden komt dat omdat de maatschappij niet perfect is, precies zoals deze Juf al dacht.
@HankHill | 22-08-23 | 16:57: nee, dat is niet mijn bewering. Het gaat hier om basisschoolleraren en dat de grote klassen van vroeger geen probleem waren, mede omdat er werd geluisterd naar de leraar.
Het niveau van lesgeven lag horen dan nu, mede omdat er nu veel aandacht is voor secundaire activiteiten. De basis als rekenen en spellen is blijkbaar van ondergeschikt belang geworden.
@HankHill | 22-08-23 | 16:57: Je kweekt leerlingen die niet meer op hoeven te letten tijdens de les en zich niet langer dan 2 minuten kunnen concentreren want de meester komt toch zo langs om het nog een keer uit te leggen. Er zit bij die leerlingen maar vaak ook hun ouders geen enkel gevoel van urgentie en het besef dat ze al dat werk niet doen om direct dopamine-shotjes te scoren maar voor later.
@Roos | 22-08-23 | 17:05: Mogelijk zijn de omgangsvormen van de kindertjes en hun ouders ook wat veranderd intussen?
@Sans Comique | 22-08-23 | 17:10: Een goede docent weet het onderscheid te maken tussen leerlingen die de stof prima kunnen beheersen en die die wat extra uitleg nodig hebben om de materie te kunnen begrijpen.
@Roos | 22-08-23 | 17:05: Ik ben er van overtuigd dat een kleinere klas het overbrengen van kennis ten goede komt. Dat staat los van vroeger en nu.
@jeggeworist.. de relaxheid van dameskonijn zit in het feit dat dameskonijn niet meer wordt uitgescholden, niet eerst door de beveiliging hoeft, niet meer bedreigd wordt en gewoon Nederlands kan spreken!
Ik begrijp dat wel. Heb het zelf twee jaar volgehouden op een middelbare school in Amsterdam. Met mij ging 25% van de leraren weg datzelfde schooljaar. Blij dat ik inmiddels een goede en relaxte baan heb bij de overheid.
Ik ben helemaal niet blij dat je een 'relaxte baan hebt bij de overheid'.
De overheid zou net als het onderwijs eens flink het mes moeten zetten in die 'relaxte baantjes', dan blijft er meer geld over voor de leraren.
@Jeggeworist | 22-08-23 | 15:32: helemaal mijn gedachte. Een relaxte baan bij de overheid wordt in de lucht gehouden door stressvolle banen in het bedrijfsleven. Dan mag je als belastingbetaler die netto bijdraagt aan de samenleving toch minimaal verwachten dat diegene die in dienst van jou werken net zoveel inzet tonen.
Iedere ambtenaar of wie dan ook die betaald word uit publiek geld, zou het vuur uit zijn sloffen moeten lopen.
Natuur is belangrijker dan onderwijs volgens het D66 en GroenLinks. Daarom gaan er miljarden naar een bruinstreep kikker en niet maar naar een meester of juf. PvdA waar ben je ?
PvdA is middels een vijandige overname onderdeel van GL geworden, trouwens de PvdA is al eeuwen bezig met allochtonen en niet zozeer met leraren.
Nederland gaat snel af naar een derdewereld-land status omdat de onderwijsstandaard slechter wordt.
Gevolg geen kennis meer voor b.v. watermanagement, energie, scheepvaart enz.
Die kennis hebben we niet nodig. Die leasen we uit India, Polen en meer van dat soort landen die onze behoefte mooi kunnen aangrijpen om hun slechtste mensen uit te zenden. Want dat is veel goedkoper.
vervelende kinderen maakt niemand vrolijk
Ik ben nog nooit zo'n goede leraar gehad als GPT4. Kost omgerekend bijna 2 cent per half uur en het niveau ligt een stuk hoger dan op mijn HTS. Als je tegenwoordig iets wil leren dan heb je een school nouwelijks meer nodig.
Nauwelijks:-)
Nederlands is makkelijker als je denkt.
@HankHill | 22-08-23 | 16:05: LOL
@Wiezewalakristalix | 22-08-23 | 16:10: Ik dacht , het was ikzelf, haaha.
@HankHill | 22-08-23 | 16:05: Goed tekstje uit "moderne Wiskunde
In de grote steden is inmiddels de helft allochtoon....
doe de rekensom maar waarom veel leraren het voor gezien houden.
Exact. Geen basis vaardigheden qua taal, geen respect bijgebracht en überhaupt geen zin in iets leren omdat dat doet denken dat je wilt werken. Nee, lekker husselen en straat Ende vormen.
Eerst wettelijk de allochtonen uit ons onderwijs, dan weer docenten aantrekken.
Gescheiden onderwijs is een dingetje.
In het verleden omzeilde ik het door een Katholieke basisschool school uit te zoeken terwijl mijn kinderen geen Katholiek zijn.
Die CAO is een van de slechtste ooit.
Plus dat al dat multikul en ook inheemse tuig tegenwoordig niks meer kan. Ik ken verhalen van bevriende docenten die juridisch gezeik kregen na het geven van 1 een na spieken bijv.
En als vrouw moet je helemaal maar beperken tot groep 3 max, want daarna ben je in de grote steden toch alleen maar een kuthoer voor 75% van de klas waarvan ze niks hoeven aan te nemen.
Wie wil er nu les geven aan onze nieuwe Nederlanders met de handen op de rug gebonden. Daar helpt geen ene opslag bij. En maar ontkennen en verzwijgen.
Dat er meer geld is gegaan naar "rugzakjes" en onderwijsassistenten is wat de onderwijzeressen en onderwijzers zelf wilden. Dat geldt zelfs voor het afschaffen van speciaal onderwijs, tot op zekere hoogte.
Voor wat betreft de kwaliteit van het lesgeven, dit is niet alleen te wijten aan het opheffen van speciaal onderwijs en de heterogene samenstelling van de populatie (analfabete asielkinderen, functioneel analfabete kinderen van Marokkaanse en Turkse komaf). Het is ook een kwestie van selectie van kandidaten voor de lerarenopleiding.
Waarom zou je leraar worden in een grote stad? Net zoals politieagent, ziekenverzorger, ambulancebroeder.. etc etc..
Hoe kunnen we het werk van docenten (leraren) weer aantrekkelijk maken?
- Herinvoering van lijfstraffen (rietje/liniaal)
- Gebiedsverbod voor aso ouders
- Hoofdmeester kies automatisch de kant van de jus of meester
Kinderbijslag en studiebeurs afhankelijk van cijfers in het voorgaande kwartaal. Uitkeringen afhankelijk maken van diploma's. Ouders en jongeren krijgen de kans om hun eigen weg te kiezen maar betalen daar dan ook zelf voor.
Er is duidelijk een "tot hier en niet verder" mentaliteit nodig waarbij het de kinders meteen heel duidelijk gemaakt moet worden dat de thuis-situatie, het hebben van geestelijkegezondheidsproblemen, etc. etc. totaal niet relevant zijn bij het je houden aan een klein aantal, heel simpele regels van fatsoen.
Als je je daar al niet aan kan houden, is de school in kwestie dus niet geschikt voor jou en zul je dus elders terecht moeten.
Ik kies ook altijd de kant van de jus. Heerlijk bij een stamppotje.
Schooldirecteuren moeten mensen met bewezen management-kwateiten worden die staan voor hun personeel. Niet zoals nu in bijna alle gevallen een doorgeschoven leerkracht die liever de goede vrede bewaard dan de (harde) lijn uitzet.
Leerkrachten verlaten vaak het onderwijs omdat in het bedrijfsleven dingen vaak soepeler geregeld kunnen worden. Een vrije dag opnemen buiten de vakanties is voor leerkrachten meestal geen optie. Zorg dat leerkrachen een x aantal vrije dagen op kunnen nemen buiten de vakanties om. In ruil daarvoor kunnen ze in de vakantie werken aan leerlingen verslagen, oudergesprekken voeren, andere administratieve taken. Schaf oudergesprekken in de avonduren af. Als je als ouder graag bijgepraat wil worden over de situatie van je kind dan neem je maar vrije uren op.
Misschien moet iedereen die in het management (voorheen : schoolbestuur) wil zitten 1 dag per week les geven.
Gewoon met je poten in klei.
Kun je dat niet, helaas, ga maar in een bedrijf werken.
Leerlingen zijn mensen. Patiënten ook trouwens. Geen doos met schoenen die verkoopt.
Zouden ze bij wel meer beroepen kunnen doen trouwens.
Nou, een hele dag vind ik overdreven, ook management/bestuurswerk van een school moet op goede wijze gebeuren, maar ik vind inderdaad wel dat een schoolbestuurder één klas voor een bepaald vak - afhankelijk van de expertise en voorkeur van zo iemand - twee uur in de week les moet geven.
Kijk, je kunt van alles en nog wat op Rutte aan te merken hebben, maar hij heeft wel al die 13 jaar dat hij MP was, op een Haagse school één les per week gegeven (en hij overweegt dacht ik, nu hij de politiek verlaat, om een tijdje helemaal het onderwijs in te gaan).
Dat is zeer in hem te prijzen, vind ik, en alle onderwijsministers zouden daar een voorbeeld aan moeten nemen.
U bent er niet mee bekend dat basisschooldirecteuren haast iedere dag de gaten in het rooster staan te vullen door zelf voor de klas te staan?
Is schoolbestuur niet vrijwilligerswerk? Was het vroeger wel volgens mij.
Iedere school heeft tegenwoordig een eigen directeur. Deze wordt weer aangestuurd door een directeur die verantwoordelijk is voor ongeveer 5 tot 10 scholen. Dit waren allemaal ervaren leerkrachten. Maar met geld van Arie Slob is alleen de kerstboom opgetuigd. En natuurlijk de deeltijdwerkers..2 a 3 dagen in de week.
1 directeur? Minstens 2, want part-time werken. Op de school van mijn kinderen begon het met een directeur die een duidelijke visie had op het onderwijs, leermiddelen, etc. en hij kende elk kind bij naam. Daarna kwam er een die weliswaar de kinderen kende maar geen enkele visie had op het beleid. Daarna (tussendoor nog een interim die het echt geen moer kon schelen) twee omhooggevallen gevallen juffen die van toeten nog blazen wisten, maar zich wel op overal mee bemoeide zonder dat ze wisten wie mijn kind was, laat staan dat ze ermee gesproken hadden. Gedurende die periode vertrokken bijna alle goede docenten.
En wat zegt dat diploma dan, waar staat dat dan voor.
Voor geen goud. Bin there, done that lang geleden enkele tientallen jaren lang, met plezier, maar moet er nu niet aan denken.
Ultralinkse collega´s van minstens zeven geslachten, op hun tenen getrapt dat je geschiedenisles geeft over de gouden eeuw inclusief zeehelden en bloeiende kunst, Dat je in de biologieles hebt verteld dat niet de bloemetjes bijtjes bevruchten en dat bij voortplanting mannetjes en vrouwtjes nodig zijn en dat je in de middagpauze een sandwich gegeten hebt met overheerlijke ham en kaas, de echte.
Kinderen die je eerst Nederlands moet leren voor er communicatie kan plaatsvinden, ouders die komen zeuren omdat je hun sterretje pijn hebt gedaan door te zeggen dat 1+1 niet drie is, want het was toch bijna goed, dat ze het niet prettig vinden dat je ze bij het binnenkomen een hand geeft en op ouderavonden gaan vertellen dat zij beter weten hoe je les geeft omdat je de moderne jeugd niet begrijpt.
Heb jij de sterretjes van de ouders pijn gedaan? Vonden ze het niet lekker?
@gestoptmetroken | 22-08-23 | 14:31: Hij gaf ze eerst een hand, dan mag het.
Misschien moeten we toch ff kijken wat Katharine Birbalsingh wel goed doet.
youtube.com/results?sp=mAEA&searc...
Je kan gewoon kijken naar Eric van ’t Zelfde, die heeft genoeg ervaring met kinderen uit probleemwijken. Ook bekend van NTR Dream School.
@HankHill | 22-08-23 | 16:13: We moeten kijken naar onderwijs in de volle breedte, incl methodes. Voor iedereen, niet alleen in probleemwijken.
Daarom Katharine Birbalsingh
@Klompz | 22-08-23 | 16:26: Iemand die in staat is kinderen met een rugzakje dermate bij te staan dat zij de school met diploma op zak verlaten, heeft meer dan genoeg kennis om aan te geven waar het fout gaat.
De noodzaak om naar een kudt uit het Verenigd Koninkrijk te luisteren ontgaat me totaal. Graag naar een artikel/ video linken waarom u haar zo hoog heeft staan, die zoekopdracht is te algemeen.
De Staatsomroep NOS laat, selectief, zien op
welke heerlijke scholen je komt te werken.
Ja tog? NEE dus…
Die NOS-scholen hebben meestal niet zo’n groot lerarentekort.
@Verbandmeester | 22-08-23 | 14:34: Die staan meestal in het Gooi want dan zijn ze lekker vroeg thuis.
Heerlijk 66 bestuur daar.
En 12 jaar Rutte maakt meer kapot dan je in 12 jaar kunt oppbouwen.
Waarom geven we zoveel aan onderwijs uit terwijl je alles ook gewoon op het internet kan vinden? Gewoon op je 16de beginnen met werken en als je capabel bent kom je vanzelf hogerop.
Net zoals uw orthopedisch chirurg bedoelt u?
Proefondervindelijk tandarts worden.
En waar ga je dan precies op oefenen?
Als je alles op internet kunt vinden, waarom zijn er dan zoveel analfabeten?
Haha ja right. Ik heb heel goede films met autobestuurders gezien en toen moest ik op voor m’n rijbewijs….
He held. Ga maar koffie schenken en taart serveren in het Heino cafe , maar voor een echt beroep moet men toch echt 10000 studie vlieguren gemaakt hebben. www.tripadvisor.nl/Restaurant_Review-...
@AdvocatusDiaboli | 22-08-23 | 14:10: op Smoelensmid natuurlijk. Die weet van de hoed 3n de rand.
Jullie noemen allemaal beroepsgroepen waar de waarde van het werk de kosten van een centraal georganiseerde opleiding sterk overstijgt. Daar ga je niet op besparen als je minder aan onderwijs wilt uitgeven. Maar leg mij eens uit wat het toegevoegde nut is van een opleiding psychologie als diegene uiteindelijk toch op de marketingafdeling gaat werken. Alles wat ze daar toepassen hadden ze ook wel tijdens het werk kunnen leren.
De leraar, de onderwijzer, de docent, zij tonen betrokkenheid bij hun pupillen. Dat is vanuit hun professie dé manier om hun leerlingen verder te brengen.
De manager kiest liever voor professionele afstand. cijfers, procedures en processen. Daarom verdient hij/zij ook zoveel beter.
Niet elke beloning is uit te drukken in geld.
Beleidsmakers weten dat en misbruiken dat in plaats van te waarderen en te respecteren, ook voor het belang van je eigen land.
Gevolg: die mensen stoppen ermee.
De uitstroom in de zorg heeft daar ook last van.
@AdvocatusDiaboli | 22-08-23 | 14:04:
En dat is dus echt een probleem. En het groeit.
Biedt ze in de arbeidsvoorwaarden een eipadje of groomboekie aan.
Iedereen weet dat ook kleine kinderen en volwassen aparatjiks zich de koning te rijk voelen, in de door de corporaties aangeboden omgevingen, met zoals "macrohard (TM) (R) (C)" aanscherpende gebruiksvoorwaarden, waarbij de inhoud van documenten doorzocht wordt op haatpraat.
De ambtenarenbrieven worden simpeler omdat de Muricaanse spelling- en grammaticacontrole aanslaat op wollig en archaïsch taalgebruik.
Haal-al prevelen over eerlijk aankoopschaap wat je wil,
het martelvlees wordt in naam van digid begaan; geen winkel heeft er geen.
Voornoemde technische (leer)hulpmiddelen dienen om de lammetjes aan moloch te binden.
Wie foutparkeert heeft slechte manieren. Je weet, denk zellef.
Wie een mening heeft is gewaarschuwd.
Het is een vrij land.
Operatie dumb-them-down, ieder jaar een klasse stompzinniger.
En met sommige vrienden is het ook geenoorlof winnen.
Maar jullie hebben geen ouders die de vorige krieg nog hebben meegemaakt.
Moge hoofden der School en Raden voor Educatie nota nemen.
Zeer verontrust hoogachtend verblijvend in sleepnet onder aanvliegroute,
Ook zon stom idee: magister. Een soort logboek en cijferlijst ineen waar al jaren mee geklooid kon worden.
Nooit mee gewerkt, ik stuurde de avond voor de rapportvergadering één lijst met rapportcijfers naar de mentor voor de rapportvergadering. Heb geen zin om na zo'n dag lesgeven nog al die collegae aan te horen over hun kutdag, tijdens het wachten op een vrije laptop.
Waarom moet er over rapporten vergaderd worden?
@theo-is-dood | 22-08-23 | 14:10: ik zou het niet weten. Ik was er nooit. Één keer geweest, toen was er iemand jarig en werd er een schaal frikadellen rondgedeeld en er stond een serveerwagen met twee soorten bier en wijn in de hoek.
@Jos Tiebent | 22-08-23 | 14:31: Waar was dat? Ik vraag het voor een vriend.
@Jos Tiebent | 22-08-23 | 14:31: waren ze lekker, de frikadellen? Ik vraag het voor mezelf.
@anja | 22-08-23 | 17:08: dezelfde als in elke pauze. Was een dependance in een dorp van een scholengemeenschap in het oost'n van't laaaaahn.
@Jos Tiebent | 22-08-23 | 18:05: dus ze waren goed, maak ik daaruit op. Dat is wel rapporteerwaardig, goede snacks. Maar oke, mss gooi ik hier, zoals zo vaak, hoofd- en bijzaken door elkaar.
Het wordt pas beter als we weer naar een Nederlandse op opvoeding, met normen en waarden, een gemeenschappelijke cultuur met doelen zoals respect, fataoen, zelfweerbaarheid zonder agressie, zin in toelomst met werk, huisje, boompje beestje, hebben.
Dat was eenmaal, lang geleden.
Gelukkig hebben we Omtzigt die héél groot gaat worden en alle problemen oplossen.... wat zeg je? Hij wil niet te veel stemmen/zetels? WTF..
'en alle problemen oplossen'
Zegt hij zelf niet, integendeel, maar vooral de mensen die kritiek op Omtzigt (willen) hebben.
Waarom kom je daar dan mee.
@AdvocatusDiaboli | 22-08-23 | 13:50: Omdat hij voor een echte verandering kan zorgen en werkelijk iets kan betekenen voor allen die door deze overheid in de verdrukking zijn geraakt. Echter hij kiest hier niet voor maar moet zonodig 3 maanden voor de verkiezingen een nieuwe partij (en we hebben er al 16 in de tweede kamer) gaan opzetten i.p.v. zich aan te sluiten bij BBB, heel groot worden en de problemen op gaan lossen.
@AdvocatusDiaboli | 22-08-23 | 13:50:
Inderdaad opvallend hoe Omtzigt nota bene nog benadrukte dat hij niet almachtig is. Terwijl iedereen dat al wist, juist ook Omtzigts aanhangers.
Alleen Omtzigts tegenstanders blijven die stropoppen ("Heilige Messias, Verlosser") steeds herhalen.
@Blonde Nel | 22-08-23 | 13:57:
Dat is inderdaad wel een vraag die bij Nieuwsuur ontbrak: Waarom je niet aansluiten maar zelf iets beginnen.
Weer een zelf gecreëerd probleem door onze overheid mede mogelijk gemaakt door vvd66. Privatisering van het onderwijs, grote kolossen van regionale onderwijs centra en gedrochten zoals het Stedelijk Lyceum. Subsidies trekken en winsten maken is belangrijker.
Dit heeft niks met privatisering te maken, integendeel. Veel problemen komen van door de overheid opgelegde onderwijsmethoden, die ook regelmatig veranderen. Er zijn veel te veel peperdure niet-leraren bij het onderwijs betrokken. Die maken de leraren gek.
Hetzelfde zie je trouwens ook in de zorg en bij politie en leger, het waterhoofd-principe; ook wel de omgekeerde piramide. Er zijn meer leidinggevenden, managers en adviseurs dan mensen op de werkvloer.
Ik zou niet graag een leraar, bv. Geschiedenis geven in bepaalde wijken. Eigenlijk gewoon helemaal geen ies geven daar . Zou dat niet het grootste probleem zijn van het weglopen.?
@Dandruff | 22-08-23 | 13:57: Dat is toch hoe "privatisering" werkt in NL? We laten diensten van algemeen belang uitvoeren door private, commerciele partijen, maar willen vervolgens wel álles wat betreft het aanbod van die dienst tot in de kleinste details reguleren vanuit de overheid. Tsja, maak het dan gewoon een overheidsdienst.
Nederland wordt in versneld tempo een derdewereldland. Dus doe zoals daar: klassen van 50 en wat resteert krijgt toch geen onderwijs.....
Het is tijd voor types zoals The Principal. Geen gekloot op scholen.
Op de middelbare school in ijn tijd was de congierge strenger dan de rector. Als ik weer 'ns te laat aankwam(problemen met de brommer) liep ik gelijk naar de vrouwelijk rector voor een briefje. Zij was veel aardiger dan de strenge congierge. Strengere congierges hebben we nodig met mariniers/commando ervaring
Bij een woke leerling worden ze aangeklaagd, bij een gekleurde ook wegen rassistiesch, bij rif-boefjes wordt deze een keer opgewacht. Zo leuk is het niet weer.
Overigens, wij hadden vroeger twee homo's in de klas, een Surinamer, een Turk en een bootvluchteling adoptie. Altijd gezelling en gelachen, nooit gezeik.
De strenge conciërge bij ons bleek uiteindelijk een prima baas te zijn. Kregen dan ook wel een band omdat ik er om de haverklap uitgestuurd werd en hij al klaar stond met de peukenprikker.
De rector stond om 7:59 klaar met z’n koffie om alle laatkomers door te sturen zodat je de volgende dag eerder kon melden. Iedereen deed dat ook gewoon. Respect. Toen werd er overigens al gemopperd door sommige leraren over de toenemende administratie druk. Het onderwijs kapot maken is DE manier om je land binnen een à twee generaties om zeep te helpen.
PC Principle?
In Israel hetzelfde probleem, lerarentekort maar hier zijn de salarissen echt lachwekkend. Er werken dan ook nagenoeg alleen maar vrouwen met een man die het salaris aanvult.
Minimaal 30 kinderen in de klas met 0 respect voor de lerares, ook de ouders niet (want ons prinsje is de beste, u doet het verkeerd). Nu hebben we hier wel een vangnet genaamd het leger met dienstplicht, studeren doen de dan inmiddels wat wijzer geworden jongeren daarna.
Klaarblijkelijk doen de Talmoedscholen het stukken beter dan de koranscholen. Ook minder geweld.....
Die salarissen zijn helemaal zo slecht niet. Probleem is alleen dat bijna geen lera(a)r(es) fulltime werkt.
Filosofische gedachte over het leven in het algemeen en de onderwijscultuur in het algemeen.
We helpen graag iemand, die het minder heeft. Subjectief minder als de hulpverlener. Hulpvaardigheid eindigt dus als de zwakke een gelijke positie krijgt als de helper.
Je kunt niet iemand rechtstreeks helpen die het vele malen minder heeft. Dat kun je anonimiseren of afkopen door middelen te schenken aan een hulpinstantie. Als je rechtstreeks helpt zitten er meestal meerdere welvaartsniveaus tussen de zwakke en de helper. Niveaus, die allen ook geholpen willen worden door de sterke helper, en jaloers reageren als een mindere hun niveau overstijgt.
Hetzelfde zie je in het onderwijs, de (sociaal) zwakste scholen/leerkrachten/leerlingen krijgen hulp, voldoe je aan het absolute minimum dat ben je niet zwak meer en vervalt iedere vorm van hulp.
De spiraal des doods.
Probleem is dus weer de Pabo... Leraren kunnen niet schrijven, niet rekenen , niet met werkdruk omgaan. Probleem lost zich vanzelf op: Kinderen van nu zijn de leraren van de toekomst
Leraren kennen geen Afghaans, Ehiopisch, Somalisch, Turks en Arabisch.
Dan is het lastig lesgeven.
@Prinsemarij | 22-08-23 | 13:39: Het is de schuld van de buitenlanders.
@Cobarde | 22-08-23 | 13:41:
Een ander verdacht maken is makkelijk. Maar uitleggen hoe die leraar met zulke enorme taalbarrières en bijbehorende achterstanden om moet gaan kun je niet.
@Cobarde | 22-08-23 | 13:41: Dat is een feitelijk juiste constatering. Gelukkig dat iemand wel het beestje bij de naam durft te noemen.
@Cobarde | 22-08-23 | 13:41: Veel van die buitenlanders komen uit arme delen van arme landen, waar slecht onderwijs wordt gegeven, en waar nogal conservatieve ideeën heersen. Bijvoorbeeld over de rol van vrouwen in de samenleving. Hun kinderen doen het in Nederland helaas vaak niet zo goed op school.
@Après toi | 22-08-23 | 14:00: Hoe waar !
Het wordt als een algemeen probleem voorgespiegeld, terwijl dat niet het geval is. In bepaalde gemeenten is een groot tekort, in veel andere gemeenten een overschot. De gemeenten waar een tekort heerst zullen binnen hun populatie moeten gaan werven, want leraren komen daar blijkbaar niet uit zichzelf naar toe. En regeldruk, kutouders, het helpt niet.
Misschien is het mogelijk om leerkrachten te werven in Aleppo.
Daar komen ook hoogopgeleide tandartsen vandaan.
Prima idee, gewoon de schilderswijk enz.
Grafiek spreekt boekdelen. Wanneer niet grondig wordt ingegrepen staan er straks geen docenten meer voor de klas en is van alles en nog wat overhead en de docenten vertrokken. Weet hier overigens niet direct een oplossing voor, in elk geval minder overhead, meer docenten. Maar weet wel dat de hufterigheid in deze maatschappij het vak ook niet populairder maakt. Schrikbarend hoe ouders zich tegenwoordig verhouden tegenover docenten en soms ook een aantal leerlingen geen fatsoen meer kennen of meekrijgen vanuit huis.
Laat de docenten maar met hun voeten stemmen, misschien gaat er dan een lampje branden bij de regelaars en ouders.
Een vriend van mij werkte bij een autoschadebedrijf. Op een bepaald moment zaten er 5 op kantoor duimen te draaien/belangrijk te bellen en 1 (die vriend) stond nog in de werkplaats te repareren. Tent ging failliet, hij nam het voor een appel en een ei over en nu draait het top.
Leraarschap wordt niet slecht betaald in verhouding met vergelijkbare beroepen en de beruchte hoeveelheid vakantie (slechts overtroffen door TK-leden) maakt het vak best aantrekkelijk.
De problemen voor het leraarschap liggen dan ook buiten het vakgebied en zijn gevoeglijk bekend: geschifte aso-ouders van allerlei garnituur die zich niets laten zeggen over hun prins(es)je en overal op hoge toon verhaal over komen halen, de kinderen zelf zijn onopgevoed, brutaal en vaak ook nog eens ongelooflijk dom en de taal niet vaardig dus nauwelijks leerbaar.
Dit alles afgetopt met een slappe knieën directie die zich wel hard maakt voor een veganistisch inclusief verstop-eieren feest voor iedereen maar verzaakt om de leraar te steunen in het afpoeieren van eerder genoemde ouders.
Oppassen, een aantal ‘aso-ouders’ zijn ook reaguurder. Laatst nog waren er een paar die zeiden met de leraar te willen afspreken als kinderen wordt gevraagd of ze zich jongen, meisje of iets daar tussenin voelde. Kennelijk is dat al indoctrinatie die verbaal moet worden bestreden. Er werd vergoelijkend bij gezegd: voor je kind doe je alles. Oftewel, in veel mensen schuilt een aso-ouder.
Die problemen die je noemt die kloppen wel denk ik. De betaling is niet slecht, maar ook niet heel goed. Ik denk dat je als leraar een goede bak met sociale vaardigheden moet hebben om een groep onder controle én gemotiveerd te houden, vakinhoudelijke kennis en ook nog eens in staat moet zijn het over te brengen. Met die skillcombi kun je in het bedrijfsleven een hele goede boterham verdienen.
Aantrekkelijk? Die 6 weken zou je kunnen zien als compensatie voor die belachelijke overuren. En ik ken er wel een aantal die ook dan doorwerken.
@BobDobalina | 22-08-23 | 13:45: Hahaha, scherp.
@Deflatiemonster | 22-08-23 | 13:54: dat stomme geklets over overuren altijd. Een 1,0 fte leraar wordt betaald voor een volledige werkweek, niet alleen voor de contacturen. En ja, als leraar maak je weleens wat uren buiten kantooruren. Hoort bij het vak, en dat hebben zoveel andere mensen in andere beroepen ook. En zelfs in het zeer onwaarschijnlijke geval dat je als leraar daadwerkelijk af en toe wat overwerkt, dat correleert echt niet met de 13 weken vakantie per jaar. De leraar praat zichzelf slachtofferschap aan dat nergens op is gebaseerd.
@BobDobalina | 22-08-23 | 13:45: Draai het nou niet om. Je hebt het hier over D66 aso's bij de overheid die vinden dat hun verwrongen en verknipte ideologie universeel door iedereen geaccepteerd moet worden. Deze lui zijn niet in staat om zakelijk en rationeel in het onderwijs veld te staan, maar reageren alleen primair vanuit de onderbuik over wat nu weer modieus is in hun GL/D66 bubbel. Daar tegen ageren is iets heel anders dan ouders en prinsjesgedrag.
@BobDobalina | 22-08-23 | 13:45: Bob toch.. man , man
@Après toi | 22-08-23 | 14:02: U meent dit echt he? Maar u snapt wel dat Bob zoals gewoonlijk uit zijn nek zwetst?
@Grachus | 22-08-23 | 14:06: dat is precies wat een aso-ouder zou zeggen. Je hebt je niet te bemoeien met de inhoud van de lesstof als ouder (je moet eens weten wat diep-religieuze mensen vinden van sexuele voorlichting). Je zou hoogstens eens kunnen bellen of schrijven met de rector.
@_pacman_ | 22-08-23 | 14:04: ''En ja, als leraar maak je weleens wat uren buiten kantooruren.''
Je bent overduidelijk geen docent. Ga maar 's een maandje meedraaien pik.
En dan mag je, naast de kantooruren, lessen ontwerpen en voorbereiden, werkvormen bedenken/aanpassen om 30 leerlingen per klas aan de gang te houden, toetsen en tentamens maken en nakijken, gesprekken met ouders en leerlingen, bakken mentor administratie, etc. etc.
Met je 'wel eens wat uren buiten kantooruren..'
@eetvis | 22-08-23 | 14:31: Echtgenote is docent, dus ik meen wel enig inzicht te hebben. Uw drama doe ik af als blufpoker.
@eetvis | 22-08-23 | 14:31: Dit is ook wel wat ik meekrijg van mijn vriendin die docent is op middelbare school. Veel werk buiten de gewone werktijd om. Lessen voorbereiden en bedenken, nakijken, uitjes organiseren en begeleiden, ouderavonden...
@BobDobalina | 22-08-23 | 13:45:
Ik vind dat je daar heel erg kritisch op mag zijn. Je kunt acceptatie en respect voor anderen op meerdere manieren naar voren brengen.
Direct op het kind spelen (zoals ook met slavernij gebeurt) is wat mij betreft over de dunne lijn; je maakt het kind verantwoordelijk voor een probleem waar de vraag is of ze dat kunnen verwerken, laat staan dat ze er iets mee kunnen of iets aan hebben in de toekomst met huidige migratie en culturen.
Dan snap ik best dat ouders in het geweer komen, als onderwijs en docenten in de knel zitten moet de focus op kerntaken komen te liggen en minder op sociale discussies.
Als ik als ouder tegenwoordig het verwijt van gebrek aan opvoeding krijg moet ik ook inspraak hebben. Bovendien, als het om geloof gaat gelden er opeens andere regels dus overtuigingen van ouders zijn leidend.
Los eerst die inconsequenties eens op en presenteer de waarden van aleer voor mee te gaan met hypes.
@BobDobalina | 22-08-23 | 14:24: maar het is geen lesstof, snap je het verschil?
Misschien wat minder immigranten opnemen? Laten we zeggen 90 procent? Zou dat wat ruimte in de begroting geven voor onderwijs en zorg?
Niet minder meer maar gewoon minder, ofwel een re-migratie beleid, is de oplossing.
@_pacman_ | 22-08-23 | 13:38: Gaat niet lukken. PVV-stemmers eisen economisch groei van de overheid. Daar helpt remigratie niet aan mee. Kumar en Muhammad uit Delhi hebben Nederland meer te bieden dan een gemiddelde PVV-stemmer. Kijk alleen wat Kumar en Muhammad voor een plaats als Veldhoven betekent hebben. Je zou eigenlijk alle PVV-stemmers het land moeten uittrappen richting het Germaanse Uruguay.
@Cobarde | 22-08-23 | 13:49: Veel van die migratie draagt weinig bij aan de economische groei. We hebben het vooral over asielzoekers, die structureel veel armer en slechter opgeleid zijn dan de gemiddelde Nederlander autochtoon. Zie dit rapport van het SCP.
digitaal.scp.nl/armoedeinkaart2019/ar...
@Après toi | 22-08-23 | 14:05:
Hij gaat dat echt niet lezen. Zijn levensdoel is om dommer te lijken dan zijn schaduw. Dat gaat niet samen met het gebruik van controleerbare feiten en cijfers.
@Après toi | 22-08-23 | 14:05: Al voor de tweede keer met u eens. Het moet niet gekker worden.
Veel leraren worden gek gemaakt door de ouders van leerlingen. Bij de lagere sociale klassen door volstrekte omgeïnteresseerdheid waar het de leerprestaties van hun kinderen betreft en bij de hogere door ziekmakende bemoeienis.
Naast de ellende van eindeloze verantwoording(systemen) en door dilettanten bedachte “vernieuwingen” zijn dat wel zo ongeveer de belangrijkste redenen dat er zoveel docenten. afhaken.
Al die zaken, inderdaad, maar ook wat je duidelijk uit die grafiek kunt aflezen: de laatste ca 10 jaar is er een wildgroei ontstaan op onderwijsinstituten aan ''ondersteuners''. Ik heb het zelf nog in de laatste jaren van mijn onderwijs carrière (ben al een paar jaar met pensioen) meegemaakt: lieden die iets vaags deden en daar 'uren' voor kregen of - dat was de grootste wens bij velen - helemaal uit het zg 'primaire proces' (zeg maar: voor de klas staan) verdwenen.
Kijk, elke school heeft een goed-functionerende administratie nodig (ivm de rapporten, leerling-registratie, brieven en uitnodigingen naar ouders en leerlingen, etc, etc), maar iemand die zich (bijna) fulltime met 'kwaliteitszorg' bezighoudt (en dan één keer per jaar een enquêtetje 'uitzet' onder personeel en/of leerlingen, vervolgens met een vage reportage komt, waar echt helemaal niemand ooit iets mee gaat doen), is die nodig? Tegenwoordig hebben alle directeuren (of 'locatie-verantwoordelijken', of 'onderwijsmanagers' of weet ik wat voor pompeuze benamingen ze in de loop der jaren allemaal gehad hebben) een 'assistent', die vast wel iets doen voor hun geld, maar kan een directeur dat zelf niet? De malligheid van de 'diversity officers' heb ik gelukkig niet meer meegemaakt.
Die aangroei van mensen die wel in het onderwijs werkzaam zijn, maar zich niet met het echte onderwijs - het primaire proces - bezighouden, moet drastisch worden ingeperkt. Dat kun je m.i. het beste doen door werkzaamheden in dat primaire proces hoger te belonen dan allerlei 'ondersteuningsbaantjes'. Wil jij geen les meer geven, maar in de luwte van een kantoortje werken aan het 'optimaliseren van het onderwijsproces' oid, prima, maar dan lever je daar wat salaris voor in. Als het lerarentekort zo groot is/blijft, moet je wat veranderen in de sfeer van de beloningen.
Ja, ik heb ook een keer ingegrepen. Ik ben ook zo'n ouder. De school wilde haar laten afstromen naar "kader" - ik stond erop dat ze haar zouden laten doubleren. Dat kon niet; toen ik de reden vroeg kwam het hoge woord eruit: het kost de school geld. Na mijn aandringen is ze wel blijven zitten en ze zit nu op de universiteit. We moeten er af en toe thuis nog om lachen.
@Dr_Johnson | 22-08-23 | 13:56:
Rapportage natuurlijk hè, geen reportage.
@Dr_Johnson | 22-08-23 | 14:02: Dat mag u vandaag zelf weten .
@Dr_Johnson | 22-08-23 | 13:56: hetzelfde effect in de zorg waar debiele cliniclowns veel meer verdienen dan het zorgpersoneel.
Steeds quasi onopgevoede kinderen met respect voor autoriteit. Steeds meer kinderen die nauwelijks Nederlands spreken. Matige beloning. Weinig aanzien vanuit de maatschappij voor wat je doet.
De kinderen zijn vaak het probleem niet in het onderwijs. Besturen, regeldrift en iedere scheet administratief moeten vastleggen zijn fnuikend.
@Jan Laefcutte | 22-08-23 | 13:36: Idd, dat was ik nog vergeten.
@Jan Laefcutte | 22-08-23 | 13:36: Juist wel ,plus wat u schrijft.
En dan van die ouders die beweren dat hun kind hoogbegaafd is. Ik wens ze altijd sterkte toe, dat soort kinderen krijgen het vreselijk moeilijk, als die ouders het blijven volhouden. De ouders ook verknald, want die hadden gehoopt een Einstein bij elkaar gefokt te hebben, blijkt het een nerdje met wp5.1 kennis.
noem eens een valide en betrouwbare hoogbegaafheidstest.
Is er niet.
@nobodiesunmighty | 22-08-23 | 13:39: Zeker wel, die heet "het dagelijks leven".
Volgens mij kunnen de PABO 'studenten' beter een half jaar in militaire dienst i.p.v. stage lopen. Daar zal je hard van worden!
80% van het onderwijsgeld verdampt in debiele onderwijs-"koepels" en besturen, de laatste mannen willen niet meer voor de klas omdat de aansturing van die administratieve onzin-koepels (met veel dwingende bestuursvrouwtjes met veel te hoge salarissen) goed onderwijs tegenwerkt. De huidige 90% deeltijdjuffies vinden het wel goed zo na hun 2/3 dagen school. Tja en dan "moderne" ouders, zelf te dom om te poepen maar wel de grootste bek in en rond de scholen. Onderwijs is kapot.
Alsof het onderwijs in het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Afrika zo goed is, en alsof alle leerlingen daar zulke lieverdjes zijn. Er gaat ook best veel goed in ons onderwijs.
Hetzelfde geldt voor onze zorg, politie, leger, bouw, politiek en economie.
Er gaat ook best veel goed! Proest.
Ik hoor het Rutte zo zeggen.
In Angola is het pas erg! En Poetin!
Als voor zowel het onderwijs als de overheid als de maatschappij de toelatingseisen tegelijkertijd worden verlaagd merkt de opvolgende generatie niets van de achteruitgang. Het plot van Idiocracy voltrekt zich op dit moment onder onze neuzen, ik maakte het tijdens mijjn nog niet voltooide leven mee. De eerste generatie die hun kinderen in slechtere omstandigheden achterlieten.
Ik heb de foto bij het artikel nog eens goed bekeken. De verhouding allochtoon - autochtoon lijkt aardig te kloppen: 12-3.
Zou er spraken kunnen zijn van een causaal verband?
Nee.
In mijn schooltijd zaten er wel aardig wat Indonesische kinderen, maar die zaten net als ik in de C groep (HBS/Gymnasium). Klas ernaast, met ruim 50 leerlingen, zaten wel een aantal Surinamers.
Maar in beide klassen heerste dicipline. Als 1 van de leerkrachten uitviel, ging de andere docent tussen 2 klassen staan en dat ging prima. (80 leerlingen hè).
@toetssteen | 22-08-23 | 13:32: Gooit s naar boven. Moet zijn discipline.
@Jan Laefcutte | 22-08-23 | 13:28: En waarom zou dat niet kunnen volgens u?
@ChupaChupa | 22-08-23 | 13:38: Dat was dhr Klaver
Niet alles is uit te drukken in geld.
Je kunt het wel doen, maar dan verliest het elke contact met de werkelijke wereld.
Maar leg dat de bedrijfskundigen anno 2023 maar eens uit.
En in het management van scholen zitten steeds minder ex-docenten en steeds meer jobhoppende carrière-tijgers, want zo zien ze zichzelf graag.
Je zou als docent ook op jouw manier je belang, beleid en tact, trouw aan je vak en collega's en je land, eer van je vak en trots voor de geschiedenis van het onderwijs willen hebben.
Maar dit soort types verkwanselen dat denken alleen maar in budgetten en manipulatie in hun eigen belang.
En in de zorg en bij de politie zie je hetzelfde.
Triest maar waar.
Loyaliteit wordt niet beloond maar misbruikt, dat geldt overal.
Als we dat niet keren houdt het op. Ergens moeten de belangen van het individu gaan wijken voor het geheel.
In het geval van de politie is dat de overheid die de zaak niet serieus genoeg lijkt te nemen, vreemd genoeg.
@AdvocatusDiaboli | 22-08-23 | 13:58: U weet wie de minister van justitie is he? Nu geen tijd meer denk ik.
Een vriendin van mij, met academische opleiding en didactische aantekening, zonder onderwijservaring maar wel royale kennis uit het bedrijfsleven, solliciteerde als geboren en getogen Spaanse op de functie van docent Spaans. Ze werd niet uitgenodigd. Hoezo tekort aan goede, gemotiveerde mensen?!
Hetzelfde overkwam mijn ( oud) collega Hassan, die in Irak leraar Engels was en vloeiend Nederlands spreekt!
"Te aaagteluk om over te lulle!" zeggen we dan hier te 030.
Didactische aantekening, zo werkt dat op universiteiten.
Cursusje gevolgd.
Kun je lesgeven aan andere academici.
VO is toch net even wat anders, daar komt wel iets meer bij kijken.
Ik ken een roomblanke, rondogige leraar Chinees die geen toon goed uitspreekt, nog geen kinderboek kan lezen en voorzetsels verwisselt bij de vleet. Ik ken ook een Chinese met een PhD in Engelse en Japanse taal- en letterkunde die perfect Nederlands spreekt. Maar ze moet eerst 4 jaar naar een HBO-lerarenopleiding om een paar uur per week Mandarijn te doceren aan een middelbare school - niet eens als eindexamenvak.
@AdvocatusDiaboli | 22-08-23 | 13:32:
Een didactische aantekening behelsde destijds - ik weet nu hoe het nu is - een nascholing van een jaar na de academische opleiding.
@drs. Levi Samsonov | 22-08-23 | 13:36:
De waanzin.
@LoesjeP | 22-08-23 | 13:32:
Dit, Loesje. Ik proef het Utrechts nog even heerlijk na.
@MickeyGouda | 22-08-23 | 13:38:
Geniet tervan messie!
Waarschijnlijk te duur. Als school heb je liever een stagiair of nog iemand zonder enige ervaring die je in LB-laag kunt inschalen i.p.v. een ervaren werknemer die je in LC of LD-hoog moet gaan inschalen.
Ik hoorde dat je op de Pabo eerst kinder liedjes mag leren zingen en dat dit vele toekomstige mannelijke leraren afschrikt. Klopt dit?
Sommige vrouwelijke ook. De rook kwam al in '86 tijdens een voorlichtingsdag uit mijn schoenen op mijn vlucht naar de uitgang. Mijn moeder riep nog "Maar het is hier zo gezellig!" Mijn reactie: "Da's nou precies het probleem, ma!"
@MickeyGouda | 22-08-23 | 13:31:
LOL!
@LoesjeP | 22-08-23 | 13:33:
Ik kan ook sociaal zijn hoor Loesje, maar er zijn grenzen. ;-)
Gemiddeld: Mannen willen kinderen iets leren en de wereld laten zien. Vrouwen willen met kinderen omgaan en ook snottebellen afvegen, liedjes zingen en kleien.
Dat schijnt met het invoer van de PABO de grote uitstroom en afhakers van mannen begonnen te zijn.
Dus mannen willen wat vroeger de kleuterschool was niet, maar moeten daar wel aan meedoen.
www.youtube.com/watch?v=OGt7UIL6S_I
En dat los je met een quotum en extra geld dus niet op.
En Lubach neemt waar, analyseert en komt misschien wel met een voorstel.
Stop met die Pabo zoals het nu gaat.
@MickeyGouda | 22-08-23 | 13:34:
Nah, vind je sociaal genoeg hoor, hier in de panelen. ;)
En wat betreft de grenzen, eens!
Dat klopt. Ik ken iemand die bezig is zij-instromer te worden, die moet verplicht een muziekinstrument leren spelen. Terwijl in #020 scholen vakdocenten voor muziek hebben
Was niet nuttig Mickey
@Hetiswathetis | 22-08-23 | 16:01:
Ter illustratie van het hoge geitenwollensokkengehalte, maar ik zal beter mijn best doen.
Een van de camouflagetactieken was om scholieren van HBO en lager opeens studenten te noemen. Dat moest de indruk wekken dat die scholieren onderwijs op niveau ontvingen, terwijl iedereen zag hoe hard het met ze achteruit ging qua kennis en leervermogen. Tegenwoordig zijn de zaterdagkrachten bij onze supermarkt studenten met een academische opleiding. Anderen wil de supermarktmanager al niet eens meer achter de kassa’s.
HBO-ers zijn al héél lang studenten. Het is pas sinds een aantal jaren dat MBO-ers ook studenten genoemd worden, wat overigens belachelijk is.
@ChupaChupa | 22-08-23 | 13:30: hbo ers ook
Tegenwoordig heeft elke klas minimaal 2+ docenten. Juf Cindy op maandag en woensdag, Meester Barry op dinsdag en vrijdag en de stagiar Jennifer op donderdag.
Als al die docenten nu eens een volledige werkweek zouden gaan werken, is 't tekort opgelost.
Dat is het mooie van ons belastingstelsel; je verdient netto vrijwel hetzelfde als je 5 of 3 dagen werkt en je kinderen krijgen dan nog stufi. Werken loont niet.
D66 presenteert zich altijd als de onderwijspartij. Het grafiekje laat zijn dat het de partij is van de overbodige management laag.
Best wel luguber, als je beseft dat al die "ondersteuning" het analfabetisme niet terugdringt, in tegendeel.
Gewoon weer lijfstraffen invoeren.
1. 75% van alle managers en "onderwijs vernieuwers" (lees dure consultants) eruit gooien. Managers leven bij verandering, een leraar en een leerling bij rust, reinheid en regelmaat.
2. Een leerkracht krijgt weer gezag. En hoewel iedere reaguurders slechte leerkrachten kent, kennen wij ook allemaal de ettertjes in de klas. Die hebben nu teveel de macht, leerkrachten raken gefrustreerd omdat schoolleiding niet optreedt maar van pappen en nathouden is.
3. Ouders hebben nooit tijd om te helpen bij activiteiten maar o wee als Storm of Marie Fleur havo advies krijgt ipv vwo. Op hoge poten wordt uitleg geëist. Voor leerkrachten zijn niet alleen achterstandswijken een probleem maar vooral yuppen wijken zijn een echte nachtmerrie. Jij hebt kinderen, jij zorgt voor een heel groot deel voor de opvoeding maar niet zelf naast je baan op pottenbakcursus in de Provence en dan verwachten dat Mees Kees jouw kind volledig intellectueel voor zijn rekening neemt.
bekijk nu pas de foto goed, geweldig gevonden weer!
Those who can, do. Those who can't, teach.
Who taught those who do?
@redanx | 22-08-23 | 13:23: Do. Or do not. Don't try.
Maar 75 procent van de docenten is wel gebleven, dus democratisch gezien dan toch een top idee geweest?
Iedereen met enige binding met het onderwerp: volg deze docent en lerarenopleider op Twitter: twitter.com/tonvanhaperen
De grootste ellende komt van de grote besturen.
Vroeger had je nog een rector, conrector en een concierge met 500 leerlingen. Eigenlijk was dat nooit een probleem.
Die conrector had wel vaak een probleem met mij, tegen mijn ouders vertelde hij dat ik een aardige jongen was om mee te biljarten maar verder wist hij het eigenlijk ook niet meer.
@HD50 | 22-08-23 | 13:21: haha, klinkt bekend in de oren. De concierge wist het wel, die was degene die je op je flikker gaf.
Mijn school iets groter met 800 leerlingen en 1 rector, 3 conrectoren en een administratief deel met 3-4 deeltijders. En 1 concierge: Stef. Bij scheikunde en bio liepen in totaal 2 amanuenses rond. En de leraren. 2 kettingrokers bij aardrijkskunde dus daar zat je in de rook. Wel veel geleerd.
@Nichtsneues | 22-08-23 | 13:29: haha onze heer Pronk ook. Aardrijkskunde.. stomen dat hij deed ..
Olifant. Kamer. Porselein.
Leuk dat de inspectie nu in Zoetermeer gaat kijken, maar het probleem is gewoon dat de hele schil die schoolbesturen vormgeeft, runt en adviseert volstrekt losgeslagen is en los staat van onderwijs. Haantjes die allemaal (vaak zonder dat ervaring vereist is in het onderwijs) denken mijlpalen te kunnen slaan op scholen met riante vergoedingen en geen enkel toezicht. Leerlingen en docenten zijn op veel scholen labratten geworden. Als we het ergens moeten zoeken, zou ik dáár eens beginnen.
Bekend probleem. Te weinig support door lagen van managers die willen helpen maar eerst zelf willen geholpen worden. Systemen die bedoelt zijn om te helpen moeten overmatig gevoed worden voordat er een fractie hulp komt. De omgekeerde bedoeling is vaak het probleem: de te helpene moet het helpende systeem helpen. Doel en middel omkering Met als gevolg een groot afbreukrisico voor docenten.
Je zou zo n systeem eens om je heen moeten hebben als piloot....
Een interessant boek over orde houden in de klas is Bint, van de Haagse schrijver F. Bordewijk.
Goed boek, als tiener genoten van dit boek.
In Finland gaan de kinderen 5 uur per dag naar school en krijgen geen huiswerk en de resultaten zijn prima.
Leraren hoeven dus ook geen huiswerk na te kijken, dat scheelt heel wat uurtjes.
Hier wat informatie over Fins onderwijs: weinig lessen, veel pauzes, lange vakanties en nauwelijks toetsen en tentamens tot 16 jaar.
boomberoepsonderwijs.nl/finland-excel...
@Après toi | 22-08-23 | 13:17: Leuk, maar kijk vooral eerst hoe divers de kinderen in Finland zijn. Dan weet je beter hoezo het ook lukt.
@redanx | 22-08-23 | 13:25: inderdaad. Ik zou de Finse lesmethode niet gebruiken op de scholen in de grote steden. Dat wordt een ramp van ongekende omvang.
@Après toi | 22-08-23 | 13:17: Dolgelukkige docenten, maar ontevreden leerlingen. Het kind met het badwater weggooien, kent u die uitdrukking? En dan het gebrek aan prestatiedruk. Elke ochtend op de lagere school dictee en hoofdrekenen op tempo. En toen het "bedrijfsleven". Het zou zo maar eens de reden kunnen zijn dat ik het nog zo lang heb weten vol te houden.
Incasseren kun je leren. Of het gezond is is uiteraard vers twee.
@redanx | 22-08-23 | 13:25: Dat zal zeker een grote rol spelen.
@Hetkanverkeren | 22-08-23 | 13:37: Maar waarom zijn die leerlingen ongelukkig? Wordt niet duidelijk in het betoog dat ik linkte.
@Après toi | 22-08-23 | 14:09: Dat proefde ik er ook niet uit mijn beste. Vandaar mijn commentaar. Zo heel veel Finnen ken ik niet, maar op vakantie kwam ik ze nog wel eens tegen. Nu ben ik van nature meer dan introvert. Maar die gasten.
Je moet er een paar borreltjes in gieten, Overigens heb ik eens een verdwaalde Finse uit de duinen van Maspalomas moeten redden, Dan gaan ze ook meteen helemaal op een wat, in mijn ogen, wat naieve wijze uit hun bol.
Ik ken ze niet goed genoeg om er vanuit mijn perspectief in alle oprechtheid wat van te vinden. Wel herinner ik mij de filmpjes: hallo, wij zijn Finland. Val ons eens binnen als je durft.
Dan kun je bij mij niet meer stuk.
Ik heb een sterke band met Finland dus kan je vertellen dat wat je zegt niet klopt. Ten eerste, kinderen krijgen al op de basisschool huiswerk (door de week). Gedurende de basisschooltijd is dat meestal een half uur tot een uurtje werk. Uren variëren per dag en lopen op naarmate je in hogere klassen komt. Maar nu, de laatste jaren zijn de resultaten van leerlingen achteruit gehold. Dit is niet duidelijk waarom maar men vermoed dat er veel oorzaken zijn. Kinderen kunnen zich niet meer concentreren (vanwege al van jongs af aan korye drukke filmpjes te kijken). De klassen zijn te groot. Er wordt te weinig aandacht besteed aan basisvaardigheden (alles moet leuk zijn immers). Te veel inclusieviteit (kinderen met beperkingen moeten ook in de klas) waardoor het niveau vaak blikft hangen bij ee moeilijke leerlingen. En ook nog, om een of andere reden is het aantal kinderen met adhd, asperger, en andere psychische problemen enorm toegenomen. Dus, ook in Finland zojn tekorten aan leraren en assistenten in het onderwijs. Finland is al lang niet meer het lichtend voorbeeld.
@Hadena | 22-08-23 | 15:43: Ja dat klopt wel. Als ik ermee praat vanuit zakelijk oogpunt.. vreemde lui.. Iets zit er niet goed.
Negatieve spiraal, de achterblijvers in het onderwijs zullen weer smeken om meer geld, ook wel tijdelijk afkopen en je mond houden tactiek.. en zo groeit het probleem alleen maar verder. Wat een waanzin
Allemaal de schuld van Homo's. (onee die krijgen geen kinderen)
Dat 30-minutenrooster is echt de slechtste grap die er is. De school van mijn kind had dat ook en het resultaat was dramatisch met een massale uitstroom van goede docenten. De school is daar na vier jaar weer op teruggekomen. Het idee erachter is dat leerlingen zelf kiezen wat ze met de resterende tijd doen. Tuurlijk joh, laten we net doen alsof tieners uit zichzelf volwassen en verstandige keuzes maken. Als je zoiets bedenkt dan haat je kinderen en ben je ongeschikt voor een baan in het onderwijs.
Kinderen vanuit de Montessorischool naar Dalton onderwijs , niets mis mee. Maar inderdaad vergt discipline. Erasmus college goede school., sorry , In Zoetermeer.
Alle FTE die bij de bestuurs stichtingen werken omscholen tot leerkracht. Het is volstrekt onduidelijk waar die lui mee bezig zijn, huisvesting was en is een taak van de gemeente en HR gerelateerde administratieve zaken kun je voor een appel en een ei uitbesteden. De Juf van groep 8 is prima in staat een sollicitatiegesprek te voeren en potloden te bestellen.
Stop met kinderen maken. Dan hoeven we ze ook niet op te voeden.
Jarenlang lesgegeven in het MBO. Bevindingen : een hopeloos tekort schietende managementlaag, een directie die bijna kwijlend over de "lump sum" sprak die ze naar eigen inzicht konden besteden, een laag "onderwijskundigen" die de hele dag rapporten schreven op hun kantoor en nooit les hadden geven, een onderwijsinspectie met onrealistische eisen, ouders die een vertekend beeld hadden van wat hun kroost kon, collega's die na een jaarcontract weer konden vertrekken, etc.
De enigen met wie het prettig werken was waren over het algemeen de leerlingen. ( "Studenten" was de benaming die het management verplicht stelde. )
Klinkt niet heel goed.
Ik heb het 29 jaar uitgehouden in het MBO. Ik ben het volmondig eens met je analyse. Op elk punt. Hele mooie tijd geweest in het begin. Toen kwamen de fusies, de nieuwe baantjes, het waterhoofd-management en de "nieuwe functies". Op een gegeven moment had ik drie tot vier leidinggevenden die, ieder op zijn/haar eigen deelterrein, mij "aanstuurden", óf weggerend voor de klas, óf van buiten het onderwijs aangetrokken. De tijd voor de grote ROC vorming waren de fijnste jaren. Ineens moet ik denken aan de tekst van The Telegraph Road van Mark Knopfler en consorten.
Je moest je leerlingen "Studenten" noemen vanwege het ego van het management ?
@rijfkoek | 22-08-23 | 13:22: Je zou dus kunnen stellen dat het onderwijs in dire straits is?
@LD69 | 22-08-23 | 13:31: ja
@UnderTheDevil | 22-08-23 | 13:44: Die constatering is correct.
Natuurlijk was vroeger niet alles beter. Maar uiteindelijk verlieten de meeste leerlingen wel de school met een diploma dat bij zijn/haar niveau paste. Leraren deden hun ding. Het schoolhoofd kwam min of meer uit het lerarenkorps bovendrijven. En twee secretaresses hielden de hele administratie inclusief verzuimadministratie bij. Probleemgevallen onder de leerlingen werden door een betrokken leraar geholpen. Ik spreek over een openbaar lyceum met ruim 1000 leerlingen.
En toen ging het mis. Het schoolhoofd werd een manager, die nog nooit een krijtje had vastgehouden. En ook het liefst niet met de kinderen te maken wilde hebben. Er kwamen een management assistenten. Er werden interimmers ingehuurd. Alles moest beter. En anders. Er moest gepresteerd worden; in woorden ten gunste voor de leerling maar in de praktijk ten gunste van de manager. Want die had zijn oog na een paar jaar op een grotere en/of meer prestigieuze scholengemeenschap laten vallen. Of een functie bij een consultantsfirma die gespecialiseerd was in het uithuren van interimmers.
Het gevolg was dat leraren gefrustreerd en minder betrokken raakten. Ze werden niet meer serieus genomen en hun manier van lesgeven werd beknot. Ze moesten administraties bijhouden. Kortom, de school was geen school meer maar een fabriek dat eenheidsworsten als produkt leverde. En vroeger werd het leraarschap beter betaald.
Beter betaald? U doelt op de HOS-nota? Voor die tijd kreeg een leraar inderdaad een schaal 12 BBRA salaris
Is wel zo... in wezen is het van bottom-up naar top-down management gegaan en dat was geen goede ontwikkeling.
@theo-is-dood | 22-08-23 | 13:16: Theo , doe er even een tabel bij of zo. Geen zin om te googlen
Manageritis. Breek me de bek niet los, ik was het zelf. Red het Onderwijs, sluit eerst eens de helft van de universiteiten. Meer dan kweekscholen voor regelneefjes en consultants zijn het tegenwoordig niet meer.
Maar behoud het goede, docenten voorop. De wat mij betreft grootste (*) afknapper van Rutte IV: de briljante Robbert Dijkgraaf. Als er toch iemand voor de inhoud zou moeten hebben gaan?
(*). Terzijde: Carola Schouten. Die verwording snap ik nog steeds niet. Al besef ik hoe macht de vreemdste capriolen met een mens kan uit halen.
Een ding ben ik het met Robbbbbert Dijkgraaf eens; minder, minder, minder onzinnig Engels op de Nederlandse universiteiten. (Zuid-Europese) docenten wier Engels hun derde taal is, kunnen nauwelijks fatsoenlijk abstracte begrippen uitleggen, aan studenten die Engels nog lang niet beheersen. Durf dan nog maar te beweren dat de kwaliteit van het (technisch) universitaire onderwijs niet aangetast is.
@Louter Leuter | 22-08-23 | 13:46: Maar ondertussen het verdienmodel van universiteiten niet aanpassen. Leer mij D66 en gelul voor de bühne kennen. Geen sneer naar jou, maar die beste man is wel heel erg accomoderend bezig. Ik had hem allang een leuke bungalow in The Hamptons gewenst.
Toedeledokie!
@Hetkanverkeren | 22-08-23 | 14:06: het schijnt, hij staat op de aftiteling van van Oppenheimer.
@Hetiswathetis | 22-08-23 | 15:35: Oei. Toch meer van de Barbie: Ken. De lul die Mattel niet vermocht. www.youtube.com/watch?v=eBShN8qT4lk
Zolang niet benoemd mag worden waar de problemen (mede) door komen zullen de problemen logischerwijs niet opgelost worden.
Bij de Afrikanisering van Nederland hoort natuurlijk ook Afrikaans onderwijs.
@heldheino | 22-08-23 | 13:13: 25 kilometer lopen naar school?
Hoe gaat het eigenlijk met die school van Baudet?
www.1almere.nl/2023/06/23/hoe-is-het-...
@UnderTheDevil | 22-08-23 | 13:13: oude staart delingen enz. Hoe mooi is dat.
Dat krijg je als het management (vroeger noemden we dat schoolbestuur) steeds vaker bestaat uit types met een bedrijfskunde-achtergrond, die een school ook op die manier 'runnen'. Met marketingachtige imago-keurmerken en overbodige dure projecten en adviesbureaus en interims omdat ze zelf geen beslissing durven nemen.
Een beetje zoals de gigantische kosten van marketing in de farmacie die dus betaald moet worden met onze zorgpremies en eigen bijdrage.
Dit is helemaal niets nieuws.
In de zorg zien we hetzelfde.
Waar het nog een beetje lukt is daar waar het management echt affiniteit met de zorg heeft.
Het enige dat verpleegkundigen en docenten willen is gewoon hun werk op een normale manier doen.
Wat hebben ze gemeen?
Een deels maatschappelijk ambitie.
En die wordt door dit soort bedrijfskundige types die alles in geld omzetten en met budgetten denken op te kunnen lossen gesloopt.
Extra geld werkt maar heel even.
Maar dan is het management alweer doorgejobhopt, want dat gaat sneller dan bij de docenten zelf.
Lekker bezig Nederland.
Bedrijfskunde is dan ook een deficiënte opleiding met van alles te weinig. Doe maar bedrijfseconomie.
Ik heb een kleinzoon van 7 met een officieel gemeten IQ van 142. Die gebruikt woorden als 'taxidermist', en dan moet ie zijn juf uitleggen wat dat betekent.
Ik heb al tegen mijn dochter gezegd, dat als ze heel erg gaan zeiken op die basisschool, ik hem wel zelf ga onderwijzen.
Jij bent zo'n ouder (grootouder in dit geval) die vindt dat de school zich moet aanpassen aan zijn/haar kind? Droom lekker verder. Met je officieel gemeten IQ. Dat je je 7-jarige kind gaat onderwerpen aan een iq-test zegt ook al genoeg, en dat jij de uitslag vermeldt bevestigt dat dan weer maximaal. Arm kind.
Gefeliciteerd met je kleinkind, maar de validiteit van een IQ-meting op die leeftijd is niet al te hoog, ook al is die 'officieel' gemeten.
@Frits de Vriez | 22-08-23 | 13:13: Daarbij zijn IQ-testen bij jonge kinderen volkomen onbetrouwbaar. Maar hoogbegaafdheid kan zich al op zeer jonge leeftijd manifesteren, en vaak helpt een speciale aanpak bij de ontwikkeling van zo’n kind. Net als aan de andere kant van het spectrum.
@De_Alwetende
Zorg liever dat die jongen gezond verstand en praktische kennis opdoet ipv te focussen op een hoog iq. Ik heb er genoeg meegemaakt die hoog van de toren bliezen over hun vermeende intelligentie/iq maar ondertussen nog te stom waren om zelf een lichtschakelaar aan te sluiten of koelvloeistof bij te vullen.
Ik ben echt heel dom. Ik moest taxidermist even opzoeken. Ik had er nog nooit van gehoord.
Waarschijnlijk ben ik het morgen weer vergeten. Dommerd die ik ben.
@Muxje | 22-08-23 | 13:16:
“De scores op een intelligentietest geven bij jonge kinderen dan ook vooral een indicatie van hun niveau van cognitief functioneren en ze hebben een betrekkelijke en tijdelijke waarde.
De voorspellende waarde van resultaten van een intelligentietest neemt aanzienlijk toe tussen het derde en zevende levensjaar. Vanaf acht jaar blijft zij redelijk stabiel.”
bloeiwijs.com/beste-leeftijd-voor-iq-...
@Schoorsteenveger | 22-08-23 | 13:16:
Waarom feliciteer je dan?
@Muxje | 22-08-23 | 13:16
Precies dat. Ik heb altijd wel een goed gevoel gehad in welke hoek een kind zit. Schoorsteenveger heeft een link geplempt waarin staat "De idee van inclusiviteit. Iedereen is gelijk en elk kind kan alles leren. Alleen kan niet elk kind alles op dezelfde manier leren en in hetzelfde tempo." Dat is dus niet waar, verre van dat (zie de andere kant). Die speciale aanpak zou in mijn ogen moeten bestaan uit verdieping van onderwerpen en vaardigheden, die _niet_ voor de school van belang zijn, anders loop je het gevaar dat dat kind steeds verder voor de muziek gaat uitlopen.
@Alfred E. Neuman | 22-08-23 | 13:23: Hoezo moet hij dat leren als het niet lukt? Laat hem lekker de unified theory vinden en de garagist de auto doen.
@Louter Leuter | 22-08-23 | 13:32:
"Iedereen is gelijk en elk kind kan alles leren" is strikt genomen onzin. Maar al te snel een kind als dom wegzetten is ook uit den boze natuurlijk. Veldafhankelijkheid bijvoorbeeld is een belangrijke factor. Ik denk ook dat zo'n overspannen uitgangspunt in de praktijk niet zo letterlijk wordt genomen, maar wel tot scherp waarnemen en vooral geduld met de leerling kan leiden. Dat het niet mogelijk is om voor elke leerling afzonderlijk een toegesneden plan van aanpak te ontwerpen lijkt me evident.
Ik plaatste de link met name om te laten zien dat in Finland de status van de leraar een heel andere is.
@Schoorsteenveger | 22-08-23 | 14:27:
Die laatste zin. Dat vermoeden had ik al.
Maar ook het begin gelezen. Daar staat de quote dan ook in. Overigens ook "Iets als een Citotoets kennen de Finnen niet. Een belangrijk ijkpunt zijn de schoolprestaties over meerdere jaren." Dat heet nu "leerlingvolgsysteem" van... jawel van de Cito. Doet precies dat.
Leerkrachten stonden vroeger hier ook op een voetstuk. Das war einmal.
Dat wilde een minister maar die is toen het leven zuur gemaakt door “topambtenaren” die hun mooie baantjes zien verdwijnen wegens verregaande incompetentie.
De heading is fantastisch Struikrover lol.
Het allergrootste probleem is dat het kennisniveau naar beneden gaat.
Teveel shittie opleidingen, teveel woke-bijzaken, te weinig echte educatie.
Kun je er bakken geld en mensen tegenaan gooien, als zij zich bezighouden met regenboogtrappen en gebedsruimte gaat het mis.
Ook is de samenstelling van de bevolking een oorzaak van alle ellende in het onderwijs.
Ik lees over salaris, over begeleiding, over werkdruk. Waar ik niets over lees is dat veel leraren het hazenpad kiezen nadat ze voor de 18e keer door een leerling bedreigd zijn en al bij het eerste oudergesprek met verbaal en fysiek geweld te maken kregen omdat de "jongere" in kwestie de vraag van de onderwijzer net iets verkeerd voor zijn ouders heeft vertaald.
Heeel erg lang geleden toen ik nog leraar was, had ik ook regelmatig van die gasten die met moeders binnenkwamen op de ouderavond. Om te ""vertalen"".
Dat heb ik toen rap aangepakt, door een vd concierges (van Marrokaanse afkomst) er de volgende keer even bij te roepen. Om te vertalen.
@De_Alwetende | 22-08-23 | 13:06: De meeste scholen kunnen zich geen 32 conciërges uit evenzoveel landen permitteren.
De status van docent is hier in Nederland veel en veel te laag. Da;s een cultureel dingetje, dat verander je niet zomaar. Werkt door naar de kwaliteit van de opleidingen tot docent. Als docent heb je nauwelijks aanzien, ben je voetveeg en onderworpen aan allerlei betweters om je heen die constant met nieuwe methoden komen die het moeras nog zompiger maken. En orde houden, dat mag bijna niet meer. Voor je het weet staat er een agressieve ouder voor je neus of word je door de leiding op de vingers getikt dat je buiten je boekje bent gegaan omdat je ergens iets van zei. En dan hebben we het nog niet eens over de fluwelen handschoentjes die je moet aantrekken, met name als het om geschiedenis, godsdienst of maatschappij gaat.
its-scandinavian.com/het-finse-onderw...
Ik zou inzetten op langere schoolvakanties.
Nee. Houd kinderen binnen.
Jaloers?
Ja, 50 weken per jaar.
@Deflatiemonster | 22-08-23 | 13:00: In Zuid Europa doen ze dat ook.
Ik heb 13 jaar lesgegeven in het VO. Het grootste probleem heb ik altijd het gebrek aan respect van de leerlingen gevonden. Opvoeding. Dan had je ook nog steeds die onderwijsvernieuwing, natuurlijk niet eerst onderzocht of het ook werkelijk het beoogde effect zou hebben. Kostte je een hoop tijd en 2 jaar later moest het weer anders. Ik heb dan alleen nog maar gewerkt op scholen buiten de Randstad. Ik wil niet eens weten hoe het is om les te geven in een achterstandswijk. Nooit meer.
In mijn tijd sprak je de leerkracht nog aan met mevrouw / meneer. Daar begint het mee. Tuurlijk waren we ook wel eens aan het klieren, maar als de leraar zei dat het nu wel genoeg is, dan hield het ook op.
Geen gezag zonder bevoegdheid om in te grijpen. Het moet (net als vroeger) duidelijk zijn dat wangedrag in de klas niet getolereerd wordt, en dat als er ingegrepen wordt de consequenties *altijd* voor de leerling en de ouders zijn, niet voor de leerkracht.
Naast het probleem van niet-opgevoede kinderen en aso-ouders is er de overmaat aan management lagen die de boel trainieren.
Ook tijdelijke deeltijdcontracten helpen niet. Tijdrovende reisbewegingen van de ene naar de andere school en in verhouding nog meer overwerk. Wie is nog zo gek om leraar te worden?
Oh ja, voor men begint over de riante beloning, vroeger had je leraren die in herenhuizen woonden. En toen kwam de HOS Nota. En waarom is het bedrijfsleven nog steeds interessanter? Geld helpt wel degelijk.
Is er ergens geen tekort in Nederland?
Veiligelandiërs...
Managers zat. En 'deskundigen' zijn er ook genoeg.
Wat?!?!?
Een _driejarige_ havo/vwo brugklas?!?!? Een halfuur instructie gevolgd door variërende tijden op een ‘leerplein’ voor het zelfstandig of in groepsverband werken (groepsverband, eentje doet het werk, een aantal peutert uit zijn/haar neus). Het al bestaande vakoverstijgende programma Connect – met extra aandacht voor "taal, rekenen en "burgerschap" op een ‘toetsarme’ vwo?!?
Wat een geklieder van Picasso.
Ik woon er bijna tegenover en ken het. Niets mis met die school. De reden kan ik alleenmaar gissen.
Hetzelfde kan je doen voor de zorg.
Met de tijd veel extra managementlagen gecreëerd. Tel daarbij op het aantal schoolverlaters wat een onzinbaan nastreeft waarvan we er ook steeds meer hebben gecreëerd en je houdt netto veel te weinig handen aan het bed over. En dat alles terwijl we door de vergrijzing steeds meer met minder moeten doen…
Opleidingen waar te kort aan is en die een maatschappelijk doel dienen gratis maken en ga nou eens echt zorgen voor de mensen die de vuile klussen opknappen die niemand anders wil doen.
In de zorg bijvoorbeeld de nachtdiensten.
Zzpers bedanken er voor en het kleine clubje hard werkende lieden die nog wel in loondienst is, mag het oplossen waardoor ook zij naar zzp/detacherings opdrachten gaan kijken.
Hoge werkdruk? Ga toch weg.
Een hoop overhead op zo'n school, veel gefröbel en weinig inhoud. Dat vat de huidige middelbare school wel samen.
Sneeuwvlokjes mogen ook geen lager schooladvies meer krijgen want dat leidt tot teleurstellingen dus het VWO zit vol met rugzakjes en dommeriken en ojee als daarvan iemand naar de HAVO of godbetert het VMBO moet, dan is de bok vet.
Er komt nu al een shitload aan halve garen binnen op het HBO en WO en die kunnen niks, weten niks, durven niks en mogen niks maar moeten wel binnen 4 jaar hun "master" hebben (ook zo'n fanta-term) want anders is de school het schuld.
Als werkgever zie ik ze komen: net van school, in 4 jaar afgerond dus ze vinden zichzelf heel wat maar ze kunnen niets. Een enkeling daargelaten kunnen ze niet tegen druk of kritiek en leren ho maar, ze weten immers alles al.
Het onderwijs is stuk en dat ligt aan het feit dat het op school niet meer mag gaan om presteren en dan is voor een leraar de lol er gauw vanaf. Met een paar zeurende ouders krijg je een leraar al gauw uit het vak geklierd. Als we daar niks aan doen, zijn we als samenleving straks echt de klos. Dit gaat verder dan alleen leraren die weglopen, dit heeft impact op de hele kenniseconomie en onze oudedagvoorzieningen.
Mooie samenvatting.
Er is in ieder geval binnenkort een leraar maatschappijleer fulltime beschikbaar voor de regio Den Haag.
De oplossing is meer managers.
Wij hebben nu ook zo’n bloedlul hier rondlopen. Die denkt dat ie alles wat prima werkt overhoop moet gooien omdat ie zo graag z’n stempel wil drukken.
Bij solliciteren vraag ik altijd naar het salaris van de rector. Of directeur heet dat tegenwoordig geloof ik.
Ik wil details horen, oorzaken.
Welke scholen? Welk onderwijs? Welke steden? De reden om op te stappen?
Zonder details kun je de oorzaken niet aanpakken.
Ja, volgens mij zijn de verschillen tussen scholen erg groot.
Welke scholen? Vrijwel alle scholen.
Welk onderwijs? Vrijwel al het onderwijs.
Welke steden? Vrijwel alle steden.
De reden om op te stappen? Geen eer te behalen aan ongemotiveerde sneeuwvlokjes die met niet deugende onderwijsmethoden kennis bijgebracht moeten worden.
Oplossing: Sneeuwvlokjesmentaliteit aanpakken, ongemotiveerde leeerlingen van school trappen en deugdelijke lesmethoden invoeren.
Graag gedaan.
Ruime, U weet dat wel .
Toen mijn vrouw in de jaren 90 stage liep in Utrecht vlogen de stoelen al door het lokaal. Ze moest ergens anders stage lopen want de school kon haar veiligheid niet garanderen. Of ze naar de Bijlmer wilde voor de rest van haar stage...
Die hele leegloop heeft een hele grote olifant in de kamer die genegeerd wordt.
Waarschijnlijk speelt dit probleem dan ook veel minder in dorpen in de "rest van Nederland".
Maar ja, dat is die hele grote olifant.
Ik ben een hele goede leraar, maar juist vanwege die olifant heb ik afgezien van het beroep leraar zijn. Straks is je enige keus om les te geven op scholen in de grote steden. Mij niet gezien.
De stoelen vlogen in de jaren 80 al in het rond. In Amsterdam.
De olifant: geen lerarentekort, maar een overschot aan (allochtone) leerlingen.
@Zalwelweer | 22-08-23 | 13:41: dat is dan een unicum geweest. Ow Amsterdam, ja dat zou wel kunnen . LOL !
Onderwijs kost bakken met geld wat alleen maar in de overhead blijft hangen. Het echte onderwijzend personeel wordt steeds meer gemicro-managed door al dat overbodige volk. En elk jaar weer een volledig nieuwe leer-methodiek natuurlijk. je moet wel bij de tijd blijven.
Hoe heet die school in Zoetermeer?
De Goudvissenkom?
Het Picasso Lyceum, prima school! Gaat goedkomen daar .
Zou het zo kunnen zijn, dat veel docenten liever niet lesgeven op een school met een relatief 'multicultureel' profiel? Ondanks dat ze al jaren op PvdA, GroenLinks en D66 stemmen? Dat de praktijk toch wat weerbarstiger is dan ideologische theorie?
Vragen, geen conclusies, laat staan oordelen.
Ik hoor inderdaad regelmatig van vrouwen die voor de klas staan dat jongetjes gewoon niet willen luisteren, want je luistert niet naar een vrouw. Die schreeuwen, gooien met spullen en zitten op hun telefoon te klooien. De directie vindt het prima en verbiedt je om telefoons af te pakken of zo'n kind op de gang te zetten. Sowieso mag je ze niet aanraken, dus die gaan gewoon hun eigen gang. Tja... dan ga je wel nadenken over een andere carriere.
Ik herinner me kennissen die Academie Lichamelijke Opvoeding hadden gedaan. Die gaven liever geen les op bepaalde middelbare scholen in grote steden. Je kon daar ook sommige sporten -zoals honkbal-niet geven. Veel te gevaarlijk met zo'n knuppel.
Op het basisonderwijs is het verloop ook hoog, ook op "witte" scholen. En de lonen van leerkrachten zijn zeker niet laag, dus het lijkt me vooral aan de bureaucratie te liggen. Een goede onderwijzer wil gewoon lesgeven, niet allerlei formulieren en leerlingvolgsystemen invullen.
Gisteren zag je in het nieuws steeds zo'n docentenoverleg waarbij drie van de vijf een hoofddoek op hadden. Dat gaat lekker. nog even en je ben een uitzondering zonder en zo word je door sociale terreur gedwongen een hoofddoek te gaan dragen.
Dit terwijl vrouwen in Iran hun leven riskeren om zonder hoofddoek te mogen leven.
Vreemd genoeg dragen de doek hier 'vrijwillig' maar gaan ze niet vrijwillig in het land van het herkomst aan de gang. NB dat land is niet NL
@Après toi | 22-08-23 | 13:10: speerwerpen zeker ook niet. Boksen ook niet verstandig, je moet ze geen gevaarlijke dingen leren. Die martial art scholen voor outcast blijkt ook helemaal fout uit te pakken. Welke gek denkt toch ook om agressieve aso's op kickboksen te doen, alsof ze plots ehtische sporters zullen worden.
in de WW bij UWV. Omscholing naar docent/e. Minder werklozen in de WW meer docenten zo simpel. En dan de weerbarstige praktijk net zoals bij de gemeente Amsterdam traject uit de bijstand naar vrachtwagenchauffeur. Van de 50 aanmeldingen bijna een haalt het met hakken over de sloot
Wat is ondersteuning? Een concierge, een secretaresse en een amamanuensis? Meer hadden we toch niet nodig.
voorleesmoeder, fruitmoeder, uitjesmoeder
Dat was het wel op mijn school vroeger. We hadden ook een betaalde bibliothecaresse en een stel dat de kantine runde, maar dat was part time. En de rest was onderwijzer. Ook de directeur (rector). Er is tegenwoordig wel wat meer ondersteuning nodig (bijvoorbeeld IT) maar dat kan je prima als een service afnemen.
De leraren deden ook een deel van de administratie, met name rond eindexamens en de start van een nieuw schooljaar. Maar vergeet niet dat je tegenwoordig al een hele fte nodig hebt om de post van het ministerie te openen. De administratieve last is dusdanig dat het niet meer te doen is zonder “ondersteuning”, en evengoed drukken alle regeltjes nog steeds zwaar op de leerkrachten die de cijfertjes daarvoor moeten aanleveren. Net als in de zorg.
Dit probleem lossen we niet op zonder de bezem door het ministerie te halen. Misschien moet het maar eens 4 jaar dicht; laat ze alleen de inspectie en de eindexamens regelen.
@HetOorAakel | 22-08-23 | 12:48: leesmoeders met boekjes en lasmoeders voor in het technieklokaal
@HetOorAakel | 22-08-23 | 12:48 luizenmoeder
@HetOorAakel | 22-08-23 | 12:48: vergeet de luizenmoeders niet
@The Green*Machine | 22-08-23 | 12:57: En zo'n kudtmoeder die textiele werkvormen gaf. WTF!
Op VI werd Kaag bezongen voor 10 miljard onderwijs door Derksen.
Populist.
Die man heeft alleen verstand van voetjebal. De rest dien je met een korreltje zout te nemen, dat is meer een soort cabaret.
@Lubbberrtt | 22-08-23 | 12:52:
Ik had het over Kaag maar ben het eens met je comment.
Nee, dan de briljante tegels hier.
Die knuppels (en de meeste mensen trouwens) snappen niet dat je misschien geld nodig hebt om problemen op te lossen, maar dat je geen problemen met geld alleen op kan lossen. Kortom: ik wil geen bedragen horen maar plannen.
@Schriever | 22-08-23 | 12:55:
Kaag is een jaar bezig geweest met formeren en komt nu met 10 mld voor onderwijs. De groeten.
Ook weer over die zoen op het werk. Elk programma vond het niet leuk , maar had begrip, Spaans temperament zeg maar. Nee hoor Rene, die ouwe.. wat smerig , dat kan niet. Hypocrisie ten top !
@Schriever | 22-08-23 | 12:55: Ja he , die zijn niet mis.
Als die kinderen geen les willen krijgen en de leraren geen les willen geven, wat is dan het probleem?
Als je hem daar zo tussen ziet zitten is het zelf nog een kind.
Mijn gedachte ook. Een groot kind dat vooral geleerd heeft spelletjes te spelen (met mensen) en te winnen.
AI
Kunnen de nieuw 'docenten' die elke week binnenkomen a.u.b les geven?
Nu snap ik dat D66 zich altijd de 'onderwijspartij' noemt.
Nog meer vluchtgedrag aanleren bij de leerlingen lijkt mij de nekslag
REAGEER OOK