Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten — De gasroof

De schade in Groningen was voorspelbaar, vermijdbaar en betaalbaar

Groningen blijkt een gevalletje ongekend onrecht. 1959 werd er gas gevonden in Slochteren, in 1963 startte de productie en in exact hetzelfde jaar waarschuwde ingenieur Meiborg dat de bodem een meter zou inklinken. In 1986 kwam de eerste aardbeving. In 2018 kwam er pas een bouwnorm om aardbevingbestendig te bouwen, een norm die goedkoop, niet afdwingbaar en ontoereikend is.

Deze affaire gaat over geldbeluste politici die een halve eeuw lang te dom zijn om te beseffen dat je niet kunt onderhandelen met natuurwetten. Die worden namelijk WEL feilloos gehandhaafd. Ik ben een beetje klaar met politici die hopen dat de bom barst na de verkiezingen en hopen dat de storm overwaait voor de volgende verkiezingen. Reken 15 maart keihard af met deze mentaliteit.

Je kan de voorspelling van ingenieur Meiborg staven met natuurkunde beschreven in Philosophiae Naturalis Principia Mathematica geschreven door sir Isaac Newton. Dat boek is uit 1687. Al zestig jaar hebben we politici die weigeren rekening te houden met zeventiende-eeuwse natuurkunde. Dit is geen verrassing of nalatigheid, maar sabotage en vernieling decennialang verhuld met misleiding.

Deze waarschuwing rust op ongekend makkelijke natuurkunde. Als je een fietsband een beetje leeg laat lopen, krijg je vanzelf dat de metalen velg over de straat stuitert en de rit nogal onprettig wordt voor uw edele delen. Hetzelfde met de Groningse bodem, het poreuze gesteente zat op slechts kilometers diep vol met aardgas op hoge druk. Laat het gas eruit, de druk daalt en de bodem stort in.

De staat kwam er in 2015 achter dat Europese aardbeving-bestendig-bouwnorm Eurocode 8 uit 2004 (PDF) niet was opgenomen of aangevuld in Nederlandse bouwnormen. (PDF). Een wettelijk kader ontbrak. Er was ook nog steeds geen onderzoek gedaan of door de mens veroorzaakte Groningse aardbevingen aanvullende ontwerpeisen opleveren ten opzichte van normale aardbevingen.

Het is een keuze gebouwen niet mee te laten bewegen met aardbevingen. Dat systeem heet base isolation. Het gebouw staat dan op veren en schokdempers, en kan vrij bewegen ten opzichte van de grond. Mocht de grond bewegen, dan hoeft het gebouw niet mee te bewegen, en blijft heel. Het scheelt maar tientallen centimeters in bouwhoogte. Peanuts

Het is een keuze gebouwen te maken uit materialen die tijdens een aardbeving flexibel kunnen vervormen, in plaats van breken. Kunststof, hout en aluminium blijven heel, waar beton en baksteen breken en scheuren. Bedenk even rustig hoeveel er in de afgelopen halve eeuw in Groningen gebouwd is. Als je dat ietsje anders had gedaan, had je daar zonder angst of ongemak gewoond en gewerkt.

Japan bouwt ziekenhuizen die bij een aardbeving van 9.0 volledig operationeel kunnen blijven. Kijk je in de kelder, dat staat het gebouw op schokdempers opgebouwd uit afwisselend plakjes rubber en plakjes staal. We hebben het hier niet over dure geavanceerde technologie. Deze maatregel niet nemen en dan blijven procederen, repareren en herbouwen is duurder, onethisch en inhumaan.

Een beetje staal uit onze hoogovens en een beetje synthetisch rubber uit onze raffinaderijen, en al deze schade had niet gehoeven. Als wij serieus zijn met onze hulp aan Groningen of Turkije, dan beginnen we zulke simpele bouwmaterialen gratis beschikbaar te stellen. Elke aardbeving noodhulp leveren voelt barmhartig, maar het is ook een teken dat een structurele oplossing is geweigerd.

Het is ook nogal ranzig hoe gevestigde media nu al proberen te wijzen naar oliebedrijven. De winst van oliebedrijven ging naar pensioenfondsen, de staat roofde die leeg. De staat gaf de vergunning af om onder mensen te boren en te delven. De staat ging ervandoor met het meeste geld. Wat niet betaald is met oplopende staatsschulden, werd betaald met verkwanselde gasbaten. 

Er is 428 miljard verdiend aan Gronings gas. Na 28 jaar aardbevingen werd een fonds van 1,2 miljard opgericht, waarmee vooral vergaderd en geprocedeerd is. Stucwerk aansmeren terwijl de hut nog verankerd aan de grond zit, is volstrekt zinloze symptoombestrijding. Dat ik na zestig jaar nog een stukje kan typen met de oproep toch eens te beginnen aan werkende bouwmaatregelen, zegt eigenlijk alles.

De beslissing om de Deltawerken te bouwen viel tenminste nog enkele dagen VOOR de watersnoodramp. Hier hoopt de staat dat Groningers geen politiek momentum behouden, dat de bodem tot rust komt voordat er geld is uitgegeven aan preventie en dat ze de schade niet of slechts gedeeltelijk betalen. 2000 pagina's parlementaire enquête is een schijnbeweging naar verjaring.

Diezelfde hoop had Mark Rutte in het kinderopvangtoeslagendossier. Daarvoor is zijn kabinet vlak voor de verkiezingen theatraal afgetreden en in exact dezelfde coalitie weer aangetreden. Onder de streep is Rutte 3/4 alleen een paar weken extra demissionair geweest. Transparantie, integriteit, schadeherstel en kinderen weer in contact brengen met hun ouders lukt nog steeds niet.

Mark Rutte kondigde aan na zijn vertrek uit de politiek te gaan lesgeven. Hij kan beter achterin gaan zitten op vmbo-basis en een examen natuurkunde afleggen. (PDF) Trump wilde graag een dementie-test voor politici, ik wil graag bewindspersonen en volksvertegenwoordigers testen of ze wel genoeg bagage hebben om ons veilig te houden. Ze hebben te weinig technische en medische kennis.

Doe 15 maart eens gek, stem op een arts of ingenieur.

Reaguursels

Inloggen

Er is in Gron8ngen nog geen ruit gesprongen, niemand heeft maar een pink gebroken, op Funda kan je zien dat ook oude huizen daar tegen best wel aardige prijzen verkocht worden en Groningers zelf gaan graag op vakantie naar de echte aardbevingslanden als Turkeye, Griek land, Italië, etc etc.
Wel was de woningmarkt in 2013 toen er wat grotere bevingen waren net als in de rest van NL geblokkeerd
De mijnschade in Limburg was vele malen groter dan we zien in Groningen

Rene strijland260746 | 26-02-23 | 07:52
-weggejorist-
AldNuut | 26-02-23 | 06:04 | 1

Het kabinet komt eind april met een inhoudelijke reactie. Natuurlijk, anderhalve maand na de komende PS/1e kamer verkiezingen van 15 maart. Het past precies bij al die 'Rutte' kabinetten. Je gooit een steen in het water en de wacht vervolgens totdat alle rimpels weg zijn. De welbekende werkwijze van de Rutte kabinetten met de 5 partijen die daar gestalte aan gegeven hebben, VVD D66 CDA ChristenUnie PvdA En natuurlijk Shell ExxonMobil NAM ...

Fi-Bu-Bla | 26-02-23 | 01:28 | 1

Vergeet je nu opzettelijk GroenLinks of begint de dementie toe te slaan???

Leffe Blonde | 26-02-23 | 07:28

Ik zag van de week in het nieuws dat de woning werd aangepakt van een slachtoffer er werd een voorzetwandje van wat latwerk met gipsplaatjes geplaatst voor de gescheurde muur en er werd tegelijk ook geisoleerd (zal wel wat glaswol tussen gepropt worden)
De bewoner was er blij mee dat het goed werd aangepakt en ik stapte uit mijn afgezakte broek.
Wat een stelletje… ik heb er geen woorden voor.

Toedels | 26-02-23 | 00:59

Dit is niet het enige geval van verzakking waarin de overheid maar blijft vergaderen, onderzoeken en rapporten blijft opstellen om de boel te rekken. Op provinciaal niveau kunnen ze er ook wat van.
www.rtvoost.nl/dossiers/kanaalalmelod...

Kopieerapparaat | 25-02-23 | 23:07

Je beroepen op een autoriteit (newton) in een andere context is een drogreden. Leg die 17de eeuwse natuurkunde dan maar eens uit.
Er bestaat natuurlijk ook iets als een aanvaardbaar risico. We hebben allemaal profijt gehad van de gaswinning. Er zijn problemen voor de Groningers, die moeten opgelost worden, maar laten we niet doen alsof Groningen op het punt staat in een soort scheur van een tektonische plaat te verdwijnen.
Het is ook trouwens wat, hadden we het gas niet gewonnen, dan was er al lang een pittige column van Feynman verschenen, waarom we dat in godsnaam niet gedaan hebben, daarmee is hij kampioen koeien in hun kont kijken. Een reactionair van alle gezinten.

SterF... | 25-02-23 | 23:03 | 4
▼ 1 antwoord verborgen

Even een root cause analysis: door de gaswinning daalt de druk in de holtes waar het gas zich verzameld heeft. Die druk heeft de nodige stabiliteit aan de grond gegeven waar op gebouwd is. Verlaag je nu die druk (het fietsband voorbeeld uit het stuk hierboven) dan neemt de steun af en krijg je beweging in de landmassa met aardbeving tot gevolg.
Dus als je de druk op peil weet te houden, door het onttrokken aardgas te substitueren door een inert gas, bv stikstof of CO2, dan behoudt de bodem zijn stabiliteit en ontstaan er geen aardbevingen meer.
Je kunt dan de gehele aardgasvoorraad extraheren zonder negatieve gevolgen.
Iets wat ik overigens Wybren van Haga, een van de weinige (de enige?) technische academici in de 2e kamer meermaals over gehoord heb, maar wat die domme wijven van een Robben en van der Wal simpelweg niet snappen omdat ze deel uit maken van de Alfahel die de 2e kamer en het kabinet in zijn greep heeft.

Onkel Bratwurstbude | 25-02-23 | 22:52

De "overheid" blijkt ook gewon maar te bestaan uit een stelletje incompetente prutsers, maar dan wel met een kennelijk relevant en belangrijk netwerkje. Voor een echte, onpartijdige rechter gaan we die gasten zich nooit zien verantwoorden. Ze wegstemmen helpt ook niet (want de basic six blijven regeren, omdat er retards in onze samenleving zijn die op ze blijven stemmen)... what's next??

Nederlanddraaitdoor | 25-02-23 | 22:43 | 2

Mooi gesproken!

HoezoStom? | 25-02-23 | 22:48

.. en nee, stemmen op de worstmakende of worstwerende variant van Stalinisme/Maoisme/Marxisme is geen tof alternatief...

Nederlanddraaitdoor | 25-02-23 | 22:49

Weer een duidelijk geval van een overheid die er niet is voor de burger, maar de burger voor de overheid. Te triest voor woorden.

Plantendokter | 25-02-23 | 22:13

Reken 15 maart keihard af met ze af.

Colin.Fart | 25-02-23 | 21:50 | 4

@Red shirt | 25-02-23 | 22:07:
Een gevoelige tik op de vingers, zoiets als totale minderheid overblijven ??

Zou zeker wel z'n weerslag op het huidig beleid hebben

AldNuut | 25-02-23 | 22:21

Natuurlijk, op welke partijen moeten we ookalweer stemmen om dit soort problemen te voorkomen?

SterF... | 25-02-23 | 23:06

@Red Shirt; stemmen op alles behalve VVD/CDA/D66/CU/PvdA/GL, en liefs op iets binnen cordon sanitaire... Dan krijgen ze hun eigen wanbeleid, stupiditeit en ondemocratisch gedrag als een boemerang met mach3 terug in hun eigen arrogante bakkes! Daarna snel vallen dat kabinet en nieuwe TK verkiezingen. Weg mat dat incompetente zooitje. Nog nooit was er een kabinet met zo veel crises, en onkunde om zaken als inflatie en onveiligheid (door meerdere oorzaken en op meerdere vlakken) het hoofd te bieden. Complete faal, deze politieke generatie.

Nederlanddraaitdoor | 25-02-23 | 23:07
▼ 1 antwoord verborgen

Wij geven jaarlijks 15 miljard uit aan alles wat immigratieprobleem-gerelateerd is. En wij doen moeilijk over het kosten en herstel door de bodemdaling?. Die door de overheid zelf gecreerd is?. Doe eens normaal man, Rutte is een serie-leugenaar.

Maar stop ook per direct met de cultuur- en economie kapotmakende immigratie, daar verdienen een beperkt aantal mensen veel te veel mee. En teveel mensen hebben er alleen maar overlast of bedreiging van. Nu of in de nabije toekomst. Dit is net als het probleem van de bodemdaling en schokken een gruwelijk "disaster in slowmotion".

Phantomas | 25-02-23 | 21:49 | 1

Er was geloof ik 3 miljard nodig om de toeslagen-ellende op te lossen, daar hebben ze minimaal nog 7 jaar voor nodig.....
Opvallend was wel het nieuws dat het rapport over Groningen als een bom insloeg. Mij ga je niet vertellen dat het niet verwacht was met huizen die bijna onbewoonbaar verklaard worden met de nodige verstevigingen om de muren overeind te houden.

Sinclair | 25-02-23 | 22:10

De meeste (moderne) Japanse woningen zijn gewoon steen en gewapend beton.
Maar de bouwwijze is wel iets anders dan hier. Je ziet overal verstevigingen waar het 2x zo dik is. Minder grote ramen. Veiligheidsglas.
En bovendien is een gebouw daar ook echt afgeschreven na een paar decennia en dan wordt het gesloopt.

Jeggeworist | 25-02-23 | 21:36

Prima stuk maar volstrekt nutteloos. Want 4 jaar en 'systeemfalen'. Wen er maar aan.
Mooier wordt het niet.
Eerlijker wordt het niet.
Menselijker wordt het niet.
Passender wordt het niet.
Dienender wordt het niet.
Visionair wordt het niet.
Oprecht wordt het niet.
Compleet wordt het niet.
Parasieten met alleen een eigen agenda. Klinkt misschien goedkoop maar veel meer is het echt niet.

DrJaap | 25-02-23 | 21:33 | 1

Op zich prima stukje, maar wel een stuk dat voorbij gaat aan het feit dat echt iedereen die een beetje oplet dit al minimaal 10, 15 jaar weet, en die paar Groningers tot een paar jaar geleden niemand ene reet kon roesten.

En nog steeds eigenlijk niet. Ze zijn de stok waar we Rutte mee kunnen slaan, that's all.

Sjors W. | 25-02-23 | 23:15

Grote vraag blijft ook nog wanneer de aardbevingen stoppen. Do overheid doe net alsof aardbevingen meteen stoppen of verminderen als de kraan verder of helemaal dicht gaat. Maar dat experiment is al eens gedaan. Wegens goedkoop buitenlands gas er al al eens een jaar geweest dat er nouwelijks gas uit Groningen getrokken is. En niemand kan dat jaar aanwijzen in de grafiek met aardbevingen.

Het begin van effect van stoppen met pompen duurt dus minimaal een jaar, maar hoe lang? het kan net zo goed 10 of 100 jaar zijn, of helemaal nooit. Al het gas weer terug stoppen is ook geen optie. CO2 in lege velden pompen? volgens mij lost CO2 op in water en word dan zuur, wat gesteente oplost. Willen we echt nog meer experimenten?

W_F | 25-02-23 | 21:22

Wie snap elektromagnetisme nou nog. waterstof C4+ en H+, moet een verbinding vormen. maar zijn allebei ++. de ene iets minder plus dan de ander maar dat is niet inclusief dus het universum is rasistisch.

pieterS | 25-02-23 | 21:19 | 1

Ik heb het even voor je nagevraagd, en het blijkt dus wel te kunnen: pastebin.com/PRZr3pkA

W_F | 25-02-23 | 21:27

Aferwise is unwise.

william7055 | 25-02-23 | 21:16

@FEYNMAN

23-02-2023

En wat doet de Staat de Nederlanden ?

www.ad.nl/opinie/hoger-beroep-rijk-dr...

De trieste conclusie moge zijn dat de overheid zich drukker maakt over een niet bestaande stikstof crisis en een verwijtbare te hoge instroom (2023 word nu al hoger ingeschat dan 2022)

Asielzoekers en Natura2000 gaan boven Groningers en boeren.

AldNuut | 25-02-23 | 21:16 | 2

stikstof, klimaat, diversiteit, digitalisering, Allemaal Bodemloze putten waar de doelstellingen zijn opgesteld door mensen van wie ik de bestuurlijke (politici) en wetenschappelijke (Proffesories) integriteit. Neem het vertrouwen in de overheid, Warmtepomp blijkt slecht,,, we passen eventjes de regels aan want dit onderwerp is voor het algemeen belang... Shell En Energiemaatschappijen gaan wild roven... (sorry zitten niet Nederland).
Hebben die zelf de regels kunnen schrijven ofzo? Maar gauw digitaal geld want de koeien in argentinie moeten natuurlijk wel afgerekend worden voor vervoer alle risico voor de consument. (engeland heeft geen groente), want onze kassen moesten uit. Goed Gewerkt Rutte.

pieterS | 25-02-23 | 21:27

Wat de Staat de Nederlanden doet: vergunningen afgeven voor het aanboren van nieuwe velden buiten Groningen, omdat de betreffende provincies en gemeenten geen vergunning willen verlenen omdat het Canadese boorbedrijf onvoldoende garanties kan geven en bijna alle adviezen weigert. Gewoon nog een keer dezelfde fouten herhalen dus. In 2023.

W_F | 25-02-23 | 21:42

Zo werd Shell aan het geld gebracht, hetzelfde nu bij Unilever, groen klimaat, laat me niet lachen, alles duurder maken, aandeelhouders krijgen het geld op deze manier van de burgers, En wat doen de burgers, niets, kopen veel te dure boodschappen en dat onder noemer Oekraine, transportkosten.
Van het gas af, gas op de Noordzee zal wel op zijn, zet er maar windwaaiers neer, betaald door de burgers. Heel plan, al lang uitgedacht, de regering en Rutte en Kaag de hoofdrolspelers.
Flikker die Rutte eruit en Kaag mee. Die werken voor Unilever en Shell, ook het KH. Aandelers met hun dividend, we kijken ernaar, maar doen verder niks, dat de boel in de wereld mag ontploffen, eerder gebeurd er niets, zeker niet met stemmen. Of stem 1 keer PVV. Burgers zijn achterlijk gemaakt door de media, blijf wel netjes, doe wat ze zeggen. Wat verdienen ze aan de asielzoekers, geld, maar geld gaat niet naar ons, burgers, wij hebben de lasten, net als bij gas en boodschappen. Stop ze, alleen stemmen heeft geen zin, vraag mij niet hoe, want ik weet het niet. Maar dat we naar de klote gaan, door al die leugens, geld aan hoge heren. baantjes aan hoge heren. Begin in Groningen, denk na, ze krijgen geen flikker, dat voorspel ik je, zelfs dat niet.

gato | 25-02-23 | 21:15

vraag een gemiddelde ambtenaar WABO-vergunningsverlener waar ze nu eigenlijk een vergunning voor verleend hebben, en ze hebben geen idee. Een bouwtekening kunnen ze niet lezen. Ze hebben een juridische 'opleiding' genoten (hbo-rechten) en aan de indieningsvereisten is voldaan (bouwtekening is ingediend). En dus wordt de vergunning verleend. Dat een fatsoenlijke bouwkundige gelijk ziet dat aan de normen niet wordt voldaan, is een tweede. De figuren, met een beetje technische kennis, zijn leukere dingen aan het doen. Houd je bouwers over die altijd met beton en staal bouwen. Dus ook in Groningen. Materialen die tijdens een aardbeving flexibel kunnen vervormen, stonden in paragraaf 4 en 5 van het hoofdstuk. Die hoefde je niet te lezen voor de toets. En zo is het cirkeltje rond.

Tosti_Haarlem | 25-02-23 | 21:15

"politici die een halve eeuw lang te dom zijn om te beseffen dat je niet kunt onderhandelen met natuurwetten".
Doen ze dus wel: hoe lager de energiedichtheid van de drager, des te linkser de energiesoort.

skoftig | 25-02-23 | 21:04

Politici testen op dementie of verantwoordelijkheidsgevoel? Is al met nu weer een prima weekend voor rutte. Hij was doodsbang dat er ook een geheugentest bij zou zitten. Maar gelukkig voor rutte blijft zijn belangrijkste wapen in takt.

ZomaarEen | 25-02-23 | 21:03 | 1

Die vieze grijns van hem blijft intact terwijl hij liegt!

Flightless bird | 25-02-23 | 21:17

Weten jullie wie ook ingenieur was?

Schout-bij-Nacht-J | 25-02-23 | 20:53 | 10

@smdyasc | 25-02-23 | 21:20: ik weet op wie schout doelt maar doe niet mee met zijn spelletje, altijd wo2 erbij halen. Geef mijn portie maar aan Fikkie

Sieg Hein | 25-02-23 | 21:31

Anton Mussert. Het was heel fijn geweest als hij dat werk was blijven doen, in plaats van de politiek in te gaan.

Arnold Layne | 25-02-23 | 21:33

Je haalt je idool wel graag bij elke discussie er bij is het niet?

Andersdenkend | 25-02-23 | 21:35
▼ 7 antwoorden verborgen

Psychopathische leiders nemen psychopathische beslissingen.
BBB heeft geen trek in boeren daarom gaan ze boeren.

rein9576 | 25-02-23 | 20:53

Pieter Omtzigt... staat op de CDA-lijst....

Kievit | 25-02-23 | 20:50 | 1

Hij gaat wraak nemen door met voorkeurstemmen die ene overgebleven CDA zetel op te eisen.

W_F | 25-02-23 | 21:48

Kabinet pas eind april met een verklaring. Verkiezingen voorbij, gemoederen gesust, VVD weer de grootste. En het gerommel en geruttel gaat door, op naar het volgende rapportje.

dathoujetoch | 25-02-23 | 20:46

Er moet meer naar ingenieurs (ir) geluisterd worden!

Sieg Hein | 25-02-23 | 20:45 | 1

Wybren van Haga is een van de weinigen in de Kamer die gewoon weet waar hij het over heeft, wetenschappelijke bagage, de rest is kleuterschoolleraren en dergelijke die hun domheid verschuilen achter hun gebrek aan kennis.

smdyasc | 25-02-23 | 20:57

Edit zelfcensuur.

TonAlias | 25-02-23 | 20:45 | 1

Nogal wiedes. Om ingenieur te worden moet je logisch, analytisch en constructief kunnen denken.

Sieg Hein | 25-02-23 | 20:46

Misschien een te simpele oplossing voor iedereen:
#het hele gaswinning gebied onbewoonbaar verklaren
#voor iedereen die er woonde een nieuwe groottere betere woning elders, met alle onkosten vergoedingen erbij
#een groot hek om het "Groninger Gasveld"
#opnieuw gas oppompen, vol gas.
#heel Europa voorzien van gas, geen LNG vd YouNaaitMeSteeds meer nodig.
#claim Shell/ExxonMobil weg
#Een deel van de nieuwe winsten komen direct aan de omliggende gebieden ten goede
# het hele gaswinning gebied is over tig jaar een nieuw natuurreservaat
#hiermee wordt elke rekening gedekt en alle onzinnige procedures per direct stoppen.

Het nieuwe GroningGasRabia....

V.Puffellen | 25-02-23 | 20:42 | 3

Het gebied is niet onbewoonbaar, maar veel van de huizen zijn niet goed tegen zelfs de relatief milde bevingen in Groningen bestand. Die moeten herbouwd of aangepast worden. Dat is alles.

Muxje | 25-02-23 | 20:53

@Muxje | 25-02-23 | 20:53: Tussen onbewoonbaar zijn, en onbewoonbaar verklaren zit een verschil.
Ik heb iets van vergelijkbare strekking getegeld deze week, ik denk in het cafe.
Zet het "onbewoonbare"deel vol met bomen, en zorg voor een grote groene long. Zorg dan ook dat de bomen die plant geschikt zijn voor gebruik in de bouw en je kunt eens kappen met oerbossen platmaaien tbv plinten.

Andersdenkend | 25-02-23 | 21:34

@Muxje | 25-02-23 | 20:53:
Maar op zich geen slecht voorstel. Was er twintig jaar geleden direct iets ruimhartiger met de mensen omgegaan, dan stroomde er over vijf jaar nog aardgasbaten in de politieke hobby-potjes.

Nu moeten die hobby's van belastinggeld worden betaald en gaat het mensen iets meer opvallen.

Sjors W. | 25-02-23 | 23:22

Overigens ging ‘de staat’ er niet vandoor met het meeste geld, die heeft zoals bekend enorme schulden. De Nederlandse burgers ging er vandoor met het meeste geld, er werden luxe hobby’s als de HRA en ruime uitkeringen (de AOW waar Henk en Ingrid ‘hun leven lang voor gewerkt hebben’) van betaald. En dit zijn ook wel frivoliteiten die hoogstnodig afgeschaft moeten worden (HRA voorop), maar worden vreemd genoeg door diezelfde Henk en Ingrid inmiddels gezien als grondrecht.

Festen | 25-02-23 | 20:34 | 6

HRA eraf? doet pijn.. Maar dan moet ook huursubsidie eraan geloven.
Zal vast niet gebeuren want als je niet kunt of wilt kopen dan ben je zielig. Of zoiets.

loze stijl | 25-02-23 | 21:17

Niet helemaal juist.
De staat zet voor uitkeringen ea. een bepaald vermogen vast.
De rente daarover wordt uitgekeerd aan gerechtigde.

hoestmogelijk | 25-02-23 | 21:25

@loze stijl | 25-02-23 | 21:17: HRA moet er af en idd de huurtoeslag ook. En alle andere toeslagen ook. De HRA is alleen goed voor banken en echt niet voor de huisbezitter zelf.
De toeslagen? Rondpompen van geld, ambtenaren aan het werk houden, kans op fraude en het maakt huishoudens enorm afhankelijk van de overheid. En we weten wat er dan gebeurd als je een conflict krijgt met de overheid over toeslagen.

klaas24 | 25-02-23 | 21:43
▼ 3 antwoorden verborgen

Klimaatverandering hebben ze dan wel weet verstand van, daar geven ze miljarden aan uit terwijl geen mens weet of het helpt.

HD50 | 25-02-23 | 20:32

Dames en heren, ik woon in het mooie Groningen, en ben nog een echte, ouderwetse Groninger, recht voor z'n raap en eerlijk.

Ook ik heb te maken met schade door trillingen en heb daarvoor geld gekregen, zij het ongeveer een tiende van wat het kost om alles deugdelijk te herstellen.

Wat mij stoort is de melders van schade die niet kloppen, onder het motto, "ja, maar dat kan van eerdere bevingen zijn".

En daarom zei ik in een eerdere tegel al dat iedere melding direct en afdoende betaald moet worden, steekproefsgewijs controle, aantoonbaar geen bevingsschade? Boete, Categorie 6.

Allerleukste, er slingert ergens in een laatje een dossier met een acceptabel 'slachtofferaantal'. Ik wilde het werkelijke woord gebruiken, maar ach.

GKJP | 25-02-23 | 20:26 | 2

Jij bent nou het ideale slachtoffer voor hunnie.
Recht voor zijn raap, eerlijk, en zich laten afschepen met 10% van de werkelijke schade.

Piet-Kietelaar | 25-02-23 | 20:33

@Piet-Kietelaar | 25-02-23 | 20:33:

NIet echt, ik laat ze al ruim 4 jaar niet los over een geschil van €400,00, niet om het geld, maar om mijn gelijk.

Pest is, ik betaal mijn verweer uit eigen zak, zij uit de belastingpot.

GKJP | 25-02-23 | 21:02

Jammer dat deze ellende niet zo'n aandacht krijgt als de toeslagenaffaire waar ook fraudeurs hun krokodillentranen rijkelijk laten vloeien voor de camera en waar een kamerlid publiekelijk haar steun uit aan een bewezen fraudeur.

Maar ja, eerlijke Groningers... Voor de meesten toch ver van hun bed.

Roos | 25-02-23 | 20:23 | 5

@Dandruff | 25-02-23 | 20:38: Het hele systeem is vastgelopen omdat er teveel gegoocheld is aan het systeem. Het moet sterk vereenvoudigd worden, is voor iedereen beter en goedkoper.

ChalinaRosa | 25-02-23 | 20:45

Toen Donner onderzoek deed, bleek 96% van de geplukte ouders niet te frauderen. web.archive.org/web/20210612071655/ht... Mark Rutte dankt GOD op zijn blote knietjes dat Bulgaren en een paar anderen gefraudeerd hebben, want die criminelen fungeren nu als bliksemafleider in zijn ongekend onrecht. Blijf wijzen op die fraudeurs, en je vergeet hoeveel slachtoffers hij gemaakt heeft.

Feynman | 25-02-23 | 20:46

Zoals Feynman al aangeeft, 96% heeft niet gefraudeerd maar de levens zijn wel kapotgemaakt. Maar vooral blijven wijzen op die 4% die wel heeft gefraudeerd.

Zapata10 | 25-02-23 | 21:03
▼ 2 antwoorden verborgen

Het probleem is de vergrijzing. Het merendeel van de stemmen worden opgehaald in verzorgingshuizen. Daar staat ook meestal het stembureau. De rest van de sheeple interesseert het hele politiek gebeuren geen reedt, want "wat heeft stemmen voor nut?" en "we kunnen toch niets veranderen, het is alleen voor de show". De meeste komen niet eens opdagen. En wat er komt stemt net als de vorige keer op dezelfde hopeloze hoop. Nederland verdient gewoon niet beter. Een stemplicht invoeren is mijn enige hoop.

Tube64 | 25-02-23 | 20:20 | 1

Dat is wel weer heel lekker zwartgallig.
Mag hoor, als je je daar beter bij voelt.
Maar meestal is het my misery is my delight bj de mopper-mensen.

Je kan toch niet beweren dat de PVV-stemmer dat zomaar denkt. Die stempt ondanks alles mooi weer op de PVV.

AdvocatusDiaboli | 25-02-23 | 20:27

Als je als organisatie willens en weten de ellende van ouders en kinderen (meer dan 10 jaar lang meer dan 25000 ouders) kan negeren, of deze ellende dan zitten er of empathieloze mensen of er is een perverse prikkel (carrières, bonussen, lobby's politieke belangen), of beide.
Anders ga je niet door met voor je uitschuiven van een probleem.
Het heeft iets absurds.

AdvocatusDiaboli | 25-02-23 | 20:19 | 1

en dat hoeven maar een paar mensen te zijn...

AdvocatusDiaboli | 25-02-23 | 20:20

> Reken 15 maart keihard af met deze mentaliteit.

Zijn er partijen die deze mentaliteit niet hebben?? Of stel je voor om op een nieuwe partij te stemmen omdat deze partijen te jong zijn dat deze mentaliteit al heeft kunnen openbaren?

koeberg | 25-02-23 | 20:19

Poging 2. Een ding is tijdens de parlementaire verhoren duidelijk gebleken. Hoe politiek en ambtenarij telkens in de houding sprongen voor Shell en ExxonMobil. Dat heeft niets met de verwoede amateurtheoloog Sir Isaac Newton te maken.

Maar veel meer met de inzichten van Adam Smith, qua natuurwetten en zulks.

Hetkanverkeren | 25-02-23 | 20:18

Ik heb liever eens in de zoveel tijd een aardbeving in Groningen dan dat ik op bezoek moet bij mensen die de verwarming op 19 graden hebben. Daar lees je dan niks over terug in dat rapport.

BobDobalina | 25-02-23 | 20:13 | 4

wat is het probleem?
Als je het warm hebt, doe je toch gewoon een raampje open?

Kapitein Sjaak Mus | 25-02-23 | 20:15

Kom je nog met een argument tegen het bovenstaande? Of laat je het bij een platitude die weinig rekening houdt met het falen van politici? U bent toch niet echt een d66'er, is het wel? Dan is het wel een erg doorzichtig antwoord.

donkieshot | 25-02-23 | 20:19

N.i.m.b.y type dus.

bowlfabriek | 25-02-23 | 20:26
▼ 1 antwoord verborgen

Er wordt meer lucratief geld verdient aan de organisatie van schadevergoeding dan dat er aan schadevergoeding voor Henk en Ingrid wordt uitgegeven.
Wat gaat hier mis...

AdvocatusDiaboli | 25-02-23 | 20:13 | 2

Daar gaat het ALtijd mis. En niemand kan het wat schelen.

ChalinaRosa | 25-02-23 | 20:39

Dat is de modus operandus geworden in Nederland. En niet alleen op dit dossier. De strijkstok bezwijkt nog eens onder het gewicht van alles wat er aan blijft hangen.

Andersdenkend | 25-02-23 | 21:19

Voor de verandering gewoon helemaal eens met Feynman.

Duwbak_Linda | 25-02-23 | 20:07 | 10
▼ 7 antwoorden verborgen

428 miljard, en dan te bedenken dat Luns op aandringen van de US dat gas voor een hebbekrats weg heeft gegeven aan Italie omdat die in die tijd dreigde dat gas van de Russen te kopen.... We hadden schathemeltje rijk kunnen zijn, Saudi Arabierie aan de noordzee.

zwellevertje | 25-02-23 | 20:06 | 1

Of een gigantische pot met geld zoals Noorwegen.

ChalinaRosa | 25-02-23 | 20:37

Briefje van Jan: kant-en-klaar voor de heer Rutte.

Verderkijkert | 25-02-23 | 20:05 | 3

@Verderkijkert | 25-02-23 | 20:06:
Helderder kan het niet dan dit briefje van Jan, aftreden van dit kabinet na duperen duizenden Groningers was de enige juiste reactie geweest.

Jan, Leiden | 25-02-23 | 23:27

En het erge is dat onze premier lekker blijft zitten en dit op een hoop gaat bij alle andere dossiers.
En nog steeds de grootste partij zijn.

polletjepiekhaar | 25-02-23 | 20:03

Geld ging boven de mens en zeker als die mens maar in de provincie zat, het is echt tijd dat Den Haag opstapt.

smdyasc | 25-02-23 | 20:02

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl