GeldBlog - Het Recht is bedreiging geworden
Het Recht heeft ons veel gebracht zoals stabiliteit, zekerheid, handel, bescherming en zo verder. Met name op internationaal niveau kan men gerust beweren dat het oorlogen heeft kunnen voorkomen (helaas in sommige gevallen ook mogelijk gemaakt zoals de oorlog in Irak, maar dat was gebaseerd op gefabriceerd bewijs). Door allerlei spanningen op zowel lokaal, regionaal, nationaal en internationaal vlak, lijkt zich een enorme storm te vormen. En waar het Recht normaliter deze potentiële bom onschadelijk zou maken, is het nu juist het Recht wat de boel verder op scherp zet.
De peace through law doctrine heeft lang redelijk goed gewerkt, maar de politici die dit systeem zouden moeten beschermen en borgen, misbruiken het nu om de democratie te omzeilen en zo hun politieke plannen er door te drukken. Het is dan ook een gotspe dat juist deze politieke groep klaagt dat het rechtssysteem op alle niveaus wordt bedreigd; het zijn immers zij die dit veroorzaken! Wat dat betreft weer lekker vertrouwd; een overheid die zelf problemen maakt en zichzelf aanbiedt als de enige oplossing…
Of het nu het stikstofdossier, het immigratieverdrag, het EMU verdrag, Timmermans Fit For 55, een handelsakkoord, of het Parijsakkoord betreft, de kiezer had bar weinig in de melk te brokkelen.
Social
Nu worden boeren (en de bouw) de fuik ingejaagd door de politiek om een door hen vastgesteld doel (het conserveren van arbitrair vastgestelde Natura 2000 gebieden), met twijfelachtige modellen en meetmethodes, te bewerkstelligen. Een puur politieke beslissing zoals deze wetenschapper van de Wageningen Universiteit ook stelt (zie filmpje hierboven). Er was weliswaar inspraak voor de boeren, maar het werd steeds duidelijker dat het beleid al vaststond, bekokstoofd door een stel bureaucraten en wat milieuactiegroepen. De boeren mochten protesteren, maar met de rug tegen de muur. Alleen voor D66 is deze vrijheid niet duur.
Nog zo’n probleem: de asielcrisis. Veel landen, waaronder Nederland, kunnen de asielinstroom niet meer aan, maar ja hè politici hebben verdragen getekend, dus kunnen we niks veranderen. Het is een gegeven waar we maar aan moeten wennen, zo zegt men. Hier aan tornen, zou de gehele rechtsorde immers ondermijnen.
Intussen wil de EU de Groene transitie nog verder versnellen, terwijl het democratische draagvlak daarvoor geheel ontbreekt. De brandstofprijzen moeten omhoog, de gas Cv wordt verboden en mensen moeten aan de warmtepompen, de brandstofmotor wordt verboden en mensen moeten maar elektrisch gaan rijden of met het OV, vliegen mag ook al niet meer, althans, niet voor het plebs, en zo verder.
Moeten, moeten, moeten, verbieden, en nog meer moeten. En iedere keer als er vanuit de samenleving een breed gedragen weerwoord komt op dergelijke plannen, wordt er gesteld dat het allemaal is vastgelegd in verdragen, dus het moet en kan niet anders. Er is dus geen keuze. Ook zo’n favoriet van de politieke elite: TINA (there is no alternative), een techniek om kritiek en alternatieven bij voorbaat niet ontvankelijk te maken.
Maar ze gebruiken die regel wel erg selectief. Zo hadden we allerlei verdragen omtrent de eurozone. Onze muntunie werd op de leest van de Duitse Bundesbank geschoeid, maar na allerlei crises is het inmiddels overgeschakeld op een Latijns model en hebben de EU/EMU lidstaten keer op keer de verdragen uitgerekt, omgebogen, en verkracht om hun zin door te drijven. Zo ging het ook bij het Oekraïne Verdrag en dat juridisch waterdichte inlegvel én de plechtige beloftes van de betrokken politici en zie nu; alles is van tafel geveegd. Het verdrag werd dus veranderd.
Hiermee laat de politieke elite duidelijk zien dat zij het Recht misgebruiken om steeds autocratischer te kunnen optreden en dat zij, alleen wanneer het haar uitkomt, wel de juridische flexibiliteit kan opbrengen om veranderingen door te voeren.
Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer Nederlandse kiezers (geldt overigens ook voor de kiezers in andere landen) zich beginnen af te zetten tegen deze steeds meer vernauwende en dwingende overheid. Volgens de AIVD zijn dit soort mensen dreiging nummer 2 op hun lijst, na moslimterrorisme. Plek drie was overigens voor appende Andrew Tate jongens. Links terrorisme die laatst openlijk het gebruik van geweld goedkeurde of de Mocromaffia (die nota bene de Koninklijke familie bedreigt, advocaten heeft geliquideerd, en zo verder) en zo verder stonden lager genoteerd!
Steeds vaker is duidelijk dat bepaalde meningen vanuit de heersende politiek worden ontmoedigd door een (mede door de overheid) gesubsidieerde cancelbrigade, die te pas en te onpas de meest vreselijk labels op andersdenkenden plakt. Met de reputatie en baan op het spel, blijven de meeste kiezers muisstil en morren ze alleen wat achter de voordeur.
En zo gebeurde het allemaal; zo werden uiterst onpopulaire programma’s er doorheen gejast. Met verdragen in de hand, een rechter ter linker hand en een inquisitieteam om de hoek, is deze groep politici oppermachtig gebleken. Het was dan ook met enige vreugd, dat ik de BBB overwinning heb gade geslagen (heb overigens niet op deze partij gestemd). Wordt de Nederlandse kiezer eindelijk wakker en durft zij haar hakken in het zand te zetten?
Vraag is nu hoe de zittende macht zal reageren. Zal zij het Recht nog verder misbruiken voor haar doeleinden? Als de geschiedenis een maatstaf is, dan is het antwoord helaas “ja”. Mocht de (inter-) nationale rechtsorde daardoor ten onder gaan, dan wil ik bij dezen graag laten optekenen, dat de huidige machthebbers dit op hun geweten hebben. Het Recht, net als de democratie waarmee het hand in hand gaat, heeft breed gedragen steun nodig van de kiezers. Draagvlak. Tijd dat de elite dat eens gaat inzien en het Recht weer haar de-escalerende functie laat vervullen.
P.S. Beste AIVD: voor de duidelijkheid, ik ben dus (alleen) voor verandering op democratische wijze en stel daarnaast vast dat de huidige bestuurlijke elite (als medeveroorzaker) een sleutelrol heeft in deze mogelijke verbetering. Iets wat ik in uw analyse totaal heb gemist, overigens.
Reaguursels
InloggenOmtzigt heeft hier ook heel veel hele zinnige dingen gezegd en geschreven.
Kort samengevat komt het er op neer dat onze democratie zoals die ooit is ontworpen aan de kant is geschoven door veranderde procedures.
Zo was het bedoeld:
=> volk kiest tweede kamer, => tweede kamer kiest kabinet;
=> kabinet stelt wetten en begrotingen op, legt die voor aan tweede kamer;
=> tweede kamer kan goedkeuren, afwijzen of amendement indienen;
=> pas als wet of begroting goedgekeurd is gaat die naar eerste kamer;
=> als eeerste kamer de wet afkeurt gaat die terug;
=> bij goedkeuring wordt er een datum bepaald waarop die wet ingaat;
=> die datum wordt vooraf gepubliceerd zodat iedereen daarvan weet.
In de praktijk van afgelopen jaren (al voor corona!) zijn steeds meer wetten en begrotingen doorgedrukt buiten tweede en eerste kamer om. Soms is zelfs niet duidelijk welke ministers daarbij betrokken waren. Ook zijn wettelijk bindende amendementen geschrapt omdat regeringspartijen achteraf zeiden "onze parlementariërs hadden zich vergist". Soms treden wetten die nog niet zijn goedgekeurd toch alvast (gedeeltelijk) in werking, Sowieso dus al onwettig, maar dat betekent ook dat er geen ingangsdatum en geen publicatie is.
Daarnaast wordt er steeds meer lalala-geld vooraf "gereserveerd", dat gaat doorgaans om miljarden. Met name voor de EU trouwens. Het verschil met een goedgekeurde begroting is natuurlijk peperduur. Als er duidelijke offertes liggen voor bijvoorbeeld een windmolenpark dan kan de kamer die offertes nakijken en concluderen dat dat bedrag redelijk is, of veel te duur. Als de er echter 10 of 20 miljard voor van alles en nog wat "gereserveerd" staat dan verdwijnt die controle. Een goudmijn voor allerlei commissies, adviesbureaus, werkgroepen, consultants, coaches en task forces die de pot leeg trekken voordat er maar één offerte opgesteld is.
Extra lastig punt is dat er nauwelijks nog werkbare wetten geschreven worden. Er worden wetsvoorstellen van vele honderden pagina's geschreven die door veel parlementariërs niet of nauwelijks gelezen worden. Door partijdiscipline zijn de kamerleden van de regeringspartijen immers verplicht vóór te stemmen, dus waarom zouden tassendragers dan tijd verspillen aan hun grondwettelijke taak?
Zo zijn er nog tientallen grote problemen; een overheid die de kamer structureel niet of te laat informeert; die woo-verzoeken stelselmatig negeert; zelfs na rechterlijke uitspraken de boel vertraagt (wij betalen de boetes wel); een overheid die zelfs na kamervragen informatie achterhoudt of vernietigt; etc.
Een pikmeer-arrest waardoor ambtenaren die de wet overtreden altijd vrijuit gaan.
Een enorme baantjesmachine en diverse overlappende gekozen en ongekozen bestuurslagen, waardoor vaak niet te achterhalen is wie welk besluit nam en waarom. Buitenlandse wetgeving die boven de Nederlandse staat; rechters die de rol van de regering oovernemen; activisten die meer invloed op besluitvorming hebben dan deskundigen op een bepaald gebied (oa klimaattafels); etc.
En aansluitend op de column, het is juridisch gezien inderdaad volstrekt willekeurig welke wetten de overheid wel overtreedt en welke niet. Het is raar dat wetgeving die ons land saboteert zogenaamd wèl bindend is, maar wetgeving die ons moet beschermen ineens niet.
Hear hear.
Overigens denk ik dat het niet meer goedkomt. Er is al teveel kapot.
We worden een soort USA. Zonder echte sociale beschermingen (vermoedelijk wel met hoge belastingen)
Niet mijn keuze samenleving maar het gaat die kant op.
Met ve cancel culture en woke achtige dingen.
In de tussentijd zal Azië (grote delen) hypermodern worden en een hogere levensstandaard kennen dan wij hier.
Het volk heeft het recht om zich te ontdoen van elites die niet in het belang van het volk regeren. Als dat niet op een democratische manier kan, omdat de elite dat zogenaamd democratisch onmogelijk heeft gemaakt, dan zijn andere methodes toegestaan.
En Mocro mafia en alle onveiligheid hebben we echt zelf op onze hals gehaald. We hebben zelf de import kraan open gezet.
Ook het koningshuis wilde dat volgens mij allemaal.
Ik reis veel en het is toch echt beter om een meer homogene samenleving te hebben (buiten de grote steden)
Helemaal mee eens. Zelfs in het bedrijfsleven doet men zijn best om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Die uitdrukking alleen zegt al genoeg. Je samenleving wordt er echt beter van als mensen min of meer dezelfde set normen en waarden hebben en dezelfde cultuur aanhangen.
Nederland en Denemarken lijken best op elkaar. Alleen DK is inmiddels beter om te leven.
Anyway het kan allemaal wel DK heeft overal uitzonderingen op.
Ik snap niet waarom dat bij ons niet kan en waarom dat niet ook aan het volk wordt voorgelegd of op zijn minst in een debat komt..
De toekomst van de verzorgingsstaat moet het uitgangspunt zijn. Een goede toekomst
Is de grondwet nog wel grondwet als men in de grondwet stelt dat wet en regelgeving van de eu prevaleren.
En niet aan de grondwet getoetst mag worden. We hebben geen Bundesverfassungsgericht, dus is het een lege huls.
Een bindend referendum was mooi geweest voor dit soort dingen, ook Balkenende (Bakellende) die een "afgezwakt" EU verdrag tekende tegen de wil in van de burger die tweemaal met meer dan 60% tegen stemde is hier al een deel schuldig aan.
"Premier Jan Peter Balkenende (CDA) ondertekent donderdag in Lissabon het hervormingsverdrag, een afgezwakte versie van wat oorspronkelijk de Europese grondwet had moeten worden. Hij doet dit samen met zijn 26 EU-collega's. Ook minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen en zijn staatssecretaris Frans Timmermans geven acte de présence in de Portugese hoofdstad. 13 december 2007"
www.trouw.nl/nieuws/balkenende-ondert...
Dank u, dit beschrijft precies wat ik ook al tijden constateer.
De Trias Politica is gecorrumpeerd, en helaas lijken alle drie de machten dit wel prima te vinden en doen nauwelijks iets ( of niets) om zichzelf te verschonen.
Het is moeilijk de vinger te leggen op wat de oorzaak is; Is het de decennia-lange indoctrinatie dat al op de basisscholen begint die "nu z'n eindelijk z'n vruchten afwerpt"?
Vroeger waren Nederlands nuchter, en gaven we niet zo veel om "gelul" en loste het boerenverstand een hoop op. Het nuchtere is echter in volgzaamheid veranderd. De toekomst ziet er bleek uit.
Nederland heeft geen Trias Politica. Als je het niet hebt, kan het het ook niet verkrachten. De uitvoerende macht (de regering) mag ook wetten indienen (hetgeen aan de wetgevende macht is voorbehouden in de trias politica). Vervolgens worden moties van afkeuring van de Kamer, andere moties ook, geheel genegeerd, en de regering blijft gewoon zitten (want coalitie en zo). Terzijde, moties van treurnis zijn geheel voor de Bühne - een mediavehikel. Hoe sloop je een mooi land? Kijk hoe onze politiek, met hun politicologen, bestuurskundigen, actievoerders en overige lichtgewichten dat de afgelopen 40 jaar vakkundig hebben gedaan (maar die burgermeesterspost die was het wel waard, en het tripje naar Kiev ook).
Hear hear & amen.
Ook interessant is hoe de Mocromaffia pas echt als probleem in het nieuws kwam toen advocaatjes en prinsesjes in de vuurlinie kwamen te liggen.
Interessanter is dat er mensen zijn die denken dat de "mocromaffia" allemaal Marokkaanse islamisten zijn. De rest van ons wist namelijk al dat deze kliek nog erger waren dan de oude vertrouwden maffiosi in Nederland. Klaas. Hakkelaar. Willem. Etc.
@Ndranghitiari | 23-04-23 | 22:18: Nee dat is niet interessanter, net zoals meningen als de jouwe niet interessanter zijn.
Gewoon mee leren leven, is mijn advies aan jou.
@Ndranghitiari | 23-04-23 | 22:18:
Ik ken niemand die dat dacht.
@Joris Beltsin | 23-04-23 | 22:21:
Sommigen mensen leven van de stropoppen. Laat ze.
@Joris Beltsin | 23-04-23 | 22:21:
Jawel hoor. Misschien niet persoonlijk maar je kent ze wel.
Nou nee, ze kwamen na de schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt al volop in de publiciteit. 2012, meen ik me te herinneren.
@Après toi | 23-04-23 | 22:36:
Ruim daarvoor al. "Mocromaffia" is trouwens best een verraderlijke naam. Het heet echt alleen maar zo omdat een groot gedeelte van de kopstukken van Marokkaanse komaf is.
Maar Nederland zou Nederland niet zijn als wij niet het landje zijn waar criminelen uit alle etnische groepen beter integreren en meer met elkaar samenwerken dan waar dan ook.
Heel veel kopstukken hebben verdacht veel Nederlandse, Antilliaanse of Surinaamse namen en er zitten een shitload Molukkers tussen.
Crimineel geld stinkt niet naar racisme in Nederland.
@Ndranghitiari | 23-04-23 | 22:40: Het lijkt wel voetbal, zo multicultureel is de Nederlandse misdaad.
@Après toi | 23-04-23 | 22:43:
Is wel zo. Al wat langer dan gisteren. Het Bargoens kwam niet uit het niets vallen.
Eerste stap om van TINA af te komen is het schrappen of herschrijven van artikel 94 van de grondwet. Iets als: "Verbindende bepalingen van verdragen en van besluiten van volkenrechtelijke organisaties zijn ondergeschikt aan de binnen het Koninkrijk geldende wettelijke voorschriften."
Hoe we die verdragen implementeren en eventuele conflicten tussen verdragen en wetten oplossen, dat laten we lekker in het midden. Impliciet behouden we het recht om bepalingen in verdragen naast ons neer te leggen... hiervoor verantwoorden we ons dan in de daarvoor geëigende internationale instanties, niet bij de eigen rechter. De regering maakt het beleid, geen Urgenda meer. Dan doen we het dus net zo als de rest van de wereld.
Weet je hoe je de grondwet aan kan passen?
@Ndranghitiari | 23-04-23 | 22:17: Nou?
@Is dit nog nieuws? | 23-04-23 | 22:39: Spitten?
@Ndranghitiari | 23-04-23 | 22:17:
www.google.nl/search?q=grondwet+aanpa...
Weinig kans dus, de mogelijkheden om dat via list en bedrog effectief te torpederen zijn te veelomvattend
De kiezer is. altijd de enige die wat in de melk te brokkelen heeft. Daar staat tegenover dat "verdeel en heers" sterker is.
Hoe gaat het eigenlijk met de fijnstof risico? En met de CO2 crisis?
En hoe gaat het met de bouw van de nieuwe Kerncentrales? Want we moeten wel aan de elektrische auto..... @40 k per stuk...
Die elektrische auto's veroorzaken zelf weer veel fijnstof
www.oecd.org/environment/measures-nee...
@radiatorknopje , eng he, ik ben een beetje gaan kijken naar werk in de buurt want vervoer gaat kosten: Policy makers should also favour measures that reduce driving distances, limit urban vehicle access and encourage public transport, walking and cycling.
Anarchist will anarchist. Next.
Is dat TITIP verdrag er nog doorheen geduwd?
En de CETA.....enzo. lol....Lang leve het songfestival.....eindelijk weer eens iets dat duidelijk is omdat het vals is.......
‘Het recht was er eerst om ons te helpen nu wordt het misbruikt door de elite.’ Op dat soort simpele redeneringen past een simpel antwoord: Schaf het recht af! Vanaf nu geen regels meer!
Nee hoor. Verander de wetgeving!
Elite is echt het meest sneue woord van 2023. Daar kan je alles wat er -vaak door eigen schuld- misgaat in je eigen leven, op afschuiven.
@Après toi | 23-04-23 | 22:01: Na het woord 'populisme' dan toch zeker.
De kereltjes die daarmee kwamen hebben heel wat meer afgeschoven.
@Après toi | 23-04-23 | 22:01: Ik prefereer dan ook het woord nep-elite. Omhooggevallen non-valeurs. Zonder kennis en kunde.
@funda | 23-04-23 | 22:09: dat is precies wat een populist zou zeggen.
@BobDobalina | 23-04-23 | 22:12: Wat een elitaire opmerking.
@Piet Karbiet | 23-04-23 | 22:09: Niet iedereen is zo kundig als jij, Piet.
We zijn gegijzeld door het ' kuch' recht
...... en het Marokkanen probleem raakt naast de sssssttttt meisje op de staat nu ook de kroonprinses.
Onze kroonprinses is ook maar gewoon de maisje hoor. Het is geen kroonjuweel ofzo.
@funda | 23-04-23 | 22:10: nou....
In Sudan doen xe ook niet wat het volk wil en daar komt het recht niet echt voor.
In Soedan doet men wat het volk wil. Anders had men daar minder steun onder de bevolking.
We hebben gewoon te luisteren....
Naar Brussel.
Europese Raad
De Europese Raad bestaat uit de hoogste gekozen politieke vertegenwoordigers van de lidstaten: minister-presidenten en presidenten met uitvoerende bevoegdheden. Hij bepaalt de politieke beleidslijnen en prioriteiten van de EU.
De Raad van Regeringsleiders is de baas in de EU. NIET de voorzitter van de Europese Commissie.
@theo-is-dood | 23-04-23 | 21:44:
Dat willen ze niet weten. Dat is kwalijk in mijn ogen, maar dat is de alternatieve realiteit waarin ze willen leven.
@theo-is-dood | 23-04-23 | 21:44: Yep. En toen werd je wakker uit je droom. In de praktijk is Rutte een zetbaas van Brussel, omdat a) hij uiteindelijk toch gewoon tekent bij het kruisje en b) die 'directe werking' van jou. Nederland is geen baas meer op eigen grondgebied.
@Ndranghitiari | 23-04-23 | 22:20: Wie zijn die 'we' van jou toch altijd?
@Ndranghitiari | 23-04-23 | 22:20: Hou toch op, man. Het maakt toch uiteindelijk niet uit wie er in Brussel de beslissingen neemt. Het punt is dat we uiteindelijk die beslissingen gewoon moeten uitvoeren, ook als dat niet in ons voordeel is. En ja, in naam heeft Rutte als onderdeel van de Raad van Europa daar iets over te vertellen, maar je weet net zo goed als ik dat hij alleen voor de bühne wat tegensputtert en vervolgens toch tekent. Dat is gewoon hoe het werkt. Kan jij me wel een complotdenker noemen, maar dat verandert niets aan de feiten.
@Ndranghitiari | 23-04-23 | 22:20:
https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10903867/angst-voor-brussel-zet-aardappelteelt-klem
https://www.bnr.nl/nieuws/financieel/10510431/eu-gaat-cryptomarkt-veel-strenger-reguleren
https://www.accountant.nl/nieuws/2023/3/brussel-komt-met-geen-chatgpt-richtlijn-assurance-vereist/
https://www.melkvee.nl/artikel/718104-brussel-zet-vervuiling-oppervlaktewater-op-rekening-nederlandse-landbouw/
https://www.nt.nl/logistiek/2023/04/18/brussel-stemt-voor-emissiehandelssysteem-wegvervoer-en-scheepvaart/?gdpr=accept
.....
@Ndranghitiari | 23-04-23 | 22:36: Zeker wel. Orban is zeker geen heilige, maar hij heeft wel het lef om EU-besluiten die duidelijk niet in het voordeel van de Hongaren zijn naast zich neer te leggen. Het kan wel, maar we (als in Rutte & co) doen het niet. En er zijn nog veel meer landen die zich niet aan EU richtlijnen houden (maximale staatsschuld als percentage van het BBP anyone?), maar daar hoor je niemand over. De EU is een gefaald project wat overeind wordt gehouden door naar voren te vluchten. Voor alles wat er misgaat is 'meer EU' de oplossing volgens de Eurofielen. Zelfs als de EU het probleem is.
Democratisch gekozen worden is niet hetzelfde als democratisch regeren. Als je het eerste doet, maar het tweede vergeet, wordt het eerste een alibi voor een boel ellende, waar de kiezer niet om heeft gevraagd. Voeg er een uitgekiend media-spektakel aan toe, waardoor elke realistische oppositie met een Godwin in het wappie-verdomhoekje wordt gezet en de bang gemaakte menigte stemt tóch weer op hetzelfde poppetje, waarna de geschiedenis zich herhaalt. Gevolg: tigmiljoenmiljard euro's naar de knoppen, de ene crisis na de andere, maar oh, wat voelen we ons toch goed, nietwaar?
@Ndranghitiari | 23-04-23 | 21:59:
Wie bepaalt dan wat gedaan moet worden?
"P.S. Beste AIVD: voor de duidelijkheid,..."
Het is toch Godsgeklaagd dat dergelijke disclaimers nodig zijn. Niet dat het wat uithaalt; als ze je kapot willen, maken ze je kapot.
Die disclaimer zegt al alles over wat er hier en in de hele EU aan de hand is.
Is het trouwens niet zo dat in de grondwet van een democratie 51% regeert over 49%. De meerderheid bepaald.
De grondwet van een republiek beschermt 1% tegen 99%. De meerderheid kan niet regeren over de minderheid zelfs niet over een (1) persoon.
Klopt dit?
In principe, ja.
Nee. Andersom.
Kijk naar alle transgender geneuzel....
Nee.
Kijk maar naar al die Zuid Amerikaanse republieken en hun staatsgrepen, of de Amerikaanse burgeroorlog (ondanks Jefferson).
We zijn gewoon met teveel mensjes in dit landje.. dat is de wortel van al het kwaad..
Er staat een leuk interview met Midas Dekkers in De Telegraaf waarin hij precies hetzelfde zegt: "Ja, geboortebeperking is een ideale oplossing voor alle mogelijke problemen. De beste pil tegen corona is de anticonceptiepil. Dat soort pandemieën krijg je als je met veel te veel mensen op elkaar zit. Probleem nummer 1: er zijn echt veel te veel mensen op de wereld. Probleem nummer 2: niemand doet er wat aan.”
@MickeyGouda | 23-04-23 | 21:57: Het vervelende is dat de Europese autochtoon er wel degelijk wat aan doet. Die neemt overal in aantal af (minder dan 2.1 kinderen per ouderpaar). Wij zijn het probleem niet. Dat zit in Afrika en India. En wat kunnen wij daaraan doen?
@Mbovenka | 23-04-23 | 22:05: grenzen dicht
@Mbovenka | 23-04-23 | 22:05: Uw huis beschikbaar stellen, al dan niet vrijwillig.
Bij de stikstofcrisis was het vanaf het begin al duidelijk dat het niet om stikstofdoelen of Natura2000-gebieden ging, dat waren slechts de stokken om de burger mee te slaan. Het doel was het halveren van de veestapel. D66 is daar vanaf het begin vrij helder over geweest, en bij het bezoek van de ministers (NIET die van landbouw) aan die eurocommissaris werd het nog eens herhaald: toen de commissaris meldde dat Nederland meer ruimte hadden dan ze zelf dachten, zei de delegatie het nog maar eens: we gaan de veestapel halveren.
Dat is overigens niet het enige doel. Schaarse stikstofruimte kan gebruikt worden om allerlei krasse maatregelen door te drukken. Reken maar dat daar gebruik van gemaakt gaat worden.
Beeldende kaart van varkensdichtheid in Europa:
twitter.com/FVerdonckt/status/1532630...
@theo-is-dood | 23-04-23 | 21:26: Nou en? Als je de veestapel wil halveren, maak daar dan beleid voor, doe voorstellen, en kijk of er een meerderheid voor te porren is. Dit is beleid via de achterdeur het land in rommelen.
Ik vrees het ergste (bij wijze van spreken).
@theo-is-dood | 23-04-23 | 21:26: Dus in Duitsland is het netjes verdeeld over het land. Maar die ruimte hebben wij hier niet, want veel te veel inwoners per km2
@theo-is-dood | 23-04-23 | 21:26:
Dat zou de dobbermoslims toch moeten afschrikken.
Ideologie is leuk, totdat het problematisch wordt. Ik zie het ook meer als richtlijnen dan als verplichtingen.
Nog zo’n dingetje.
Van 20.20 uur tot 21.10 zonder stroom gezeten.
Da’s de 4e keer in een paar maanden.
Is geen ramp, maar wel een teken aan de wand.
Dit land begint op Bokkiewokkieland te lijken.
Waar woon je dan, ben nieuwsgierig
@Klunhel | 23-04-23 | 21:30:
Tussen Utrecht en Hilversum
Yep. De elektrificatie van de samenleving met meer zon en wind, zonder een leversysteem dat niet snel kan schakelen en bijspringen, gaat mis. En wanneer we dat hebben, zal blijken dat het enorm duur is door de gigantische overcapaciteit die het bijspringsysteem inherent nodig heeft (gascentrales en een volledig opgewaardeerd netwerk - door wie? met wat?), en nog niet bestaand opslagsysteem waarbij een groot deel van de opgewekte energie verloren gaat (wet van behoud van ellende, je krijgt het niet voor niets).
Het lijkt wel Afrika. Toen hadden we gastoestellen en IJSkasten.
Er is een groot verschil tussen wat het volk wil (roept) en wat goed is voor een land (binnen de kader van de wetten en verplichtingen).
Als je als regering doet wat goed is voor het land, ben je regentesk, en verlies je de volgende beslissingen.
als je roept dat je gaat doen wat het volk wil, dan ben je een populist, maak je kans de verkiezingen te winnen, maar breng je geen oplossingen.
Wat het volk wil is immers niet persé altijd goed voor het volk.
We zitten nu in een periode dat er pijnlijke keuzes en beslissingen moeten worden genomen, die al decennia zijn uitgesteld. Pijnlijk voor mensen (geld) en pijnlijk voor de economie.
die keuzes zijn decennialang uitgesteld omdat de regeringspartijen graag aan de macht wilden blijven. Nu moeten ze wel.
Populisten zeggen dat er makkelijke oplossingen zijn, zonder pijn. die zijn er niet. de 'er-is'niets-aan-de-hand' oplossingen en standpunten. Of populisten wijzen een schuldige aan; het komt allemaal door de immigranten, of door D66!. was het maar zo eenvoudig. dan was het al lang geleden opgelost.
Na het zoet nu het zuur? Zo iets? Net als onder Balkenende.
Tja. Als je pretendeert een democratie te zijn dan ligt de hoogste macht bij het volk. Welke instantie moet in godesnaam dan bepalen wat goed is voor het volk? En waaraan ontleent die instantie dan haar autoriteit?
Wat een Tina van een tegel.
Grote onzin wat je hier uitkraamt. Er zijn altijd oplossingen. Ook zonder pijn en lijden.
Nee 40 jaar lang andersdenkenden diskwalificeren als racist, dat heeft goed geholpen. Democratie is ook naar minderheden luisteren. Dat is nooit gebeurd. En nu is de shit on. Als je dat niet hebt zien aankomen en nu met zo'n 'het is niet anders' tegeltjeswijsheid aankomt. Zeg dan niks. Er moeten wel zeker dingen opgelost worden, heeft niks met het 'makkelijke' populisme vs. het o zo rechtvaardige regenteske te maken. Of eigenlijk wel. Te simpel denkframe van velen die 'wel fatsoenlijk en deugbaar' zijn en om de hete brij heen draaien. Voor wie niet duur is om zo te denken, zoals @Sassen etc. Hierover haarscherp analyseert. Tja het staat in de wet he? Wat doe je eraan? Nog een broodje roomkaas schat? En het OM doet er z'n ding mee. Scoron. Amateurs.
Qua stikstof hebben we het er vooral op aan laten komen omdat politici te bescheten zijn om toe te geven dat ze fouten hebben gemaakt met het vaststellen van de normen en de afspraken rond Natura2000. Als ze dat veel eerder hadden gedaan, dan zouden we om z'n minst een beter model hebben of de limieten vastgesteld hebben op basis van meetwaarden. En misschien was het hele Natura2000-verhaal wel op de schop gegaan.
Maar nee. Nederland is te bescheten om met hangende pootjes naar Brussel terug te gaan en toe te geven dat het zo echt niet langer kan. En ze zijn als de dood om voor milieuvandalen te worden uitgemaakt. Het hele land zit op slot en nog durven ze niet. Helaas hebben we de keuze niet meer om de EU-regels gewoon te negeren zoals veel andere landen doen: in onze grondwet staat dat internationale verdragen prevaleren boven onze eigen wetten, dus als de regering niets doet staat de volgende Urgenda-zaak aal weel klaar. En welke fucking flapdrol heeft die grondwetswijziging verzonnen? Ongelofelijk...
Ik denk dat de eerste stap naar herstel dan ook is om dat artikel uit de grondwet te verwijderen. Maar zelfs nu duidelijk is welke kollosale gevolgen dat artikel heeft, zijn ze daar nog steeds te bescheten voor.
@Deflatiemonster | 23-04-23 | 21:20:
De kosten voor de zorgsector groeien met acht procent per jaar. Bijna de helft van de bevolking is te dik.
Inmiddels vergoeden de zorgverzekeraars al 12.000 maagverkleiningen per jaar.
Vraag: wie moet hier pijn lijden? De belastingbetaler of een koekjesmonster dat leeft van chips, pizza en Redbull?
Ik zie dat politiek en media hun doel bereikt hebben bij u. U bent ervan overtuigd geraakt dat we een Enorm Probleem hebben dat opgelost moet worden. Welnu, dat Enorme Probleem is er inderdaad; het heet immigratie en is direct gekoppeld aan overbevolking, criminaliteit en onleefbaarheid. Helaas is dat niet het probleem dat door overheid en media -met bijpassende alarmerende berichtgeving- in uw hoofd geprogrammeerd is. Men heeft u stiekem bang gemaakt met iets anders. Met gebruikmaking van onbewezen modellen en allerlei vage doemscenario’s heeft men u doen geloven dat klimaat en stikstof de grote problemen van deze tijd zijn. Boeren moeten dus weg, want stikstof, onze nationale luchthaven is ook slecht voor het milieu en moet dus inkrimpen en zo wordt er nog een oneindige reeks van schadelijke maatregelen over het land uitgestort om het “probleem” op te lossen. Uiteindelijk gaat het echter gewoon om ruimte, zodat immigratie en overbevolking ongehinderd doorgang kunnen vinden en we straks met 30 miljoen “Nederlanders” zijn, opgestapeld in flats tussen velden vol zonnepanelen en windparken. Kortom: het hele land naar de tyfus. Trap er niet in!
@Lefty-Messup | 23-04-23 | 22:03: Gelukkig hebt u op Facebook gelezen wat er daadwerkelijk in de wereld gaande is.
@theo-is-dood | 23-04-23 | 21:32: Referendum over de hoogte van zorgverzekering, toeslagen en posten. Lijkt mij interessant. Tot hoever sociaal is de Nederlander?
@Après toi | 23-04-23 | 22:38: Wat een rare opmerking. Het is toch wel duidelijk dat een bevolking die groeit met honderdduizend vreemdelingen per jaar er op enig moment niet beter van wordt?
Er zijn geen huizen genoeg, maar er is ook geen personeel om die huizen te bouwen. En dat de zorg al vele jaren uit zijn boegen barst is u ook nooit opgevallen? Er is ook een lerarentekort, al minstens een decennium.
In steden en grote dorpen holt de kwaliteit van leven achteruit door vermindering van de sociale cohesie en de toename van criminaliteit.
Lijkt mij een terechte zorg.
@Deflatiemonster | 23-04-23 | 23:27:
Sociaal gaat altijd over de portemonnee van de ander. Liefst laat de burger de dierenartskosten voor een zieke parkiet door de belastingbetaler betalen. Zie de democratisch tot stand gekomen Regeling ADAM in Amsterdam. www.dierenambulance-amsterdam.nl/adam...
Wat is de bedreiging? Het recht of de politicus?
In Nederland toetst de rechter wetten en verdragen niet aan de Grondwet; dat is hem verboden in artikel 120 van de Grondwet, dat luidt:
"De rechter treedt niet in de beoordeling van de grondwettigheid van wetten en verdragen."
++++++++++
Wat Nederland nodig heeft is een constitutioneel hof:
Een constitutioneel of grondwettelijk hof is een centraal rechtscollege dat uitspraken doet over de grondwettelijkheid van de wetten of andere wetskrachtige normen en verdragen. In het algemeen toetst een constitutioneel hof of een regel niet in strijd is met de fundamentele rechten en vrijheden of met het gelijkheidsbeginsel zoals die in de Grondwet zijn vastgelegd.
Zie de brief van 1-7-2022 waarin kabinet wil dat rechters formele wetgeving kunnen toetsen aan de Grondwet. Het kabinet toont zich voorstander van constitutionele toetsing. Zij staat daarin niet alleen: het toeslagenschandaal heeft de roep om meer rechtsbescherming en dus ook aanpassing van artikel 120 Grondwet versterkt.
Daar is Omtzigt mee bezig.
@klaas24 | 23-04-23 | 21:25:
EEN Galliër biedt weerstand...
Sowieso toch eigenlijk onbestaanbaar dat internationale verdragen BOVEN de Grondwet gaan.. dan maar procederen bij het Grondwettelijk Hof.. oh, wacht..
Dat is inderdaad volkomen krankzinnig.
Elk land is soeverein. Dat wil zeggen dat je vrijwillig een verdrag tekent en je dus vrijwillig gebonden bent aan de verdragsbepalingen.
Voor de burger: Voor internationaal recht geldt in Nederland het uitgangspunt van ‘interne werking’. Dat houdt in dat het internationale recht automatisch doorwerkt in de nationale rechtsorde. De Staat en al aan haar verbonden organen zijn daardoor rechtstreeks gebonden aan bepalingen van internationaal recht.
Dat bijvoorbeeld het EVRM rechtstreekse werking heeft, geeft u nu juist als burger rechten en mogelijkheden. U kunt zich rechtstreeks op het EVRM beroepen.
@theo-is-dood | 23-04-23 | 21:14: En dat je ook weer uit zo'n verdrag kunt stappen als je dat als soeverein land wil. Maar zo werkt dat dan meestal weer niet, he? Eens soevereiniteit weggegeven blijft weggegeven. En mooi hoor, dat ik me als burger op het EVRM kan beroepen. In de praktijk hebben we van die directe werking (veel) meer last dan gemak. Ik zou dat graag uitruilen voor een Constitutioneel Hof dat wetten en verdragen aan de Grondwet mag toetsen en desnoods ongeldig verklaren.
@Mbovenka | 23-04-23 | 21:24:
Zie Weens Verdragenverdrag
@theo-is-dood | 23-04-23 | 21:34: Dat heeft 85 artikelen nodig om te zeggen 'Als je je handtekening zet zit je eraan vast'. Zal best, maar dat wisten we al.
Het anti overheids denken neemt hand over hand toe. Omdat je het met een aantal politieke beslissingen niet eens ben, is het verstandig om dit ook politiek op te lossen, denk aan de verkiezingswinst van de BBB. Het suggeren dat de overheid het recht misbruikt en de democratie omzeild is op helemaal niets gebaseerd en gevaarlijk, omdat menigeen hier nog in gaan geloven ook. Om deze theorie geloofwaardig over te laten komen, wordt gesuggereerd dat het recht er voor de overheid is en niet voor de gewone burger. Dit is natuurlijke absolute onzin, omdat de democratisch gekozen volksvertegenwoordiging de wetten maakt en de onafhankelijk rechter rechtspreekt. Om te twijfelen aan de rechtsstaat kan een excuus zijn om deze niet meer te erkennen en zou een motief kunnen zijn om ook de democratie af te wijzen.
Sinds het Nederlandse volk in 2005 het idee van een "Europese" grondwet met een verpletterende 61,5%-38,5% afwees, waarna de Nederlandse regering na wat cosmetische aanpassingen toch tekende voor de afbraak van onze zelfstandigheid, heb ik aanzienlijk minder vertrouwen dan u in de boven ons gestelden.
The map is not the territory.
Leuk maar ik geloof in complotten en corruptie. Volgens jou bestaat dat niet. Raar. Op een andere manier dan....
God creëert Mens. Mens creëert overheid. Overheid creëert persoon. In bijv. het strafrecht komen helemaal geen mensen voor. Personen wel. Belasting wordt geheven van personen, niet van mensen. Mensen zijn vrij om te doen wat ze zelf willen als ze de wet maar niet overtreden.
Personen hebben zich te houden aan de wet, regels, verordeningen, bepalingen, overeenkomsten en weet ik wat meer omdat personen plichten, verplichtingen en verantwoordingen hebben naar de samenleving toe waar ze in leven. Mensen hebben dat niet. Wordt behoorlijk misbruik van gemaakt.
Het kan ook zijn dat ik teveel wiet rook.
@Zeurders | 23-04-23 | 21:03: Erg goedkoop als uw bijdrage zich beperkt door degene die een andere mening heeft in te delen in "het andere kamp als de uwe" Nergens op gebaseerd puur alleen op een aanname.
Je slaat de plank mis. Het gaat hier om internationaal recht, niet de rechtstaat. Dit wordt te pas en te onpas gebruikt als het de eigen regering uitkomt. Als het hen niet uitkomt, bestaat er geen recht. Voor het overige: bovenaan het dreigingen lijstje van de AIVD had de regering zelf moeten staan, niet de 100.000 enorm dreigende mensen die het zo zat zijn dat ze... ehh. op Facebook schrijven dat ze het zat zijn. Het ergste wapen dat ik tot nu toe gezien heb van deze groep is een tuinfakkel.
@Zwezerik | 23-04-23 | 21:11: Spreekt u nu zelf als persoon of als uw alter ego de mens ? Of heeft u nog een derde persoonlijkheid ?
Ik zou zeggen: Door de politiek veroorzaakte problemen die niet (TINA) door de politiek kunnen worden opgelost: zoals migratie stikstof zijn bijzonder schadelijk voor de democratie.
Bedankt voor het college staatsinrichting.
Alleen jammer dat de uitvoering nogal eens onderhevig is aan politieke proriteiten die niet in het belang zijn van een aanzienlijk deel van de bevolking. Je zou dat misbruik van recht kunnen noemen.
@johnyl | 23-04-23 | 21:14: Ik heb als mens een heleboel personen. Een kwaad persoon, een blij persoon, een wispelturig persoon, ga zo maar door. Ik heb trouwens ook een persoonsbewijs. Ondanks dat dit persoonsbewijs niet van mijzelf is maar van de overheid, ben ik verplicht dit persoonsbewijs bij me te dragen in de vorm van een rijbewijs, paspoort of identificatiekaartje.
Ha ha. Volksvertegenwoordigers? U doelt op de partijvertegenwoordigers. Bange lakeien met veelal een enorm dedain voor het volk.
Klopt, het zijn van die Donald-Trump-meninkjes.
Komt omdat de verdragen niet democratisch tot stand zijn gekomen.
Verdragen worden gesloten tussen soevereine landen. In verreweg de meeste gevallen moet een parlement expliciet instemmen met een verdrag.
Voor Nederland:
Nederland is partij bij meer dan 6.000 internationale verdragen en ieder jaar komen daar ongeveer 100 nieuwe verdragen bij. Nieuwe verdragen worden voorgelegd aan de Eerste en Tweede Kamer. De verdragen kunnen op twee manieren worden goedgekeurd: ‘uitdrukkelijk’ of ‘stilzwijgend’. Bij ‘uitdrukkelijke’ goedkeuring behandelt de Kamer het internationale verdrag als een wetsvoorstel, alleen kunnen er geen amendementen worden ingediend. Als een verdrag voor ‘stilzwijgende’ goedkeuring wordt voorgelegd, wordt het automatisch goedgekeurd, behalve als zeker een vijfde van de Kamerleden binnen dertig dagen bezwaar maakt.
Vraag: hoe democratisch wilt u het hebben??
@theo-is-dood | 23-04-23 | 21:19: Misschien toch maar weer referenda invoeren? De bottleneck van kamerleden en senatoren is wellicht te spannend voor sommige zaken.
www.geenstijl.nl/4595611/pechtold_ik_...
Het probleem is eerder dat verdragen niet gemakkelijk aangepast kunnen worden terwijl de wereld om ons heen wel heel snel verandert. Waar nationale wetten voortdurend worden aangepast aan gewijzigde omstandigheden en inzichten zijn verdragen in steen gebeiteld.
@Joris Beltsin | 23-04-23 | 21:33: Tuurlijk kunnen verdragen aangepast worden.
Begin maar eens met het verdrag van Dublin na te komen....
@Is dit nog nieuws? | 23-04-23 | 21:55:
Da's idd een ander bezwaar. De verdragen worden met voeten getreden als het zo uitkomt. Denk ook maars aan de normen voor overheidsschulden en begrotingstekorten in het verdrag van Maastricht.
Tsja, naar mijn mening komt recht, rechtvaardigheid dan ook niet uit boekie maar uit de mens zelf. Die wordt geboren met de kennis van goed en kwaad. Je hoeft niet een huiskamer met wetboeken te lezen om rechtvaardig te zijn, of om recht te kunnen spreken. Terug naar het gewoonterecht en heel wat minder wettenrecht. Het kan alleen maar corrumperen, zeker tegenwoordig.
Terug naar de Batavieren!
Dat laatste is een waarheid als een koe om het maar zo te zeggen.
Nederland is ondertussen compleet onbestuurbaar geworden zonder nieuwe verkiezingen. We zitten met een best wel heel erg kwaardaardige elite die zich beroept op een ooit via de NPO gekochte flinterdunne meerderheid, maar de democratische beloftes blijken ondertussen alleen maar leugens te zijn, niemand vertrouwt ze nog, niet gelooft ze nog, niemand wil ze nog!
Nieuwe verkiezingen gaat helemaal niks oplossen, bbb tegen gl. Nederland is kapot en wordt niet meer beter. Ik zou niet weten hoe.
Maakt me ook niet uit, ik woon er al 20 jaar niet meer :)
Eens. De werkelijke bedreiging van de democratie komt van binnenuit. De toestand is alarmerend, van een gezond functionerende democratie is geen sprake meer.
U heeft het over niemand wil ze nog, maar dat is niet helemaal waar natuurlijk. U bent het niets eens met het huidige kabinetsbeleid maar kennelijk een meerderheid van de bevolking wel. Dus uw zienswijze rammelt aan alle kanten, kennelijk ingegeven door veel ontevredenheid. Geloof me als er nieuwe verkiezingen worden gehouden is er weer een nieuwe groep die ontevreden is en het nieuwe kabinet van alles en nog wat beschuldigt.
@johnyl | 23-04-23 | 21:05: Het is maar net waar je naar kijkt. Gekeken naar de huidige samenstelling heb je helemaal gelijk. Echter, kijk je naar de actuele peilingen, dan zie je iets heel anders. Waarom denk je dat 'ze' zich zo krampachtig aan elkaar vasthouden, nieuwe verkiezingen betekent gewoon exit. En daarom verwacht ik dat er komende tijd nog veel onaangename wetgeving wordt doorgedrukt.
peilingwijzer.tomlouwerse.nl/
En de enige reden dat ze blijven zitten, is dat het alternatief voor hun nog erger is. Zelfs D'66 begint dat in te zien, en draait op stikstof. Je moet het CDA wel iets te verliezen geven, namelijk.
@konjodebonjo | 23-04-23 | 21:42: Hallo Cda; god bestaat niet.
Ik zou nog eens gaan rekenen. Deze coalitie heeft meer 48% van de stemmen (inclusief die van Omtzigt)
Artikel 44. Opzegging
3
1 Elke Verdragsluitende Partij mag dit Verdrag te allen tijde opzeggen door middel van een tot de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties gerichte kennisgeving.
2 De opzegging zal voor de betrokken Staat van kracht worden één jaar na de datum waarop de kennisgeving door de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties is ontvangen.
VN Vluchtelingenverdrag 1951, is volgens artikel 44 van dat verdrag simpel op te zeggen door een briefje van Rutte aan de secretaris-generaal van de VN te New York.
wetten.overheid.nl/BWBV0001002/1956-0...
(Opzegging) Volkenrechtelijk is opzegging van een verdrag alleen mogelijk overeenkomstig de bepalingen van het verdrag zelf of bij overeenstemming tussen alle partijen (de artikelen 54 en 56 van het Weens verdragenverdrag).
Okay jongens, wie dicteert en wie typt?
Opzeggen is helemaal niet nodig. De overheid zou moeten beginnen met iets minder selectief handhaven.
Article 2. General Obligations
Every refugee has duties to the country in which he finds himself, which require in particular that he conform to its laws and regulations as well as to measures taken for the maintenance of public order.
Waar wacht Rutte op?
Waar wacht Duitsland op?
Waar wacht Frankrijk op?
Waar wacht Italie op?
Waar wacht Spanje op?
Waar wacht Griekenland op?
enz.
Dit gaat toch over persoonlijk vervolgden? Gaat helemaal niet over hele volksstammen van ver die hier met voorrang een huis moeten.
De praktijk is die van een excuus zoeken voor het toelaten van goedkope arbeidskrachten en economische groei, terwijl de de kiezers voorhoudt dat je tegen migratie bent (vvd) en ze in de de straat huisvesten van mensen die daar uitgesproken tegen zijn (PVV) en dan verbaast zijn dat mensen zich belazerd voelen (AIVD)
Een verdrag is op papier gezet.
Niet op steen.
Papier vergaat van nature, kan branden, versnipperen, met iemands reedt afgeveegd worden,
Papier is niks.
Zie daar ook een verdrag.
Niet vergeten door te spoelen uiteraard,
Is een postzegel in VS echt 10x goedkoper dan in NL?
En dan mag je alsnog maar een poststuk van maximaal 50 gram versturen. Als je een beetje luxe Hallmark-kaart koopt zit je daar al snel boven.
Is dan wel een postzegel uit 1975.
@Osdorpertje | 23-04-23 | 20:47:
Jezus, in 1975 woonde ik nog in Osdorp.
Ja, een postkaart hier versturen kost geen drol. Post is een recht, net als het dragen van een gun.
Zeker. De post is alleen wèl tien keer langzamer. In Nederland komt een zending meestal de volgende dag aan, in de VS moet je niet raar opkijken als een simpele brief er - ongeacht de afstand- drie weken over doet. De US Mail is al sinds jaar en dag zo traag als dikke str*nt.
REAGEER OOK